ΔρομολόγιαΖωντανή ΕικόναFacebookΙερά Μονή ΣέλτσουΗμερολόγιο
---

 

     www.PIGESartas.gr    

 

 

 


 

ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (Ζωντανή Εικόνα)

 Piges Artas Live Webcam  Live streaming 

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

 

Δημοσίευση: 30 Οκτωβρίου 2022


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΗΓΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Με δοξολογία, έγινε στις Πηγές Άρτας, Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου . Μετά τη θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Γεννήσεως Θεοτόκου στο κέντρο των Πηγών, ακολούθησε Δοξολογία - επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου στην Πλατεία ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΑΣ.ΚΑΠΕΡΩΝΗ παρουσία κατοίκων του χωριού .
Ανάλογος εορτασμός πραγματοποιήθηκε στην Μηλέα (Γρέβια) Πηγών όπου έγινε δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.
Τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Γ.Καραισκάκη κ.Περικλής Μίγδος , ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πηγών κ. Κων/νος Καρακώστας , ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών κ. Χρήστος Καπερώνης , κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!
ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 1940 !!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ !!

Δημοσίευση: 29 Οκτωβρίου 2022


 ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πρόσφατα, κλιμάκιο υπαλλήλων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας μετέβη στην οικισμό Αγίου Βασιλείου Πηγών όπου με τη συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα του Κλιμακίου Αστροχωρίου αλλά και της 5ης ΕΜΑΚ Ιωαννίνων περισυνέλεξε από δυσπρόσιτο σημείο δίπλα στον ποταμό Αχελώο μεγάλο πίθο προϊστορικών χρόνων.
Πρόκειται για άβαφο χειροποίητο πίθο κατασκευασμένο από μη καθαρό πηλό, ο οποίος σώζεται σε μεγάλα συνανήκοντα τμήματα, με φθορές οι οποίες προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του ποταμού. Το εύρημα σχετίζεται με τον προϊστορικό οικισμό στη θέση Άγιος Βασίλειος Πηγών, όπου έχουν και παλαιότερα εντοπιστεί ευρήματα της ίδιας περιόδου (Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 2η χιλιετία π.Χ.).

Δημοσίευση: 6 Οκτωβρίου 2022


 

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ

Ο Άγιος Βησσαρίων έχει καθιερωθεί ως προστάτης του χωριού των Πηγών (βρεστενίτσα), οι κάτοικοι του οποίου ανά διαστήματα ζητούν από τον εκάστοτε ηγούμενο της Ιεράς Μονής Δουσίκου να φέρουν την Τιμία Κάρα με σκοπό την ευλογία και την προστασία της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι ο Άγιος Βησσαρίων είναι ο κτήτορας της ιστορικής γέφυρας Κοράκου και ο οποίος είχε αναθέσει την φύλαξη της γέφυρας στους κατοίκους των Πηγών.

Από το 1914 με την ίδρυση της Κοινότητας Πηγών πήρε τιμητική θέση στην Χειροποίητη επίσημη Σφραγίδα της αποτύπωμα της οποίας βλέπετε με την επεξήγηση. Για το ιστορικό της κατασκευής και της ονομασίας της Γέφυρας Κοράκου υπάρχει εκτενής αναφορά στο βιβλίο του ''Γητευτή των Γεφυριών'' του Σπύρου του Μαντά στο δίτομο έργο του τα ''Ηπειρώτικα Γεφύρια'' με όλα τα στοιχεία της γέφυρας. Εκεί αναφέρεται και η παραίνεση-παρακαταθήκη του Αγίου την ημέρα των εγκαινίων,προς τους Βρεστενιτσιώτες να φροντίζουν την γέφυρα,απαλλάσοντάς τους παράλληλα απο κάθε φορολογία προς την Επισκοπή του στην οποία ανήκαν τότε,συμπεριλαμβανομένης και της Ι.Μονής Σ'ελτσου.

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΤΗΤΩΡ ΤΗΣ Ι.Μ. ΔΟΥΣΙΚΟΥ.
Ο Άγιος Βησσαρίων γεννήθηκε στην Πόρτα Παναγιά Τρικάλων το 1490, ήτοι λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους. Αν και οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, γαλουχήθηκε και ανατράφηκε από τους ευλαβείς γονείς του με τά ιερά νάματα της αγίας πίστης μας και τά ιδεώδη του Γένους μας σ’ ένα γεμάτο θεοσέβεια οικογενειακό περιβάλλον.
Από την νεανική του ηλικία διακρινόταν για την ευφυΐα και τη σύνεσή του αλλά και για την ευθύτητα του χαρακτήρος του, την αγνότητα και σωφροσύνη του, την ταπεινοφροσύνη και τη βαθειά πίστη του, την απέραντη αγάπη του.
Νεότατος γίνεται μοναχός και χειροτονείται διαδοχικά διάκονος και πρεσβύτερος. Το 1517 εκλέγεται επίσκοπος Ελάσσονος και το 1521 αναλαμβάνει την διοίκηση της επισκοπής Σταγών. Το 1527 αναβιβάζεται στο θρόνο της Μητροπόλεως Λαρίσης και ακτινοβολεί με την αγιότητα της ζωής του και την καταπληκτική αγαθοεργό δράσι του, ενώ συγχρόνως υπομένει με θαυμαστή ανεξικακία συκοφαντίες και σκληρές δοκιμασίες στις όποιες έλαμψε «ως χρυσός εν χωνευτηρίω».
Το περίφημο μοναστήρι του Δουσίκου, οι γέφυρες του Κοράκου στόν Αχελώο, του Πορταΐκοΰ και της Σαρακίνας στον Πηνειό και πλήθος άλλων κοινωφελών έργων, που έγιναν με αφάνταστες δυσκολίες στα ζοφερά χρόνια της τουρκοκρατίας, αποδεικνύουν την πολλήν του Αγάπη προς τον Θεόν και την ανύσταχτο μέριμνά του για τον πονεμένο λαό του.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 1540 παρέδωκε την άγίαν ψυχήν του εις χείρας Θεού, υμνούμενος από τότε ως 'Άγιος και θαυματουργός. Η ευωδιάζουσα Τίμια Κάρα Του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Του.

Δημοσίευση: 15 Σεπτεμβρίου 2022


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στο Δημοτικό σχολείο Μηλέα Πηγών.
Φέτος χτύπησε το πρώτο κουδούνι με 4 μαθητές.
Ευχόμαστε Καλή σχολική χρονιά με υγεία, πρόοδο ελπίδα και δύναμη!!!!

 

Δημοσίευση: 12 Σεπτεμβρίου 2022


ΕΟΡΤΗ Ι.Ν. ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΗΓΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

 Με ιδιαίτερη κατάνυξη όπως κάθε χρόνο, εορτάσθηκε και φέτος η εορτή της Γεννήσεως Θεοτόκου εις τον Ιερό Ναό των Πηγών Άρτας (ιστορική έδρα του Δήμου Γ.Καραισκάκη).

 Την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός με την συμμετοχή ιερέων και πλήθος πιστών.

 Το πρωΐ της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γεννήσεως Θεοτόκου Πηγών τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρουσία πλήθος πιστών και πολιτιακών αρχών.

Φέτος δεν έγνε το Παραδοσιακό Πανηγύρι, μετά την θεία λειτουργεία, στην πλατεία του χωριού.

Να θυμήσουμε το πανηγύρι της 8ης Σεπτεμβρίου, το κυριότερο του χωριού μας, έχει για όλους τους Πηγιώτες ιδιαίτερη συναισθηματική αξία διότι παραπέμπει σε ένα έθιμο των προγόνων μας που ξεκίνησε πριν από 100 περίπου χρόνια.

Δημοσίευση: 09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2022


"ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΛΤΣΟ 2022"

20-21-22-23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Εορτασμός Ιεράς Μονής Σέλτσου
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
Σήμερα εορτάζουμε την "Απόδοση" της Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Με το όρο "Απόδοση", εννοούμε την ολοκλήρωση
της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής, που ξεκίνησε,
πριν από οκτώ ημέρες.
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
Επίσης τιμάμε το " Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο ".
Ιερός τόπος θυσίας για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Πατρίδας .
Παρουσία του κ.Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιου Στύλιου, του κ.Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του κ.Δημάρχου Περικλή Μίγδου του Δήμου Καρισκάκη και άλλων επισήμων.
Χρόνια πολλά !!!

