ΔρομολόγιαΖωντανή ΕικόναFacebookΙερά Μονή ΣέλτσουΗμερολόγιο
---

 

     www.PIGESartas.gr    

 

 

 


 

ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (Ζωντανή Εικόνα)

 Piges Artas Live Webcam  Live streaming 

 Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 '' Ημέρα Μνήμης Εθνικών Ευεργετών " τιμούμε τους "Ηπειρώτες Ευεργέτες".!!!

Δημοσίευση: 30 Σεπτεμβρίου 2021


Ο Σύλλογος Σουλιωτών Ναυπακτίας στις Πηγές Άρτας

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "200" χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας "ΕΠΑΧΤΟΣ" πραγματοποίησε Προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Σέλτσου την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 μετά από πρόσκληση της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας και του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη.

Δημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2021


15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ

Ο Άγιος Βησσαρίων έχει καθιερωθεί ως προστάτης του χωριού των Πηγών (βρεστενίτσα), οι κάτοικοι του οποίου ανά διαστήματα ζητούν από τον εκάστοτε ηγούμενο της Ιεράς Μονής Δουσίκου να φέρουν την Τιμία Κάρα με σκοπό την ευλογία και την προστασία της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι ο Άγιος Βησσαρίων είναι ο κτήτορας της ιστορικής γέφυρας Κοράκου και ο οποίος είχε αναθέσει την φύλαξη της γέφυρας στους κατοίκους των Πηγών.

Από το 1914 με την ίδρυση της Κοινότητας Πηγών πήρε τιμητική θέση στην Χειροποίητη επίσημη Σφραγίδα της αποτύπωμα της οποίας βλέπετε με την επεξήγηση. Για το ιστορικό της κατασκευής και της ονομασίας της Γέφυρας Κοράκου υπάρχει εκτενής αναφορά στο βιβλίο του ''Γητευτή των Γεφυριών'' του Σπύρου του Μαντά στο δίτομο έργο του τα ''Ηπειρώτικα Γεφύρια'' με όλα τα στοιχεία της γέφυρας. Εκεί αναφέρεται και η παραίνεση-παρακαταθήκη του Αγίου την ημέρα των εγκαινίων,προς τους Βρεστενιτσιώτες να φροντίζουν την γέφυρα,απαλλάσοντάς τους παράλληλα απο κάθε φορολογία προς την Επισκοπή του στην οποία ανήκαν τότε,συμπεριλαμβανομένης και της Ι.Μονής Σ'ελτσου.

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΤΗΤΩΡ ΤΗΣ Ι.Μ. ΔΟΥΣΙΚΟΥ.
Ο Άγιος Βησσαρίων γεννήθηκε στην Πόρτα Παναγιά Τρικάλων το 1490, ήτοι λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους. Αν και οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, γαλουχήθηκε και ανατράφηκε από τους ευλαβείς γονείς του με τά ιερά νάματα της αγίας πίστης μας και τά ιδεώδη του Γένους μας σ’ ένα γεμάτο θεοσέβεια οικογενειακό περιβάλλον.
Από την νεανική του ηλικία διακρινόταν για την ευφυΐα και τη σύνεσή του αλλά και για την ευθύτητα του χαρακτήρος του, την αγνότητα και σωφροσύνη του, την ταπεινοφροσύνη και τη βαθειά πίστη του, την απέραντη αγάπη του.
Νεότατος γίνεται μοναχός και χειροτονείται διαδοχικά διάκονος και πρεσβύτερος. Το 1517 εκλέγεται επίσκοπος Ελάσσονος και το 1521 αναλαμβάνει την διοίκηση της επισκοπής Σταγών. Το 1527 αναβιβάζεται στο θρόνο της Μητροπόλεως Λαρίσης και ακτινοβολεί με την αγιότητα της ζωής του και την καταπληκτική αγαθοεργό δράσι του, ενώ συγχρόνως υπομένει με θαυμαστή ανεξικακία συκοφαντίες και σκληρές δοκιμασίες στις όποιες έλαμψε «ως χρυσός εν χωνευτηρίω».
Το περίφημο μοναστήρι του Δουσίκου, οι γέφυρες του Κοράκου στόν Αχελώο, του Πορταΐκοΰ και της Σαρακίνας στον Πηνειό και πλήθος άλλων κοινωφελών έργων, που έγιναν με αφάνταστες δυσκολίες στα ζοφερά χρόνια της τουρκοκρατίας, αποδεικνύουν την πολλήν του Αγάπη προς τον Θεόν και την ανύσταχτο μέριμνά του για τον πονεμένο λαό του.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 1540 παρέδωκε την άγίαν ψυχήν του εις χείρας Θεού, υμνούμενος από τότε ως 'Άγιος και θαυματουργός. Η ευωδιάζουσα Τίμια Κάρα Του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Του.

Δημοσίευση: 15 Σεπτεμβρίου 2021


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ 

Δευτέρα 23 Αυγούστου

Για τη θυσία των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου στις Πηγές Άρτας , ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, μίλησαν στην εκπομπή «συνδέσεις» της ΕΡΤ1, ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας Περικλής Μίγδος και ο Πρόεδρος της Αδελφότητα Πηγιωτών Χρήστος Καπερώνης.

 

Δημοσίευση: 23 Αυγούστου 2021


Πηγές Άρτας 23 Αυγούστου 2021

Εορτασμός Ιεράς Μονής Σέλτσου
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
Σήμερα εορτάζουμε την "Απόδοση" της Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Με το όρο "Απόδοση", εννοούμε την ολοκλήρωση
της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής, που ξεκίνησε,
πριν από οκτώ ημέρες.
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
Επίσης τιμάμε το " Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο ".
Ιερός τόπος θυσίας για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Πατρίδας .
Παρουσία του κ.Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιου Στύλιου, του κ.Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του κ.Δημάρχου Περικλή Μίγδου του Δήμου Καρισκάκη και άλλων επισήμων.
Χρόνια πολλά !!!

Δημοσίευση: 23 Αυγούστου 2021


ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕΛΤΣΟΥ 2021 Ημερομ.22-8-2021

Παραμονή της Εορτής στου Σέλτσου ημέρα εκδηλώσεων με αγώνα Θυσίας και Λαμπαδηδρομία και απονομή των κυπέλλων μεταλλείων στους νικητές και συμμετέχοντες κυρίως παιδιά. Σε παρακείμενο χώρο έγινε έκθεση έργων ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής του συγχωριανού μας Πηγιώτη απο τον οικισμό του Αγ. Βασιλείου Κων/νο Η. Φώτου με πολύ θετικές εντυπώσεις. Πίνακά του δε με θεματογραφία την Μάχη του Ζέλτσου και το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών, η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας δώρισε στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη την επόμενη μέρα στο Σέλτσο
Ακολούθησε η καταπληκτική Συναυλία του Τροβαδούρου της Κοιλάδας του Αχελώου Σπύρου Νικολάου με τους Συνεπιβάτες.
Στις εκδηλώσεις αυτές Παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Αρτας Βασίλειος ψαθάς, ο Δήμαρχος Γ. Καραισκάκη Περικλής Μίγδος ο Αντιδήμαρχος Γ, Καραισκάκη Βασίλης Χήτας,ο Αντιδήμαρχος Τετραφυλίας Νίκος Κουφούλης ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κων/νος Καρακώστας Ο Πρώην Δήμαρχος Τετραφυλίας Μιχάλης Γκούζιας Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντωνάκης Αιμίλιος , Αντώνης Κοσσυβάκης στέλεχος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου απο την Μεγαλόχαρη , ο Αργιθεάτης φίλος Μενέλαος Παπαδημητρίου πρόεδρος της Επιτροπής για την αναστήλωση της Γεφυρας Κοράκου. και πολλοι συγχωριανοί και φίλοι.Tουε Ευχαριστούμε όλους θερμά για την παρουσία τους.
Υπενθυμίζουμε οτι οι εκδηλώσεις ΣΕΛΤΣΟ 2021
Ήταν ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΤΑΣ του ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ και της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Δημοσίευση: 22 Αυγούστου 2021


ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΕΡΓΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΗΓΙΩΤΗ ΚΩΝ/ΝΟΥ Η. ΦΩΤΟΥ (ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΗΓΩΝ)

ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ ΣΗΜΕΡΑ 22-8-2021 ΩΡΑ 19.00 ΄΄ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕΛΤΣΟΥ 2021΄΄
ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Β.,ΚΑΠΕΡΩΝΗ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΗΓΩΝ)

 

 

Δημοσίευση: 22 Αυγούστου 2021


Tοποθετήθηκε μεγάλος μεταλλικός σταυρός σύμβολο μαρτυρίου στο Σέλτσο

Ο Σταυρός του Σέλτσου…….

Ιερά Μονή Σέλτσου. Τόπος Ιερός,Τόπος θυσίας των Σουλιωτών. Θρησκευτικό μνημείο αλλα και Ιστορικό συνάμα. Εκεί οι Σουλιώτες συνάντησαν την αιώνια δόξα. Πίσω από την Ι.Μονή χάσκει το απύθμενο χάος του φαραγγιού της Γκούρας ο Πέτακας βάθους 300 και πλέον μέτρων απ όπου κυριολεκτικά και συμβολικά πετάξανε οι Σουλιώτισσες μαζί με τα παιδιά τους στην ΑΘΑΝΑΣΙΑ. .Από εκεί που ξεκίνησε το σκηνικό του Ολέθρου όταν τα γυναικόπαιδα ρίχτηκαν στον γκρεμό να μην πέσουν στα χέρια των Τουρκαλβανών του Αλί Πασά εκείνον τον τραγικό Απρίλη του 1804.
Πάνε χρόνια πολλά από τότε που είχε τοποθετηθεί πρόχειρα έξω απο τον περίβολο της Μονής ένας συμβολικός σταυρός από σιδεροσωληνες για να δείχνει και να θυμίζει το σημείο από όπου έπεσαν . Και όμως αυτός ο απλός αυτοσχέδιος σταυρός είχε μεγάλη αξία. Συμβόλιζε την Μεγάλη Θυσία.
Με τον εξωραϊσμό της μονής και τις αναστηλωτικές παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια Ηπείρου ήρθε και το πλήρωμα του χρόνου να αντικατασταθεί ο σταυρός αυτός. Άλλωστε σε τρείς ημέρες -23 Αυγούστου-είναι η γιορτή του Σέλτσου.
Έτσι στο ίδιο σημείο μερίμνη της Αδελφότητας Πηγιωτών Αρτας τοποθετήθηκε ένας μεγάλος μεταλλικός σταυρός σύμβολο μαρτυρίου, ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης για τους δυστυχούς Σουλιώτες. Εκεί ο προσκυνητής μέσα σ ‘αυτό το μοναδικό τοπίο φτάνοντας στο χείλος του χάους, αναλογίζεται με δέος και συγκίνηση την φοβερή αυτή αυτοθυσία και αντικρίζει το σταυρό του μαρτυρίου τους,τον σταυρό της δόξας.
Όμως εκεί ταιριάζει να στηθεί και ένα μεγάλο και μοναδικό μνημείο δόξας . Όπως είναι στο Ζάλογγο. Να είναι αντάξιο του ηρωισμού των.
Για να θυμίζει σε όλους το Υπέρτερο και ανείπωτο ΄΄Ζάλογγο΄΄ του Σέλτσου που η Ιστορία το προσπέρασε με μια ματωμένη σελίδα, όπως αναφέρει και ο Γάλλος Ιστορικός Πουκεβιλ.
Ας είναι Αιώνια η μνήμη τους.

 

 

Δημοσίευση: 20 Αυγούστου 2021


ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕΛΤΣΟΥ

Δημοσίευση: 16 Αυγούστου 2021


ΜΗΛΑΙΑ ΠΗΓΩΝ

Ζωντανή σύνδεση σήμερα 15 Αυγούστου στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10-12» από τη Μηλαία Πηγών Άρτας του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Κοιλάδα του Αχελώου μιλά ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ.Βασίλης Ψαθάς.

Δημοσίευση: 15 Αυγούστου 2021


Καλό Δεκαπενταύγουστο

Ευχόμαστε να βγούμε πιο δυνατοί και υγιείς από όλα πού ζούμε αυτό το καλοκαίρι. Καλή δύναμη και κουράγιο στους συνανθρώπους μας που περνούν πάσης φύσεως δυσκολίες.

 

Χρόνια πολλά και ευλογημένα !

Δημοσίευση: 12 Αυγούστου 2021


Πηγές Άρτας-Κοιλάδα Αχελώου: Εκεί που σμίγουν η Ιστορία, ο Πολιτισμός και η Ομορφιά της Φύσης.

🔹Ρεπορτάζ για τον Παράδεισο του Εναλλακτικού Τουρισμού στην τηλεόραση του ALPHA και στην εκπομπή ALPHA ΠΑΝΤΟΥ

Δημοσίευση: 5 Αυγούστου 2021


ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

Πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα τις 5-8-21 και ώρα 03:00΄ στον οικισμό Αηδονία Πηγών η οποία αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Αστροχωρίου και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας.

Δημοσίευση: 5 Αυγούστου 2021


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ-ΚΟΛΥΜΠΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΑ

Παραλία Γέφυρα Κοράκου στην κοιλάδα του Αχελώου ποταμού.

Δημοσίευση: 2 Αυγούστου 2021


ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ Ι.Ν.ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗΝ ΑΗΔΟΝΙΑ ΠΗΓΩΝ

Της ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΉΜΕΡΑ 26-7-2021 και εορτάζει ο Ι,Ναός Αγ, Παρασκευής στην Αηδονιά Πηγών.
Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία από τους Ιερείς Παπα-Νίκο Παπα-Λάμπρο και Παπα Γιάννη. Ακολούθησε δοξολογία στον προαύλιο χώρο με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν λόγω COVID-19.
Παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Τετραφυλίας Νίκος Κουφούλης ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πηγών Κώστας Καρακώστας και ο Πρόεδρος Της Αδελφότητας Πηγιωτών Αρτας.
Προσκυνητές πολλοί συγχωριανοί μας από όλους τους οικισμούς του χωριού.
Και εφέτος όπως και πέρυσι δεν έγινε το παραδοσιακό πανηγύρι που είχε καθιερωθεί πριν από πολλά χρόνια και είχε μεγάλη επιτυχία. Ελπίζουμε του Χρόνου να μην επικρατούν οι ίδιες συνθήκες περιορισμού.
Πηγαίνοντας στην Αγία Παρασκευή να ανάψουμε κερί και να προσκυνήσουμε δεν μπορούμε να μην φέρουμε στον νου μας τον Παπα-Γιώργο Φώτο τον Ιερέα του Ναού από ιδρύσεως του. Με τις χρόνιες προσπάθειές του διαμόρφωσε με τον καλύτερο τρόπο τον Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο. Εκεί όπου υπήρχε ένα εικονοστάσι με προσωπική εργασία των κατοίκων της Αηδονιάς κτίστηκε η εκκλησία αυτή. Όλα όσα βλέπεις εκεί τον θυμίζουν και με λύπη τον αναπολούμε. Έφυγε νωρίς και λείπει σε όλους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.
Υπάρχει βέβαια ο Παπα-Λάμπρος ο Αντωνάκης αν και συνταξιούχος, με σθένος αντοχή και φιλοτιμία συλλειτουργεί με τον Παπα-Νίκο και τον Παπα-Γιάννη σε όλες τις εκκλησίες και την Ι.Μονή Σέλτσου.
Χρόνια πολλά σε όλους !!!!!!

Δημοσίευση: 26 Ιουλίου 2021


ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Εορτή του Προφήτη Ηλία σήμερα 20 Ιουλίου του Προστάτη των ορεινών . Εορτάζει το ξωκλήσι του Αηλιά στις Πηγές Άρτας πάνω απο τον Οικισμό Πηγών. Το πρωί τελέστηκε η Θεία λειτουργία σε κλίμα κατάνυξης με την προσέλευση πιστών απο όλους τους συνοικισμούς και με τη συμμετοχή ιερέων του χωριού μας του Παπαλάμπρου και Παπανίκου.
Παρών ο Πρόεδρος της Τοπικης Κοινότητας Πηγών κ. Κώστας Καρακώστας και ο πρώην Πρόεδρος και εορτάζων Ηλίας Δήμος.
Αηλιά έχουμε και στο Φράξο στα Κανάλια στο βουνό πάνω από το χωριό αλλά απάτητο…..χωρίς πρόσβαση με δρόμο.. Πιθανόν παλαιά να υπήρχε εκεί εκκλησάκι Εκεί διάλεξαν και έστησαν οι Σουλιώτες το πρώτο τους ταμπούρι-Φυλάκιο κατά την πολιορκία του Σέλτσου από τον Αλή Πασά το 1804.
Για την γιορτή αυτή , τα παλαιότερα χρόνια μετά την θεία λειτουργία ακολουθούσε στον Αηλιά ένα μικρό πανηγυράκι ενώ το βράδυ στα καφενεία των Πηγών γινόταν το κανονικό πανηγύρι με τοπικά μουσικά συγκροτήματα.......Περασμένα αλλά αξέχαστα.....τα χρόνια και σήμερα λίγο θυμίζουν τις παλιές εκείνες συνήθειες, θύματα και αυτές του άκρατου καταναλωτισμού και της ψευδοευδαιμονιας. Στο τέλος προστέθηκε και ο COVD-19.Το στοίχημα μας θα ήταν η αναβίωση όλων αυτών που μας συνδέουν με το παρελθόν.
AΣ ΑΝΑΣΥΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΔΥΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ.
. Η πρώτη, σαν σήμερα πριν απο 50 χρόνια δεκαετία του ΄70
Γιορτή του Αηλιά στις Πηγές ΄Αρτας στο λόφο πάνω από το χωριό.. Με τη βαρέλα κοντά τους για ξεδίψασμα και οι λεμονοπορτοκαλάδες στο καζάνι με νερό για πάγωμα απο την παρακείμενη βρύση του ''Καλου Νερού΄΄ . Αρκούσαν αυτά τα λίγα για τη γιορτάσουν. Θύμησες παλιές που όμως δεν ξεχνιούνται . Τότε που οι άνθρωποι ήταν ποιο αγνοί και νοιάζονταν ο ένας τον άλλον.Όλοι μαζί να γιορτάσουν την ημέρα,και το βράδυ στα μαγαζιά του χωριού. Για όσους δεν γνωρίζουν πρόσωπα, απο αριστερά διακρίνονται : Η Αμαλία Φ. Μπαλά-ο Δάκαλος ο Μιχάλης Ντούλας ο Πρόεδρος ο Βασίλειος Καπερώνης -καθιστός δίπλα στη βαρέλα ο Δημήτριος Κοίλιας πισω του ο Δάσκαλος ο Αλέκος ο Οικονόμου -Κώστας ο Καλόγριας ο Γιώργος Φ. Κακάβας-Η Γλυκερία Β. Μπαλά-ο Παύλος Βλάχος -και ο Δημητριος Καρακώστας και πολλοί άλλοι συγχωριανοί.
Σε μία δεύτερη σπάνια φωτογραφία που δημοσιεύουμε για πρώτη φορά στον Αηλιά δεκαετία του 70πάλι σε γιορτή του Προφήτη Ηλία χωρίς να τους γνωρίζουμε όλους, βλέπουμε από αριστερά τον Φανίδη Αρκουμάνη που χρημάτισε Πρόεδρος της Κοινότητας Πηγών, ο δευτερος ….άγνωστος, τριτος μάλλον ο ο Βασίλειος Α.Παπαγιάννης 4ος Ιωάννης Δ. Παπαγεωργίου 5ος πιθανόν ο Νίκος Ι.Τσιρογιάννης ή ο Νικηφόρος Γ Οικονόμου κρατάει τον ο Γιώργο Μουρτζιάπη Ηρωα του Αλβανικού μετώπου από τους ποιο γενναίους ,που είχαν να το λένε όλοι όσοι ήταν μαζί του., .Κάτω από αριστερά ο πρώτος… άγνωστος, δεύτερος ο Γιατρός μας ο Νίκος Θ. Αρκουμάνης και δίπλα του Ο Γεώγιος Μπισμπίκης επίσης πολεμιστής στο Αλβανικό έπος του ΄40.
Παράκληση Όποιος γνωρίζει ας συμπληρώσει ή διορθώσει καποιους από αυτούς Η Φωτογραφία είναι του Πηγιώτη φωτογράφου Θεοφένη Κουτσιμογεώργου και βρίσκεται στο Φωτογραφικό Αρχείο Πηγών.Στιγμές και θύμησες αξέχαστες που όλοι τις αναπολούμε .
Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες- Χρόνια Πολλά σε όλους !!!!!!!
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ 20-7-2021

 

Δημοσίευση: 21 Ιουλίου 2021


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ 29-6-2021

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΥΝΟΜΙΚΩΝ

ΣΤΗΝ Ι.ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ- ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ.
Τελέσθει Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία για την ημέρα της εορτής του προστάτη της Ένωσης Αποστόλου Παύλου. Ακολουθήσε τρισάγιο εις μνήμην τω πεσόντων ηρώων Σουλιωτών τον Απρίλιο του 1804 στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Συμμετείχαν Αντιπροσωπίες των τοπικών Ενώσεων Ιωαννίνων –Θεσπρωτίας –Πρεβέζης και Καρδίτσας .
Στην εκδήλωση παρέστει και ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Πατήρ Νεκτάριος Ηγούμενος της Ι.Μονής Σπηλιάς.

Δημοσίευση: 29 Ιουνίου 2021


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (Ιστορική έδρα δήμου Γ.Καραϊσκάκη)

Εκτελείται το έργο βελτίωσης της Εθνικής οδού Άρτας-Καρδίτσας από την διασταύρωση Κερασιάς Πηγών-Γέφυρα Κοράκου που βελτιώνει κατά πολύ την επικοινωνία Ηπείρου-Θεσσαλίας μέσω Μουζακίου.

Δημοσίευση: 27 Ιουνίου 2021


ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ

Ολοκληρώνετε το τρίτο και τελευταίο μέρος του δρόμου τσιμεντόστρωσης Πηγές-Ιερά Μονή Σέλτσου από την περιφέρεια Ηπείρου.

Ενα όνειρο δεκαετιών αυτός ο δρόμος που ξεκίνησε αρχές του 1970 γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Η ολοκλήρωση του με σύγχρονες προδιαγραφές προς την Ι.Μονή Σέλτσου θα βοηθήσει τα μέγιστα τόσο στην προστασία της Μονής όσο και την περαιτέρω ανάδειξή της αφού πλέον γίνεται επισκέψιμη με ασφάλεια και συντομία χρόνου. Ευχαριστούμε όλους όσους όλα αυτά τα χρόνια βοήθησαν βήμα βήμα για να φτάσουμε σήμερα στην ολοκλήρωση του.

Δημοσίευση: 24 Ιουνίου 2021


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ ( ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ )

Διαφημιστικό έντυπο!!
παραπάνω από ένα χωριό....
Διακοπές στο χωριό !!! (my Piges artas).

 

Δημοσίευση: 18 Ιουνίου 2021


ΑΓΝΑΝΤΕΥΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΟ ΤΗ ΚΟΙΛΑΔΑ του ΑΧΕΛΩΟΥ.

Η ΑΠΕΡΑΝΤΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΖΕΙΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ
Αφορμή για την ανάρτηση οι καταπληκτικές φωτογραφίες απο τον Κοκκινόλακο της Κυρικούλας Σ Κακάβα αρχειακό υλικό και το βίντεο του Δημήτη Σταμούλη "ΣΤΗ ΣΚΕΠΗ του ΑΧΕΛΩΟΥ".
Τοπία όμορφα-βουνά πελώρια. Μάγεμα φύσης κι΄όνειρο! Θέα απέραντη από τον Κοκκινόλακο και τα Κανάλια πάνω από τις Πηγές Αρτας.Ομορφος τόπος μοναδικός. Όποιος δεν το ζήσει και τον περπατήσει δεν μπορεί να το καταλάβει. Εκεί αμολάς σαΐτα το μυαλό σου και αλαργεύει ο νους .Χάνεται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα . Πού να πρωτοκοιτάξεις .Δεν το χορταίνεις. Σκέπη της Κοιλάδας του Αχελώου τα βουνά μας με μια πρωτόγνωρη άγρια φυσική ομορφιά απείρου κάλλους που φτάνει μέχρι εκεί που βλέπεις και μέχρι εκεί που δεν βλέπεις. Τυχερή η Κυριακούλα η χωριανή μας, που τα σεργιάνισε και μας τα χάρισε. Μπροστά σου απλώνεται το στολίδι μας το χωριό μας με τους οκτώ συνοικισμούς του. Απέραντο μέσα στην μεγαλοσύνη του τοπίου από τη Χαρακούλα και τη Γκούρα του Σέλτσου μέχρι τα Μηλιανά και την Ελάτη που συνορεύουμε.. Με την ματιά σου το αγκαλιάζεις όλο. Στα πόδια του χωριού μας κυλάει ο Θεοπόταμος Αχελώος καθώς τραβάει για το Βάλτο και το Αγρίνιο ,για να φτάσει στο Ιόνιο . Έχει πολύ ακόμη δρόμο αλλά και αυτόν τον κόβουν τα φράγματα. Άλλα σαπίζουν και άλλα ετοιμάζονται…. Πόσα άλλα θα χωρέσει αυτός ο ποταμός .Λίμνη θα λέγεται πλέον. Όχι ποταμός….. Στα ψηλώματα,στις κορυφές του Γάβρογου δειλά –δειλά φύτρωσαν τα ανεμόπτερα….. σαν κεριά. Ανάπτυξη και περιβάλλον σε αέναη σύγκρουση.Απέναντι η Καρδίτσα με τα χωριά της Αργιθέας γαντζωμένα στις βουνοπλαγιές. Δεξιά τα χωριά της Τετραφυλίας Δημοτική Ενότητα του δήμου Γ.Καραισκάκη.Τα χωριά της Κοιλάδας. Μεσόπυργος Μεγαλόχαρη Αστροχώρι και πάνω τους τον ίσκιο του Γάβρογου. Ποιο δεξιά Η Ελάτη με την Καστανιά και η Μεσούντα που δεν φαίνεται. .Ποιο μακριά τα φημισμένα Άγραφα και η Ευρυτανία. Πίσω τα Τζουμερκοχώρια με τα περήφανα βουνά τους. Μπροστά ο Βάλτος δεξιά η Αρτα και ποιο μακριά ο Αμβρακικός η Πρέβεζα και το Ξηροβούνι . Όλα τα αγναντεύεις από εκεί……Και πάνω από όλα πέρα μακριά τα όρη του Σουλίου και το Ζάλογγο. Ηρωικά μέρη που έδεσαν Ηρωικά με τον τόπο μας.Από εκεί οι Σουλιώτες του Σέλτσο το 1804 αγνάντευαν το τουρκεμένο Σούλι και μάτωνε η καρδιά τους. Εκεί άφησαν και το τελευταίο αίμα τους σπόρο για τη λευτεριά της Πατρίδας στο Σέλτσο . Όσο και να αγναντεύεις δεν χορταίνεις. Τα δροσερό αεράκι του Πίνδου του Κρυστάλη πότε σε χαϊδεύει και πότε ριπίζει δυνατά τόσο που πονάει. Καλότυχοι οι τσοπαναραίοι μας οι λιγοστοί πλέον που βαδίζουν ακόμη τις στράτες του Κοκκινόλακου και του Νιγκοζιού. Διάλεξαν τον τόπο της μοίρας τους και ρίζωσαν εκει όπως και οι πρόγονοί τους. Εκεί καρφωμένοι με χίλια δυο προβλήματα με δυσκολίες επιβίωσης δεν εγκαταλείπουν .Λιγοστοί και οι νεώτεροι τους αλλά ψυχωμένοι και αυτοί σαν τα βράχια τους.Υποτυπώδη ακόμη τα μέσα και οι υποδομές δεκαετιας του ΄80 θέλουν βοήθεια να σταθούν. Κρατούν όμως καλά τις στράτες των νομάδων ποιμένων της Πίνδου. Στις κοφτερές πέτρες τους ακονίζουν το πείσμα τους και την αντοχή τους. .Αιώνες ακατάλυτης παρουσίας στη γη των Αθαμάνων κοιτίδας των Ελλήνων ‘’περί την Δωδώνην και τον Αχελώον ποταμόν΄΄΄κατά τον Αριστοτέλη…...Της Αρχαίας Τετραφυλίας και της Αργιθέας της πρωτεύουσας του Κοινού των Αθαμάνων που πάνω από τέσσερις χιλιάδες χρόνια ιστορία την κουβαλούν μαζί τους αυτά τα μέρη. Αρχαίο χάραγμα ο δρόμος ΗΠΕΙΡΟΥ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ . Ένωνε την Αμβρακία με τον Θεσσαλικό κάμπο.Μοναδικό πέρασμα αιώνων. Τόπος ένδοξος. Λημέρι των κλεφταρματωλών του ΄21 -Φωλιά της Εθνικής Αντίστασης του 42-44. Αυτος ο τόπος άνδρωσε τους ήρωες των επαναστατικών κινημάτων του Ραδοβιζίου το 1854 , της Μικράς Ασίας, των Βαλκανικών πολέμων του Επους του ΄40. Μάρτυρές της αυτά τα άγονα χώματα ,αυτές οι αγέραστες άσπρες πέτρες. Αυτά τα καθάρια νερά. Πράγματι τόπος ένδοξος .Ως πότε όμως και αυτοί θα κρατήσουν…. Οι στράτες έκλεισαν και τα διάσελα ρημάξανε. Μάταια περιμένουν καινούργιους μπιστικούς και κοπάδια. Να ξανακουστούν κουδούνια στα ρουμάνια. Τυχεροί μόνο οι ορειβάτες που ξέρουν να διαλέγουν τόπο να περπατήσουν και να ανοίξουν τις παλιές χαμένες στράτες.Φτάνοντας στο Άγιο Μοναστηρι,το Σέλτσο. να ανάψουν ένα κερί για τους Σουλιώτες που χάθηκαν εκεί.
Πόσα μπορείς να πείς αγναντεύοντας…….
Ταξιδεψτε σ΄αυτούς του τόπους και δε θα χάσετε.
ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

 

Δημοσίευση: 17 Ιουνίου 2021


ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΗΣ 80 ΧΙΛ ΑΡΤΑ-ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ

Από τις ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ ο 3 νικητής (Θεοφάνης Αρκουμάνης) του αγώνα υπεραπόστασης 80 χιλ. Άρτα-Θεοδώριανα!!

Δημοσίευση: 7 Ιουνίου 2021


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

Συνεχίζονται οι εργασίες βελτιώσεις του δρόμου Πηγές - Γέφυρα Κοράκου

Δημοσίευση: 6 Ιουνίου 2021


ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΗΓΩΝ (ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ)

Θεωρούμε για να βελτιωθούν σημαντικά τα προβλήματα της κτηριακής εγκατάστασης του γραφείου της τοπικής κοινότητας Πηγών πρέπει να αυξηθεί η πίστωση για την επισκευή –συντήρηση της κτηριακής εγκατάστασης καθώς το κτίριο έχει περιέλθει σε κακή κατάσταση, χρήζει ανακαίνισης, συντήρησης, και γενικής φροντίδας. Οι εργασίες αυτές είναι απαραίτητες για τη λειτουργικότητα, την ασφάλεια και την αισθητική του γραφείου της Τοπικής Κοινότητας. Να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του κοινοτικού καταστήματος όπως:
Ανακαίνιση στο χώρο του ιατρείου
Προγραμματισμός σε τακτική βάση για τη λειτουργία του Γραφείου με αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου.
Έπιπλα γραφείου-καρέκλες
Επανασύνδεση τηλεφώνου
Χορήγηση Η/Υ-εκτυπωτή –φωτοτυπικό μηχάνημα.
Τοποθέτηση κλιματιστικού σώματος στο γραφείο Τοπ. Κοινότητα
Προγραμματισμός σε τακτική βάση για την καθαριότητα του Γραφείου Τοπ. Κοινότητας
Προμήθεια μεγαφωνικού συστήματος του Τοπικού Γραφείου.
Ανακαίνιση τουαλετών wc στο δημοτικό κατάστημα της τοπικής κοινότητα
Καθημερινά πρέπει να αναβαθμίζετε και να αξιοποιείτε ο ρόλος και η λειτουργία της τοπικής κοινότητας με επίκεντρο την εξυπηρέτηση των συνδημοτών. Να έχουμε ανοικτό κοινοτικό κτίριο – που θα λειτουργεί ως έδρα και χώρος πολλαπλής χρήσης προς όφελος όλων.

Δημοσίευση: 2 Ιουνίου 2021


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ (ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ).

Στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση.... ο Δήμος Γ.Καραισκάκη και Τοπική Κοινότητα Πηγών...να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο Αναβάθμισης και Ανάδειξης των μνημείων και Αγαλμάτων της Ιστορική Έδρας του Δήμου.
Πρόταση της ομάδας pigesartas είναι η Συντήρηση-καθαρισμός των Μνημείων και τοποθέτηση με κολωνάκια πέριξ αυτών με στόχο να αναδείξει και να προστατέψει αυτά.

Δημοσίευση: 28 Μαίου 2021


ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕΛΤΣΟΥ

Δημοσίευση: 26 Μαίου 2021


ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΗΓΩΝ

Στο κοινοτικό Γήπεδο Πηγών η επίστωση του δαπέδου έχει φθαρεί γιατί είναι απο άσφαλτο με αποτέλεσμα πολλοί αθλητές και παιδιά να τραυματίζονται σοβαρά. Επίσης απαιτείται να καθαριστεί ο χώρος διότι τα χόρτα έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν το γήπεδο.
Απευθύνετε αίτημα από την ομάδα pigesartas προς το Δήμο και την τοπική κοινότητα για την επίστρωση με ελαστομερές υλικό για αθλητικά γήπεδα καθώς και την συντήρηση και καθαρισμό πρωτού συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Δημοσίευση: 25 Μαίου 2021


ΠΕΝΤΑΦΕΡΦΙΑ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΚΙΑ
(Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ)
ΟΙΚΗΜΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ....ΟΛΟΙ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ !!!!

Δημοσίευση: 24 Μαίου 2021


ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ (21 ΜΑΙΟΥ 2021)

Ο δρόμος που οδηγεί προς την Ιερά Μονή Σέλτσου βρίσκεται σε κακή κατάσταση και αρκετοί προσκυνητές γύρισαν πίσω πρωτού δημιουργήσουν ζημία στα οχήματά τους. Απο αναφορές που μας κοινοποιήθηκαν το πρόβλημα ξεκινά διότι δεν καθαρίζουν το δρόμο σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες:

Δημοσίευση: 22 Μαίου 2021


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ- ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ 21-5-2021
Από την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας
τοποθετήθηκε Μαρμάρινη ονομαστική πλάκα στην προτομή της Ηρωίδας του Σέλτσου της Λένως Μπότσαρη ανήμερα στη γιορτή της. Τιμή στην Πρωτοκαπετάνισα των Σουλιωτών που προτίμησε να δώσει τη ζωή της στον Αχελώο και να πεθάνει λεύτερη παρά να συρθεί αιχμάλωτη στο χαρέμι του Αλή Πασά.
Μάγεμα φύσης σε ένα τοπίο χρωμάτων απίστευτων του Πρωτομάστορά της ,σε μια απέραντη γαλήνη. Σε ένα πλήρες ανακαινισμένο Σέλτσο ,πραγματικό στολίδι. Εκεί που άθελά του ο νούς ξεφεύγει από την πραγματικότητα και χάνεται στην απεραντοσύνη της. Το τοπίο από μόνο του σε υποβάλλει και σε οδηγεί να φέρεις στο νου σου τα απίστευτα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε αυτό τον μικρό αλλά ένδοξο τόπο .Σα να τα βλέπεις να ξετυλίγονται μπροστά σου….. Να αγναντέψεις πίσω από το μοναστήρι με δέος το χάος , το απύθμενο φαράγγι της Γκούρας όπου ρίχτηκαν τα πρώτα γυναικόπαιδα και χάθηκαν στην αιωνιότητα. Να νοιώσεις ρίγος συγκίνηση και περηφάνια για τα άγια αυτά χώματα.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΣΕΛΤΣΟΥ
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Δημοσίευση: 21 Μαίου 2021


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ Ι.Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΗΓΩΝ

Με κάθε ιδιαίτερη λαμπρότητα την Πέμτη 20 Μαΐου 2021 γιόρτασε ο Ι.Ν Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο οικισμό των Πηγών. Ακολούθησε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, με την συμμετοχή κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας η Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι.Ν. Αγίου Νικολάου πρόσφερε διάφορα εδέσματα στους πιστούς.

Βιογραφία

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 μ.Χ. νότια της Μικράς Ασίας στα Πάταρα της Λυκίας. Αρκετά μικρός ορφάνεψε και διαθέτοντας την τεράστια περιουσία που κληρονόμησε, στους έχοντες ανάγκη, αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο. Λόγω των ικανοτήτων του και της αγάπης που έτρεφε γι’ αυτόν ο λαός, έλαβε το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Υπέμεινε κακουχίες και φυλακίσεις, όμως όταν ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο Άγιος Νικόλαος θαυματουργούσε εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 343 μ.Χ.
Η Ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξίου Α' του Κομνηνού (1081 -1118 μ.Χ.) και Πατριάρχου Νικολάου Γ' του Κυρδινιάτη (1084 - 1111 μ.Χ.). Το Ιερό λείψανο του Άγιου μετακομίστηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, επειδή οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη των Μύρων και οι κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως οι άπιστοι το καταστρέψουν.
Κατά την συναξαριστική παράδοση το άγιο λείψανο αναχώρησε την 1η Απριλίου του 1087 μ.Χ. και έφθασε στο Μπάρι στις 20 Μαΐου.

Δημοσίευση: 20 Μαίου 2021


ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ -

Ξεκινούν εργασίες στις σήραγγες Πετρωτού.
Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων για το χρονικό διάστημα από 13 έως 29 Μαΐου στην Τ.Κ. Πετρωτού και συγκεκριμένα από το 77ο χλμ έως το 81ο χλμ της Επ. Οδού Καρδίτσας – Άρτας, για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των οδικών σηράγγων σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας.
 
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με τις πινακίδες οδικής σήμανσης που θα τοποθετηθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία, από παρακαμπτήριες οδούς, καθώς επίσης και σύμφωνα με τις υποδείξεις του Α.Τ. Μουζακίου.
 

Δημοσίευση: 15 Μαίου 2021


ΕΟΡΤΗ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ 3-5-2021

Από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ονομάζεται, επίσης, Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος. Ειδικά στη χώρα μας, δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχει εξωκλήσι ή εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του, ενώ το όνομα Γεώργιος είναι από τα πλέον συνηθισμένα.

Κατά τους συναξαριστές και την Ιερή Παράδοση, ο Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281 στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Ο πατέρας του Γερόντιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Καππαδοκίας και ήταν στρατιωτικός και Συγκλητικός. Η μητέρα του Πολυχρονία καταγόταν από τη Λύδδα της Παλαιστίνης. Και οι δύο γονείς του Γεωργίου είχαν βαπτιστεί χριστιανοί.

Ο Άγιος Γεώργιος κατέχει μια σημαντική θέση στο λαϊκό εορτολόγιο. Οι εορτές του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου) και του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) ελαμβάνοντο παλαιότερα ως χρονικά ορόσημα για τις αγροτικές και ποιμενικές συμφωνίες (προσλήψεις βοσκών, καλλιέργεια κτημάτων κλπ), καθώς διαιρούν τον χρόνο σε δύο εξαμηνίες. Η γιορτή μέσα στην πασχαλινή περίοδο δίνει την ευκαιρία για ένα ανοιξιάτικο πανηγυρισμό στα πολλά εξωκλήσια και τις στάνες των κτηνοτρόφων, με προσφορά γαλακτερών στους επισκέπτες και ζωοθυσίες (κουρμπάνια) προς τιμή του Αγίου.

Ο Μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος είναι ο προστάτης-Άγιος: του Ελληνικού Πεζικού, των Προσκόπων, των Σταυροφόρων και της στάνης.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Την Δευτέρα, 3 Μαίου, μνήμη του Αγ.Γεωργίου, πανηγυρίσαν ο Ιερός Ναός του Αγ.Γεωρίου στον οικισμό Ιτέα Πηγών Άρτας και ο Ιερός Ναός του Αγ.Γεωρίου στον οικισμό Μηλαία Πηγών Άρτας. Με λαμπρότητα, τελέσθη η θεία λειτουργία και με τη συμμετοχή πιστών, τίμησαν τον Τροπαιοφόρο Άγιο.

Εορτή του Αγ.Γεωργίου στον οικισμό Ιτέας Πηγών

 ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΙΤΕΑΣ ΠΗΓΩΝΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΙΤΕΑΣ ΠΗΓΩΝ

 

ΕΟΡΤΗ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΗΛΑΙΑΣ ΠΗΓΩΝ (ΓΡΕΒΙΑ)

 ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΓΡΕΒΙΑ 1956)ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΗΛΙΕΣ ΠΗΓΩΝ (ΓΡΕΒΙΑ)

Δημοσίευση: 3 Μαίου 2021


ΠΗΓΕΣ "ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ"

¨ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ"

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

 

Δημοσίευση: 1 Μαίου 2021


¨ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ¨

Ι.Ν.ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΗΓΩΝ

Δημοσίευση: 30 Απριλίου 2021


ΣΕΛΤΣΟΣ - ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ

Δημοσίευση: 23 Απριλίου 2021


ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ

ΤΟΠΟΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΔΟΞΑΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΣ

Συμπληρώνονται 217 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο την 22/23 Απριλίου του 1804".

Η Μάχη του Σέλτσου και η τελευταία θυσία των Σουλιωτών το 1804, είναι ένα δεύτερο Ζάλογγο, τραγικότερο ίσως αλλά σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Ένα βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο Ελληνισμός στη μάχη για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, καθώς από τους 1400 περίπου Σουλιώτες που κατέφθασαν στην Ιερά Μονή που υπήρχε στο Σέλτσο διασώθηκαν μόνο 65.
Το Σέλτσο, ιερός τόπος θυσίας αλλά και μνημείο της Ορθοδοξίας στέκει σκαρφαλωμένο στις πλαγιές της Πίνδου, ατάραχος μάρτυρας της Ιστορίας.
Είναι χρέος μας η διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης ώστε να μεταφέρουμε στις νέες γενιές όχι μόνο τα ιστορικά γεγονότα αλλά και τις αξίες και τις αρχές που ήταν ο σπόρος για την επανάσταση του 1821 και την Απελευθέρωση.

Φέτος οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε από την παγκόσμια πανδημία δεν μας επιτρέπει να αποτίσουμε από κοντά τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες του Σέλτσου όπως κανουμε κάθε χρόνο με μιας λιτή εκδήλωση. Όμως η σκέψη μας ο νούς μας και η κάρδια μας είναι εκεί. Στη αιώνια μοναξιά τους...Να συντροφεύουμε νοερά του ήρωες, με δέος να αγναντέψουμε νοερά το βάραθρο του Πέτακα και να τους ανάψουμε ένα κεράκι στη μνήμη τους.
Ας είναι. Του χρόνου θα είμαστε πάλι εκεί ........

Ωστόσο ο δήμαρχος Γ. Καραισκάκη παρεβρέθηκε στην Ιερά Μονή Σέλτσου (Πηγές Άρτας Ιστορική έδρα του Δήμου)  κ.Περικλής Μίγδος έριξε στεφάνι στον Πέτακα μαζί με τον Αντιδήμαρχο τετραφυλίας κ.Νίκο Κουφούλη και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Πηγών κ.Κώστα Καρακώστα.

Έτσι για το επετειακό ανασύρουμε από τις προηγούμενες εκδηλώσεις εικόνες τιμής.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ.

 

 

Δημοσίευση: 23 Απριλίου 2021


25η ΜΑΡΤΙΟΥ (1821-2021)

ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

200 χρόνια από την κήρυξη τού απελευθερωτικού Αγώνα
 
Η ελληνική επανάσταση υπήρξε σταθμός στην ιστορία τού νεότερου Ελληνισμού, αφού οδήγησε, μετά από 400 χρόνια, στη δημιουργία τού ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ενέπνευσε στις επόμενες γενεές των Ελλήνων διαδοχικές απελευθερωτικές εξεγέρσεις και εμψύχωσε τους Έλληνες σε καιρούς δοκιμασίας.
 
ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΤΟ ΣΕΛΤΣΟ -ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ.
ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 - ΜΕΡΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣ
ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΝ ΣΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ. ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΙΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΣ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ.
 
ΣΗΜΕΡΑ ημέρα Εθνικής Εορτής αυτές τις ώρες μακρυά από το τόπο μας μακρυά από τις μικρές Πατρίδες μας μακρυά από τις ΠΗΓΕΣ μας σε συνθήκες πρωτόγνωρες- για δεύτερη χρονιά δεν μας δόθηκε η δυνατότητα - όπως όλοι, να γιορτάσουμε με λαμπρότητα την Εθνική επέτειο.
 
Για την ημέρα έγινε δοξολογία στην Εκκλησία μας και κατατέθηκαν στεφάνια από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πηγών κ. Κώστα Καρακώστα και την Αεδελφότητα Πηγιωτών σαν ελάχιστο φόρο τιμής. Ελπίζουμε του χρόνου να την γιορτάσουμε διπλά.

Δημοσίευση: 26 Μαρτίου 2021


 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
 
ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ
ΤΟΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΗΡΩΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ
ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΗΣ ΗΡΩΙΔΑΣ ΛΕΝΩΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗ
΄΄Μόνο η Λέν΄του Μπότσαρη δεν πάει να προσκυνήσει.........

 

Δημοσίευση: 17 Μαρτίου 2021


"ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ"

Κυριακή της Απόκρεω σήμερα 14 Μαρτίου,
Ημέρα κεφιού ημέρα χαράς ημέρα ξεγνοιασιάς και ξεφαντώματος απ άκρη σ΄ακρη της Ελλάδας σαν πέρυσι πρόπερσι ...άλλοτε.
Εφέτος τίποτε δεν θυμίζει αυτή τη μέρα, Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες,κλεισμένοι και μαντρωμένοι ελέω Κορωνοιού. Τέτοιες μέρες στο χωριό μας στις Πηγέςγια πάνω απο μία 25ετία η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ διοργάνωνε εθιμικά τις αποκριάτικες εκδηλώσεις για να νοιώσουν και οι μόνιμοι κάτοικοι ότι δεν είναι μόνοι. Γι αυτούς ήταν μια ξεχωριστή μέρα Έτσι σήμερα φαίνεται καθαρά η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα αυτών των εκδηλώσεων και το κενό δημιουργήθηκε.... εξ αιτίας της πανδημίας αλλά και της οικονομικής δυσκολίας να καλυφθούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
Ελπίζουμε του χρόνου να είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα και να ξανανταμώσουμε πάλι σαν πρώτα.
Οι φωτογραφίες,ενδεικτικές... από την Αποκριάτικη εκδήλωση του χωριού του 2018.
ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Από τα κούλουμα 19-2-2018 στο χωριό Πηγές Άρτας.