 

 

Δημοσίευση: 23 Αυγούστου 2022


ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΟΣ 1750μ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

Δημοσίευση: 20 Αυγούστου 2022


ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Δημοσίευση: 15 Αυγούστου 2022


ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΩΝ RIVER PARTY 13-14-15-16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΧΕΛΩΟΥ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

 

Δημοσίευση: 8 Αυγούστου 2022


Οι «ΠΕΡΑΤΑΡΙΕΣ» της Κοιλάδας του Αχελώου στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 και στην εκπομπή ΕΡΤ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (Κυριακή 7-8-22)

🔹Η σύνδεση πραγματοποιήθηκε από την «ΠΕΡΑΤΑΡΙΑ» που συνδέει την Πέρδικα Μηλιανών Άρτας με τα Νεοχώρια Βραγκιανών Καρδίτσας!
🔹Μίλησαν ο επί 27 χρόνια και τελευταίος «Περατάρης» Κώστας Σακελλάρης και ο Χρήστος Καπερώνης!
🔹Ευχαριστούμε πολύ την ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο, φίλη της Κοιλάδας Αχελώου, Νίνα Κασιμάτη

 

Δημοσίευση: 7 Αυγούστου 2022


ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ Ι.Ν.ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗΝ ΑΗΔΟΝΙΑ ΠΗΓΩΝ

Της ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΗΜΕΡΑ 26-7-2022 και εορτάζει ο Ιερός Ναός Αγ. Παρασκευής στην Αηδονιά Πηγών.
Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία από τους Ιερείς και ακολούθησε δοξολογία στον προαύλιο χώρο.
Παρευρέθηκαν, πολλοί προσκυνητές και συγχωριανοί από όλους τους οικισμούς του χωριού,επίσης ο Δήμαρχος Γ.Καραισκάκη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και ο Πρόεδρος Της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας.
Εφέτος όπως και πέρυσι δεν έγινε το παραδοσιακό πανηγύρι που είχε καθιερωθεί πριν από πολλά χρόνια και είχε μεγάλη επιτυχία.
Χρόνια πολλά σε όλους !!!!!!

Δημοσίευση: 26 Ιουλίου 2022


ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Εορτή του Προφήτη Ηλία σήμερα 20 Ιουλίου του Προστάτη των ορεινών . Εορτάζει το ξωκλήσι του Αηλιά στις Πηγές Άρτας πάνω απο τον Οικισμό Πηγών. Το πρωί τελέστηκε η Θεία λειτουργία σε κλίμα κατάνυξης με την προσέλευση πιστών απο όλους τους συνοικισμούς και με τη συμμετοχή ιερέων του χωριού μας.
Αηλιά έχουμε και στο Φράξο στα Κανάλια στο βουνό πάνω από το χωριό αλλά απάτητο…..χωρίς πρόσβαση με δρόμο.. Πιθανόν παλαιά να υπήρχε εκεί εκκλησάκι. Εκεί διάλεξαν και έστησαν οι Σουλιώτες το πρώτο τους ταμπούρι-Φυλάκιο κατά την πολιορκία του Σέλτσου από τον Αλή Πασά το 1804.
Για την γιορτή αυτή , τα παλαιότερα χρόνια μετά την θεία λειτουργία ακολουθούσε στον Αηλιά ένα μικρό πανηγυράκι ενώ το βράδυ στα καφενεία των Πηγών γινόταν το κανονικό πανηγύρι με τοπικά μουσικά συγκροτήματα.......Περασμένα αλλά αξέχαστα.....τα χρόνια. και σήμερα λίγο θυμίζουν τις παλιές εκείνες συνήθειες, θύματα και αυτές του άκρατου καταναλωτισμού και της ψευδοευδαιμονιας.
AΣ ΑΝΑΣΥΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΔΥΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ.
. Η πρώτη, σαν σήμερα πριν απο 50 χρόνια δεκαετία του ΄70
Γιορτή του Αηλιά στις Πηγές ΄Αρτας στο λόφο πάνω από το χωριό.. Με τη βαρέλα κοντά τους για ξεδίψασμα και οι λεμονοπορτοκαλάδες στο καζάνι με νερό για πάγωμα απο την παρακείμενη βρύση του ''Καλου Νερού΄΄ . Αρκούσαν αυτά τα λίγα για τη γιορτάσουν. Θύμησες παλιές που όμως δεν ξεχνιούνται . Τότε που οι άνθρωποι ήταν ποιο αγνοί και νοιάζονταν ο ένας τον άλλον.Όλοι μαζί να γιορτάσουν την ημέρα,και το βράδυ στα μαγαζιά του χωριού. Για όσους δεν γνωρίζουν πρόσωπα, απο αριστερά διακρίνονται : Η Αμαλία Φ. Μπαλά-ο Δάκαλος ο Μιχάλης Ντούλας ο Πρόεδρος ο Βασίλειος Καπερώνης -καθιστός δίπλα στη βαρέλα ο Δημήτριος Κοίλιας πισω του ο Δάσκαλος ο Αλέκος ο Οικονόμου -Κώστας ο Καλόγριας ο Γιώργος Φ. Κακάβας-Η Γλυκερία Β. Μπαλά-ο Παύλος Βλάχος -και ο Δημητριος Καρακώστας και πολλοί άλλοι συγχωριανοί.
 
Σε μία δεύτερη σπάνια φωτογραφία που δημοσιεύουμε για πρώτη φορά στον Αηλιά δεκαετία του 70πάλι σε γιορτή του Προφήτη Ηλία χωρίς να τους γνωρίζουμε όλους, βλέπουμε από αριστερά τον Φανίδη Αρκουμάνη που χρημάτισε Πρόεδρος της Κοινότητας Πηγών, ο δευτερος ….άγνωστος, τριτος μάλλον ο ο Βασίλειος Α.Παπαγιάννης 4ος Ιωάννης Δ. Παπαγεωργίου 5ος πιθανόν ο Νίκος Ι.Τσιρογιάννης ή ο Νικηφόρος Γ Οικονόμου κρατάει τον ο Γιώργο Μουρτζιάπη Ηρωα του Αλβανικού μετώπου από τους ποιο γενναίους ,που είχαν να το λένε όλοι όσοι ήταν μαζί του., .Κάτω από αριστερά ο πρώτος… άγνωστος, δεύτερος ο Γιατρός μας ο Νίκος Θ. Αρκουμάνης και δίπλα του Ο Γεώγιος Μπισμπίκης επίσης πολεμιστής στο Αλβανικό έπος του ΄40.
Παράκληση Όποιος γνωρίζει ας συμπληρώσει ή διορθώσει καποιους από αυτούς Η Φωτογραφία είναι του Πηγιώτη φωτογράφου Θεοφένη Κουτσιμογεώργου και βρίσκεται στο Φωτογραφικό Αρχείο Πηγών.Στιγμές και θύμησες αξέχαστες που όλοι τις αναπολούμε .
Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες- Χρόνια Πολλά σε όλους !!!!!!!

 

Δημοσίευση: 20 Ιουλίου 2022


Αποκαλυπτήρια μικρογραφίας της Γέφυρας Κοράκου

«Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά - Γέφυρα Κοράκου - Κοιλάδα Αχελώου»

Μια εξαιρετική εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την προστασία και ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας - Καρδίτσας για την Ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια Μικρογραφίας της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου που κατασκευάστηκε από τον Πρωτομάστορα Θανάση Πόραβο και τον Λεωνίδα Κατσούγκρη.

Ακολούθησε το παραδοσιακό έθιμο «Μανδηλώματα» και η ηθοποιός Αλεξία Πετροπούλου απήγγειλε αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Θανάση Πόραβου «Δεύτερο ταξίδι στην αιωνιότητα».

Στην εκδήλωση παρεμβάσεις μέσω διαδικτύου έκαναν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι περιφερειάρχες Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης και Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο Περικλής Μίγδος, Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Άρτας και Βασίλης Ψαθάς, Αντιπεριφερειάρχης Άρτας.

Τοποθετήθηκαν επίσης οι Πρόεδροι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Μάκης Κιάμος και της Πανθεσσαλικής Στέγης Στέφανος Κούτρας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Άρτας Χρήστος Γκόκας.

Δημοσίευση: 18 Ιουλίου 2022


Ημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η ΠΕΔ Θεσσαλίας για την βιώσιμη ανάπτυξη των υδάτων.

Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για τα νερά Νότιας Πίνδου - Αχελώου ποταμού - φράγματος Συκιάς το Σάββατο 4-5-2022 και ώρα 13:00΄, με συνδιοργανωτές την ΠΕΔ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Γέφυρα Κοράκου όρια θεσσαλίας & Ηπείρου.