 

Δημοσίευση: 14 Μαρτίου 2021


ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΑΡΤΑ ( 11 ΜΑΡΤΙΟΥ)
ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ " ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΡΤΑΣ " (1210-1303 μΧ)

Η πόλη της Άρτας η άλλοτε ιστορική και περίλαμπρη πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου ντύθηκε τα γιορτινά της και γιόρτασε την μνήμη της Αγίας.

Η Θεοδώρα Πετραλίφαινα ή Αγία Θεοδώρα της Άρτας (Θεσσαλονίκη 1210 - 1280) ήταν σύζυγος του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ και Ορθόδοξη χριστιανή Αγία.
Η μνήμη της τιμάται στις 11 Μαρτίου και είναι σήμερα η πολιούχος Αγία της Άρτας. Στον ναό της βρίσκεται σε αργυρή λάρνακα το λείψανο της το οποίο με μεγαλοπρεπή λιτανεία περιφέρεται στους δρόμους της πόλεως τη μέρα της εορτής της.

 

Δημοσίευση: 11 Μαρτίου 2021


ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΟΣΙΟΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

 

ΣΗΜΕΡΑ 28-2-2021 τελευταία ημέρα του Φλεβάρη κάνουμε-όπως κάθε χρόνο - ένα αφιέρωμα στον ΚΑΣΣΙΑΝΟ ΠΗΓΩΝ στη ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ αφού είναι ο μοναδικός Άγιος που εορτάζει την τελευταία ημέρα τη Φλεβάρη και κάθε τέσσερα χρόνια στις 29 Φεβρουαρίου στα δίσεκτα έτη …..
 
Κείμενα πληροφορίες Νικος Π.Ζήσης
Ο οικισμός Κασσιανός Πηγών Αρτας πήρε το όνομα του από τον ομώνυμο Ρωμαίο στρατηγό ο οποίος διήλθε και παρέμεινε με τη λεγεώνα του στην περιοχή, Ο Ρωμαίος αυτός στρατηγός, γιος ευγενών γονέων, διαβάζοντας τις Αγίες Γραφές, άφησε τη δόξα του κόσμου από τις τάξεις του στρατού και πήγε σε μοναστήρι. Έγινε πρότυπο τη μοναστικής ζωής, ταξίδεψε σε όλα τα μεγάλα και περιφανή κέντρα του ασκητισμού, την Αίγυπτο, τη Θηβαίδα, τη Νυτρία και τον Πόντο και στο τέλος έγινε Άγιος. Έγραψε τα γνωστά από τη «Φιλοκαλία» κεφάλαια «περί οκτώ λογισμών» και κοιμήθηκε εν ειρήνη. Για τον Άγιο Κασσιανό τού οποίου η μνήμη τιμάται στις 29 Φεβρουαρίου (άρα κάθε τέσσερα χρόνια) υπάρχει η παράδοση πως κάποτε παραπονέθηκε στο Θεό ότι οι άνθρωποι τιμούν υπερβολικά τον Άγιο Νικόλαο, ενώ τον ίδιο σχεδόν καθόλου. Ο Θεός τότε έδωσε εντολή στους αγγέλους να φέρουν τον Άγιο Νικόλαο μπροστά του, για να διαπιστώσει ο ίδιος αν ο Άγιος Κασσιανός είχε δίκιο. Οι άγγελοι αφού μάταια αναζήτησαν τον Άγιο Νικόλαο στον ουρανό, ύστερα από πολλές προσπάθειες τον βρήκαν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα να προσπαθεί να σώσει τους ναυτικούς που κινδύνευαν. Τότε ο Θεός, αφού διαπίστωσε πόσο μοχθεί ο Άγιος Νικόλαος για τους ανθρώπους, τιμώρησε τον Άγιο Κασιανό για τα άδικα παράπονά του , να εορτάζει μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Στά δίσεκτα έτη !!
Ο Όσιος Κασσιανός ήταν Ρωμαίος στην καταγωγή, με γονείς πλούσιους και επιφανείς. Ή μεγάλη του ευφυΐα, ή φιλομάθεια και ή επιμέλεια του, ήταν από τους βασικούς παράγοντες, ώστε ο Κασσιανός να διακριθεί στις σπουδές του και να γίνει άριστος επιστήμων. Νέος ακόμη κατετάγη στο Ρωμαικό Στρατό. Διατηρήθηκε εγκρατής και σώφρων και κατά τη στρατιωτική του ζωή. Αργότερα ο Κασσιανός, άφησε τον στρατιωτικό βίο και έβαλε το ράσο της μοναχικής πολιτείας, όπου διέπρεψε σαν πνευματικός πατέρας. Θέλοντας όμως να γνωρίσει βαθύτερα την ακρίβεια της μοναχικής ζωής, περιήλθε όλα τα μεγάλα κέντρα του ασκητισμού, την Αίγυπτο, την Θηβαΐδα, την Νιτρία, Ασία, Καππαδοκία, και τον Πόντο.
. Ο Κασσιανός επίσης, έγραψε τα γνωστά από τη Φιλοκαλία κεφάλαια "περί των οκτώ λογισμών", πού τόσο πολύ διαβάζονταν και διαβάζονται από τους ασκητές.
Η παράδοση λέγει ότι το όνομα του ο οικισμός ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ το οφείλει σε έναν Ρωμαίο στρατηγό Κάσσιο , ο οποίος σε μια περιοδεία του προερχόμενος από τη Ρώμη μεσω Αμβρακίας , στρατοπέδευσε με τη λεγεώνα του στην περιοχή αυτή που ήταν μεγάλο οροπέδιο και εν συνεχεία ένα μεγάλο μέρος του από καθίζηση αποκόπηκε στη θέση που μέχρι και σήμερα λέγεται
Κομμένη Σπηλιά. Εκεί αναπαύθηκε για ένα χρονικό διάστημα και συνέχισε την περιοδεία του προς την Ασία. Ερχόταν από το ΄Ακτιο κατευθυνόμενος προς την Θεσσαλία μέσω της γέφυρας που σήμερα την λέμε Κουτσοκαμάρα του Αχελώου μέσω Αργιθέας Τυμπάνου και Μουζακίου. Αυτός ήταν και ο κύριος -από αρχαιοτάτων χρόνων- δρόμος που ένωνε την Θεσσαλία με την Ηπειρο. Αργότερα ο Ρωμαίος αυτός στρατηγός εγκατέλειψε το στρατιωτικό βίο και έγινε ασκητής.
ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΑΓ.ΚΑΣΙΑΝΟΥ
 
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΜΑΣ
Ο οικισμός ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ βρίσκεται βόρεια των Πηγών απέχει από αυτόν 1,5 χιλιόμ. από το κέντρο του και συνδέεται με δρόμο κατά τα 2/3 χωματόδρομο μέτριας βατότητας. Έχει υψόμετρο 920 μέτρα. Κατά την επίσημη απογραφή του 2011 είχε 13 (δεκατρείς) κατοίκους. Παλαιότερα είχε πάνω από εξήντα κατοίκους που ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία αλλά και την γεωργία. Ηταν ένας ζωντανός οικισμός απ όπου ξεκινούσαν 27 μαθητές για το σχολείο. Έσφυζε από ζωή και δραστηριότητα η Κασιανού. Από τον οικισμό αυτό περνούσαν οι χωριανοί μας που πηγαίναν πίσω στο Νιγκόζι μέσω Φράξου. Επίσης κατέβαιναν προς το Γραβριά για το Σέλτσο και το ποτάμι. Έχει ξηρό και υγιεινό κλίμα. Από βορά το χειμώνα την προστάτευε η πλαγιά του Φράξου. Μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως το μπαλκόνι των Πηγών. Δασοσκεπής με έλατα και πουρνάρια ήταν τόπος βοσκής κυρίως για γιδοπρόβατα και βοοειδή, αλλά και παραδοσιακή μελισσοκομία. Το έδαφος του είναι εύφορο για πατάτες όσπρια καλαμπόκια τριφύλλια, όλα ξερικά, ενώ παλαιοτέρα καλλιεργούνταν και καπνός. Υπάρχει δε και η τοποθεσία καπνοτόπι, λίγοι κάτοικοι διαμένουν και δραστηριοποιούνται εκεί στην κτηνοτροφία. Λίγο ψηλότερα βρίσκεται και η Σκλάκοβα με καταπληκτική θέα σε όλη την περιοχή.
 
Ο Οικισμός προσφέρεται για περίπατο αφού έχει βατό και ομαλό δρόμο από τις Πηγές με κυκλική κυκλοφορία που ανεβαίνει και από τον Πλατανιά- Λαγκοβίζοντα και από το Μαχαλά. Είναι μια αξέχαστη διαδρομή αναψυχής σήμερα ο οικισμός αποτυπώνει την εικόνα της παντελούς εγκατάλειψης. Τα περισσότερα σπίτια ερειπωμένα. Άλλα σφαλιστά πορτοπαράθυρα περιμένουν μάταια να τα ανοίξει κάποιο χέρι και να τους ξαναδώσει ζωή.
Πολλές οικογένειες μετά τον σεισμό του 1969 έφτιαξαν καινούργια σπίτια στον κεντρικό οικισμό του χωριού. Οι καλύβες και οι μάσινες άδειες, φράχτες πεσμένες, δασωμένα χωράφια, σηματοδοτούν την εγκατάλειψη. Τα νεροκάναλα αναζητούν τα ζωντανά να τα ξεδιψάσουν Σαν να μην έζησε ποτέ τόσος κόσμος εκεί επάνω......
 
Υδρεύεται από την πηγή ¨ ΣΠΗΛΙΑΣ '' με υποτυπώδες δίκτυο (εξωτερικό λάστιχο) που καλύπτει καθημερινές ανάγκες,κυρίως κτηνοτροφικές. Παλαιότερα οι κάτοικοι του κάλυπταν τις ανάγκες τους από το Παλιοπήγαδο ή από το χωριό με βαρέλες που κουβαλούσαν με τα γαιδουράκια. ή στα παγούρια. Επίσης λειτουργούσε και τηλέφωνο στο σπίτι του Δημήτρη Καρακώστα ενώ είναι ηλεκτροδοτημένος από το 1971. Οικογένειες μεγάλες που έζησαν εκεί μέχρι τα τέλη του 1980 ήταν κυρίως Καρακωσταίοι, Ζησαίοι, Βελαεταίοι, Κακαβαίοι, Πριοβολαίοι, Κοιλαίοι και Φωταίοι.
 
Εκεί σήμερα υπάρχει και ένα μικρό εικονοστάσι αφιερωμένο στη μνήμη του Οσιου Κασσιανού από τους κατοίκους του. Tην ημέρα της εορτής του, στον οικισμό γινόταν τοπικό πανηγύρι με τους αυτοδίδακτους μουσικούς του κατά βάση Καρακωσταίοι Ζησαίοι, ενώ στο γλέντι συμμετείχαν όλοι.
 
Προς ανάμνηση όλων όσων έζησαν σ αυτόν τον οικισμό των προπατόρων και συγγενών μας, έχουμε τη γνώμη ότι ένας μικρός προκατασκευασμένος ναΐσκος θα πρέπει να είναι η φροντίδα όλων μας. Μέχρι τότε όμως, πρέπει κάποιες μέρες ανοιξιάτικες και πασχαλινές, ή ακόμη και καλοκαιρινές να βρισκόμαστε οι Κασσιανιώτες και μη,να συναχθούμε όπως τότε….και να ενώσουμε τη σκέψη μας με όλους αυτούς που πέρασαν από εκεί……….
ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΤΕ ΑΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΑΜΕ ΚΑΤΙ.....ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΟΛΑ........ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ME ΘΥΜΙΣΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΕΣ ΞΕΓΝΙΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΠΗΓΩΝ-ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ......
ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ 28-2-2021

 

Δημοσίευση: 28 Φεβρουαρίου 2021


ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ........ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23-2-1968 ... ΠΤΩΣΗ ΔΥΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ Π.Α

ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΟ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

Κάθε χρόνο σαν σήμερα, ψηλά σε μια βουνοκορφή της Πίνδου, δυο μαύρες σκιές που μοιάζουν με διπλωμένα φτερά αετών πετούν πάνω από το χιονισμένο Κοκκινόλακο. Το τσακισμένο φτερούγισμά τους μας φέρνει στη μνήμη μας δυο αεροπόρους μας που πριν από πενήντα τρία χρόνια, συνάντησαν εκεί τη μοίρα τους και έγιναν αθάνατοι.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23-2-1968
AΝΑΦΟΡΑ ΜΝΗΜΗΣ
ΓΙΑ ΔΥΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Βαρύς ο φόρος της Πολεμικής αεροπορίας από ατυχήματα πτώσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Εκατοντάδες πιλότοι γεμίζουν το λεύκωμα πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας « υπέρ πατρίδος» φυλάσσοντας τις εναέριες Θερμοπύλες. Από όλους σχεδόν ξεχασμένοι όμως. Δεν ζητούν τίποτε άλλο παρά μόνο την ενθύμηση και την τιμή της θυσίας τους .
Έτσι ηθικό καθήκον για έναν ελάχιστο φόρο τιμής με ώθησε και εμένα να αφιερώσω αυτές τις λίγες γραμμές σε δύο αεροπόρους μας που έμελλε να χάσουν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στις βουνοκορφές της Πίνδου κοντά στο χωρίο μου στις Πηγές Άρτας
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…………
Σαν σήμερα πριν 53 ακριβώς χρόνια στις 23 Φεβρουαρίου του 1968 ημέρα Παρασκευή δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F-84F με έδρα το Αεροδρόμιο της Λάρισας εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή εικονικης προσβολής του αεροδρομίου της Πρέβεζας ( μαρτυρία Σ.Κίκερη), και γυρίζοντας στην βάση τους προσέκρουσαν στην κορυφή του όρους Κανάλια, τον Κοκκινόλακο (ύψος 1.750 μέτρα), δύο μίλια βορειοδυτικά του χωριού Πηγές, με αποτέλεσμα τη συντριβή τους και το θάνατο των χειριστών πριν προλάβουν να χρησιμοποιήσουν τα εκτινασσόμενα καθίσματα . Το ένα προσέκρουσε στην πλαγιά κάτω απο το ΄΄Αγκάθι΄΄ του Κοκκινόλακου. Το δεύτερο έπεσε λίγα μέτρα πριν την κορυφή πάνω απο την περιοχή της Ελάτης με απόσταση μεταξύ των 800 περίπου μέτρων . Χειριστές των δύο αεροσκαφών ήταν ο Σμηναγός Βενετσάνος Άγγελος ετών 32 από την Καλαμάτα και ο Σμηναγός Κουθουρίδης Γεώργιος ετών 29 απο τον Καμπάνη Κιλκίς.
Πιθανό αίτιό του ίσως να ήταν η πυκνή νέφωση που επικρατούσε στην περιοχή ένεκα της οποίας ο σχηματισμός τριών αεροσκαφών δεν αντελήφθη εγκαίρως την χιονισμένη οροσειρά με αποτέλεσμα την πτώση και συντριβή των δύο αεροσκαφών που πετούσαν παράλληλα στο ίδιο ύψος, ενώ το τρίτο που πετούσε ποιο ψηλά μπόρεσε να αποφύγει την πρόσκρουση και έφτασε στην Λάρισα, χωρίς να γνωρίζει το ακριβές σημείο που χάθηκαν τα άλλα δύο. Μόλις 15 μέτρα ποιο ψηλά ήθελαν να περάσουν την βουνοκορφή. Παιχνίδι και αυτό της μοίρας τους.
Επί πέντε ημέρες αεροπλάνα και ελικόπτερα πετούσαν σε όλη την περιοχή που ήταν καλυμμένη με πολύ χιόνι χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν το σημείο πτώσης των αεροσκαφών.Την πέμπτη ημέρα κατόρθωσαν να εντοπίσουν το σημείο πτώσης αλλά η προσέγγισή του είναι αδύνατη. Έτσι κάτοικοι του χωριού μας αλλά και κάτοικοι της Ελάτης από την άλλη πλευρά, σχημάτισαν ομάδες και μέσα σε αντίξοες συνθήκες μετά από πεζοπορία τεσσάρων ωρών, στο παγωμένο χιόνι δεμένοι ο ένας με τον άλλον με σχοινιά, έφτασαν στο σημείο όπου ήταν τα συντρίμμια και περισυνέλεξαν τους σορούς των χειριστών (ότι απέμεινε από αυτούς) και τα κατέβασαν μέσα σε κουβέρτες στο χωριό από όπου τα παρέλαβε ελικόπτερο της Πολεμικής αεροπορίας. Πολλά κομμάτια που περισυλλέγησαν από συγχωριανούς μας φορτωμένα σε μουλάρια αποτελέσαν για καιρό αντικείμενο περιέργειας για όλους .
Τίποτε δεν θυμίζει σήμερα στους στρατοκόπους το τραγικό συμβάν στο σημείο εκείνο παρά μόνο μικρά κομμάτια από τα συντρίμια που βρίσκονται ακόμα και σήμερα διάσπαρτα, καθώς και ένα αχνό το αποτύπωμα της σφοδρής πρόσκρουσης στο έδαφος.
Θυμάμαι –παιδί τότε- πολύ έντονα το γεγονός αυτό και χαρακτηριστικά την μεταφορά των νεκρών πιλότων στο «Αητολίθι» τοποθεσία των Πηγών που ήταν το ελικόπτερο, αλλά και τον θρήνο των συγχωριανών μου για το χαμό τους.. Ενός εξ αυτών του ΄Αγγελου Βενετσάνου με καταγωγή από την Καλαμάτα βρήκαν και την ταυτότητά του.
Δύο Πιλότοι ήρωες .
Δύο περήφανοι αετοί που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε μια βουνοκορφή της Πίνδου ποτίζοντάς την με το αίμα τους. Μαζί με τους υπόλοιπους πεσόντες θα μας θυμίζουν πάντα την αφοσίωση και την αυταπάρνηση στο καθήκον για την προστασία της πατρίδας μας από κάθε επιβουλή .
Καθήκον δικό μας μας να τους έχουμε παράδειγμα να θυμόμαστε τη θυσία τους και να τους τιμούμε. Καθήκον των Πηγιωτών να τους φτιάξουμε ένα απέριττο ΜΝΗΜΕΊΟ στην κορυφή του Κοκκινόλακου.
Η Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας εχει απευθύνει σχετικές επιστολές στο ΓΕΑ και στο Υπουργείο Αμυνας, ενώ προτίθεται να απευθυνθεί και σε άλλους φορείς προκειμένου αυτό να γίνει πράξη έστω και μετά από τόσα χρόνια. Είναι χρέος τιμής !!!!!
Κλείνοντας την αναφορά του γεγονότος δεν μπορούμε να μην τους αφιερώσουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του
Επιτάφιου λόγου που εκφώνησε ο Περικλής στον Κεραμικό για τούς νεκρούς των Αθηναίων του Α¨Πελλοπονησιακού πολέμου και που είναι διαχρονικά επίκαιρο σε όλους τους πεσόντες για την πατρίδα.
 
ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ….
«Στάθηκαν αντάξιοι τῆς πολιτείας ποὺ τοὺς ἀνάθρεψε…………
Πρέπει νὰ βλέπετε τὸ μεγαλεῖο τῆς πολιτείας στὶς καθημερινὲς της ἐκδηλώσεις καὶ να συλλογίζεστε πὼς τῆς τὸ ἔδωσαν ἄνδρες γενναῖοι ποὺ εἶχαν τὸ αἴσθημα τοῦ καθήκοντος καὶ μεγάλη φιλοτιμία σὲ κάθε ἔργο ποὺ ἀναλάμβαναν. Ἄν, καμιά φορά, ατυχούσαν σὲ κάποιο ἐγχείρημα, δὲν στεροῦσαν ὅμως τὴν πατρίδα ἀπ' τὴν ἀνδρεία τους, γιατὶ θεωροῦσαν πὼς ἡ ὡραιότερη κοινὴ προσφορὰ ἦταν νὰ θυσιαστοῦν γι' αὐτήν. Ὅλοι μαζὶ τῆς πρόσφεραν τὴ ζωή τους κι ὁ καθένας τους λάμβανε ἀθάνατο ἔπαινο καὶ δοξασμένο τάφο, ὄχι τόσο αὐτὸν ὅπου κοίτονται, ὅσο τὴν μνήμη ἐκείνων ποὺ θὰ θέλουν νὰ τοὺς δοξάσουν, γιατὶ τάφος τῶν μεγάλων εἶναι ἡ πᾶσα γῆ καὶ δὲν φανερώνεται ἀπὸ τὴν ὲπιγραφὴ μιὰς στήλης στὴν πατρική τους χώρα. Καὶ στὰ πιὸ μακρινὰ μέρη, ἡ μνήμη τους, ἄγραφη, μένει ζωηρότερη μέσα στὶς ψυχές, περισσότερο γιὰ τὴν ἀνδρεία τους παρὰ γιὰ τὸ ἔργο ποὺ ἔκαναν. Ἔχοντας αὐτοὺς γιὰ παράδειγμα καὶ ξέροντας πὼς εὐτυχία θὰ πῆ ἐλευθερία καὶ ὲλευθερία σημαίνει ἀνδρεία, δὲν πρέπει νὰ δειλιάζετε μπροστὰ στοὺς κινδύνους τοῦ πολέμου. Δὲν εἶναι ἀλήθεια πὼς ὅσοι δυστυχοῦν καὶ δὲν ἔχουν ἐλπίδα μιᾶς καλύτερης μοίρας θυσιάζουν πιὸ εὔκολα τὴ ζωὴ τους. Τὴν θυσιάζουν ἐκεῖνοι πού, ἄν θελήσουν νὰ τὴν σώσουν ἀποφεύγοντας τό μοιραῖο, κινδυνεύουν νὰ πάθουν τὸν μεγαλύτερο ἐξευτελισμό ἄν νικηθούν.
Γιὰ τοὺς ἀνδρείους ὁ ἐξευτελισμὸς τῆς δειλίας εἶναι χειρότερος ἀπ' τὸν γενναῖο κι ἀναπάντεχο θάνατο».
Ως αφιέρωμα, οι στίχοι του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ
Ας μη βρέξει ποτέ
το σύννεφον, και ο άνεμος
σκληρός ας μή σκορπίση
το χώμα το μακάριον
που σας σκεπάζει.
Ας το δροσίση πάντοτε
με τ' αργυρά της δάκρυα
η ροδόπεπλος κόρη'
και αυτού ας ξεφυτρώνουν
αιώνια τ' άνθη.
 
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ
                                                                               ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
                                                  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
 
Χαρακτηριστικό είναι το επίγραμμα του Σπύρος Κίκερη Βετεράνου σμήναρχου Ε.Α που έζησε το ατύχημα υπηρετώντας στην ίδια μοίρα όπως το περιγράφει στην ιστοσελίδα του εξ αφορμής παλαιότερη ανάρτησής μας.
ΣΜΗΝΑΓΟΙ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ – ΚΟΥΘΟΥΡΙΔΗΣ ΤΟΥΤΗ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ!
Επετειακό 23/2/1968
"Τούτη η Κατάθεση ζωών
και η ανάληψη ψυχών, δεν έχει Τελειωμό
γι'αυτό κι' Περηφάνια μας
Φτάνει στον Ουρανό!"
Σπυρος Κίκερης Σμήναρχος Ε.Α

 

Δημοσίευση: 23 Φεβρουαρίου 2021ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΑΣ (13-2-2021)

ΠΗΓΙΩΤΗΣ ο 4ος ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΓΙΑΝΝΙΝΑΣ
 
Με μεγάλη ικανοποίησε μάθαμε για την προαγωγή του συγχωριανού μας στο βαθμό του Αντιστράτηγου. Είναι μία είδηση που μας χαροποίησε αφού ένας ακόμη ΠΗΓΙΩΤΗΣ έφτασε σε αυτό το βαθμό εν ενεργεία Αξιωματικού. Δίδυμο Ηπειρωτών πλέον στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ με τον έτερο Αντιστράτηγο τον Κ. Σκούμα. Η προαγωγή του για όσους ξέρουν καλά τον στρατηγό δεν ήταν έκπληξη αλλά επιβράβευση της εργατικότητας της ακεραιότητας και την άριστης υπηρεσιακής του Διαδρομής. Είχα την τύχη να έχω συνυπηρετήσει και να συνεργαστούμε μαζί του ως και προϊστάμενο Υπηρεσιών μας και ήταν υπόδειγμα Αξιωματικού. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο ως Γενικός Αττικής –Γ.Α.Δ.Α ήταν αυτός που επόπτευε και υλοποίησε το σχέδιο εφαρμογής των μέτρων για την πανδημία. Και τα κατάφερε στον απόλυτο βαθμό. Αυτό φάνηκε και από την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής αυτών των μέτρων που οφείλεται εν πολλοίς και στην Αστυνομία. Με αυτό καταλαβαίνει κανείς ότι εδώ και ένα χρόνο νυχθημερόν 24 ώρες το 24ωρο ήταν εκεί για να καθοδηγεί τις όλες τις Αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής χωρίς ουσιαστικά προσωπική και οικογενειακή ζωή. Η προαγωγή του αποδεικνύει και την αποτελεσματική εφαρμογή όλων των μέτρων. Αθόρυβος και μεθοδικός ήπιων τόνων με μεγάλη εκτίμηση μεταξύ των Αστυνομικών δεν ξεχνούσε το χωριό μας και στις εκδηλώσεις της Αδελφότητας ήταν πάντα παρών. Ο στρατηγός μας κατάγεται από τις Πηγές ΄Αρτας και ειδικότερα από τον οικισμό του Αγ. Βασιλείου Πηγών Είναι γιός του Κων/νου Γιάννινα και της Γλυκερίας Φ. Μπαλά της αδελφής του αείμνηστου συγχωριανού μας Νίκου Μπαλά. Παιδί και αυτός μιας οικογένειας αγροτικής οικογένειας της δεκαετίας του 60 που έζησαν την οικογένειά τους μέσα στη φτώχεια και τις στερήσεις. Από μικρός και ο Γιώργος στους απάτητους γκρεμούς του Σέλτσου. Πέντε ώρες με τα πόδια πήγαινε-έλα από το σπίτι του μεγάλωνε βοηθώντας και αυτός στις αγροτικές εργασίες. Μια οικογένεια τίμιων ανθρώπων που αναζήτησαν την δεκαετία του 70 τη ζωή τους στην Αθήνα για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Έτσι Ένα μερίδιο του μπράβο ανήκει στους γονείς του και στη δική του οικογένεια που τον στερούνται πολλές ώρες της ημέρας. Να είναι καλά και να τον καμαρώνουν
Εκ μέρους του Δ.Σ της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας και εμού προσωπικά του ευχόμεθα καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Να τον δούμε και Αρχηγό της ΕΛΑΣ και γιατί Όχι ? Η ικανότητά του το ήθος του και η αξία του το προδιαγράφουν.
Στρατηγέ μας από τους συγχωριανούς σου Θερμά συγχαρητήρια και καλή δύναμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Δημοσίευση: 13 Φεβρουαρίου 2021


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

Σήμερα 6 Φεβρουαρίου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Γ.Καραισκάσκη κ. Περικλής Μίγδος βρέθηκαν στην Ιστορική έδρα του Δήμου (Πηγές Άρτας) για τον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση προβλημάτων της τοπικής κοινότητας Πηγών.

Δημοσίευση: 6 Φεβρουαρίου 2021


ΠΟΛΥ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Με το χιόνι να ξεπερνά τα 30 εκατοστά και το βράδυ να πέφτει το θερμόμετρο στους -8 βαθμούς.

Δημοσίευση: 17 Ιανουαρίου 2021


ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΑΔΟΒΙΖΙΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ ΑΡΤΑΣ 15-1-1854

Πριν 167 χρόνια σαν σήμερα στις 15 Γενάρη του 1854 οι πρόγονοί μας με επικεφαλής τους Προκρίτους των Ραδοβιζίων Άρτας στην Κοιλάδα του Αχελώου, μη αντέχοντας τον Τουρκικό ζυγό και έχοντας την επιθυμία να ενωθούν με το Ελεύθερο Ελληνικό κράτος συνάχθηκαν στην ΜΠΟΤΣΗ ΡΑΔΟΒΙΖΙΩΝ σημερινή ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ και εξέδωσαν Επαναστατική Προκήρυξη.
Εκεί έμελλε να κηρυχθεί η πρώτη Επανάσταση της Ηπείρου που για λόγους ανεξάρτητους της θέλησης των Επαναστατών και χωρίς καμία βοήθεια ήταν φυσικό να αποτύχει. Ακολούθησαν δύο ακόμη επαναστατική κινήματα του 1866 και1878, μέχρι επιτέλους τον Ιούνιο του 1881 να ενωθεί ένα κομμάτι της μέχρι τον ΄Άραχθο ποταμό με το Ελεύθερο Ελληνικό κράτος.
Τιμούμε σήμερα αυτούς που πρώτοι έσπειραν το σπόρο της Ελευθερίας στον τόπο μας ποτίζοντας τον με το αίμα τους Για να ζούμε εμείς ελεύθεροι.
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

 

Δημοσίευση: 15 Ιανουαρίου 2021


ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ 10-11-12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή μας με αποτέλεσμα να φουσκώση ο Αχελώος ποταμός και να κινδυνεύσουν γεφύρια και το πρόφραγμα στην εκτροπή στη δείτε φωτογραφίες

Δημοσίευση: 12 Ιανουαρίου 2021


ΦΩΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ

ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΜΑΝΤΑ.

Ιστορικό μνημείο που βρίσκεται στην περιοχή των Πηγών Άρτας.

Η Γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων. Έζησε για 435 χρόνια αντέχοντας τους σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου μέχρι που έπεσε θύμα του Εμφυλίου. Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 25 μέτρα.

ΝΑ ΘΥΜΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΓΕΦΥΡΑ ΑΝΑΤΙΝΑΧΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΙΣ 28-3-1949 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ.

Δημοσίευση: 8 Ιανουαρίου 2021


ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Με απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις απο την πανδημία (covid-19) στη ζωή των ανθρώπων του τόπου μας κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων τελέσθηκε εντός των Ιερών Ναών και δεν πραγματοποιήθηκαν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Επομένος ο αγιασμός των υδάτων δεν έγινε στην Γέφυρα Κοράκου την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021 ημέρα των Θεοφανίων αλλά μόνο μέσα στον Ιερό Ναό.

Δημοσίευση: 7 Ιανουαρίου 2021


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17/18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1803 '' Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ''

Το 1802, ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων προσπαθούσε να καταβάλει σθεναρά τους Σουλιώτες, τους ανυπότακτους ορεσίβιους Θεσπρωτούς, που τόσα προβλήματα δημιουργούσαν στο Σουλτάνο και στη δική του εξουσία στην Ήπειρο. Τους πολιόρκησε στενά για έναν ολόκληρο χρόνο και τελικά τους εξανάγκασε να συνθηκολογήσουν στις 12 Δεκεμβρίου 1803. Ο βασικός όρος της συμφωνίας, που δεν τηρήθηκε, ήταν να εκκενώσουν τα χωριά τους συν γυναιξί και τέκνοις. Στις 16 Δεκεμβρίου οι Σουλιώτες χωρίστηκαν σε τρεις φάλαγγες και άφησαν πίσω τους την πατρογονική γη.
Δύο ημέρες αργότερα, η τρίτη φάλαγγα, που κατευθυνόταν νότια, δέχθηκε επίθεση στο Ζάλογγο από πολυάριθμο σώμα Τουρκαλβανών.. Κατά τη διάρκεια της σφοδρής σύγκρουσης που ακολούθησε, μία ομάδα Σουλιωτών εγκλωβίστηκε από τον εχθρό, ανάμεσά τους και περίπου 60 γυναίκες (ο ακριβής αριθμός δεν είναι επιβεβαιωμένος), πολλές από αυτές σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των διωκτών τους, έριξαν τα παιδιά τους από την απόκρημνη κορυφή του Ζαλόγγου και στη συνέχεια έπεσαν και ίδιες. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι γυναίκες πιάστηκαν χέρι - χέρι η μία με την άλλη, σχηματίζοντας έτσι την εικόνα «χορού», εξού και η ονομασία «ο χορός του Ζαλόγγου». Το Ζάλογγο με τα χρόνια μεταβλήθηκε σε σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας.
Εικονιζόμενες: Κατερίνα Μαραγιάννη, Αλεφαντώ Μόσχω , Τόνια Μπαρμποπούλου, Μαρία Σαγώνα, Ελένη Πολονύφη, Πέπη Πολονύφη και οι μικρές Ιωάννα και Σταυρούλα Χασάπη, μέλη του Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «ΕΠΑΧΤΟΣ»

Δημοσίευση: 16 Δεκεμβρίου 2020


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ)

Σπάνια φωτογραφία 1930-40 της Ιεράς Μονής Σέλτσου.

              1930-40                                       2020

Δημοσίευση: 12 Δεκεμβρίου 2020


Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΝΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΗΓΩΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μετά απο καθυστερήσεις ετών τα έργα θα ξεκινήσουν την Άνοιξη του 2021.

Η μετατροπή του Ανενεργού Δημοτικού Σχολείου Πηγών σε Μουσείο - Πολιτιστικό κέντρο είναι έργο εγκεκριμένο και χρηματοδοτούμενο από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 - 2020 με προβλεπόμενη πίστωση 419.000 ευρώ.
Το ενταγμένο έργο έχει δημοπρατηθεί από τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη και αναδείχθηκε ανάδοχος εργολάβος.
Δικαστική διένεξη με εμπλοκή του πρώτου και δεύτερου συμμετέχοντα στη δημοπρασία κόλλησε την έναρξη των εργασιών από τον Οκτώβρη του 2018 μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 όπου και η τελεσίδικη απόφαση επιτρέπει πλέον την έναρξη των εργασιών του έργου και οι οποίες λαμβάνοντας υπόψιν τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχές θα αρχίσουν στις αρχές Απριλίου.
Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη εκπόνησε την μελέτη του έργου, κατέθεσε πλήρη ώριμο φάκελο σε ανοικτή πρόσκληση ευρωπαϊκού προγράμματος και κατάφερε την ένταξη του έργου. Δημοπράτησε το έργο και από την πλευρά του έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
Έργο πολύ σημαντικό τόσο για την ιστορική έδρα του Δήμου όσο και για ολόκληρη την Άρτα.
Για την ιστορία αναφέρουμε την απόλυτη συνεργασία του Δήμου με την Αδελφότητα Πηγιωτών και την στήριξη της με κάθε δυνατό τρόπο στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Δημοσίευση: 3 Δεκεμβρίου 2020


Συνοικισμός Αγίου Νικολάου Πηγών

Ασφαλτόστρωση στο κέντρο του οικισμού.

Δημοσίευση: 2 Δεκεμβρίου 2020


25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1942 ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ

ΠΗΓΙΩΤΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ 25-11-1942

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΠΗΓΙΩΤΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
Η συνεισφορά του θρυλικού ιερέα των Πηγών Άρτας Σπυρίδωνα Ζαφείρη ή "Παπασπύρου" στην μάχη που έλαβε χώρα για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου αλλά και στους 10 Πηγιώτες Αντάρτες του που συμμετείχαν.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, να θυμίσουμε ότι στην επιχείρηση ανατίναξης συμμετείχε ομάδα δέκα[10] συγχωριανών μας ανταρτών του Ζέρβα υπο τον ιερέα του χωριού μας Παπα-Σπύρο Ζαφείρη εκ Μεγαλόχαρης Άρτας στην καταγωγή και τον Γεώργιο Βούλγαρη, Ενωμοτάρχη τότε της Χωροφυλακής.
Ξεκίνησαν από το χωριό μας σχεδόν ξυπόλυτοι, νηστικοί, και ρακένδυτοι, οπλισμένοι όμως με απαράμιλλο θάρος και ψυχή, μέσα στο χειμώνα, για να διανύσουν με τα πόδια απόσταση μετά επιστροφής σχεδόν 400 χιλιόμετρα σε χιονισμένα βουνά. Ενώθηκαν με αντάρτες των γύρω χωριών μας όπως των Μηλιανών, Μεγαλόχαρης, Μεσοπύργου, Κατσανιάς, Ελάτης, Αστροχωρίου και άλλων χωριών του Ραδοβιζίου, [είκοσι 20 τον αριθμό] και τις άλλες δυνάμεις ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ [ σύνολο 160 τον αριθμό]. Με κοπιώδη πορεία έφτασαν στο Γοργοπόταμο έξω από τη Λαμία. Σαν φαντάσματα μέσα στη νύχτα, πολεμώντας ηρωικά, εξουδετέρωσαν την ισχυρή φρουρά των 160 Ιταλών οι οποίοι ήταν βαριά οπλισμένοι και διέθεταν οχυρά πολυβολεία χωρίς καμία απώλεια. Έδωσαν έτσι ευκαιρία στην ομάδα των Άγγλων σαμποτέρ να ανατινάξουν την σιδηροδρομική γέφυρα, αποκόπτοντας τη γραμμή ανεφοδιασμού των στρατευμάτων του Χίτλερ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Φεύγοντας είχαν το χρόνο να αφήσουν τα διαπιστευτήριά τους δια χειρός του υπασπιστή του Ναπ. Ζέρβα Μιχάλη Μυριδάκη γράφοντας σε ένα χαρτί που άφησε στο εικονοστάσι το αρχαίο ομηρικό ρητό
<<εις οιωνός άριστος αμύνασθαι περί πάτρις !>> υπογραφή Ναπ. Ζέρβας
Ο Γοργοποταμος αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα εθνικής ομοψυχίας και συνεργασίας.Απέδειξε δε ότι ενωμένοι οι Έλληνες πέρα και πάνω από ιδεολογικές και κομματικές γραμμές γράφουν σελίδες δόξας στην ιστορία μας.
Για την ιστορική μνήμη και ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τους συμμετάσχοντες σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα , από την Κοινότητα Πηγών το 1992,επί προεδρίας Βασ. Καπερώνη, τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία των Πηγών-δίπλα στο μνημείο των πεσόντων Σουλιωτών του Σέλτσου-εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματά τους όπως εικονίζονται.
Στον περίβολο της εκκλησίας του χωριού, πάνω από την πλατεία, με άδεια της Μητρόπολης Άρτας τοποθετήθηκε το 2013 ο ανδριάντας ως ενόπλου ιερέα, του Παπασπύρου Ζαφείρη, Οπλαρχηγού του Ζέρβα, ιερέα του χωριού μας στα χρόνια της κατοχής και επικεφαλής της ομάδας των Πηγιωτών ανταρτών που έλαβαν μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ
Ας αποτελούν για εμάς τους νεότερους φωτεινό παράδειγμα.

Δημοσίευση: 25 Νοεμβρίου 2020


 Εκοιμήθη την Κυριακή 15 Νοεμβρίου ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης Τασιάς με καταγωγή από τις Πηγές Άρτας.

Η τοπική Κοινότητα Πηγών θρηνεί την απώλεια του σεβαστού Ιεράρχη. Εκφράζουμε τα Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος - Χάσαμε έναν Άξιο και σπουδαίο συγχωριανό που αγαπούσε τις Πηγές και πάντα το έδειχνε. Είχε πολλά να δώσει ακόμη. Είναι μεγάλη απώλεια για την εκκλησία, για όλη την Άρτα για όλη την Ήπειρο - Ο Θεός να τον αναπαύσει.

Δημοσίευση: 15 Νοεμβρίου 2020


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΗΓΩΝ

 Με δοξολογία και καταθέσεις στεφάνων, έγινε στις Πηγές Άρτας, Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου . Μετά τη θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Γεννήσεως Θεοτόκου στο κέντρο των Πηγών, ακολούθησε Δοξολογία στο χώρο του Μνημείου στην Πλατεία ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΑΣ.ΚΑΠΕΡΩΝΗ παρουσία κατοίκων του χωριού . Στην λιτή γεμάτη συγκίνηση και υπερηφάνεια τελετή παρέστη και κατέθεσε στεφάνι ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πηγών Κων.Καρακώστας,και ο πρόεδρος της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ Χρ. Καπερώνης.

Ανάλογος εορτασμός πραγματοποιήθηκε στην Μηλέα (Γρέβια) Πηγών όπου έγινε δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!

Δημοσίευση: 28 Οκτωβρίου 2020


ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940΄

 Πόλεμος του '40 ή Έπος του '40 ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη της χώρας από τις Γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες επιτέθηκαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941. Τη στιγμή της γερμανικής εισβολής, ο Ελληνικός στρατός είχε προελάσει στα αλβανικά εδάφη, ως αποτέλεσμα της μέχρι τότε αποτελεσματικής αντιμετώπισης των Ιταλο-Αλβανικών δυνάμεων. Η ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος. Η άρνηση της Ελλάδας εορτάζεται στην Επέτειο του Όχι.

ΟΙ ΠΗΓΙΩΤΕΣ ΕΥΖΩΝΟΙ

Στον νικηφόρο πόλεμο του 1940-41 συμμετείχαν 120 ΠΗΓΙΩΤΕΣ στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Σύνταγμα Ευζώνων αλλά και στα ΟΧΥΡΑ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ .Οι περίφημοι ΄΄DIABLO΄΄ για τους Ιταλούς ''ΟΙ ΔΙΑΒΟΛΟΙ ΜΕ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ'', Τα ΗΡΩΙΚΑ κατορθώματά περιγράφονται λεπτομερώς στο βιβλίο του Αείμνηστου συγχωριανού μας Στρατηγου Στέργιου Βούλγαρη στο βιβλίο του ΄΄ΟΙ ΔΙΑΒΟΛΟΙ ΜΕ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ¨¨

" Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΛΩΝ ΜΕ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ"

 Από το βιβλίο του αείμνηστου Στεργίου Σπ. Βούλγαρη

"Εδώ δεν πολεμούν ξεχωριστές στρατιωτικές φυσιογνωμίες, πολεμούν Έλληνες. Κι αυτοί είναι όλοι τους ήρωες".

 

 

Χρονολογικός Πίνακας γεγονότων 1940-1944

 Η εκστρατεία στην Αλβανία (1940-1941)

- 1940  28 Οκτωβρίου

 3 τα ξημερώματα: το ιταλικό τελεσίγραφο παραδίδεται στον Πρόεδρο Μεταξά.

5 τα ξημερώματα: τα φασιστικά στρατεύματα που μετά τον Απρίλιο του 1939 κατέλαβαν την Αλβανία περνούν τα ελληνοαλβανικά σύνορα και εισέρχονται στην Ήπειρο. Γενική επιστράτευση στην Ελλάδα σε ζωηρό κλίμα λαϊκού ενθουσιασμού.

 Οι αναμετρηθείσες δυνάμεις

 Ιταλία: 26 μονάδες (εξ ων 1 τεθωρακισμένη), 400 αεροσκάφη.

Ελλάδα: 13 μονάδες + 2 ταξιαρχίες, 16 νέα μαχητικά αεροσκάφη και 99 παλαιού τύπου.

12 - 15 Νοεμβρίου: αντεπίθεση των ελληνικών στρατευμάτων που απωθούν τους επιτιθέμενους πίσω στην Αλβανία.

 22 Νοεμβρίου: κατάληψη Κορυτσάς.

25 Νοεμβρίου: κατάληψη Μοσχοπόλεως.

 4 Δεκεμβρίου: κατάληψη Πόγραδετς.

8 Δεκεμβρίου: κατάληψη Αργυροκάστρου.

22 Δεκεμβρίου: κατάληψη Χειμάρρας.

- 1941

 10 Ιανουαρίου: κατάληψη Κλεισούρας

 9 Μαρτίου-25 Μαρτίου: αποτυχία ιταλικής αντεπίθεσης. Ο ελληνικός στρατός έχει μεταφέρει το μέτωπο 60 χιλιόμετρα πέρα από τα αλβανικά σύνορα.

 Η Επέλαση των Γερμανών (Απρίλιος 1941)

 6 Απριλίου: ο χιτλερικός στρατός επιτίθεται στις ασθενείς ελληνοβρετανικές δυνάμεις Μακεδονίας και Θράκης.

 9 Απριλίου: κατάληψη της Θεσσαλονίκης, μάχες για καθυστέρηση των Γερμανών στον Όλυμπο και στις Θερμοπύλες.

27 Απριλίου: στις 8:45 η χιτλερική σημαία κυματίζει στην Ακρόπολη.

23 Μαΐου: επίθεση κατά της Κρήτης.

Τριπλή κατοχή της Ελλάδας (γερμανική, ιταλική και βουλγαρική).

 Αντίσταση

Νύχτα 30 προς 31 Μαΐου 1941: δύο φοιτητές κατεβάζουν τον αγκυλωτό σταυρό από την Ακρόπολη.

9 Σεπτεμβρίου 1941 σύσταση του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ).

Την ίδια περίοδο 27 Σεπτεμβρίου 1941 σύσταση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ).

Λιμός

 Χειμώνας 1941-1942: τρομερός λιμός - 300.000 θάνατοι από την πείνα.

 Ένοπλος Αγώνας

- 1942

Μάιος: εμφάνιση του πρώτου αντάρτικου.  

Αύγουστος: σχηματισμός στην Αίγυπτο του Ιερού Λόχου.

27 Νοεμβρίου: ολική ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ (στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜ), του ΕΔΕΣ και Βρετανούς πράκτορες.

Αντίσταση στις Πόλεις

- 1943

 Παράλληλα με τη δράση των ανταρτών έχουμε αδιάκοπες διαδηλώσεις κατά του κατακτητή στους δρόμους της Αθήνας.

24 Φεβρουαρίου: μαζικός ξεσηκωμός της αθηναϊκής λαϊκής αντίστασης που καταστρέφει τα αρχεία του Υπουργείου Εργασίας και ακυρώνει έτσι το σχέδιο υποχρεωτικής εργασίας στη Γερμανία.

Σεπτέμβριος: η κατάρρευση των Ιταλών ενισχύει αισθητά την Ελληνική αντίσταση, που ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της χώρας και ακινητοποιεί στην Ελλάδα έξι γερμανικές στρατιωτικές μονάδες.

- 1944

Αντίποινα

1 Μαΐου: εκτέλεση 200 μαχητών στο σκοπευτήριο Καισαριανής, στους πρόποδες του Υμηττού.

10 Ιουνίου: σφαγή του άμαχου πληθυσμού στο Δίστομο (296 θάνατοι).

 Απελευθέρωση

 Ιούλιος - Αύγουστος: οι Γερμανοί στρατιώτες αρχίζουν να εκκενώνουν την Ελλάδα.

 12 Οκτωβρίου: απελευθέρωση των Αθηνών μέσα σε κλίμα παρατεταμένων μαζικών πανηγυρισμών.

 

Δημοσίευση: 26 Οκτωβρίου 2020


ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ

Εγκρίθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020 από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου η δημοπράτηση του έργου:
«Βελτίωση πρόσβασης στη Μονή Σέλτσου (Γ΄ φάση)», προϋπολογισμού € 300.000.

Δημοσίευση: 17 Οκτωβρίου 2020


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΔΙΛΟΦΟ "Η ΠΕΡΑΤΑΡΙΑ"

ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΧΕΛΩΟΥ ΑΠΟ ΑΡΤΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ
(Να θυμηθούμε τα παλιά - τελεφερίκ) !!!