Να θυμίσουμε ο Αχελώος είναι κοινό ποτάμι και φυσικό σύνορο της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Xωρίς καν την επίσημη πρόσκληση των διοργανωτών της Ημερίδας Περιφέρεια Θεσσαλίας και ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμου Αργιθέας προς την περιφέρεια Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδος.
Η Ήπειρος έβαλε φρένο στα σχέδια των Θεσσαλών για το Φράγμα Αυλακίου και την διαχείριση των Υδάτων του Αχελώου. Το ξεκάθαρο ΟΧΙ, δια στόματος του κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη.

 

Δημοσίευση: 4 Ιουνίου 2022


 ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Π.Δ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Μία προσπάθεια τριών ετών δικαιώθηκε. Μετά την καθιέρωση των Πηγών Άρτας το 2010 ως Ιστορική έδρα του δήμου Γ.Καραισκάκη έρχεται τώρα με το 39/2022 Π.Δ η καθιέρωση της 23ης Αυγούστου για την Ι.Μονή Σέλτσου ως επίσημης εορτής του δήμου μας.
Είναι αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειαςκαι συνεργασίας της Αδελφότητας Πηγιωτών Αρτας - Τοπικής Κοινότητας Πηγών και Δήμου Γ.Καραισκάκη.
Η καταλυτική παρέμβαση όμως του Υφυπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Στύλιου ήταν αυτή που οδήγησε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη στην πρόταση και υπογραφή του σχετικού Π.Δ. από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Οι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ. Εμεις πιστέψαμε στο δίκαιο της πρότασής μας και δικαιωθήκαμε.
Είναι όμως πρώτιστα, η δικαίωση των ΄΄Αγνοούμενων της Ιστορίας΄΄ Σουλιωτών Ηρώων που έχυσαν το αίμα τους ποτίζοντας το δέντρο της Ελευθερίας. Δεν συμβιβάστηκαν δεν υπέκυψαν δεν δείλιασαν. Είναι η αποκατάσταση μιας Ιστορικής αδικίας που έκλεισε πλέον.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 39/2022
ΦΕΚ 104/Α/27-5-2022
Καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως δημοσίας εορτής τοπικής σημασίας για τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη Νομού Άρτας.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
Τις διατάξεις:
1. Του α.ν. 198/1967 «Περί τρόπου καθιερώσεως και τελέσεως δημοσίων εορτών και τελετών, και περί αντικαταστάσεως και καταργήσεως διατάξεών τινων του α.ν. 447/1937 «περί τρόπου απονομής σεβασμού εις την Εθνικήν Σημαίαν και γενικώς τα Εθνικά Σύμβολα» (Α΄215).
2. Του άρθρου μόνου του π.δ. 555/1977 «Περί βελτιώσεως διαδικασιών τινων κατά την έκδοσιν διοικητικών πράξεων επί αντικειμένων αρμοδιότητος Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Αμύνης, Εσωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» (Α΄184).
3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, όπως προκύπτει από την υπ’ αριθμ. 80/16.11.2021 Εισήγηση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών.
4. Την υπ’ αριθμ. 41/2022 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Καθιερώνεται ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη Νομού Άρτας η 23η Αυγούστου, κατά την οποία εορτάζει η Ιερά Μονή Σέλτσου, στη μνήμη του ολοκαυτώματος των Σουλιωτών στην Ιερά Μονή, τον Απρίλιο του 1804.
Άρθρο 2
Οι εκδηλώσεις του εορτασμού, οι οποίες πραγματοποιούνται στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη Νομού Άρτας, περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό σε όλο τον Δήμο από την 8η πρωινή μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημόσιων κτιρίων, από τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.
Στο πρόγραμμα εορτασμού μπορούν να περιλαμβάνονται εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στον ιστορικό χώρο της Μονής.
Άρθρο 3
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων καταρτίζεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου.
Άρθρο 4
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στον Υπουργό Εσωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Αθήνα, 20 Μαΐου 2022

 

Δημοσίευση: 2 Ιουνίου 2022


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ Ι.Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΗΓΩΝ

Με κάθε ιδιαίτερη λαμπρότητα την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 γιόρτασε ο Ι.Ν Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο οικισμό των Πηγών. Ακολούθησε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, με την συμμετοχή κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας η Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι.Ν. Αγίου Νικολάου πρόσφερε διάφορα εδέσματα στους πιστούς.

Βιογραφία

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 μ.Χ. νότια της Μικράς Ασίας στα Πάταρα της Λυκίας. Αρκετά μικρός ορφάνεψε και διαθέτοντας την τεράστια περιουσία που κληρονόμησε, στους έχοντες ανάγκη, αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο. Λόγω των ικανοτήτων του και της αγάπης που έτρεφε γι’ αυτόν ο λαός, έλαβε το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Υπέμεινε κακουχίες και φυλακίσεις, όμως όταν ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο Άγιος Νικόλαος θαυματουργούσε εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 343 μ.Χ.
Η Ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξίου Α' του Κομνηνού (1081 -1118 μ.Χ.) και Πατριάρχου Νικολάου Γ' του Κυρδινιάτη (1084 - 1111 μ.Χ.). Το Ιερό λείψανο του Άγιου μετακομίστηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, επειδή οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη των Μύρων και οι κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως οι άπιστοι το καταστρέψουν.
Κατά την συναξαριστική παράδοση το άγιο λείψανο αναχώρησε την 1η Απριλίου του 1087 μ.Χ. και έφθασε στο Μπάρι στις 20 Μαΐου.

Δημοσίευση: 20 Μαίου 2022


ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ !!

Δημοσίευση: 2 Maίου 2022


ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ ΔΕΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ - ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΣΕΛΤΣΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΤΟΥ 1804

Σήμερα Παρασκευή 27 Απριλίου 2022, τιμήθηκε αυτή η ημέρα της ανείπωτης αυτής θυσίας, την οποία διοργάνωσαν η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας, με τη συνδρομή του δήμου Γ. Καραισκάκη, στο χώρο της Ιεράς Μονής Σέλτσου. Η εκδήλωση άρχισε στις 10.30 και η οποία περιλάμβανε: Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης-αρτοκλασία, Ρίψη στεφάνων στο όπισθεν της μονής φοβερό βάραθρο της Γκούρας τον΄΄Πέτακα΄΄ όπου έπεσαν τα 250 και πλέον γυναικόπαιδα των Σουλιωτών, Σύντομη ενημερωτική ομιλία και Προσφορά γλυκών και αναψυκτικών από την Αδελφότητα Πηγιωτών.

Την τελετή τιμησαν με την παρουσία τους απόγονοι των Σουλιωτών, ο Αντιπεριφεριάχης Άρτας κ.Βασίλειος Ψαθάς,ο Δήμαρχος Αργιθέαςκ.Ανδρέας Στεργίου,ο Δήμαρχος Γ,Καραισκάκη κ.Περικλής Μίγδος,δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, εκπρόσωποι σωμάτων Ασφαλείας,πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων, ο Σύλλογος Αναβίωσης Σουλιωτών Ναυπάκτου ο ΄΄ΕΠΑΧΤΟΣ΄΄ και πλήθος ανθρώπων απο διάφορες περιοχές της ελλάδος.

Οι εκδηλώσεις αυτές στο τόπο θυσίας των Σουλιωτών στο Σέλτσο, όλα αυτά τα χρόνια, έχει γίνει κοινή συνείδηση πλέον ότι στο χώρο αυτό, έγινε ένα νέο Υπέρτερο Ζάλογγο και -όπως ειπώθηκε από πολλούς- «Το Μεσολόγγι της Ηπείρου»- Ιερά Κιβωτός της θυσίας των Σουλιωτών,πολύτιμο και ακατέργαστο πετράδι της Ιστορίας του Έθνους μας.

 

 

Δημοσίευση: 27 Απριλίου 2022


ΕΟΡΤΗ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ 

Από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ονομάζεται, επίσης, Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος. Ειδικά στη χώρα μας, δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχει εξωκλήσι ή εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του, ενώ το όνομα Γεώργιος είναι από τα πλέον συνηθισμένα.

Κατά τους συναξαριστές και την Ιερή Παράδοση, ο Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281 στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Ο πατέρας του Γερόντιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Καππαδοκίας και ήταν στρατιωτικός και Συγκλητικός. Η μητέρα του Πολυχρονία καταγόταν από τη Λύδδα της Παλαιστίνης. Και οι δύο γονείς του Γεωργίου είχαν βαπτιστεί χριστιανοί.