Δημοσίευση: 25 Σεπτεμβρίου 2020


ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ "ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ"

Το πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα" Ιανός" την 17-18-19 Σεπτεμβρίου 2020 από τα βουνά ττης Αργιθέας δημιούργησε πολλά προβλήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο Άρτας-Καρδίτσας στο ύψος της Αργιθέας.

Δημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2020


15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ

Ο Άγιος Βησσαρίων έχει καθιερωθεί ως προστάτης του χωριού των Πηγών (βρεστενίτσα), οι κάτοικοι του οποίου ανά διαστήματα ζητούν από τον εκάστοτε ηγούμενο της Ιεράς Μονής Δουσίκου να φέρουν την Τιμία Κάρα με σκοπό την ευλογία και την προστασία της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι ο Άγιος Βησσαρίων είναι ο κτήτορας της ιστορικής γέφυρας Κοράκου και ο οποίος είχε αναθέσει την φύλαξη της γέφυρας στους κατοίκους των Πηγών.

Από το 1914 με την ίδρυση της Κοινότητας Πηγών πήρε τιμητική θέση στην Χειροποίητη επίσημη Σφραγίδα της αποτύπωμα της οποίας βλέπετε με την επεξήγηση. Για το ιστορικό της κατασκευής και της ονομασίας της Γέφυρας Κοράκου υπάρχει εκτενής αναφορά στο βιβλίο του ''Γητευτή των Γεφυριών'' του Σπύρου του Μαντά στο δίτομο έργο του τα ''Ηπειρώτικα Γεφύρια'' με όλα τα στοιχεία της γέφυρας. Εκεί αναφέρεται και η παραίνεση-παρακαταθήκη του Αγίου την ημέρα των εγκαινίων,προς τους Βρεστενιτσιώτες να φροντίζουν την γέφυρα,απαλλάσοντάς τους παράλληλα απο κάθε φορολογία προς την Επισκοπή του στην οποία ανήκαν τότε,συμπεριλαμβανομένης και της Ι.Μονής Σ'ελτσου.

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΤΗΤΩΡ ΤΗΣ Ι.Μ. ΔΟΥΣΙΚΟΥ.
Ο Άγιος Βησσαρίων γεννήθηκε στην Πόρτα Παναγιά Τρικάλων το 1490, ήτοι λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους. Αν και οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, γαλουχήθηκε και ανατράφηκε από τους ευλαβείς γονείς του με τά ιερά νάματα της αγίας πίστης μας και τά ιδεώδη του Γένους μας σ’ ένα γεμάτο θεοσέβεια οικογενειακό περιβάλλον.
Από την νεανική του ηλικία διακρινόταν για την ευφυΐα και τη σύνεσή του αλλά και για την ευθύτητα του χαρακτήρος του, την αγνότητα και σωφροσύνη του, την ταπεινοφροσύνη και τη βαθειά πίστη του, την απέραντη αγάπη του.
Νεότατος γίνεται μοναχός και χειροτονείται διαδοχικά διάκονος και πρεσβύτερος. Το 1517 εκλέγεται επίσκοπος Ελάσσονος και το 1521 αναλαμβάνει την διοίκηση της επισκοπής Σταγών. Το 1527 αναβιβάζεται στο θρόνο της Μητροπόλεως Λαρίσης και ακτινοβολεί με την αγιότητα της ζωής του και την καταπληκτική αγαθοεργό δράσι του, ενώ συγχρόνως υπομένει με θαυμαστή ανεξικακία συκοφαντίες και σκληρές δοκιμασίες στις όποιες έλαμψε «ως χρυσός εν χωνευτηρίω».
Το περίφημο μοναστήρι του Δουσίκου, οι γέφυρες του Κοράκου στόν Αχελώο, του Πορταΐκοΰ και της Σαρακίνας στον Πηνειό και πλήθος άλλων κοινωφελών έργων, που έγιναν με αφάνταστες δυσκολίες στα ζοφερά χρόνια της τουρκοκρατίας, αποδεικνύουν την πολλήν του Αγάπη προς τον Θεόν και την ανύσταχτο μέριμνά του για τον πονεμένο λαό του.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 1540 παρέδωκε την άγίαν ψυχήν του εις χείρας Θεού, υμνούμενος από τότε ως 'Άγιος και θαυματουργός. Η ευωδιάζουσα Τίμια Κάρα Του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Του.

Δημοσίευση: 15 Σεπτεμβρίου 2020


ΕΟΡΤΗ Ι.Ν. ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΗΓΩΝ ΤΡΙΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

 Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα με μεγάλη λαμπρότητα αλλά και θρησκευτική κατάνυξη, εορτάσθηκε και φέτος η εορτή της Γεννήσεως Θεοτόκου εις τον Ιερό Ναό των Πηγών Άρτας (ιστορική έδρα του Δήμου Γ.Καραισκάκη).

 Την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός με την συμμετοχή ιερέων και πλήθος πιστών.

 Το πρωΐ της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γεννήσεως Θεοτόκου Πηγών τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρουσία πλήθος πιστών και πολιτιακών αρχών.

Φέτος δεν έγινε το Παραδοσιακό Πανηγύρι, μετά την θεία λειτουργεία, στην πλατεία του χωριού λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.

Να θυμήσουμε το πανηγύρι της 8ης Σεπτεμβρίου, το κυριότερο του χωριού μας, έχει για όλους τους Πηγιώτες ιδιαίτερη συναισθηματική αξία διότι παραπέμπει σε ένα έθιμο των προγόνων μας που ξεκίνησε πριν από 100 περίπου χρόνια.

 

Δημοσίευση: 9 Σεπτεμβρίου 2020


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ ΓΙΟΡΤΗ ΣΕΛΤΣΟΥ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

 ''ΣΕΛΤΣΟ 2020'' τόπος θυσίας

Η Ιερά Μονή Σέλτσου όπου γιορτάζει στα εννιάμερα της Παναγίας, 23 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε λιτή εκδήλωση λόγω της πανδημίας του κορωνοιού για το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών όπου το 1804 έπεσαν στον γκρεμό δίπλα από την Ιερά Μονή Σέλτσου στην Κοιλάδα του Αχελώου.

Φέτος συμπληρώθηκαν 216 χρόνια απο τη θυσία των Σουλιωτών.

Ο διπλός εορτασμός κάθε Αύγουστο αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός σε ολόκληρη την περιοχή. Πλήθος κόσμου συρρέει για να προσκυνήσει στην Παναγιά, αλλά και να αποδώσει ελάχιστο φόρο τιμής στους Σουλιώτες που μαρτύρησαν.

Τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο καθολικό της ιστορικής Μονής Παναγίας της Σελτσιώτισσας από το Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μπροστά στον ιστορικό γκρεμό του Πέτακα, όπου σήμερα στέκει το Ηρώον των πεσόντων Σουλιωτών τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από φορείς της περιοχής.

Τις επετειακές εκδηλώσεις για τη θυσία του Σέλτσου τίμησαν με την παρουσία τους πολιτιακές και στρατιωτικές αρχές, οι Βουλευτές του Νομού Άρτας κ. Γεώργιος Στύλιος, κ.Χρήστος Γκόγκας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς, ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος και λοιποί εκπρόσωποι των διαφόρων φορέων και συλλόγων του Νομού.

Την εκδηλώση οργάνωσε  ο ορεινός Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη της Άρτας με Ιστορική έδρα τις Πηγές Άρτας.

Δημοσίευση: 23 Αυγούστου 2020


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΔΗΜΟΥ Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΕΡΤΗ 19-8-2020

Ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στις Πηγές, Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραισκάκη, με ενεργή συμμετοχή των κατοίκων μέσω ουσιαστικών ερωτημάτων και τοποθετήσεων.

Δημοσίευση: 20 Αυγούστου 2020


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ "3ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ηπείρου ή West side Mountains Doc fest ".

Ξεκίνησε την Τετάρτη 5 Αυγούστου σε συνεργασία με την "Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας", το 3ο Διεθνούς Φεστιβάλ της Ηπείρου ή West side Mountains Doc fest ".
Παρουσία της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Άρτας με ομιλητές την διευθύντρια κ.Βαρβάρα Παπαδοπούλου και τον αρχαιολόγο κ. Δημήτρη Σακκά, σχετικά με τους λαούς και τον πολιτισμό της κοιλάδας του Αχελώου, η ομιλία του κ. Νίκου Ζέκη σχετικά με τον χορό στην Ήπειρο και η προβολή του ντοκιμαντέρ "Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων - Το Ηπειρωτικό Ημερολόγιο έδωσαν καθήλωσαν κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Δημοσίευση: 7 Αυγούστου 2020


ΕΟΡΤΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΗΔΟΝΙΑΣ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ 26-7-2020

Με μεγάλη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος στις 26 Ιουλίου η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στην Αηδονία Πηγών. Αξιοσημείωτη ήταν φέτος η εντυπωσιακή κοσμοσυρροή, τόσο την παραμονή κατά το Μέγα Εσπερινό, όσο και ανήμερα κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και δοξολογία.

Δημοσίευση: 26 Ιουλίου 2020


ΕΟΡΤΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 20-7-2020

 Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα με μεγάλη λαμπρότητα αλλά και θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε και φέτος η εορτή του Προφητη Ηλια στο ομώνυμο εκκλησάκι του χωριού των Πηγών στις πλαγιές του Κοκκινόλακκου. Οι Πηγιώτες αλλά και κάτοικοι γύρω περιοχών, τηρώντας για άλλη μια φορά την παράδοση, συνέρρευσαν στο γραφικό εκκλησάκι του Αηλιά για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία που ακολούθησε στον προαύλιο χώρο του. Το εκκλησάκι βρίσκεται στις πλαγιές του Κοκκινόλακκου σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία και σε απόσταση 1,3 χλμ από την κεντρική πλατεία, από όπου η θέα προς τα Αργιθεατικά βουνά και την κοιλάδα του Αχελώου είναι εξαιρετική. Οι φορείς του χωριού δεσμεύτηκαν ότι από την επόμενη χρονιά θα δρομολογήσουν την αναβίωση του ημερήσιου πανηγυριού στο χώρο της εκκλησίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους είχε ατονήσει.

Δημοσίευση: 20 Ιουλίου 2020


ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 7-7-2020 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ - ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ : ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ Η ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ.
 
Με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άρτα στις 11-7-2020 και στην γέφυρα της Πλάκας προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση που θα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των εργασιών αναστύλωσης του γεφυριού, τον καλοσωρίζουμε με τιμή και εγκαρδιότητα στον τόπο μας.
Η ολοκλήρωση των εργασιών στην γέφυρα της Πλάκας και η εκεί παρουσία του μας δίνει την ευκαιρία να θέσουμε υπ όψιν του αλλά και στους αρμόδιους υπουργούς μια άλλη σημαντική εκκρεμότητα για μία άλλη γέφυρα, την Ιστορική γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου που περιμένει και αυτή χρόνια τώρα την δική της Αναστήλωση. Για τον λόγο αυτό εστάλη σήμερα σχετική επιστολή στον κ. Πρωθυπουργό εκ μέρους της Διανομαρχιακής Επιτροπής Αρτας- Καρδίτσας για την ενημέρωσή του αιτούμενοι την εξαγγελία της συνέχισης της διαδικασίας για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου που βρίσκεται σε στασιμότητα από τον Φεβρουάριο του 2019.
Όπως γνωρίζετε για το σκοπό αυτό το 2010 συστήθηκε η Διαπεριφερειακή-Διανομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπής Άρτας- Καρδίτσας για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου απο φορείς και συλλόγους στην οποία συμμετέχουν υπό τη αιγίδα των Περιφέρειών Ηπείρου και Θεσσαλίας οι Περιφ. Ενότητες Αρτας Καρδίτσας οι δήμοι Γ. Καραισκάκη και Αργιθέας, η Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας, το Στέλεχος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και συμπατριώτης μας Αντώνης Κοσσυβάκης και ο Κώστας Γραμμένος του ΚΠΕ Μουζακίου. Πρόεδρος της Επιτροπής Είναι ο Αργιθεάτης Δικηγόρος Λαογράφος και μελετητής Μενέλαος Παπαδημητρίου.
Μετά την ολοκλήρωση της Προμελέτης από το Ε.Μ.Π τον Οκτώμβριο του 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση, δια του Υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη προχώρησε σε σειρά ενεργειών. Αποτέλεσμα αυτών ήταν υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας υπουργείων και φορέων που υπογράφηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 2019 που μας έφερε σε μία πολύ καλή προοπτική. Επίσης αποφασιστικό ρόλο στην ευόδωση της προσπάθειας αυτής με σημαντικές πρωτοβουλίες έχει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος είναι από τους ποιο ένθερμους υποστηρικτές της προσπάθειάς μας αυτής όπως αποφασιστικό ρόλο είχε και στην γέφυρα της Πλάκας. Το ίδιο και οι βουλευτές του νομού μας που ο καθένας τους βοήθησε με τον δικό του τρόπο. Έτσι και τώρα όλοι μαζί να ανανεώσουμε αυτή την προσπάθεια και να τεθεί το θέμα στον κ. Πρωθυπουργό από όλους τους Πολιτικούς και Περιφερειακούς παράγοντες, Βουλευτές - Πολιτευτές του νομού μας φορείς Περιφερειάρχη Ηπείρου Αντιπεριφερειάρχη ΄Αρτας και Δήμαρχο Γ. Καραισκάκη ώστε από την Πλάκα να εξαγγείλει και την συνέχιση της διαδικασίας για την Αναστήλωση της θρυλικής γέφυρας Κοράκου. Ζητούμε να υλοποιηθεί το μνημόνιο ενεργειών των εμπλεκομένων φορέων που υπογράφηκε επίσημα στις 15 Φεβρουαρίου του 2019 στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα από τους τρεις υπουργούς Υποδομών- Οικονομικών - Πολιτισμού το Ε.Μ.Π τους δύο Περιφερειαρχες Ηπείρου και Θεσσαλίας και των δημάρχων Γ.Καραισκάκη και Αργιθέας . Να ξεκινήσει ως πρώτο βήμα από το Ε.Μ.Π η σύνταξη της μελέτης πάνω στη υπάρχουσα προμελέτη του που συντάχθηκε το 2018. Να υλοποιηθεί η εξαγγελία της προηγούμενης κυβέρνησης -όπως έγινε και με την γέφυρα της Πλάκας - ως έμπρακτη απόδειξη της συνέχειας και συνέπειας του κράτους. Πριν την υπογραφή αυτού του μνημονίου ο Υπουργείο Υποδομών δια του κ. Σπίρτζη είχε δεσμεύσει το ποσό των 16.5 εκατ. Ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις για την Αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου και ανάπλαση της Περιοχής το οποίο ποσό προβλέπονταν σταδιακά να αντικατασταθεί από Ευρωπαικά κονδύλια.
Η Αναστήλωση της Θρυλικής γέφυρας Κοράκου που ήταν η μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα των Βαλκανίων, χτίστηκε το 1515 Από τον Άγιο Βησσαρίωνα Επίσκοπο Λαρίσης και ανατινάχτηκε στις 28 Μαρτίου του 1949 από τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού υπό τον Χαρίλαο Φλωράκη κατά την αδελφοκτόνο σύρραξη . Είναι μία από τις πάμπολλες τραγικές συνέπειες των γεγονότων της εποχής εκείνης . Η Αναστήλωσή της αποτελεί διαχρονικό αίτημα και όραμα των κατοίκων των Περιοχών Άρτας και Καρδίτσας Ηπείρου και Θεσσαλίας. Είναι μία αυτονόητη ιστορική υποχρέωση της Πολιτείας να κλείσει έμπρακτα μία βαθιά πληγή του εμφυλίου και το γεφύρι αυτό να γίνει σύμβολο ομόνοιας και αδελφοσύνης. Είναι καιρός πλέον μέσα σ αυτό να χτίσουμε για πάντα τα εμφύλια πάθη. Η γέφυρα Κοράκου είναι ένα Ιστορικό μνημείο που συνδέεται άρρηκτα με τις ιστορικές μνήμες τους αγώνες για την ελευθερία της παρτίδας μας αλλά και του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών στην Ι. Μονή Σέλτσου τον Απρίλιο του 1804. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Πολιτιστικής κληρονομιάς μας στην Κοιλάδα του Αχελώου. Για την ιστορία, οι προσπάθειες ανακατασκευής της ξεκίνησαν στις 23 Αυγούστου του 2010 στις Πηγές Άρτας με την ημερίδα που έγινε τότε και συνεχίζεται μέχρι να δούμε και πάλι το γεφύρι όρθιο όπως σήμερα βλέπουμε την γέφυρα της Πλάκας . Στην Συλλογική Προσπάθειά μας αυτή που είναι πέρα και πάνω από κόμματα παρατάξεις και ιδεολογίες, βρήκαμε πολλούς συμπατριώτες μας αλλά και Ευρωπαίους υποστηρικτές επώνυμους αλλά και ανώνυμους αφανείς ανθρώπους που βοήθησαν με πολλούς τρόπους. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως οι Πρόεδροι του Ευρ. Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και Αντόνιο Ταγιάνι Ο τ.Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος η Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου η οποία την επισκέφτηκε το 2015 και η Σίλβια Κοστα Ευρωπαια Επιτροπος Πολιτισμού, Ευρωβουλευτές, Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, το Κέντρο Μελετών Πέτρινων Γεφυριών , φορείς του Πολιτισμού και της τέχνης , Αθλητές και εξέχουσες προσωπικότητες συντάχθηκαν και υποστηρίζουν ένθερμα την Αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου. Είναι ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα το υπογραφέν μνημόνιο ενεργειών. Με την υπάρχουσα προμελέτη αναστήλωσης του Ε.Μ.Π είναι ώριμες οι συνθήκες να προχωρήσει η σύνταξη της μελέτης από αυτό.
Ελπίζουμε ότι κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη γέφυρα της Πλάκας θα ακούσουμε και την εξαγγελία για την γέφυρα Κοράκου ώστε οι δεσμεύσεις της πολιτείας και των Πολιτειακών παραγόντων να γίνουν πράξη. Θα είναι μια αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας που πρέπει να γίνει πράξη που θα συμβάλει στη διατήρηση της Ιστορικής Συλλογικής μνήμης και την εθνική συμφιλίωση 71 χρόνια μετά την καταστροφή της..
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ- ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΤΑΣ-ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ

Δημοσίευση: 8 Ιουλίου 2020


ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Ξκινώντας απο τις Πηγές Άρτας γιορτάσαμε φέτος την Ευρωπαική Γιορτή Μουσικής, με μουσικές στα χωριά, στα μνημεία και τα γεφύρια του Αχελώου.
Και φέτος, η Εθελοντική ομάδα της «European Music Day Acheloos Valley» σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας την τοπική κοινωνία και τους συλλογικούς φορείς συμμετείχε σ' ένα αλλιώτικο -μέσω της τεχνολογίας- φεστιβάλ μουσικής, κατά μήκος του Αχελώου.

Δημοσίευση: 22 Ιουνίου 2020


Καθαρισμός-συντήρηση του δρόμου για την Ι.Μονή Σέλτσου

Με μηχανήμα του Δήμου Γ. Καρασισκάκη μερίμνη του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πηγών κ. Κων/νου Καρακώστα έγινε πλήρης καθαρισμός του δρόμου για το Σέλτσο προκειμένου να είναι επισκέψιμη με αυτοκίνητα Ι.Χ, κυρίως το χωμάτινο τμήμα του. Ο καθαρισμός εφέτος γίνεται σε τακτά διαστήματα ώστε να διατηρείται καθαρός αφού το φαινόμενο της πτώσης λίθων από τα πρανή του δρόμου είναι σύνηθες φαινόμενο. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να είναι πάντα καθαρισμένος για να μην παρατηρείται το φαινόμενο των προηγουμένων ετών να πηγαίνουν μέχρις ενός σημείου με το αυτοκίνητο και να γυρίζουν απογοητευμένοι πίσω.

Δημοσίευση: 6 Ιουνίου 2020


ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ 4-6-2020

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΙΝΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ
 
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και των εθελοντικών δράσεων της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Αδελφότητας κ. Χρήστο Καπερώνη και συνεργασία με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πηγών κ. Κων/νο Καρακώστα, έγινε καθαρισμός και ευπρεπισμός της Κεντρικής Βρύσης των Πηγών καθώς και καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου της, με αποψίλωση των αγριόχορτων και απομάκρυνση άχρηστων υλικών. Η προηγούμενη κατάσταση εκτός από την ακαλαισθησία και την ρυπαρότητα χώρου υπήρχε και θέμα ασφάλειας και υγιεινής του χώρου για τους επισκέπτες. Να τονίσουμε ότι το νερό αυτό είναι κατάλληλο ως πόσιμο-άριστο- και ελέγχεται τακτικά από τις υγειονομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες του Δήμου. Χρησιμοποιείται δε και για της άρδευση των κτημάτων. Μια ματιά στις φωτογραφίες με το πρίν και το μετά μπορείτε να δείτε τη διαφορά. Εξ αφορμής αυτού προτρέπουμε τους συγχωριανούς μας να βοηθήσουν και να ενισχύσουν αυτές τις δράσεις σε όλους τους συνοικισμούς και είμαστε διατεθειμένοι να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια. Να μην τα περιμένουμε όλα από τις υπηρεσίες του δήμου ή την τοπική Κοινότητα δεδομένου οτι δεν υπάρχει διαθέσιμο εργατοτεχνικό προσωπικό αυτή την εποχή. Το Καλοκαίρι είναι ήδη μπροστά μας και πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους. Ειδικοτερα τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο που έχει περισσότερο κόσμο να βοηθήσουμε όλοι. Αυτοί οι χώροι είναι και ο καθρέφτης του πολιτισμού μας. Εξ άλλου είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να μην αδιαφορούμε αλλά να μεριμνούμε ώστε να είναι καθαρό.

Δημοσίευση: 5 Ιουνίου 2020


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ Ι.Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΗΓΩΝ

Με κάθε ιδιαίτερη λαμπρότητα την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 γιόρτασε ο Ι.Ν Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο οικισμό των Πηγών. Ακολούθησε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, με την συμμετοχή κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας η Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι.Ν. Αγίου Νικολάου πρόσφερε διάφορα εδέσματα στους πιστούς.

Βιογραφία

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 μ.Χ. νότια της Μικράς Ασίας στα Πάταρα της Λυκίας. Αρκετά μικρός ορφάνεψε και διαθέτοντας την τεράστια περιουσία που κληρονόμησε, στους έχοντες ανάγκη, αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο. Λόγω των ικανοτήτων του και της αγάπης που έτρεφε γι’ αυτόν ο λαός, έλαβε το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Υπέμεινε κακουχίες και φυλακίσεις, όμως όταν ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο Άγιος Νικόλαος θαυματουργούσε εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 343 μ.Χ.
Η Ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξίου Α' του Κομνηνού (1081 -1118 μ.Χ.) και Πατριάρχου Νικολάου Γ' του Κυρδινιάτη (1084 - 1111 μ.Χ.). Το Ιερό λείψανο του Άγιου μετακομίστηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, επειδή οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη των Μύρων και οι κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως οι άπιστοι το καταστρέψουν.
Κατά την συναξαριστική παράδοση το άγιο λείψανο αναχώρησε την 1η Απριλίου του 1087 μ.Χ. και έφθασε στο Μπάρι στις 20 Μαΐου.

Δημοσίευση: 20 Μαίου 2020


ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ

ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ - ΚΩΤΣΙΑΣ (ΚΩΝ/ΝΟΣ) ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ - ΚΙΤΣΙΟΣ (ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ) ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ - ΛΟΥΚΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ.
 
Γράφει ο κ. Χρήστος Β. Καπερώνης
Πηγές ΄Αρτας 1974 έξω από το καφενείο του Γ. Καπερώνη στο δρόμο για το Σχολείο. Δεν είχε προσθέσει ακόμη ο Χρύσανθος την ψησταριά. Ούτε την αποθήκη. Πίσω στο βάθος το μαγαζί του Δ.Παπαγεωργίου και στην άκρη δεξιά το σπίτι του Στεριάδη Κακάβα.

 Μια θρυλική τετράδα ΠΗΓΙΩΤΩΝ όπως την αποθανάτισε ο φακός σε σπάνια για την εποχή εκείνη έγχρωμη φωτογραφία.
 
Αντιπροσωπευτικό δείγμα της δημογεροντίας του χωριού μας ανάμεσα στους τόσους και τόσους που εμείς ευτυχήσαμε να ζήσουμε. Αυτοί είναι οι Ρίζες μας. Απλοί άνθρωποι καθημερινοί που νοιάζονταν για το καλό του χωριού. Αντιπροσωπευτικό δείγμα των πολυάριθμων ξεχωριστών χαρακτήρων που είχαμε. Ο κάθε ένας τους με μια ιδιαιτερότητα που τον ακολουθούσε. Όλους όμως τους ανασύρουμε στη μνήμη μας με πολύ καλές εντυπώσεις. Εγώ θα τους περιγράψω με το δικό μου υποκειμενικό κριτήριο, με λίγα λόγια γιατί και των τεσσάρων τα βιογραφικά θα πάρουν σελίδες. Ήταν όμως όλοι τους ΙΣΚΙΟΙ που χάσαμε χωρίς μέχρι σήμερα να τους αντικαταστήσουμε με άλλους ίσκιους………Ακόμα και σήμερα τους μνημονεύουμε με νοσταλγία. Η Καταγραφή όλων αυτών των ανθρώπων ελπίζουμε να γίνει με τη βοήθεια όλων με την λειτουργία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου και μέσω της ψηφιοποίησης ώστε να είναι προσβάσιμο από όλους ανεξαιρέτως.
 
Αριστερά ο ΛΟΥΚΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ Ο Μπαρμπα-Λούκας . Με τη χαρακτηριστική στάση του το σταύρωμα των ποδιών του. Ένα εξαιρετικός χωριανός ευφυής εύστροφος εξαιρετικά ετοιμόλογος και χωραταντζής. Τίμιος , δουλευταράς και πολυτεχνίτης με χαρακτηριστικότερο το μπαρμπέρισμα. Δεινός κουρέας. Πάντα τον έβλεπες με το χαμόγελο. Πρόσχαρος είχε για όλους έναν καλό λόγο. Ο Μπαρμπαλούκας η μόνιμη κουβέντα όταν μιλούσε ήταν ΄΄Μα το Χριστό μα την Παναία, αν λέω ψέματα΄΄ και συγχρόνως σταυροκοπιόνταν προσπαθώντας να πείσει κάποιον .ή να υποσχεθεί κάτι. Τα χαρίσματά του σε κάποιο βαθμό τα πήραν και τα παιδιά του. Αξιοπρεπής και περήφανος, στις παρέες του καφενείου είχε τον πρώτο λόγο. Όλοι τον αγαπούσαν και τον είχαν σε μεγάλη εκτίμηση.
Πέθανε το 1983 σε ηλικία 75 ετών
 
Δίπλα Ο ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ή ο ΚΙΤΣΙΟΣ όπως όλοι τον ξέραμε. Η ζωή του Μπαρμπα-Κίτσιου ζωή για ταινία. Ένας πανύψηλος άνδρας κοινό δείγμα των Αντωνακαίων πολύ δυνατός, με σκληρό χαρακτήρα ενίοτε και δύστροπο που τον διαμόρφωσε περνώντας από διαφορετικές περιστάσεις κάθε φορά καλές και κακές.. Αψύς που δεν ανέχονταν μύγα στο σπαθί του. Παντα περηφανεύονταν ότι κρατάει από την Παγώνα (Σουλιώτισα προγιαγιά του) Για χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς για τα ΄΄κατωρθώματά ΄΄του. Όμως ήταν και πρόσχαρος με το χαμόγελο και την καλοσύνη του μερικές φορές. Κτηνοτρόφος στο επάγγελμα κατοικούσε στο Σέλτσο και στη Σπηλιά (κοντά στο ποτάμι) όπου ξεχειμώνιαζε. Πάνω από εκεί, στο ΄΄Σιδερένιο΄΄ σκοτώθηκε ο νεαρός τότε γιός του 15 ετών ο Ανδριανός όταν γλίστρησε και έπεσε σε γκρεμό. Παρά όσα πέρασε έζησε ως αιωνόβιος πλήρης και ακμαίος.
Πέθανε το 1993 σε ηλικία 102 ετών.
 
Στη μέση ακολουθεί ο ΚΩΤΣΙΑΣ Φ.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ. Με πατρογονική καταγωγή το Τροβάτο Ευρυτανίας όπως και όλοι οι Καπερωναίοι των Πηγών. Ήταν κάπου στα 1850 όταν ήρθαν στο χωριό δύο αδέλφια. Ο Μπαρμπα Κώτσιας ήταν ένας σεβάσμιος χωριανός μας ήρεμος και αγέρωχος. Έμεινε πάντα στο χωριό και ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. Το σπίτι του το είχε στην ‘’Κορσιάρα ‘’ σ τα τελευταία σπίτια του χωριού κάτω από το΄΄ Καλό Νερό΄΄ και πάνω και από του Αποστόλη Μπαλά . Απέκτησε τέσσερα παιδιά τον Χρυσόστομο (σκοτώθηκε σε ατύχημα) τον Βασίλη τον Γιώργο και την Αθηνούλα (συζ.Αλέκου Παπαγιάννη) Τον θυμάμαι στο καφενείο να κάθεται ατάραχος να πίνει τον καφέ του και να στρίβει αργα-αργα το μεγάλο μουστάκι του. Αυτός μου έδωσε και το παρώνυμο ΄΄Λοχίας΄΄ οταν ήμουνα δέκα ετών. Όλοι στο χωριό τον σεβόταν και άκουγαν τις συμβουλές του για επίλυση διαφορών μεταξύ συγχωριανών.
Πέθανε σε ηλικία 86 χρονών το 1978.
 
Στην άκρη ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ ο Πρόεδρος που γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο (Στουρνάρι) Πηγών παντρεύτηκε την Ασπασία Σπ.Βούλγαρη και μετοίκησε στις Πηγές. Διετέλεσε Κοινοτικός σύμβουλος, αντιπρόεδρος, και από το 1964 μέχρι το1968 Πρόεδρος της Κοινότητας Πηγών, οπότε και παύθηκε από την δικτατορία. Στο επάγγελμα ήταν Αστυνομικός, κυρίως σε περιοχές του νομού Καρδίτσα όπως στο Ανθηρό, Μουζάκι Τρίκαλα και αλλού. Ψυχωμένος και ρωμαλέος σε σωματική δύναμη και σθένος δεν το έβαλε κάτω. Μια φορά κατά την υπηρεσία αποσπάσματος Χωροφυλακής , έφαγε πάμπολλες μαχαιριές και επέζησε. Μετά την αποστρατεία του εγκαταστάθηκε μόνιμα στις Πηγές. Έχαιρε την εκτίμηση και τον σεβασμό των συγχωριανών μας και όλοι τον συμβουλεύονταν.
Πέθανε το 1976 σε ηλικία 69 ετών.

Δημοσίευση: 8 Μαίου 2020


ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΕΛΤΣΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΠΡΟΣ: Τον κ. Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσση
 
Αξιότιμε κ.Πρόεδρε

Απευθύνουμε την παρούσα επιστολή απ ευθείας σε εσάς προσωπικά -καθ ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή μας- για ένα θέμα που μας απασχολεί για μία τριετία και τυγχάνει αρμοδιότητας ΔΕΗ πιστεύοντας ότι εσείς είστε η τελική λύση.
 
Στις Πηγές Άρτας Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραισκάκη υπάρχει η Ι.Μονή Σέλτσου ένα θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο μεγάλης σπουδαιότητας. Εκεί τον Απρίλιο του 1804 έγινε το Ολοκαύτωμα 1.300 και πλέον Σουλιωτών και ντόπιων Ραδοβιζινών .Η Μονή έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο Ιστορικό Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού
 
Στην Μονή Σέλτσου από το 2013 ξεκίνησαν σημαντικές αναστηλωτικές εργασίες των ερειπωμένων κελιών και σωστικές εργασίες του κυρίως ναού, από την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περ. Ενότητα Άρτας και τον Δήμο Γ.Καραισκάκη με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα στολίδι για την περιοχή μας που προσελκύει μεγάλο πλήθος από προσκυνητές και εκδρομείς.
 
Τη μονή αυτή επισκέφτηκε για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος το 2016 αλλά και Ευρωπαίοι Επίτροποι με Ευρωβουλευτές. Εκεί γίνονται και εκδηλώσεις μνήμης της Θυσίας των Σουλιωτών. Επίσης η Περιφέρεια Ηπείρου προέβη στην διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου πρόσβασης ενώ σε φάση βελτίωσης είναι η οδική πρόσβαση της Μονής από τον οικισμό Πηγών με τσιμεντοστρώσεις .Έτσι απομένει ένα κομμάτι χωματόδρομου 2,5 χλμ. Περίπου για την ολοκλήρωσή του.
 
Σκοπός όλων αυτών των έργων είναι η ανάδειξη και η προστασία του Ιστορικού αυτού μνημείου με πρόβλεψη να μετοικισθεί με ιερομονάχους όπως λειτουργούσε τα πολύ παλιά χρόνια. Για το λόγο αυτό Η Περιφέρεια Ηπείρου διέθεσε προ τριετίας και πλέον το ποσό των 71.752,38 Ευρώ για την άμεση τότε Ηλεκτροδότηση της Μονής από τον οικισμό Πηγών προκειμένου να γίνει αξιοποίησή της. Επίσης να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των μοναχών που πρόκειται να μετοικισθούν εκεί, αφού τα κελιά τους είναι έτοιμα από πενταετίας και να ξαναζωντανέψει η Μονή. Είναι δε άκρως αναγκαίο για τις εκδηλώσεις που γίνονται σ’ αυτή όλο το χρόνο. Το μήκος της γραμμής ηλεκτροδότησης υπολογίζεται στα τρία (3) χιλιομ. περίπου. Σε μια δε ενδιάμεση θέση του δρόμου υπάρχει ενεργός Τερματικός υποσταθμός ρεύματος ο οποίος ηλεκτροδοτούσε τα έργα εκτροπής του Αχελώου προ 20ετίας και από εκεί να ξεκινήσει αυτή.
 
Και ερχόμαστε στο δια ταύτα και συνάμα εξοργιστικό.
 
Ο Δήμος Γ.Καραισκάκη τον Μάιο του 2018 ανέθεσε το έργο της Ηλεκτροδότησης της Ι.Μονής Σέλτσου με την 41/2018 απόφαση του στην ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ). Επίσης προκατέβαλε ολόκληρο το ποσό της Πίστωσης της Περιφέρειας Ηπείρου ήτοι 71.752,38 Ευρώ με σχετικό ένταλμα πληρωμής βάσει της προμελέτης της ΔΕΗ(ΔΕΔΔΗΕ) και ανέθεσε την εκτέλεση του έργου στον ιδιώτη εργολάβο της που εισέπραξε το ανωτέρω ποσό. Εμείς δε, τρία χρόνια τώρα, περιμένουμε να ανάψουν τα φώτα του Σέλτσου. Ματαια όμως. Μείναμε ακόμη στα κεριά και τις γεννήτριες όπως εδώ και 40 χρόνια. Η δικαιολογία από πληροφορίες που έχουμε είναι ότι δεν υπήρχει επάρκεια υλικών. Κολώνες ξύλινες κυρίως. Και το ερώτημα γεννάται αμείλικτο. Τα χρήματα τα όποια πιθανόν να ενθυλάκωσε ήδη ο εργολάβος από τότε , ή έστω, δεν ήταν και για την αγορά υλικών ; Τρία χρόνια έψαχνε κολώνες; Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η ΔΕΗ ξέμεινε από σαράντα κολώνες. Και αν είναι έτσι, τότε –αν αληθεύει- γιατί τα έδωσε τα χρήματα στον εργολάβο; Και αν δεν υπάρχουν ξυλοκολώνες ,δεν υπάρχουν τσιμεντοκολώνες; ή άλλου είδους κολώνες ή άλλος τρόπος υπογειοποίησης κατά μήκος του χωματόδρομου. Ποιος μας εμπαίζει ; Τι δεν μας λένε οι αρμόδιες Περιφερειακές υπηρεσίες σας ; Πιστεύουμε ότι υπάρχει θέμα με τον ανάδοχο και όχι θέμα υλικών και ο οποίος προφανώς, πήρε τα χρήματα να φτιάξει το έργο και σφυρίζει αδιάφορα. Αν όντως συμβαίνει αυτό να ληφθούν μέτρα . Εμείς όμως δεν φταίμε σε τίποτε . Αγωνίστηκαν οι πατεράδες μας και εμείς, να το κρατήσουμε όρθιο δεκαετίες τώρα, και η ΔΕΗ δεν έχει σαράντα (40) κολώνες να του βάλει ρεύμα. Απίστευτο…..
 
Πέρυσι τον Ιούνιο 2019 ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης έκανε παρέμβαση-έκκληση, ώστε η ΔΕΗ να προμηθευτεί ξυλοκολώνες από την εγχώρια αγορά που επαρκούσε -με ανταγωνιστικές τιμές- να της καλύψει τις ανάγκες της ώστε να τονωθεί η εγχώρια αγορά ξύλου και να προχωρήσουν οι εκκρεμείς ηλεκτροδοτήσεις. Εισακούστηκε; Αν συμπεράνουμε εκ του αποτελέσματος ,προφανώς όχι.Γιατι σε αντίθετη περίπτωση θα είχε το Σέλτσο ρεύμα.
 
Γνωρίζουμε δε ότι και ο δήμος Γ, Καραϊσκάκη αγανάκτησε να περιμένει και προ διμήνου απέστειλε και αυτός έγγραφη διαμαρτυρίαγια το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες και στη ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι έχει σταματήσει εντελώς η ηλεκτροδότηση απομακρυσμένων παροχών αλλά μέχρι στιγμής ουδέν νεώτερο.
 
Μιλάνε όλοι για ανάπτυξη για αξιοποίηση θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων για κάλυψη αναγκών σε ενέργεια, αλλά εμείς ξεμείναμε να περιμένουμε το ρεύμα που δεν έρχεται.
 
Μετά τα παραπάνω, δεν μας απέμεινε τίποτε άλλο από το να απευθυνθούμε προσωπικά σε εσάς κ. Πρόεδρε προκειμένου άμεσα γίνει η ηλεκτροδότηση της Ι. Μονής Σέλτσου, ώστε κατά τις φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Αυγούστου να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.
 
Σαν Πολιτιστικός Σύλλογος κ. Πρόεδρε, έχουμε αγωνιστεί για σαράντα χρόνια να αναδειχθεί και να προστατευτεί αυτό το σπουδαίο ιστορικό μνημείο και μας πονάει.. Μας θλίβει αυτή εκκρεμότητα που εν τέλει, αποτελεί ανασχετική τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάδειξη του μνημείου.
 
Επειδή υποθέτουμε ότι δεν είστε ενήμερος του θέματος, παρακαλούμε όπως επιληφθείτε προσωπικά να δώσετε τις δέουσες εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ για να λήξει άμεσα αυτή η εκκρεμότητα με οποιονδήποτε τρόπο.
 
Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων διότι είμαστε σίγουροι ότι θα εξετάσετε το θέμα άμεσα και θα δώσετε την λύση.

  Μετά τιμής

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΆΡΤΑΣ

  Ο Πρόεδρος

Χρήστος Β. Καπερώνης

 

Δημοσίευση: 6 Μαίου 2020


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

ΧΩΡΙΟ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !!

Δημοσίευση: 1 Μαίου 2020


ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ

ΤΟΠΟΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΔΟΞΑΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΣ

Συμπληρώνονται 216 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο την "Κυριακή & Δευτέρα 22/23 Απριλίου του 1804".

Φέτος οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε από την παγκόσμια πανδημία δεν μας επιτρέπει να αποτίσουμε από κοντά τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες του Σέλτσου όπως κανουμε κάθε χρόνο με μιας λιτή εκδήλωση. Όμως η σκέψη μας ο νούς μας και η κάρδια μας είναι εκεί. Στη αιώνια μοναξιά τους...Να συντροφεύουμε νοερά του ήρωες, με δέος να αγναντέψουμε νοερά το βάραθρο του Πέτακα και να τους ανάψουμε ένα κεράκι στη μνήμη τους.
Ας είναι. Του χρόνου θα είμαστε πάλι εκεί ........
Έτσι για το επετειακό ανασύρουμε από τις προηγούμενες εκδηλώσεις εικόνες τιμής.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ.

 

Δημοσίευση: 22 Απριλίου 2020


Οι Επιτάφιοι από τις Ενορίες της τοπικής κοινότητας Πηγών.
(Πηγές, Αηδονιάς, Αγ.Νικολάου, Μηλέας).

ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (Ιστορική Έδρα δήμου Γ.Καραισκάκη)
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
Μ.Παρασκευή 17-4-2020

 

Ι.Ν.ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, ΠΗΓΩΝ

Ι.Ν.ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, ΜΗΛΕΑΣ ΠΗΓΩΝ

Ι.Ν.ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΗΓΩΝ

Ι.Ν.ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΑΗΔΟΝΙΑΣ ΠΗΓΩΝ

 

 

Δημοσίευση: 17 Απριλίου 2020


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ
Ι.Ν.ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΗΓΩΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 1958 !!.

Η εκκλησιά μας όπως την ξέραμε.......μεγαλοπρεπής με πελεκητή πέτρα σμιλευμένη απο Τζουμερκιώτες μαστόρους. Στη φωτογραφία διακρίνεται στη μέση του πρόναου ο ιερέας Παπαγιώργος Οικονόμου ο οποίος το 1954 ξεκίνησε την ολική ανακατασκευή του ναού με δωρεές των κατοίκων,τον οποίο επέκτεινε σε μήκος.
Δεξιά στη φωτογραφία ο Βασίλειος Καπερώνης ως εμπειροτέχνης τότε, με τη χαρακτηριστική στάση του, τα χέρια στη μέση. Είναι κατά την διάρκεια εργασιών πλακόστρωσης του ναού και του πρόναου φαίνονται στοιβαγμένα τα περίτεχνα τσιμεντοπλακάκια τα οποία είχε φέρει ως δωρεά από τον Βόλο όπου δούλευε. Είχαν γεωμετρικά σχέδια. Στον πρόναο υπάρχουν ακόμη ενώ στο εσωτερικό αντικαταστάθηκαν με μαρμαρόπλακες. Πίσω φαίνεται το παλαιό κοινοτικό γραφείο χωρίς στέγη όπου αφέθηκε και κατέρρευσε. Δίπλα της οι τρεις πελώριες αιωνόβιες φτελιές στον περίβολο της εκκλησίας που άρχισαν να ξεραίνονται απο τα μέσα της δεκαετίας του ΄80  όταν ξεράθηκαν και όλες οι φτελιές . Εξ άλλου σε αυτές όφειλε την παλαιά ονομασία του το χωριό Βρεστενίτσα (Σλάβικο) που σήμαινε φτελότοπος.
Αριστερά φαίνεται το παλαιό σπίτι του Νίκου Φώτου, όπου σήμερα στη θέση του το Μαγαζί του Γ. Βελαέτη και δεξιά διακρίνεται το κτίριο που λειτουργούσε το μαγαζι του Κώστα Φώτου και βέβαια το χωράφι με τις ρόκες της Φούλας του Στεριάδη Κακάβα.

Το 1976 κατασκευάστηκε καμπαναριό δωρεά της Έλλης Κασσαή με άδεια της Ναοδομίας κατόπιν απόφασης της ενοριακής επιτροπής. Το κατασκεύασε και αυτό με εργολαβία ο Β.Καπερώνης κατόπιν επιθυμίας της δωρήτριας. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις για το καμπαναριό από τους συγχωριανους μας πλην όμως εν τελεί κατασκευάστηκε αλλοιώνοντας την εμφάνιση της εκκλησίας. Είχε προηγηθεί και το σοβάτισμα μέσα έξω και η εικόνα της άλλαξε εντελώς. Όλα τα χρόνια αναζητούσαμε τρόπους να κατεδαφιστεί το καμπαναριό .αφού γίνει νέο στην πίσω πλευρά του ναου . Πήραμε πολλές υποσχέσεις κατά καιρούς από πολλούς αλλά εν τέλει και σήμερα αυτό το εξάμβλωμα παραμένει εκεί…

Η Αδελφότητα Πηγιωτών από πενταετίας σε συνεννόηση με τους ιερείς Παπαγιάννη αλλά και με τον Παπαγιώργη που χάσαμε πρόσφατα, απέστειλε στην Μητρόπολη ΄Αρτας και στην Περιφέρεια Ηπέιρου σχετικό έγγραφο που εξηγούσε τους λόγους κατεδάφισης και την ανέγερση άλλου σε άλλη θέση πίσω στο κοτρώνι. Η Μητρόπολη Αρτας εκπόνησε σχετική μελέτη η οποία ολοκληρώθηκε και σήμερα βρίσκεται στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση. Έχουμε λάβει θετικές διαβεβαιώσεις και από τον μητροπολίτη Άρτης κ.Καλλίνικο, αλλά και από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη κ. Α.Καχριμάνη. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα….. Οταν φύγει και αυτό τότε η εκκλησία μας
ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΠΑΛΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Οντως ή καλύτερη φωτογραφία της εκκλησίας μας....

Δημοσίευση: 16 Απριλίου 2020


Ανησυχία στα χωριά για την εξάπλωση του κορωνοϊού.
και
Οι "κρυφές" μετακινήσεις ατόμων, εν όψει εορτών του Πάσχα

από τα μεγάλα αστικά κέντρα Άρτας και Αθήνας προς χωριά παρά την "απαγόρευση" , φαίνεται να προβληματίζει την τοπική κοινωνία αλλά και την τοπική διοίκηση.

ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣΑΡΤΑΑΘΗΝΑ
Χαρακτηριστική είναι η έκκληση του Δημάρχου Γεωργίου Καραισκάκη πρός τους ετεροδημότες που έχουν εξοχικό στο χωριό, να παραμείνουν στον τόπο κατοικίας τους όσο διαρκεί η περίοδος των μέτρων για τον κορωνοϊό, διότι σε ενδεχόμενη ανάγκη, το τοπικό σύστημα υγείας θα είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει και να εξυπηρετήσει επιπλέον κόσμο.

Έκκληση
( Σκεφτείτε και τους συνανθρώπους δίπλα σας, που στην πλειοψηφία, είναι μεγάλοι σε ηλικία και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση μόλυνσης απο τον ιό).

Δημοσίευση: 8 Απριλίου 2020


ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΚΑΠΟΥ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1970.

Γράφει ο κ. Χρήστος Β. Καπερώνης
Μπροστά στο παλιό μνημείο ΥΠΕΡ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΗΡΩΩΝ στην Πλατεία. Παρουσία μαθητών με εθνικές ενδυμασίες ο Παπάς του χωριού μας ο Παπά Γιώργης Οικονόμου τελεί την Δοξολογία. Γύρω του συγκεντρωμένα τα παιδιά .
Σημαιοφόρος ο Κοσμάς Φώτος και μπροστά δεξιά δίπλα στο μνημείο, ο Νίκος Π.Ζήσης. Επίσης πίσω προς δεξιά ο κουρέας του χωριού ο Κώστας Βουλγαρίνας. Η Ελευθερία Φ. Βελαέτη. Επίσης η Νίκη Λ.Βούλγαρη πρώτη με την παραδοσιακή στολή και πολλοί συγχωριανοί μας.
Ένα απλό δάφνινο στεφάνι κατατεθειμένο ο φόρος τιμής στους Ήρωες. Κάπου εκεί και εμείς….. Απλά και ουσιαστικά πράγματα σε μια εποχή που τα μέσα διαβίωσης ήταν ελάχιστα…. Αλλά το αίσθημα της προσφοράς και της αγάπης ήταν ανεπτυγμένο.