Ο Άγιος Γεώργιος κατέχει μια σημαντική θέση στο λαϊκό εορτολόγιο. Οι εορτές του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου) και του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) ελαμβάνοντο παλαιότερα ως χρονικά ορόσημα για τις αγροτικές και ποιμενικές συμφωνίες (προσλήψεις βοσκών, καλλιέργεια κτημάτων κλπ), καθώς διαιρούν τον χρόνο σε δύο εξαμηνίες. Η γιορτή μέσα στην πασχαλινή περίοδο δίνει την ευκαιρία για ένα ανοιξιάτικο πανηγυρισμό στα πολλά εξωκλήσια και τις στάνες των κτηνοτρόφων, με προσφορά γαλακτερών στους επισκέπτες και ζωοθυσίες (κουρμπάνια) προς τιμή του Αγίου.

Ο Μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος είναι ο προστάτης-Άγιος: του Ελληνικού Πεζικού, των Προσκόπων, των Σταυροφόρων και της στάνης.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Την Δευτέρα, 25 Απριλίου, μνήμη του Αγ.Γεωργίου, πανηγυρίσαν ο Ιερός Ναός του Αγ.Γεωρίου στον οικισμό Ιτέα Πηγών Άρτας και ο Ιερός Ναός του Αγ.Γεωρίου στον οικισμό Μηλαία Πηγών Άρτας. Με λαμπρότητα, τελέσθη η θεία λειτουργία και με τη συμμετοχή πλήθος πιστών, τίμησαν τον Τροπαιοφόρο Άγιο.

Εορτή του Αγ.Γεωργίου στον οικισμό Ιτέας Πηγών

 ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΙΤΕΑΣ ΠΗΓΩΝΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΙΤΕΑΣ ΠΗΓΩΝ

 

ΕΟΡΤΗ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΗΛΑΙΑΣ ΠΗΓΩΝ (ΓΡΕΒΙΑ)

 ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΓΡΕΒΙΑ 1956)ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΗΛΙΕΣ ΠΗΓΩΝ (ΓΡΕΒΙΑ)

Δημοσίευση: 25 Απριλίου 2022


ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

 

Η τελετή της Ανάστασης στην κεντρική εκλησία του χωριού στον Ι.Ν.Γεννήσεως Θεοτόκου κοινή για τους οικισμούς ΠΗΓΕΣ-ΑΓ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ-ΑΗΔΟΝΙΑ- ΙΤΕΑ μέσα σε κλίμα κατάνυξης .
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και του Χρόνου με Υγεία για όλους !!!!!

 

Δημοσίευση: 24 Απριλίου 2022


ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-4-2022

ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΟΝ Ι.Ν.ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΗΓΩΝ

Δημοσίευση: 22 Απριλίου 2022


Πλατεία Πηγών

Πριν και μετά !
Αν δεν ήταν άνθρωποι που πονάνε τον τόπο τους δεν θα βλέπαμε το μετά !!

Δημοσίευση: 22 Απριλίου 2022


ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 1941

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΑΝ ΝΕΕΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΣΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-
ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ 12 ΠΗΓΙΩΤΕΣ
Απαρτα κάστρα της Μακεδονίας τα Οχυρά. Οι Έλληνες απέδειξαν ότι ποτέ δεν δίστασαν να πολεμήσουν και δεν φοβήθηκαν να θυσιαστούν για την Πατρίδα. Τι κι΄αν απέναντί τους είχαν τις σιδερόφραχτες στρατιές του Χίλτερ. Τι κι΄αν τον έτρεμε η Ευρώπη. Τι κι' άν καθυπόταξε μεγάλα κράτη.Η Ελλάδα,η Μικρή Ελλάδα μετά τον νικηφόρο ΕλληνοΙταλικό πόλεμο δεν σκέφτηκε στιγμή να παραδοθεί στους Ούνους αμαχητί. ΄Έτσι συνέβη το παράδοξο να έχει γίνει συνθηκολόγηση και στα Οχυρά να πολεμούν ακόμη μην πιστεύοντας ότι μπορούσε η Ελλάδα να συνθηκολογήσει. Ανάμεσα σε αυτούς τους Ήρωες που κράτησαν Νέες ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ κατά αριθμητικά και στρατιωτικά υπέρτερους και είπαν το νέο Μολών Λαβέ ήταν και 12 Πηγιώτες. Χρόνια ακούγαμε τις ιστορίες με τα κατορθώματα των υπερασπιστών των Οχυρών. Τις ίδιες ιστορίες δόξας που μού έλεγε ο φίλος μου ο Αντώνης Ανδριανόπουλος όπως τις άκουσε απο τον Πατέρα του που πολέμησε στο Ρούπελ. Δεν νικήθηκαν ποτέ .απλά σταμάτησαν να πολεμούν. Είναι οι ίδιοι που ΄΄ανάγκασαν΄΄τους Γερμανούς να τους απονείμουν τιμές κατα την παύση των εχθροπραξιών αναγνωρίζοντας τον Ηρωισμό τους.. Ηταν οι συμπολεμιστές του Ιτσιου και του Δουράτσου.Όσοι σώθηκαν, με μεγάλη ταλαιπωρία και κόπο έφτασαν στα χωριά και στις πόλεις απο όπου κατάγονταν
Οι φωτογραφίες τους από το βιβλίο του Συγχωριανού μας αείμνηστου στρατηγού και μαχητή του Γοργοποτάμου και της Εθνικής Αντίστασης Στέργιου Βούλγαρη ΄΄ Ο Πόλεμος των Διαβόλων με τη Φουστανέλα΄΄ και η μαρτυρία του μπαρμπα-Νικόλα Μπαλάσκα . Αξίζει κάθε τιμή και μνημόνευση σε αυτούς τους Ηρωες. Οι Πράξεις τους ας γίνουν μάθημα για εμάς τους ΄΄Νεοέλληνες΄΄που έχουμε αρχίσει να ξεχνούμε τις καταβολές μας.. Και για τους Πηγιώτες να θυμούνται και να τιμούν τους Ηρωές τους !!

Δημοσίευση: 7 Απριλίου 2022


ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛ.ΑΣ 2022 - ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ

Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ.ΓΙΑΝΝΙΝΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ
Με μεγάλη ικανοποίηση μάθαμε για την τοποθέτηση του συγχωριανού μας στη θέση του Υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ στις σημερινές κρισεις Αξιωματικών.. Είναι μία είδηση που μας χαροποίησε όλους αφού είναι ο μοναδικός ΠΗΓΙΩΤΗΣ που έφτασε σε αυτή τη θέση Αξιωματικού. Δίδυμο Ηπειρωτών πλέον στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ με Αρχηγό τον έτερο Αντιστράτηγο τον Κ. Σκούμα από το Τετράκωμο Αρτας .Ετσι για πρώτη φορά Αρχηγός και Υπαρχηγός της Αστυνομία είναι Αρτινοί Ηπειρώτες.
Η εξέλιξη του αυτή για όσους ξέρουν καλά τον στρατηγό δεν ήταν έκπληξη αλλά επιβράβευση της εργατικότητας της ακεραιότητας και την άριστης υπηρεσιακής του Διαδρομής. Από την υπηρεσιακή διαδρομή του και ως προϊστάμενο Αστυνομικών Υπηρεσιών ήταν και είναι υπόδειγμα Αξιωματικού. Ειδικότερα ως Γενικός Αττικής –Γ.Α.Δ.Α προ διετίας ήταν αυτός που επόπτευε και υλοποίησε το σχέδιο εφαρμογής των μέτρων για την πανδημία του COVID-19 και τα κατάφερε στον απόλυτο βαθμό. Αυτό φάνηκε και από την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής αυτών των μέτρων που οφείλεται εν πολλοίς –κατά μεγάλο μέρος- στην Αστυνομία. Με αυτό καταλαβαίνει κανείς ότι εδώ και ένα χρόνο νυχθημερόν 24 ώρες το 24ωρο ήταν εκεί για να καθοδηγεί τις όλες τις Αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής χωρίς ουσιαστικά προσωπική και οικογενειακή ζωή. Αθόρυβος και μεθοδικός ήπιων τόνων με μεγάλη εκτίμηση μεταξύ των Αστυνομικών δεν ξεχνούσε το χωριό μας και στις εκδηλώσεις της Αδελφότητας ήταν πάντα παρών.
Ο Γιώργος Κων/νου Γιάννινας κατάγεται από τις Πηγές ΄Αρτας -Ιστορική έδρα του δήμου Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ από τον οικισμό του Αγ. Βασιλείου .Γεννήθηκε κυριολεκτικά δίπλα στις όχθες του Αχελώου στην καρδιά της Αρχαίας Τετραφυλίας, και της Κοιλάδας του Αχελώου.. Είναι γιός του Κων/νου Γιάννινα και της Γλυκερίας Φ. Μπαλά, της αδελφής του αείμνηστου συγχωριανού μας Νίκου Μπαλά. Παιδί και αυτός μιας αγροτικής οικογένειας της δεκαετίας του 60 που έζησαν την οικογένειά τους μέσα στη φτώχεια και τις στερήσεις. Σχολείο μιάμισι ώρα με τα πόδια στο κρύο στο χιόνι και τη βροχή . Δύσκολες συνθήκες, ακατανόητες για τα σημερινά παιδιά. Έτσι όμως οπλίστηκε με δύναμη και θέληση για να φτάσει σήμερα εκεί που βρίσκεται .Στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Από μικρός και ο Γιώργος μαζί με την οικογένεια στους απάτητους γκρεμούς του Σέλτσου να θρέψουν με τα ζωντανά τους. Εκεί σε αυτόν τον τόπο που θυσιάστηκαν εκατοντάδες Σουλιώτες τον Απρίλιο του 1804. Μέρος κακοτράχαλο γεμάτο κινδύνους και γκρεμνούς, αλλά όμορφος και γαλήνιος τόπος. Τόπος που γεννά λεβέντες και άξιους ανθρώπους. Πέντε ώρες με τα πόδια πήγαινε-έλα από το σπίτι του μεγάλωνε βοηθώντας και αυτός στις αγροτικές εργασίες. Μια οικογένεια τίμιων ανθρώπων που αναζήτησαν την δεκαετία του 70 τη ζωή τους στην Αθήνα για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Έτσι Ένα μερίδιο του μπράβο ανήκει στους γονείς του και στη δική του οικογένεια που τον στερούνται πολλές ώρες της ημέρας. Να είναι καλά και να τον καμαρώνουν
Του ευχόμεθα καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Υγεία και δύναμη. Η ικανότητά του το ήθος του και η αξία του προδιαγράφουν το παρόν και το μέλλον.Καλή επιτυχία στο έργο του του επίσης συμπατριώτη μας Αρχηγού κ. Σκούμα. Ενα Ηπειρώτικο δίδυμο που θα πετύχει σίγουρα.
Στρατηγέ μας από τους συγχωριανούς σου Θερμά συγχαρητήρια και καλή δύναμη