 

 ΕΚΕΙ ΜΑΘΑΜΑΝ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ 1971.

Γράφει ο κ. Χρήστος Β. Καπερώνης
Εκεί μάθαμαν γράμματα. Είναι η αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Πηγών Άρτας με τον δάσκαλό μας τον αξέχαστο συγχωριανό Αλέκο Θ. Οικονόμου.
Μπροστά ο Νίκος Π. Ζήσης όρθιος λέει το μάθημα… Οι υπόλοιποι δυσδιάκριτοι , από τη θαμπάδα του χρόνου.

Αν κάποιος αναγνωρίσει κάποιον ας το γράψει.
Αξέχαστα χρόνια !!!

Φτωχό το Σχολείο σε εξοπλισμό… Θρανία παλιά, φθαρμένα που πάνω τους οι μαθητές έβγαζαν όλη την…. αμηχανία τους, αλλά και φορέας μνήμης κάθε ίδιους χαράγματα κυρίως με τους διαβήτες. Βοηθήματα εκπαίδευσης κάποια όργανα για φυσική Χημεία και Γεωγραφία.
Ήταν η εποχή των συσσιτίων. Μας έμεινε στο μυαλό μας το Μπλιγούρι το γάλα σκόνη , οι Αμερικάνικες κονσέρβες και το τυρί με τις τρύπες…. Κι όμως αυτά μας βοήθησαν πολύ να επιβιώσουμε από την πείνα και τη φτώχεια.
Για θέρμανση μια ξυλόσομπα αυτή που φαίνεται. Τροφοδοτούνταν με ξύλα που έφερναν κάθε μέρα -απαραίτητα- οι μαθητές από το σπίτι .Όποιος δεν έφερνε έφευγε για το σπίτι να πάει να το φέρει. Αν το επαναλάμβανε Αγία ράβδος και ο μετά το ξύλο από τον πατέρα τους. Έπρεπε όλα να τηρούνται αλλιώς δεν κρατιόνταν το σχολείο.
Πάνω στο τραπέζι σκεπασμένη η κανάτα με το νερό που το έφερναν από τη βρύση μαθητές στα διαλείμματα. Τότε νερό στα σπίτια δεν υπήρχε και όλοι πήγαιναν με τις βαρέλες και τα μπιτόνια στην Κεντρική βρύση. Από εκεί κουβαλούσαν και στην Κασσιανού νερό.
Δάσκαλος εδώ στη φωτογραφία σε μία χαρακτηριστική στάση λες και θα αρχίσει πάλι το μάθημα ο αείμνηστος Αλέκος Θωμά Οικονόμου. Πηγιώτης ο ίδιος, δίδαξε για πολλά χρόνια στο χωριό μας από το 1962 περίπου, όπως και στο δημοτικό Σχολείο Αηδονιάς (Κονατσίων Πηγών ) για ένα διάστημα Ήταν ο δάσκαλος που τον τρέμανε στο σχολειό οι αδιάβαστοι και απείθαρχοι,( στο κλίμα της τότε αυστηροποιημένης εκπαίδευσης).
Στο μάθημα δεν τολμούσε κανένας να πειράξει άλλον συμμαθητή του. Τον έτρωγε η μαρμάγκα… Έξω όμως από το σχολείο στο χωριό ήταν ο καλός δάσκαλος και ο καλός χωριανός που πρωτοστατούσε σε πολλές δραστηριότητες του χωριού δίνοντας πρώτος το παράδειγμα, αλλά και συμμέτοχος σε όλες τις χαρές τις λύπες και τα πανηγύρια του χωριού. Η χαρά όλων μας ήταν οι σχολικές και επίσημες εορτές και επέτειοι, γιορτές με τα ποιήματα τα σκετς και τους παραδοσιακούς χορούς που διοργάνωνε .

Αυτή η γενιά της προσφοράς και της προσωπικής εργασίας έφτιαξε το χωριό. Όλοι μαζί ανεξάρτητα του τι πίστευε και πρέσβευε ο καθένας. Μπροστά στο καλό του χωριού το παραμέριζαν όλα. Η χαρά όλων μας ήταν οι σχολικές γιορτές με τα ποιήματα τα σκετς και τους παραδοσιακούς χορούς που διοργάνωνε. Ο Δάσκαλος έφυγε απρόσμενα στις 23 Οκτωβρίου του 1987.

 Δημοσίευση: 7 Απριλίου 2020


ΠΗΓΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Το λεωφορείο του Δημήτρη Βασιλάκη από το Λιβίτσικο (Ζυγός) που για χρόνια μέσα σε δύσκολες συνθήκες σε έναν λασπωμένο καρόδρομο κυριολεκτικά έκανε το δρομολόγιο ΑΡΤΑ - ΠΗΓΕΣ - ΑΡΤΑ με ενδιάμεσες στάσεις- Γρέβια στου Γιάννη Τσιρογιάννη, Άγιο Νικόλαο (δημοσιά), Κερασιά  και αργότερα Αηδονιά . Εξυπηρετούσε σχεδόν όλα τα χωριά μας από αρχές του 1960-65 μέχρι την δεκαετία του 2000. Με μεγάλους κινδύνους στις βροχές και τα χιόνια θα έκανε το δρομολόγιο. Το καλοκαίρι άναβαν οι λαμαρίνες από τη ζέστη. Όλοι περιμέναμε να κορνάρει στην Κερασιά ότι έρχεται και μαζευόμαστε να δούμε ποιούς μας φέρνει. Άσε που πολλές φορές -μεγάλη παιδική βλακεία κρεμόμασταν πίσω από το λεωφορείο στη σκάλα χωρίς να μας παίρνουν χαμπάρι.

Το άλλο λεωφορείο του χωριού μας και πριν ακόμη από τον Βασιλάκη ήταν των αδελφών Καλοχέρη από τον δικό μας Άγιο Νικόλαο (το Στουρνάρι) τον Γιώργο, τον Βασίλη, τον Στάθη και τον Χρύσανθο, εναλλάξ οδηγούσαν το λεωφορείο.

Και τα δύο λεωφορεία μαζί και του Νίκου Ψυλιά από τα Μηλιανά για λίγο διάστημα, αργότερα, συνέβαλαν στην πρόοδο του χωριού αφού μέχρι τα μέσα του 1970 δεν υπήρχαν ούτε Ι.Χ.επιβατικά.

Παλαιότερα ήταν και το λεωφορείο του Δήμου πριν από το 1960. Εξυπηρετούσαν όλους τους χωριανούς και τα μαγαζιά σε προμήθειες,μέχρι βελόνας. Η προσφορά τους ήταν μεγάλη. Αν αρρώσταινε κάποιος έφευγε κατ΄ ευθείαν για την Άρτα.

Η Οικογένεια Βασιλάκη αγάπησε το χωριό μας πολύ αφού δέθηκε με τους χωριανούς. Η Κυρα Λένη η γυναίκα του καταπληκτικός άνθρωπος ο κυρ Μήτσιος ,αξιαγάπητος άνθρωπος ,έφυγε νωρίς. Εχει δύό παιδιά τον Γιώργο που συνεχίζει στα βήματα του πατέρα του και την Δήμητρα.

Και από την οικογένεια Καλοχέρη ο Γιάννης του Γιώργου έκανε το ίδιο. Εργάζεται στο ΚΤΕΛ ΑΡΤΑΣ.

Με άλλη ευκαιρία θα μπορέσουμε να γράψουμε ποιο πολλά για όλους..Μια Φωτογραφία που βρήκα πρόχειρα στο καφενείο του Γ. Καπερώνη ας είναι το ευχαριστώ μας !!!!!

 Δημοσίευση: 6 Απριλίου 2020


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ-1958 - ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΗΓΩΝ Μιά σπάνια φωτογραφία με τα κορίτσια του χωριού μαθήτριες του δημοτικού που όμως ήταν ολόκληρες γυναίκες όλες καλοντυμένες και περιποιημένες.
Τα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου μετέπειτα δεν άφησαν τα παιδιά να μάθουν γράμματα στην ηλικία τους, πολύ περισσότερο τα κορίτσια που οι γονείς τους ελλείψει χεριών για τις αγροτικές δουλειές δεν τις άφηναν να πάνε σχολείο. Έτσι οι περισσότερες και ειδικά των μεγαλύτερων ηλικιών έμειναν αγράμματες ή πήγαν μία δύο τάξεις.
Τώρα στη φωτογραφία όσες μπορούμε να ονοματίσουμε... τις ονοματίζουμε.....για τις υπόλοιπες ή για διορθώσεις κάθε πληροφορία δεκτή. Πρώτη όρθια Αριστερά η Χρυσούλα Πήτα (η Παπαδιά του Παπαλάμπρου) δεύτερη η Πανωραία Φώτου-Φωτιου-Αντωνάκη τρίτη Η Αντωνάκη-Μπάκα Αναστασία. Δίπλα της Η Μαρίνα Ιωαν. Αρκουμάνη-Ηλία Αντωνάκη δίπλα της η Φρειδερίκη Δημητρίου (Του Χόντζια) δίπλα της,είναι η Φανή Ι.Αργουμάνη-Ιωαν.Ζήση αδελφή της Μαρίνας στο τέλος δεξιά η Νίκη Γ.Καπερώνη- Μακρυδάκη. Πρώτη καθιστή από αριστερά η Μαρία Μιμηγιάννη-Δημοσθ. Πήτα.  Δάσκαλος τότε ποιος άλλος.. ο Αθανάσιος Οικονόμου δεν ξέρω αν ήταν και η Αρτεμισία τότε η δασκάλα.... Στό Σχολείο πηγέναν να μάθουν να γίνουν και μοδίστρες με δάσκαλο τον Καρκάνια από το μουζακι.
Η Φωτογραφία αυτή είναι το 1958 όταν έγινε η ανακατασκευή και επέκταση του Σχολείου (είχε καεί το 1947) άλλη ιστορία και αυτή.... Προστέθηκε η επάνω αίθουσα και πήρε τη σημερινή μορφή του. Μέχρι τότε το σχολείο λειτουργούσε σε σπίτια του χωριού με ενοίκιο. Για κάποιο διάστημα μέχρι το 1953 μάλλον, λειτούργησε στο σπίτι του Κώστα Βελαέτη.
Στη φωτογραφία πίσω απο τα κορίτσια διακρίνεται ο Βασ. Καπερώνης με το μαντήλι εργασίας στην κατασκευή του. Φαίνονται και τα διάσπαρτα υλικά. Την πέτρα για το χτίσιμο της αίθουσας την πήρε από το κοτρόνι που βρισκόταν μπροστά από το σπίτι του.
Από την ίδια πέτρα αργότερα αρχές του 1970 χτίστηκε το Κοινοτικό Γραφείο μαζί με την πέτρα του παλαιού Γραφείου που είχε ήδη καταρρεύσει..΄΄.Εμπειροτέχνης εργολάβος τότε ανέλαβε την κατασκευή του μαζί με τον Δημήτριο Παπαγεωργίου που είχε και το Παντοπωλείο-Τηλεφωνείο.
Αυτά ήταν τα Πετρινα χρόνια των Πηγών.Μια απέραντη φτώχεια....

Από δεξιά ο Κώστας Αντωνάκης μαζί με τον  Μιχάλη Σακκά, είναι από το Αστροχώρι και σήμερα αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών, παλαιότερα διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και υποψήφιος βουλευτής ένας διακεκριμένος συμπατριώτης μας.

Το πρώτο αυτοκίνητο στις Πηγές ήρθε 14 Σεπτεμβρίου 1955 !!! Jeep willy.

Κομμάτι της μνήμης μας αυτή η φωτογραφία με ανθρώπους που ζήσαμε μαζί τους και ακούσαμε τις αναμνήσεις τους, από μια δύσκολη εποχή που δεν μπορούν να τη φανταστούν. Αυτοί οι άνθρωποι μας έδειξαν το μέλλον όπως και εμείς οφείλουμε να το δείξουμε με τις πράξεις μας στους νέους μας. Στη φωτογραφία απο αριστερά: Ο Νίκος Β Καρκωστας παίζοντας τη φλογέρα του δίπλα του ο Στέργιος Κακαβάς με την αγκαλίτσα ο Κώστας Πήτας, ο Βαγγελης Ζήσης δίπλα ο Δημήτρης Ν Ζήσης και τελευταίος ο Παύλος Αρκουμάνης. Είναι στο καφενείο του Χρύσανθου Καπερώνης μάλλον τέλος του ´80.

Γιορτές 1985 Πλατεία Πηγών. Από τις πολλαπλές δραστηριότητες της Αδελφότητα Πηγιωτών την εποχή εκείνη. Αυτοί κάνανε πολλά ...εμείς είναι το ζητούμενο τι κάνουμε..... .Ήταν οι ανέμελες μέρες που οι Πηγές έσφιζαν από Ζωή. Ενα μαγνητόφωνο για να δίνει το βήμα στον χορό των παιδιών αρκούσε.... Αυτή είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά.

ΑΓΝΑΝΤΑ Καφενείο Λεμονιά
Βασίλης Φλώρος, Χριστόδουλος Ζιάβρας, Γιώργος Καπέλης, Στέλιος Οικονόμου, Κώστας Κώστας, Πάνος Κώστας και Αποστόλης Λεμονιάς.
Καί στη μέση της Άγναντας.... στη μέση της φωτογραφίας , με την χαρακτηριστική κίνηση...μια γνώριμη φυσιογνωμία......ένας γλυκός ...... Πηγιώτης. Ο καλός και αξέχαστος συγχωριανός μας ο Μπάρμπα-Στέλιος Οικονόμου που υπηρετούσε ως δασοφύλακας εκεί για πολλά Χρόνια.
Είναι ο πατέρας του αγαπητού μας γνωστού καταξιωμένου δικηγόρου της Άρτας Γ. Οικονόμου και τίς τέσσερις κόρες του. Βασιλική, Όλγα, Φρειδερίκη , και Θεοδώρα. Αγαπούσε το χωριό και κάθε καλοκαίρι ερχόταν να παραθερίσει με την οικογένειά του στο χωριό μας . Όταν συνταξιοδοτήθηκε πήρε την σύζυγό του την Ανδριανή και καθόταν μόνιμα στο χωριό που τόσο αγαπούσε, τον περισσότερο χρόνο. Ήταν από τους ανθρώπους που πρόσφερε στο χωριό μας. Έφυγε ξαφνικά στις 26 Νοεμβρίου 1982 ανήμερα της γιορτής του.

 Ένα άπο τα παντοπωλεία του χωριού στον οικισμό Πηγών του Δημήτρη Παπαγεωργίου και της Παναγιώτας που είχε καταγωγή από τα Γιάννενα. Λειτούργησε και ως τηλεφωνείο με μπαταρίες χειροκίνητο αφού μέχρι το 1970 δεν υπήρχε ρεύμα. Η επικοινωνία γινόταν με συνδιαλέξεις και τηλεγραφήματα. Λόγω της ύπαρξης του τηλεφώνου ήταν και τόπος πολιτικών και τοπικών ζημώσεων πάντα με ευπρέπεια και χωρίς φασαρίες. Όλοι πάσχιζαν για το καλό του χωριού κρατώντας και τις πολιτικές ισορροπίες. Μετά το 1970 το χειροκίνητο τηλέφωνο αντικαταστάθηκε με νέο και λειτουργούσε και θάλαμος. Το καφέ παντοπωλείο είχε απο παπούτσια Ελβιέλα- Καμπάνα και λαστιχένια μέχρι βελόνες. Σημερινό Μάρκετ. Η κ.Παναγιωτα ήταν και καταπληκτική μοδίστρα μια από τις πολλές μοδίστρες του χωριού. Έκαναν δυο παιδιά τον Κώστα και τον Γιάννη. ο Μπάρμπα Μήτσιος έφερε και το πρώτο τρακτέρ στο χωριό. Ασχολούνταν και με οικοδομικά. Με τον πρόεδρο Βασίλειο Καπερώνη το 1958 έφτιαξαν τη νέα αιθουσα του σχολείου. Το μαγαζί αυτό το λειτουργούσε για κάποιο διάστημα και ο Αποστόλης Αντωνάκης.

 

Δημοσίευση: 2 Απριλίου 2020


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 1949 Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ.

H 28η Μαρτίου να καθιερωθεί ως Πανελλήνια – Πανευρωπαϊκή & Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Πετρογέφυρων!!!

- Γράφει ο κ.Μενέλαος Παπαδημητρίου

Τη σημερινή ημέρα μνήμης και δράσης για τα Πετρογέφυρα, ως Μέλη της Διαπεριφερειακής – Διανομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας-Άρτας ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ( Αντώνης Κοσσυβάκης & Χρήστος Καπερώνης από Άρτα – Κώστας Γραμμένος & Μενέλαος Παπαδημητρίου από Καρδίτσα ) τονίζουμε ότι αυτό που προέχει για όλους μας αυτή την ώρα είναι να βγούμε πέρα, ως Ελλάδα και ως Έλληνες αλλά και όλες οι Χώρες και Λαοί που πλήττονται, από την καταιγίδα της πανδημίας του κορωναϊού και θα έρθει η ώρα αμέσως μετά να ζητήσουμε από την Πολιτεία να συνεχίσει τα καθέκαστα, όπως αυτά δρομολογήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, για την Ανακατασκευή του Θεογέφυρου Κοράκου που ως μονότοξο και με άνοιγμα βάσης 46 μέτρα και μέσο ύψος 25 μέτρα ήταν το μεγαλύτερο πετρογέφυρο των Βαλκανίων

…..Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της Γέφυρας Κοράκου συγκριτικά αναφέρουμε αυτή της Γέφυρας της Πλάκας που είναι 40 μέτρων και που ευτυχώς τελείωσαν οι εργασίες της πριν την καταιγίδα και στέκει πάλι ολόρθη, αυτό δε μας έδωσε μεγάλη χαρά!!!

Ως εκ τούτου οι σκέψεις μας και οι προγραμματιζόμενες δραστηριότητές μας ως Επιτροπή, στα πλαίσια και της προσπάθειάς μας για την ανακήρυξη της 28ης Μαρτίου – ημέρας της ανατίναξης της Γέφυρας Κοράκου ως Πανελλήνιας, Πανευρωπαϊκής & Παγκόσμιας Ημέρας Δράσεων για τα Πετρογέφυρα, αναβάλλονται εξ ανωτέρας βίας για όσο διάστημα ήθελε χρειασθεί.
Η Επιτροπή.

- Γράφει ο κ.Χρήστος Καπερώνης

ΞΕΡΕΙΣ,ΧΡΗΣΤΟ ΕΓΩ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΚΛΑΙΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ

ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ

Ήταν στις 21-10-2018 στην εκδήλωση που έγινε παρουσία του Υπουργού υποδομών κ. Χρήστου Σπιρτζη ο οποίος εξήγγειλε και την ανακατασκευή της Θρυλικής γέφυρας. Στο τέλος της εκδήλωσης με πλησίασε μια μία γνώριμη και αγαπητή Πηγιώτισσα . Ηταν η θεία η Χρυσουλα Αντωνάκη η Παπαδιά του Παπαλάμπρου από την Αηδονιά. Με χαιρέτησε με καλοσύνη και αμέσως με ένα γλυκό παράπονο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της μου Είπε: …Αχ ρε Χρήστο μπράβο για την προσπάθεια που κάνετε, αλλά για τον πατέρα μου που σκοτώθηκε εδώ που πατάμε τώρα και έγινε χίλια κομμάτια δεν είπε ποτέ κανένας τίποτε. Μας άφησε τέσσερα ορφανά μαξούμια (μικρά παιδάκια). Η καημένη η μάνα μου μας μεγάλωσε με φτώχεια και αίμα. Ξέρεις Χρήστο, εγώ τον πατέρα μου τον κλαίω κάθε φορά που ακούω για τη γέφυρα Κορακου όπως τον έκλαψα και σήμερα. Να είστε καλά και να το πετύχετε να ξαναφτιάξετε το γιοφύρι μας. Έσκυψα το κεφάλι με αμηχανία και της ειπα «Έχεις δίκιο θεία κανένας ποτέ δεν το ανέφερε. Όμως κάποια στιγμή θα το κάνουμε στο υπόσχομαι.» Απομακρύνθηκε η παπαδιά συναισθηματικά φορτισμένη, σχεδόν κλαμμένη. Ένας κόμπος με έπιασε και εμένα…. Τι να της έλεγα… Τα λόγια της στριφογύριζαν στο μυαλό μου καιρό…. Ήρωας του Αλβανικού Μετώπου ο Πατέρας της Ο Μιχάλης ο Πήτας Εύζωνας του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων πολεμώντας με τους άλλους Πηγιώτες στα Βουνά της Πίνδου γλύτωσε από τα ιταλικά βόλια για να σκοτωθεί στο χωριό του από Νάρκη που έβαλε αδελφικό χέρι….

Έτσι επ ευκαιρία της 71ης επετείου της Ανατίναξης της γέφυρας Κοράκου θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη αυτή η αναφορά. Αποστασιοποιημένοι σήμερα από τα τραγικά γεγονότα εκείνης της περιόδου του εμφυλίου και χωρίς καμία πρόθεση να ξύσω πληγές που ακόμη δεν έκλεισαν, θέλω να τηρήσω την υπόσχεση που έδωσα στην Παπαδιά και αυτό κάνω σήμερα.

Ήταν η επομένη της ανατίναξης της θρυλικής γέφυρας Κοράκου που έγινε εκείνο το βράδυ της 28ης Μαρτίου 1949. Η ισχυρή έκρηξη από την ανατίναξη συγκλόνισε συθέμελα όλη την περιοχή.
Συνάμα όμως, ένα ακόμη τραγικό συμβάν έμελλε να κλείσει τον επίλογο της καταστροφής της γέφυρας.Ανδρες του στρατού πήγαν από κοντά για να δουν την έκταση της καταστροφής. [Μαρτυρία θείου μου Γεωργίου Βελαέτη].
Στο δυτικό βάθρο της γέφυρας από την πλευρά των Πηγών- Άρτας πλησίασε η ομάδα αποτελούμενη από έναν λοχία με έναν στρατιώτη και τέσσερις συγχωριανούς μας . Τους Νικόλαο Τσολάκη τον Γεώργιο Βελαέτη To Θωμά Μπαλάσκα τον Χρήστο Φώτο και τον Μιχάλη Πήτα. Κατεβαίνοντας το πλάι από το Κοτρώνι η καρδιά τους σφίχτηκε. Η γέφυρα είχε ανατιναχθεί και είχε σωριαστεί. Τα δυο βάθρα έμειναν . Πλησιάζοντας η ομάδα έφτασε στο σημείο ο εμπειροπόλεμος ήρωας του αλβανικού μετώπου και της Εθνικής Αντίστασης ο μπάρμπα Νικόλας ο Τσολάκης τους είπε να ελέγξουν αμέσως για νάρκες πριν προχωρήσουν και να προσέχουν που βαδίζουν αφού πιθανολογούσε ότι το σημείο ήταν ναρκοθετημένο. Όμως από κακή συνεννόηση δεν έφτασε σε όλους η επισήμανση αυτή.. Προπορευμένος ο λοχίας Νοτιδης Χρήστος πάτησε σε νάρκη πού ήταν επιμελώς καμουφλαρισμένη κάτω από πλατανόφυλλα αφού δεν υπολόγισε αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε λόγω εποχής υπήρχαν παντού διασκορπισμένα στο σημείο εκείνο. Αποτέλεσμα ήταν να διαμελιστούν επί τόπου ο λοχίας Νοτίδης Χρήστος ο στρατιώτης ονόματι Σκαμνιάς και ο συγχωριανός μας Πήτας Μιχάλης που ακολουθούσαν πίσω του. Οι υπόλοιποι γλύτωσαν γιατί είχαν μια ικανή απόσταση. Τι είχε συμβεί? Τα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού του Καπετάν Γιώτη (Χαρ. Φλωράκης) και καπεταν Διαμαντή( Γιάννη Αλεξάνδρου ) που υπονόμευσαν την γέφυρα πριν την ανατινάξουν, με το μηχανικό ( καπετάν Καραντάος από το Βόλο) είχαν ναρκοθετήσει και το δυτικό τμήμα του βάθρου της γέφυρας προς το μέρος των Πηγών. Στόχος της ανατίναξης της γέφυρας ήταν να σταματήσει πλήρως και η καταδίωξη τους από τις δυνάμεις του Στρατού. ‘

Έμελε όμως έτσι η ανατίναξη της γέφυρας εκτός από την καταστροφή της, να έχει και την αιματηρή αυτή κατάληξη . Σοκαρισμένοι οι υπόλοιποι συγχωριανοί μας, μάζεψαν τα κομματιασμένα μέλη των τριών της ομάδας των και αφού τα φόρτωσαν σε μουλάρια , τα ενταφίασαν στο κοιμητήριο του χωριού στις πηγές [στον Αϊ Νικόλα]. Χρονιά βλέπαμε τα μνήματα σαν παιδιά τα και ρωτούσαμε με περιέργεια ρωτούσαμε τους μεγάλους να μάθουμε ποιοι ήταν και πως έγινε. Τραγικές και ανυπολόγιστες όμως ήταν και οι απώλειες του Δημοκρατικού Στρατού αφού αποδεκατίστηκε. Οι δύο μάχες στη γέφυρα Κοράκου τον Οκτώβριο του 1943 και τον Μάρτιο του 1949 ήταν οι σφοδρότερες του εμφυλίου. Οι παράπλευρες συνέπειες αυτού του συμβάντος ήταν εκτός των άλλων και πέντε ορφανά που άφησαν πίσω τους οι άτυχοι της ομάδας αυτής. Ένα παιδί ο λοχίας Νοτίδης και τέσσερα ο Μιχάλης ο Πήτας .Την Παπαδιά Χρυσούλα Αντωνάκη την Δήμητρα του Μπόλου τον Λευτέρη που δεν ζει πλέον (ήταν αξιωματικός της Αστυνομίας), και την Ελένη καταξιωμένη Γιατρό σήμερα. Ανοιχτές πληγές του εμφυλίου που δύσκολα θα επουλωθούν στα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν.
Αυτές είναι οι πληγές του εμφυλίου που δεν έκλεισαν ακόμη αλλά εγώ την υπόσχεση στη μαυροφορεμένης θείας την τήρησα…….. Οι υπόλοιποι ας τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για την αναστήλωση της για να κλείσουν αυτές οι πληγές και να ξαναγίνει η γέφυρα που θα ενώνει ..η γέφυρα της συμφιλίωσης. Να κλέισουν και οι τελευταίες πληγές .
ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Δημοσίευση: 29 Μαρτίου 2020


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ " ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ "

Με λιτές εκδηλώσεις τιμήθηκε φέτος η επέτειος της 25ης Μαρτίου λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Δεν τελέστηκαν εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των αγωνιστών, δεν βιώσαμε την επανάσταση του 1821, αλλά αναμένουμε την ανάσταση της ανθρωπότητας, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.
Όμως οι πρόγονοί μας, μας έμαθαν να ελπίζουμε, να προσδοκάμε και να αγωνιζόμαστε, αρκεί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αρκεί ο καθένας μας να κάνει την επανάσταση έναντι του εγωισμού του και να αναλογισθεί το μερίδιο της προσωπικής του ευθύνης.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!.

Δημοσίευση: 25 Μαρτίου 2020


ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΡΟΝΟΙΟ (COVID-19)

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την ΄΄εκπνοή΄΄. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με επιφάνειες πρόσφατα μολυσμένες με σταγονίδια, αν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής των χεριών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;

Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:

Οδηγίες ατομικής υγιεινής

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

 

Για οτιδήποτε χρειαστείτε από τις υπηρεσίες του Δήμου και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών επικοινωνείτε στα εξής τηλέφωνα:
Δημοτική Ενότητα Τετραφυλίας: 2685 360309
Δημοτική Ενότητα Καραϊσκάκη: 2681 362407
Δημοτική Ενότητα Ηρακλείας (Δημαρχείο) :
2681 360823 - 2681 360819 - 2681 360813

Δημοσίευση: 12 Μαρτίου 2020


ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΑΡΤΑ ( 11 ΜΑΡΤΙΟΥ)
ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ " ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΡΤΑΣ " (1210-1303 μχ)

Η πόλη της Άρτας η άλλοτε ιστορική και περίλαμπρη πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου ντύθηκε τα γιορτινά της και γιόρτασε την μνήμη της Αγίας.

Δημοσίευση: 11 Μαρτίου 2020


ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 Γράφει ο Νικόλαος Ζήσης

Ο οικισμός Κασσιανός Πηγών Αρτας πήρε το όνομα του από τον ομώνυμο Ρωμαίο στρατηγό ο οποίος διήλθε και παρέμεινε με τη λεγεώνα του στην περιοχή, Ο Ρωμαίος αυτός στρατηγός, γιος ευγενών γονέων, διαβάζοντας τις Αγίες Γραφές, άφησε τη δόξα του κόσμου από τις τάξεις του στρατού και πήγε σε μοναστήρι. Έγινε πρότυπο τη μοναστικής ζωής, ταξίδεψε σε όλα τα μεγάλα και περιφανή κέντρα του ασκητισμού, την Αίγυπτο, τη Θηβαίδα, τη Νυτρία και τον Πόντο και στο τέλος έγινε Άγιος. Έγραψε τα γνωστά από τη «Φιλοκαλία» κεφάλαια «περί οκτώ λογισμών» και κοιμήθηκε εν ειρήνη. Για τον Άγιο Κασσιανό τού οποίου η μνήμη τιμάται στις 29 Φεβρουαρίου (άρα κάθε τέσσερα χρόνια) υπάρχει η παράδοση πως κάποτε παραπονέθηκε στο Θεό ότι οι άνθρωποι τιμούν υπερβολικά τον Άγιο Νικόλαο, ενώ  τον ίδιο σχεδόν καθόλου. Ο Θεός τότε έδωσε εντολή στους αγγέλους να φέρουν τον Άγιο Νικόλαο μπροστά του, για να διαπιστώσει ο ίδιος αν ο Άγιος Κασσιανός είχε δίκιο. Οι άγγελοι αφού μάταια αναζήτησαν τον Άγιο Νικόλαο στον ουρανό, ύστερα από πολλές προσπάθειες τον βρήκαν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα να προσπαθεί να σώσει τους ναυτικούς που κινδύνευαν. Τότε ο Θεός, αφού διαπίστωσε πόσο μοχθεί ο Άγιος Νικόλαος για τους ανθρώπους, τιμώρησε τον Άγιο Κασιανό για τα άδικα παράπονά του , να εορτάζει μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Στον οικισμό Κασσιανό έχει στηθεί εικονοστάσι, προς τιμήν του Αγίου.
Νίκος Ζήσης
 

 ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΑΓ.ΚΑΣΙΑΝΟΥ

ΣΗΜΕΡΑ 29-2-2020 ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΟΣΙΟΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ Ο ΡΩΜΑΙΟΣ.
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΠΗΓΩΝ-ΑΡΤΑΣ

Ο μόνος ΄Αγιος που εορτάζει κάθε τέσσερα χρόνια. Δηλ.κάθε δίσεκτο έτος. Eίναι ο Προστάτης του συνοικισμού.ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ. Ο οικισμός βρίσκεται βόρεια των Πηγών απέχει απο αυτόν 1,5 χιλιόμ.απο το κέντρο του και συνδέεται με δρόμο κατά τα 2/3 χωματόδρομο. Έχει υψόμετρο 920 μέτρα.Κατά την επίσημη απογραφή του 2011 είχε 13 (δεκατρεις) κατοίκους.Παλαιότερα είχε πάνω από εξήντα κατοίκους που ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία αλλά και την γεωργία.Έχει ξηρό και υγιεινό κλίμα. Σήμερα λίγοι κάτοικοι διαμένουν και δραστηριοποιούνται εκεί.Στήν μνήμη του του υπάρχει και ένα εικονοστάσι αφιερωμενο από τους κατοίκους του. Tην ημέρα της εορτής του στον οικισμό γινόταν τοπικό πανηγύρι .
Η παράδοση λέγει ότι το όνομα οφείλεται σε έναν Ρωμαίο στρατηγό τον Κασσιανό, ο οποίος σε μια περιοδεία του προερχόμενος από τη Ρώμη, στρατοπέδευσε με τη λεγεώνα του στην περιοχή αυτή (που ήταν μεγάλο οροπέδιο και εν συνεχεία ένα μεγάλο μέρος του από καθίζηση αποκόπηκε στη θέση που μέχρι και σήμερα λέγεται Κομμένη Σπηλιά. Εκεί αναπαύθηκε για ένα χρονικό διάστημα και συνέχισε την περιοδεία του προς την Ασία.Ερχόταν από το ΄Ακτιο κατευθυνόμενος προς την Θεσσαλία μέσω της γέφυρας που σήμερα την λέμε Κουτσοκαμάρα του Αχελώου μέσω Αργιθέας Τυμπάνου και Μουζακίου. Αργότερα ο Ρωμαίος αυτός στρατηγός εγκατέλειψε το στρατιωτικό βίο και έγινε ασκητής.Σε άλλες περιοχές κατά τα μη δίσεκτα έτη εορτάζεται την 28 Φεβρουαρίου. Για τον λόγο που εορτάζει κατά τα δίσεκτα έτη υπάρχει και λαική παράδοση.Μπορείτε να το διαβάσετε στο www.pigesartas.gr.
Ο Όσιος Κασσιανός ήταν Ρωμαίος στην καταγωγή, με γονείς πλούσιους και επιφανείς. Ή μεγάλη του ευφυΐα, ή φιλομάθεια και ή επιμέλεια του, ήταν από τους βασικούς παράγοντες, ώστε ο Κασσιανός να διακριθεί στις σπουδές του και να γίνει άριστος επιστήμων. Νέος ακόμη κατετάγη στο Ρωμαικό Στρατό. Διατηρήθηκε εγκρατής και σώφρων και κατά τη στρατιωτική του ζωή. Αργότερα ο Κασσιανός, άφησε τον στρατιωτικό βίο και έβαλε το ράσο της μοναχικής πολιτείας, όπου διέπρεψε σαν πνευματικός πατέρας.Θέλοντας όμως να γνωρίσει βαθύτερα την ακρίβεια της μοναχικής ζωής, περιήλθε όλα τα μεγάλα κέντρα του ασκητισμού, την Αίγυπτο, την Θηβαΐδα, την Νιτρία, Ασία, Καππαδοκία, και τον Πόντο.
. Ο Κασσιανός επίσης, έγραψε τα γνωστά από τη Φιλοκαλία κεφάλαια "περί των οκτώ λογισμών", πού τόσο πολύ διαβάζονταν και διαβάζονται από τους ασκητές.
ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ

ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ 29-2-2020

 

Δημοσίευση: 29 Φεβρουαρίου 2020


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ

Σαν σήμερα πριν 52 χρόνια στις 23 Φεβρουαρίου του 1968 ημέρα Παρασκευή δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F-84F με έδρα το Αεροδρόμιο της Λάρισας εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή, προσέκρουσαν στην κορυφή του όρους Κοκκινόλακου (ύψος 1750 μέτρα), δύο μίλια βορειοδυτικά του χωριού Πηγές, με αποτέλεσμα τη συντριβή τους και το θάνατο των χειριστών πρωτού χρησιμοποιήσουν τα εκτινασόμενα καθίσματα. Χειριστές ήταν ο Σμηναγός Βενετσάνος Άγγελος ετών 32 από την Καλαμάτα και ο Σμηναγός Κουθουρίδης Γεώργιος ετών 29 απο το Κιλκίς.Τους σορούς των αεροπόρων μετέφεραν οι κάτοικοι τις περιοχής στο κέντρο του χωριού των Πηγών όπου τις παρέλαβε ελικόπτερο. Μερικά κομάτια απο τα συντρίμια των αεροσκαφών βρίσκονται ακόμα και σήμερα στο σημείο του ατυχήματος.

AΝΑΦΟΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
ΓΙΑ ΔΥΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Βαρύς ο φόρος της Πολεμικής αεροπορίας από ατυχήματα πτώσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Εκατοντάδες πιλότοι γεμίζουν το λεύκωμα πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας « υπέρ πατρίδος» φυλάσσοντας τις εναέριες Θερμοπύλες. Από όλους σχεδόν ξεχασμένοι όμως. Δεν ζητούν τίποτε άλλο παρά μόνο την ενθύμηση και την τιμή της θυσίας τους .
Έτσι ηθικό καθήκον για ελάχιστο φόρο τιμής με ώθησε και εμένα να αφιερώσω αυτές τις λίγες γραμμές σε δύο αεροπόρους μας που έμελλε να χάσουν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στις βουνοκορφές της Πίνδου κοντά στο χωρίο μου στις Πηγές Άρτας πριν 48 χρόνια Ήταν η 23η Φεβρουαρίου του 1968 όταν δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F-84F που απογειώθηκαν από το Αεροδρόμιο της Λάρισας110ΠΜ/349 Μ Δ/Β εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή, προσέκρουσαν στην Νότια Πίνδο στην κορυφή του όρους Κοκκινόλακου (Κανάλια) (ύψος 1750 μέτρα), δύο μίλια βορειοδυτικά του χωριού των Πηγών Άρτας, με αποτέλεσμα τη συντριβή τους και το θάνατο των χειριστών
Αυτοί ήταν ο Σμηναγός Βενετσάνος Άγγελος ετών 32 από την Καλαμάτα και ο Σμηναγός Κουθουρίδης Γεώργιος ετών 29 από το Κιλκίς.
Πρωταίτιο του ατυχήματος ήταν η πυκνή νέφωση που επικρατούσε στην περιοχή ένεκα της οποίας ο σχηματισμός τριών αεροσκαφών δεν αντελήφθη εγκαίρως την χιονισμένη οροσειρά με αποτέλεσμα την πτώση και συντριβή των δύο αεροσκαφών που πετούσαν παράλληλα στο ίδιο ύψος, ενώ το τρίτο που πετούσε ποιο ψηλά μπόρεσε να αποφύγει την πρόσκρουση και έφτασε στην Λάρισα, χωρίς να γνωρίζει το ακριβές σημείο που χάθηκαν τα άλλα δύο. Μόλις 15 μέτρα ποιο ψηλά ήθελαν να περάσουν την βουνοκορφή. Παιχνίδι και αυτό της μοίρας τους. Επί πέντε ημέρες αεροπλάνα και ελικόπτερα πετούσαν σε όλη την περιοχή που ήταν καλυμμένη με πολύ χιόνι χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν το σημείο πτώσης των αεροσκαφών, Την πέμπτη ημέρα κατόρθωσαν να εντοπίσουν το σημείο πτώσης αλλά η προσέγγισή του είναι αδύνατη. ΄Ετσι κάτοικοι του χωριού σχημάτισαν ομάδες και μέσα σε αντίξοες συνθήκες μετά από πεζοπορία τεσσάρων ωρών μέσα στο χιόνι έφτασαν στο σημείο όπου ήταν τα συντρίμμια και περισυνέλεξαν τους σορούς των χειριστών και τα κατέβασαν στο κέντρο του χωριού μέσα σε κουβέρτες από όπου τα παρέλαβε ελικόπτερο της Πολεμικής αεροπορίας. Μερικά κομμάτια από τα συντρίμμια των αεροσκαφών βρίσκονται ακόμα και σήμερα στο σημείο του ατυχήματος θυμίζοντας το θλιβερό γεγονός . Πολλά κομμάτια που περισυλλέγησαν από συγχωριανούς μας φορτωμένα σε μουλάρια αποτελέσαν για καιρό αντικείμενο περιέργειας για όλους. Θυμάμαι - παιδί τότε- πολύ έντονα το γεγονός αυτό και χαρακτηριστικά την μεταφορά των νεκρών πιλότων στο Αητολίθι στο χωριό που ήταν το ελικόπτερο καί τον θρήνο των συγχωριανών για το χαμό τους.. Ενός εξ αυτών του ΄Αγγελου Βενετσάνου βρήκαν και την ταυτότητά του.

Δύο Πιλότοι ήρωες. Δύο περήφανοι αετοί άφησαν την τελευταία τους πνοή σε ένα αντάμωμα με τη μοίρα τους σε μια βουνοκορφή της Πίνδου.
Μαζί με τους υπόλοιπους πεσόντες θα μας θυμίζουν πάντα την αφοσίωση και την αυταπάρνηση στο καθήκον για την προστασία της πατρίδας μας από κάθε επιβουλή .
Καθήκον δικό μας μας να τους έχουμε παράδειγμα να θυμόμαστε τη θυσία τους και να τους τιμούμε. Καθήκον των Πηγιωτών να τους φτιάξουμε ένα απέριττο εικονοστάσι στην κορυφή του Κοκκινόλακου.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ

 

 Δημοσίευση: 23 Φεβρουαρίου 2020


Εκμίσθωση καταστήματος στον οικισμό Άγιο Νικόλαο της Τοπικής Κοινότητας Πηγών

Σε δημόσιο , φανερό και πλειοδοτικό διαγωνισμό η εκμίσθωση καταστήματος στον οικισμό Άγιο Νικόλαο της Τοπικής Κοινότητας Πηγών της Δημοτικής Ενότητας Τετραφυλίας στις 17 Φεβρουαρίου 2020.
Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στην Έδρα του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη και στο Δημαρχείο την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. έως 11:30 π.μ.
Οι όροι συμμετοχής στη συγκεκριμένη δημοπρασία βρίσκονται στα γραφεία του Δήμου ( Άνω Καλεντίνη ) - τηλ : 2681360816 - Φαξ : 268106768690 , αρμόδιος : κος Κωνσταντίνος Ρούσσας από όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Δημοσίευση: 7 Φεβρουαρίου 2020


ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΗΓΩΝ

Γιατρό που θα προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες στο "άγονο" Αγροτικό Ιατρείο Γρέβιας Πηγών και θα διαμένει μόνιμα στην Τοπική Κοινότητα Πηγών εξασφάλισε με συντονισμένες ενέργειες ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη σε πλήρη συνεργασία με την Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Άνω Καλεντίνης κυρίας Καραστεργίου.
Ο Γιατρός υπηρετεί στις Ένοπλες δυνάμεις και θα ολοκληρώσει την θητεία του καθώς και το Αγροτικό του στο ιατρείο της Τοπικής Κοινότητας Πηγών.

Δημοσίευση: 29 Ιανουαρίου 2020


Με επιτυχία έγινε ο ετήσιος χορός της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας στο κέντρο "ΑΓΡΙΜΙΑ"

Με επιτυχία έγινε  το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου 2020 ο ετήσιος χορός της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας στο κέντρο "ΑΓΡΙΜΙΑ". Παρά το βαρύ κλίμα λόγω του πρόσφατου θανάτου του επί πολλά έτη ιερέα του χωριού και τη σκέψη αναβολής ή ματαίωσης της εκδήλωσης, η προσέλευση Πηγιωτών και φίλων ήταν ικανοποιητική.

Παραβρέθηκαν: Ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ο πρόεδρος του Δημ Συμβουλίου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Γιώργος Κουρτέσας, ο διμ. Σύμβουλος Αιμίλιος Αντωνάκης, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας κ. Καρακώστας. Επίσης ο πρόεδρος της Αδελφότητας Σκουληκαριτών Δημήτρης Κραμπής και τα μέλη του Δ.Σ, της Πανηπειρωτικής Αντώνης Κοντός και Χριστόφορος Ευθυμίου

Μετά το καλωσόρισμα του προέδρου της Αδελφότητας αεικίνητου Χρήστου Καπερώνη απηύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Περικλής Μίγδος και ο Αντώνης Κοντός εκ μέρους της Πανηπειρωτικής.

 

Δημοσίευση: 20 Ιανουαρίου 2020


Εκοιμήθη ο Εφημέριος των Πηγών Άρτης π. Γεώργιος Φώτος

Με συγκίνηση αναγγέλθηκε σήμερα, Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, η κοίμηση του π. Γεωργίου Φώτου, Εφημερίου της Ενορίας Πηγών Άρτης, ύστερα από ολιγοήμερη νοσηλεία του στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτης.

Ο μακαριστός π.Γεώργιος γεννήθηκε στις 19 Μαίου 1958 στο χωριό Πηγές Άρτης, όπου μεγάλωσε και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Φοίτησε στην Ειδική Σχολή Ιερατικής Μορφώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης, από την οποία αποφοίτησε το έτος 1986 και αμέσως χειροτονήθηκε Διάκονος (24/8/1986) και Πρεσβύτερος (28/8/1986) από τον μακαριστό Μητροπολίτη Άρτης Ιγνάτιο Γ΄ (Τσίγκρη).

Τοποθετήθηκε εφημέριος στην ενορία Αγίου Γεωργίου και Αγίου Βασιλείου Ιτέας Πηγών, την οποία διακόνησε με πολύ αγάπη και θυσιαστικό πνεύμα μέχρι της κοιμήσεώς του.

Από το έτος 2017 είχε αναλάβει καθήκοντα Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας Πηγών.

Ιδιαίτερη και με πολύ σεβασμό υπήρξε η διακονία του και o διαρκής αγώνας του για την αναστήλωση του ιστορικού Μοναστηρίου του Σέλτσου, πάντα πρόθυμος να ξεναγήσει τους επισκέπτες και προσκυνητές αυτού.

Ήταν νυμφευμένος με την Δήμητρα Φώτου μετην οποία απέκτησε 4 τέκνα.

Η εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί στις Πηγές Άρτης, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, στις 2 το μεσημέρι, όπου θα γίνει και η ταφή του.

Καλό του ταξίδι! Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς!

Δημοσίευση: 9 Ιανουαρίου 2020


Αγιασμός των υδάτων στην Γέφυρα του Κοράκου στις Πηγές " Ιστορική Έδρα του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Δευτέρα 06 Ιανουαρίου 2020

Όπως κάθε χρόνο , έτσι και εφέτος από τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή του αγιασμού υδάτων, στην Τοπική Κοινότητα Πηγών Ιστορική Έδρα του Δήμου μας, παρουσία του Δημάρχου Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλή Μίγδου, Αντιδημάρχου Τετραφυλίας, Δημοτικού Συμβουλίου, των Πολιτικών και Εκκλησιαστικών Αρχών.
Επιλέχθηκε σημειολογικά και καθιερώθηκε για την τελετή αυτή, ένα σημαντικό ιστορικό μέρος που είναι συγχρόνως και η εσχατιά του Δήμου μας, αφού αποτελεί σύνορο των δύο νομών ( Άρτας και Καρδίτσας ), αλλά και δυο Περιφερειών, αυτών της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Δημοσίευση: 7 Ιανουαρίου 2020


 

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021


---
Επισκέψεις: Σχετικά | Copyright Apostolis 2007-2020 | powered by Konnos