 

Δημοσίευση: 31 Μαρτίου 2022


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 1949 Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ.

Καθιέρωση της 28η Μαρτίου ως Πανελλήνια – Πανευρωπαϊκή & Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Πετρογέφυρων "

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ
Αεροφωτογραφία 1947
πριν την ανατίναξη και καταστροφή της ( 28 Μάρτιου 1949).
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28-3-1949 ΕΠΕΦΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ ΠΟΤΑΜΟ
72 ΧΡΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑ και το Ιστορικό χρέος παραμένει ανεξόφλητο...........
ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Στις 15-2-2019 στα Γραφεία Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.Ημερομηνία σταθμός για την Αναστήλωση της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου.Με την υπογραφή του οδικού χάρτη Υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης του Υπουργείο Υποδομών με συναρμόδια Υπουργεία -Αυτοδιοικητικούς - Κρατικούς φορείς.
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ..... τίποτε.......μένει η εξαγγελία του Πρωθυπουργού το Καλοκαίρι στην Πλάκα για συνέχιση της διαδικασίας υλοποίησης των υπογραφέντων. ΣΗΜΕΡΑ ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΑ ΥΠΕΣΧΗΜΕΝΑ-ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ......... Μόνο Η Περιφέρεια Ηπείρου αφουγκράστηκε την αγωνία μας και μας ζήτησε στοιχεία για να βοηθήσει. Περιφέρεια Θεσσαλίας και λοιπών διαιρέσεων ...απόντες. Εμείς περιμένουμε ελπίζοντας ακόμη.....Επιτέλους ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

 

Δημοσίευση: 28 Μαρτίου 2022


 ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ.

Εορτάστηκε και φέτος στις Πηγές Άρτας - Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη η ημέρα της Εθνικής εορτής της 25 Μαρτίου. Μετά τη θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν.Γεννήσεως Θεoτόκου στο κέντρο των Πηγών, ακολούθησε Δοξολoγία στο χώρο του Μνημείου Ηρώων Σουλιωτών στην Κεντρική Πλατεία Προέδρου Βασ. Καπερώνη παρουσία των κατοίκων του χωριού. Στην τελετή παρέστη και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του δήμου Γ.Καραισκάκη ο Αντιδήμαρχος Νίκος Κουφούλης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πηγών Κων/νος Καρακώστας ενώ ως εκπρόσωπος της Αδελφότητας Πηγιωτών κατέθεσε η Αναστασία Μπάκα.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο που εψάλη από τους παρισταμένους σε κλίμα συγκίνησης.
Ανάλογος εορτασμός πραγματοποιήθηκε και στην Μηλέα Πηγών όπου έγινε δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείου πεσόντων από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας και την διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Μηλεών Πηγών.
Οι παραπάνω εκδηλώσεις έδωσαν μια στήριξη και μια αισιόδοξη νότα στους μόνιμους κατοίκους του χωριού μας.
Ζήτω η 25η Μαρτίου!
Χρόνια πολλά, ειρηνικά και με υγεία για όλους!

Δημοσίευση: 25 Μαρτίου 2022


ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΑΡΤΑ ( 11 ΜΑΡΤΙΟΥ)
ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ " ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΡΤΑΣ " (1210-1303 μΧ)

Η πόλη της Άρτας η άλλοτε ιστορική και περίλαμπρη πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου ντύθηκε τα γιορτινά της και γιόρτασε την μνήμη της Αγίας.

Η Θεοδώρα Πετραλίφαινα ή Αγία Θεοδώρα της Άρτας (Θεσσαλονίκη 1210 - 1280) ήταν σύζυγος του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ και Ορθόδοξη χριστιανή Αγία.
Η μνήμη της τιμάται στις 11 Μαρτίου και είναι σήμερα η πολιούχος Αγία της Άρτας. Στον ναό της βρίσκεται σε αργυρή λάρνακα το λείψανο της το οποίο με μεγαλοπρεπή λιτανεία περιφέρεται στους δρόμους της πόλεως τη μέρα της εορτής της.

Δημοσίευση: 11 Μαρτίου 2022


"ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ"

Κυριακή της Απόκρεω σήμερα 6 Μαρτίου,
Ημέρα κεφιού ημέρα χαράς ημέρα ξεγνοιασιάς και ξεφαντώματος απ άκρη σ΄ακρη της Ελλάδας σαν πέρυσι πρόπερσι ...άλλοτε.
Εφέτος τίποτε δεν θυμίζει αυτή τη μέρα, Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες,κλεισμένοι και μαντρωμένοι ελέω Κορωνοιού. Τέτοιες μέρες στο χωριό μας στις Πηγές για πάνω απο μία 25ετία η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ διοργάνωνε εθιμικά τις αποκριάτικες εκδηλώσεις για να νοιώσουν και οι μόνιμοι κάτοικοι ότι δεν είναι μόνοι. Γι αυτούς ήταν μια ξεχωριστή μέρα Έτσι σήμερα φαίνεται καθαρά η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα αυτών των εκδηλώσεων και το κενό δημιουργήθηκε.... εξ αιτίας της πανδημίας αλλά και της οικονομικής δυσκολίας να καλυφθούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
Ελπίζουμε του χρόνου να είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα και να ξανανταμώσουμε πάλι σαν πρώτα.
Οι φωτογραφίες,ενδεικτικές... από την Αποκριάτικη εκδήλωση του χωριού του 2018.
ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Από τα κούλουμα 19-2-2018 στο χωριό Πηγές Άρτας.

 

Δημοσίευση: 7 Μαρτίου 2022


 

ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΟΣΙΟΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ
 
ΣΗΜΕΡΑ 28-2-20212 τελευταία ημέρα του Φλεβάρη κάνουμε-όπως κάθε χρόνο - ένα αφιέρωμα στον ΚΑΣΣΙΑΝΟ ΠΗΓΩΝ στη ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ αφού είναι ο μοναδικός Άγιος που εορτάζει την τελευταία ημέρα τη Φλεβάρη και κάθε τέσσερα χρόνια στις 29 Φεβρουαρίου στα δίσεκτα έτη …..
 
Κείμενα πληροφορίες Νικος Π.Ζήσης
Ο οικισμός Κασσιανός Πηγών Αρτας πήρε το όνομα του από τον ομώνυμο Ρωμαίο στρατηγό ο οποίος διήλθε και παρέμεινε με τη λεγεώνα του στην περιοχή, Ο Ρωμαίος αυτός στρατηγός, γιος ευγενών γονέων, διαβάζοντας τις Αγίες Γραφές, άφησε τη δόξα του κόσμου από τις τάξεις του στρατού και πήγε σε μοναστήρι. Έγινε πρότυπο τη μοναστικής ζωής, ταξίδεψε σε όλα τα μεγάλα και περιφανή κέντρα του ασκητισμού, την Αίγυπτο, τη Θηβαίδα, τη Νυτρία και τον Πόντο και στο τέλος έγινε Άγιος. Έγραψε τα γνωστά από τη «Φιλοκαλία» κεφάλαια «περί οκτώ λογισμών» και κοιμήθηκε εν ειρήνη. Για τον Άγιο Κασσιανό τού οποίου η μνήμη τιμάται στις 29 Φεβρουαρίου (άρα κάθε τέσσερα χρόνια) υπάρχει η παράδοση πως κάποτε παραπονέθηκε στο Θεό ότι οι άνθρωποι τιμούν υπερβολικά τον Άγιο Νικόλαο, ενώ τον ίδιο σχεδόν καθόλου. Ο Θεός τότε έδωσε εντολή στους αγγέλους να φέρουν τον Άγιο Νικόλαο μπροστά του, για να διαπιστώσει ο ίδιος αν ο Άγιος Κασσιανός είχε δίκιο. Οι άγγελοι αφού μάταια αναζήτησαν τον Άγιο Νικόλαο στον ουρανό, ύστερα από πολλές προσπάθειες τον βρήκαν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα να προσπαθεί να σώσει τους ναυτικούς που κινδύνευαν. Τότε ο Θεός, αφού διαπίστωσε πόσο μοχθεί ο Άγιος Νικόλαος για τους ανθρώπους, τιμώρησε τον Άγιο Κασιανό για τα άδικα παράπονά του , να εορτάζει μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Στά δίσεκτα έτη !!
Ο Όσιος Κασσιανός ήταν Ρωμαίος στην καταγωγή, με γονείς πλούσιους και επιφανείς. Ή μεγάλη του ευφυΐα, ή φιλομάθεια και ή επιμέλεια του, ήταν από τους βασικούς παράγοντες, ώστε ο Κασσιανός να διακριθεί στις σπουδές του και να γίνει άριστος επιστήμων. Νέος ακόμη κατετάγη στο Ρωμαικό Στρατό. Διατηρήθηκε εγκρατής και σώφρων και κατά τη στρατιωτική του ζωή. Αργότερα ο Κασσιανός, άφησε τον στρατιωτικό βίο και έβαλε το ράσο της μοναχικής πολιτείας, όπου διέπρεψε σαν πνευματικός πατέρας. Θέλοντας όμως να γνωρίσει βαθύτερα την ακρίβεια της μοναχικής ζωής, περιήλθε όλα τα μεγάλα κέντρα του ασκητισμού, την Αίγυπτο, την Θηβαΐδα, την Νιτρία, Ασία, Καππαδοκία, και τον Πόντο.
. Ο Κασσιανός επίσης, έγραψε τα γνωστά από τη Φιλοκαλία κεφάλαια "περί των οκτώ λογισμών", πού τόσο πολύ διαβάζονταν και διαβάζονται από τους ασκητές.
Η παράδοση λέγει ότι το όνομα του ο οικισμός ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ το οφείλει σε έναν Ρωμαίο στρατηγό Κάσσιο , ο οποίος σε μια περιοδεία του προερχόμενος από τη Ρώμη μεσω Αμβρακίας , στρατοπέδευσε με τη λεγεώνα του στην περιοχή αυτή που ήταν μεγάλο οροπέδιο και εν συνεχεία ένα μεγάλο μέρος του από καθίζηση αποκόπηκε στη θέση που μέχρι και σήμερα λέγεται
Κομμένη Σπηλιά. Εκεί αναπαύθηκε για ένα χρονικό διάστημα και συνέχισε την περιοδεία του προς την Ασία. Ερχόταν από το ΄Ακτιο κατευθυνόμενος προς την Θεσσαλία μέσω της γέφυρας που σήμερα την λέμε Κουτσοκαμάρα του Αχελώου μέσω Αργιθέας Τυμπάνου και Μουζακίου. Αυτός ήταν και ο κύριος -από αρχαιοτάτων χρόνων- δρόμος που ένωνε την Θεσσαλία με την Ηπειρο. Αργότερα ο Ρωμαίος αυτός στρατηγός εγκατέλειψε το στρατιωτικό βίο και έγινε ασκητής.
ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΑΓ.ΚΑΣΙΑΝΟΥ
 
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΜΑΣ
Ο οικισμός ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ βρίσκεται βόρεια των Πηγών απέχει από αυτόν 1,5 χιλιόμ. από το κέντρο του και συνδέεται με δρόμο κατά τα 2/3 χωματόδρομο μέτριας βατότητας. Έχει υψόμετρο 920 μέτρα. Κατά την επίσημη απογραφή του 2011 είχε 13 (δεκατρείς) κατοίκους. Παλαιότερα είχε πάνω από εξήντα κατοίκους που ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία αλλά και την γεωργία. Ηταν ένας ζωντανός οικισμός απ όπου ξεκινούσαν 27 μαθητές για το σχολείο. Έσφυζε από ζωή και δραστηριότητα η Κασιανού. Από τον οικισμό αυτό περνούσαν οι χωριανοί μας που πηγαίναν πίσω στο Νιγκόζι μέσω Φράξου. Επίσης κατέβαιναν προς το Γραβριά για το Σέλτσο και το ποτάμι. Έχει ξηρό και υγιεινό κλίμα. Από βορά το χειμώνα την προστάτευε η πλαγιά του Φράξου. Μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως το μπαλκόνι των Πηγών. Δασοσκεπής με έλατα και πουρνάρια ήταν τόπος βοσκής κυρίως για γιδοπρόβατα και βοοειδή, αλλά και παραδοσιακή μελισσοκομία. Το έδαφος του είναι εύφορο για πατάτες όσπρια καλαμπόκια τριφύλλια, όλα ξερικά, ενώ παλαιοτέρα καλλιεργούνταν και καπνός. Υπάρχει δε και η τοποθεσία καπνοτόπι, λίγοι κάτοικοι διαμένουν και δραστηριοποιούνται εκεί στην κτηνοτροφία. Λίγο ψηλότερα βρίσκεται και η Σκλάκοβα με καταπληκτική θέα σε όλη την περιοχή.
 
Ο Οικισμός προσφέρεται για περίπατο αφού έχει βατό και ομαλό δρόμο από τις Πηγές με κυκλική κυκλοφορία που ανεβαίνει και από τον Πλατανιά- Λαγκοβίζοντα και από το Μαχαλά. Είναι μια αξέχαστη διαδρομή αναψυχής σήμερα ο οικισμός αποτυπώνει την εικόνα της παντελούς εγκατάλειψης. Τα περισσότερα σπίτια ερειπωμένα. Άλλα σφαλιστά πορτοπαράθυρα περιμένουν μάταια να τα ανοίξει κάποιο χέρι και να τους ξαναδώσει ζωή.
Πολλές οικογένειες μετά τον σεισμό του 1969 έφτιαξαν καινούργια σπίτια στον κεντρικό οικισμό του χωριού. Οι καλύβες και οι μάσινες άδειες, φράχτες πεσμένες, δασωμένα χωράφια, σηματοδοτούν την εγκατάλειψη. Τα νεροκάναλα αναζητούν τα ζωντανά να τα ξεδιψάσουν Σαν να μην έζησε ποτέ τόσος κόσμος εκεί επάνω......
 
Υδρεύεται από την πηγή ¨ ΣΠΗΛΙΑΣ '' με υποτυπώδες δίκτυο (εξωτερικό λάστιχο) που καλύπτει καθημερινές ανάγκες,κυρίως κτηνοτροφικές. Παλαιότερα οι κάτοικοι του κάλυπταν τις ανάγκες τους από το Παλιοπήγαδο ή από το χωριό με βαρέλες που κουβαλούσαν με τα γαιδουράκια. ή στα παγούρια. Επίσης λειτουργούσε και τηλέφωνο στο σπίτι του Δημήτρη Καρακώστα ενώ είναι ηλεκτροδοτημένος από το 1971. Οικογένειες μεγάλες που έζησαν εκεί μέχρι τα τέλη του 1980 ήταν κυρίως Καρακωσταίοι, Ζησαίοι, Βελαεταίοι, Κακαβαίοι, Πριοβολαίοι, Κοιλαίοι και Φωταίοι.
 
Εκεί σήμερα υπάρχει και ένα μικρό εικονοστάσι αφιερωμένο στη μνήμη του Οσιου Κασσιανού από τους κατοίκους του. Tην ημέρα της εορτής του, στον οικισμό γινόταν τοπικό πανηγύρι με τους αυτοδίδακτους μουσικούς του κατά βάση Καρακωσταίοι Ζησαίοι, ενώ στο γλέντι συμμετείχαν όλοι.
 
Προς ανάμνηση όλων όσων έζησαν σ αυτόν τον οικισμό των προπατόρων και συγγενών μας, έχουμε τη γνώμη ότι ένας μικρός προκατασκευασμένος ναΐσκος θα πρέπει να είναι η φροντίδα όλων μας. Μέχρι τότε όμως, πρέπει κάποιες μέρες ανοιξιάτικες και πασχαλινές, ή ακόμη και καλοκαιρινές να βρισκόμαστε οι Κασσιανιώτες και μη,να συναχθούμε όπως τότε….και να ενώσουμε τη σκέψη μας με όλους αυτούς που πέρασαν από εκεί……….
ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΤΕ ΑΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΑΜΕ ΚΑΤΙ.....ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΟΛΑ........ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ME ΘΥΜΙΣΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΕΣ ΞΕΓΝΙΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΠΗΓΩΝ-ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ......
ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ 28-2-2022

 

Δημοσίευση: 28 Φεβρουαρίου 2022


ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ........ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23-2-1968 ... ΠΤΩΣΗ ΔΥΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ Π.Α

ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΟ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

Κάθε χρόνο σαν σήμερα, ψηλά σε μια βουνοκορφή της Πίνδου, δυο μαύρες σκιές που μοιάζουν με διπλωμένα φτερά αετών πετούν πάνω από το χιονισμένο Κοκκινόλακο. Το τσακισμένο φτερούγισμά τους μας φέρνει στη μνήμη μας δυο αεροπόρους μας που πριν από πενήντα τρία χρόνια, συνάντησαν εκεί τη μοίρα τους και έγιναν αθάνατοι.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23-2-1968
AΝΑΦΟΡΑ ΜΝΗΜΗΣ
ΓΙΑ ΔΥΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Βαρύς ο φόρος της Πολεμικής αεροπορίας από ατυχήματα πτώσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Εκατοντάδες πιλότοι γεμίζουν το λεύκωμα πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας « υπέρ πατρίδος» φυλάσσοντας τις εναέριες Θερμοπύλες. Από όλους σχεδόν ξεχασμένοι όμως. Δεν ζητούν τίποτε άλλο παρά μόνο την ενθύμηση και την τιμή της θυσίας τους .
Έτσι ηθικό καθήκον για έναν ελάχιστο φόρο τιμής με ώθησε και εμένα να αφιερώσω αυτές τις λίγες γραμμές σε δύο αεροπόρους μας που έμελλε να χάσουν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στις βουνοκορφές της Πίνδου κοντά στο χωρίο μου στις Πηγές Άρτας
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…………
Σαν σήμερα πριν 54 ακριβώς χρόνια στις 23 Φεβρουαρίου του 1968 ημέρα Παρασκευή δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F-84F με έδρα το Αεροδρόμιο της Λάρισας εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή εικονικης προσβολής του αεροδρομίου της Πρέβεζας ( μαρτυρία Σ.Κίκερη), και γυρίζοντας στην βάση τους προσέκρουσαν στην κορυφή του όρους Κανάλια, τον Κοκκινόλακο (ύψος 1.750 μέτρα), δύο μίλια βορειοδυτικά του χωριού Πηγές, με αποτέλεσμα τη συντριβή τους και το θάνατο των χειριστών πριν προλάβουν να χρησιμοποιήσουν τα εκτινασσόμενα καθίσματα . Το ένα προσέκρουσε στην πλαγιά κάτω απο το ΄΄Αγκάθι΄΄ του Κοκκινόλακου. Το δεύτερο έπεσε λίγα μέτρα πριν την κορυφή πάνω απο την περιοχή της Ελάτης με απόσταση μεταξύ των 800 περίπου μέτρων . Χειριστές των δύο αεροσκαφών ήταν ο Σμηναγός Βενετσάνος Άγγελος ετών 32 από την Καλαμάτα και ο Σμηναγός Κουθουρίδης Γεώργιος ετών 29 απο τον Καμπάνη Κιλκίς.
Πιθανό αίτιό του ίσως να ήταν η πυκνή νέφωση που επικρατούσε στην περιοχή ένεκα της οποίας ο σχηματισμός τριών αεροσκαφών δεν αντελήφθη εγκαίρως την χιονισμένη οροσειρά με αποτέλεσμα την πτώση και συντριβή των δύο αεροσκαφών που πετούσαν παράλληλα στο ίδιο ύψος, ενώ το τρίτο που πετούσε ποιο ψηλά μπόρεσε να αποφύγει την πρόσκρουση και έφτασε στην Λάρισα, χωρίς να γνωρίζει το ακριβές σημείο που χάθηκαν τα άλλα δύο. Μόλις 15 μέτρα ποιο ψηλά ήθελαν να περάσουν την βουνοκορφή. Παιχνίδι και αυτό της μοίρας τους.
Επί πέντε ημέρες αεροπλάνα και ελικόπτερα πετούσαν σε όλη την περιοχή που ήταν καλυμμένη με πολύ χιόνι χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν το σημείο πτώσης των αεροσκαφών.Την πέμπτη ημέρα κατόρθωσαν να εντοπίσουν το σημείο πτώσης αλλά η προσέγγισή του είναι αδύνατη. Έτσι κάτοικοι του χωριού μας αλλά και κάτοικοι της Ελάτης από την άλλη πλευρά, σχημάτισαν ομάδες και μέσα σε αντίξοες συνθήκες μετά από πεζοπορία τεσσάρων ωρών, στο παγωμένο χιόνι δεμένοι ο ένας με τον άλλον με σχοινιά, έφτασαν στο σημείο όπου ήταν τα συντρίμμια και περισυνέλεξαν τους σορούς των χειριστών (ότι απέμεινε από αυτούς) και τα κατέβασαν μέσα σε κουβέρτες στο χωριό από όπου τα παρέλαβε ελικόπτερο της Πολεμικής αεροπορίας. Πολλά κομμάτια που περισυλλέγησαν από συγχωριανούς μας φορτωμένα σε μουλάρια αποτελέσαν για καιρό αντικείμενο περιέργειας για όλους .
Τίποτε δεν θυμίζει σήμερα στους στρατοκόπους το τραγικό συμβάν στο σημείο εκείνο παρά μόνο μικρά κομμάτια από τα συντρίμια που βρίσκονται ακόμα και σήμερα διάσπαρτα, καθώς και ένα αχνό το αποτύπωμα της σφοδρής πρόσκρουσης στο έδαφος.
Θυμάμαι –παιδί τότε- πολύ έντονα το γεγονός αυτό και χαρακτηριστικά την μεταφορά των νεκρών πιλότων στο «Αητολίθι» τοποθεσία των Πηγών που ήταν το ελικόπτερο, αλλά και τον θρήνο των συγχωριανών μου για το χαμό τους.. Ενός εξ αυτών του ΄Αγγελου Βενετσάνου με καταγωγή από την Καλαμάτα βρήκαν και την ταυτότητά του.
Δύο Πιλότοι ήρωες .
Δύο περήφανοι αετοί που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε μια βουνοκορφή της Πίνδου ποτίζοντάς την με το αίμα τους. Μαζί με τους υπόλοιπους πεσόντες θα μας θυμίζουν πάντα την αφοσίωση και την αυταπάρνηση στο καθήκον για την προστασία της πατρίδας μας από κάθε επιβουλή .
Καθήκον δικό μας μας να τους έχουμε παράδειγμα να θυμόμαστε τη θυσία τους και να τους τιμούμε. Καθήκον των Πηγιωτών να τους φτιάξουμε ένα απέριττο ΜΝΗΜΕΊΟ στην κορυφή του Κοκκινόλακου.
Η Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας εχει απευθύνει σχετικές επιστολές στο ΓΕΑ και στο Υπουργείο Αμυνας, ενώ προτίθεται να απευθυνθεί και σε άλλους φορείς προκειμένου αυτό να γίνει πράξη έστω και μετά από τόσα χρόνια. Είναι χρέος τιμής !!!!!
Κλείνοντας την αναφορά του γεγονότος δεν μπορούμε να μην τους αφιερώσουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του
Επιτάφιου λόγου που εκφώνησε ο Περικλής στον Κεραμικό για τούς νεκρούς των Αθηναίων του Α¨Πελλοπονησιακού πολέμου και που είναι διαχρονικά επίκαιρο σε όλους τους πεσόντες για την πατρίδα.
 
ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ….
«Στάθηκαν αντάξιοι τῆς πολιτείας ποὺ τοὺς ἀνάθρεψε…………
Πρέπει νὰ βλέπετε τὸ μεγαλεῖο τῆς πολιτείας στὶς καθημερινὲς της ἐκδηλώσεις καὶ να συλλογίζεστε πὼς τῆς τὸ ἔδωσαν ἄνδρες γενναῖοι ποὺ εἶχαν τὸ αἴσθημα τοῦ καθήκοντος καὶ μεγάλη φιλοτιμία σὲ κάθε ἔργο ποὺ ἀναλάμβαναν. Ἄν, καμιά φορά, ατυχούσαν σὲ κάποιο ἐγχείρημα, δὲν στεροῦσαν ὅμως τὴν πατρίδα ἀπ' τὴν ἀνδρεία τους, γιατὶ θεωροῦσαν πὼς ἡ ὡραιότερη κοινὴ προσφορὰ ἦταν νὰ θυσιαστοῦν γι' αὐτήν. Ὅλοι μαζὶ τῆς πρόσφεραν τὴ ζωή τους κι ὁ καθένας τους λάμβανε ἀθάνατο ἔπαινο καὶ δοξασμένο τάφο, ὄχι τόσο αὐτὸν ὅπου κοίτονται, ὅσο τὴν μνήμη ἐκείνων ποὺ θὰ θέλουν νὰ τοὺς δοξάσουν, γιατὶ τάφος τῶν μεγάλων εἶναι ἡ πᾶσα γῆ καὶ δὲν φανερώνεται ἀπὸ τὴν ὲπιγραφὴ μιὰς στήλης στὴν πατρική τους χώρα. Καὶ στὰ πιὸ μακρινὰ μέρη, ἡ μνήμη τους, ἄγραφη, μένει ζωηρότερη μέσα στὶς ψυχές, περισσότερο γιὰ τὴν ἀνδρεία τους παρὰ γιὰ τὸ ἔργο ποὺ ἔκαναν. Ἔχοντας αὐτοὺς γιὰ παράδειγμα καὶ ξέροντας πὼς εὐτυχία θὰ πῆ ἐλευθερία καὶ ὲλευθερία σημαίνει ἀνδρεία, δὲν πρέπει νὰ δειλιάζετε μπροστὰ στοὺς κινδύνους τοῦ πολέμου. Δὲν εἶναι ἀλήθεια πὼς ὅσοι δυστυχοῦν καὶ δὲν ἔχουν ἐλπίδα μιᾶς καλύτερης μοίρας θυσιάζουν πιὸ εὔκολα τὴ ζωὴ τους. Τὴν θυσιάζουν ἐκεῖνοι πού, ἄν θελήσουν νὰ τὴν σώσουν ἀποφεύγοντας τό μοιραῖο, κινδυνεύουν νὰ πάθουν τὸν μεγαλύτερο ἐξευτελισμό ἄν νικηθούν.
Γιὰ τοὺς ἀνδρείους ὁ ἐξευτελισμὸς τῆς δειλίας εἶναι χειρότερος ἀπ' τὸν γενναῖο κι ἀναπάντεχο θάνατο».
Ως αφιέρωμα, οι στίχοι του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ
Ας μη βρέξει ποτέ
το σύννεφον, και ο άνεμος
σκληρός ας μή σκορπίση
το χώμα το μακάριον
που σας σκεπάζει.
Ας το δροσίση πάντοτε
με τ' αργυρά της δάκρυα
η ροδόπεπλος κόρη'
και αυτού ας ξεφυτρώνουν
αιώνια τ' άνθη.
 
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ
                                                                               ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
                                                  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
 
Χαρακτηριστικό είναι το επίγραμμα του Σπύρος Κίκερη Βετεράνου σμήναρχου Ε.Α που έζησε το ατύχημα υπηρετώντας στην ίδια μοίρα όπως το περιγράφει στην ιστοσελίδα του εξ αφορμής παλαιότερη ανάρτησής μας.
ΣΜΗΝΑΓΟΙ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ – ΚΟΥΘΟΥΡΙΔΗΣ ΤΟΥΤΗ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ!
Επετειακό 23/2/1968
"Τούτη η Κατάθεση ζωών
και η ανάληψη ψυχών, δεν έχει Τελειωμό
γι'αυτό κι' Περηφάνια μας
Φτάνει στον Ουρανό!"
Σπυρος Κίκερης Σμήναρχος Ε.Α

 

Δημοσίευση: 23 Φεβρουαρίου 2022


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

 Πληθαίνουν οι Φωνές κατά του Φράγματος Αυλακίου στην Κοιλάδα του Αχελώου! .-Επίσημα και στη Βουλή το θέμα με επερώτηση καταπέλτης του Βουλευτή Άρτας του ΚΙΝ.ΑΛ κ. Χρήστου Γκόκα- Έτσι θα ακουστεί και η φωνή μας και οι λόγοι αντίθεσης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι μια ακόμη ενέργεια που ενισχύει τον αγώνα μας να μην γίνει το Φράγμα Αυλακίου η ο Υγρός Τάφος της Κοιλάδας του Αχελώου.

Η ''Πρωτοβουλία Φορέων και Πολιτών για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου'' εκφράζει την έντονη Ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

 

Δημοσίευση: 16 Ιανουαρίου 2022


ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΑΔΟΒΙΖΙΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ ΑΡΤΑΣ 15-1-1854

Πριν 168 χρόνια σαν σήμερα στις 15 Γενάρη του 1854 οι πρόγονοί μας με επικεφαλής τους Προκρίτους των Ραδοβιζίων Άρτας στην Κοιλάδα του Αχελώου, μη αντέχοντας τον Τουρκικό ζυγό και έχοντας την επιθυμία να ενωθούν με το Ελεύθερο Ελληνικό κράτος συνάχθηκαν στην ΜΠΟΤΣΗ ΡΑΔΟΒΙΖΙΩΝ σημερινή ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ και εξέδωσαν Επαναστατική Προκήρυξη.
Εκεί έμελλε να κηρυχθεί η πρώτη Επανάσταση της Ηπείρου που για λόγους ανεξάρτητους της θέλησης των Επαναστατών και χωρίς καμία βοήθεια ήταν φυσικό να αποτύχει. Ακολούθησαν δύο ακόμη επαναστατική κινήματα του 1866 και1878, μέχρι επιτέλους τον Ιούνιο του 1881 να ενωθεί ένα κομμάτι της μέχρι τον ΄Άραχθο ποταμό με το Ελεύθερο Ελληνικό κράτος.
Τιμούμε σήμερα αυτούς που πρώτοι έσπειραν το σπόρο της Ελευθερίας στον τόπο μας ποτίζοντας τον με το αίμα τους Για να ζούμε εμείς ελεύθεροι.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Άρτας κ.Καλλίνικος και τίμησαν με την παρουσία τους καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο της Επανάστασης ο Δήμαρχος του Δήμου Γ.Καραισκάκη , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου , αντιπροσωπεία του Αστυνομικού Τμήματος Γεωργίου Καραϊσκάκη , ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Τετραφυλίας , ο πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Μεγαλόχαρης , ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών , εκπρόσωποι του Σύλλογος ΚΣ Μεγαλόχαρης Άρτας και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ρετσιανιτών.
 

Δημοσίευση: 15 Ιανουαρίου 2022


ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ

Με ανακοίνωση της η Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας μας πληροφορεί ότι και εφέτος, λόγω της πανδημία COVID -19 και των μέτρων που ισχύουν για την μη εξάπλωση της, αποφασίστηκε να μην γίνει ο καθιερωμένος Αγιασμός των Υδάτων στην Ιστορική έδρα του δήμου Γ.Καραισκάκη και ειδικότερα στη Γέφυρα Κοράκου. Έτσι ο Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Γεννέσεως Θεοτόκου στο κέντρο των Πηγών, παρουσία εκπροσώπων του δήμου Γ.Καραισκάκη και του Προέδρου της Τ.Κοινότητας Πηγών Κων/νου Καρακώστα, υπό τον όρο της αυστηρής τήρησης των μέτρων πρόληψης και υγιεινής.Του Χρόνου ελπίζουμε να έχει γίνει μια κακή ανάμνηση η πανδημία και να ξανα βρεθούμε στη Γέφυρα Κοράκου για τον καθιερωμένο αγιασμό.

Εμείς (η ομάδα του www.pigesartas.gr) θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η απόφαση των τοπικών αρχών είναι πιθανώς λανθασμένη διότι και επιτρέπεται από την πολιτεία ο εξωτερικός Αγιασμός των Υδάτων με μέτρα, και οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές, και τέλος μήπως οι τοπικές αρχές ολιγόρησαν ?????...

Δημοσίευση: 5 Ιανουαρίου 2022


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!

"ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2022 "

 

Δημοσίευση: 1 Ιανουαρίου 2022


 

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022


---
Επισκέψεις: Σχετικά | Copyright Apostolis 2007-2022 | powered by Konnos