www.PIGESartas.gr
ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (Ζωντανή Εικόνα) ► Piges Artas Live Webcam Live streaming
15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ Ο Άγιος Βησσαρίων έχει καθιερωθεί ως προστάτης του χωριού των Πηγών (βρεστενίτσα), οι κάτοικοι του οποίου ανά διαστήματα ζητούν από τον εκάστοτε ηγούμενο της Ιεράς Μονής Δουσίκου να φέρουν την Τιμία Κάρα με σκοπό την ευλογία και την προστασία της περιοχής. Θυμίζουμε ότι ο Άγιος Βησσαρίων είναι ο κτήτορας της ιστορικής γέφυρας Κοράκου και ο οποίος είχε αναθέσει την φύλαξη της γέφυρας στους κατοίκους των Πηγών. Από το 1914 με την ίδρυση της Κοινότητας Πηγών πήρε τιμητική θέση στην Χειροποίητη επίσημη Σφραγίδα της αποτύπωμα της οποίας βλέπετε με την επεξήγηση. Για το ιστορικό της κατασκευής και της ονομασίας της Γέφυρας Κοράκου υπάρχει εκτενής αναφορά στο βιβλίο του ''Γητευτή των Γεφυριών'' του Σπύρου του Μαντά στο δίτομο έργο του τα ''Ηπειρώτικα Γεφύρια'' με όλα τα στοιχεία της γέφυρας. Εκεί αναφέρεται και η παραίνεση-παρακαταθήκη του Αγίου την ημέρα των εγκαινίων,προς τους Βρεστενιτσιώτες να φροντίζουν την γέφυρα,απαλλάσοντάς τους παράλληλα απο κάθε φορολογία προς την Επισκοπή του στην οποία ανήκαν τότε,συμπεριλαμβανομένης και της Ι.Μονής Σ'ελτσου. Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΤΗΤΩΡ ΤΗΣ Ι.Μ. ΔΟΥΣΙΚΟΥ. Δημοσίευση: 15 Σεπτεμβρίου 2024 ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΗΓΩΝ Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024, η εκκλησίας μας θα τιμήση τη Γέννηση της Υπεραγείας Θεοτόκου, στις Πηγές Άρτας Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη.
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου:18:00 μ.μ. Μέγας Εσπερινός,
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου: 7.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
Δημοσίευση: 8 Σεπτεμβρίου 2024 Φωτιά σε ελάτια μετά από κεραυνό στον κοκκινόλακο Δημοσίευση: 29 Αυγούστου 2024 Πηγές Άρτας 23 Αυγούστου Γιορτάζει η Ιερά Μονή Σέλτσου!!
Δημοσίευση: 23 Αυγούστου 2024 Γιορτές Σέλτσου Αύγουστος 2024 Αγώνας δρόμου θυσίας - Λαμπαδηδρομία - θέατρο Σκιών!!!
Δημοσίευση: 22 Αυγούστου 2024 Διψασμένα τα ζώα λόγω ελλείψεως νερού στον Κοκκινόλακο 1750m Δημοσίευση: 22 Αυγούστου 2024 Χωματερή έγινε ο συνοικισμός του Αγίου Νικολάου Πηγών απο το ανεξέλεγκτο πέταγμα των σκουπιδιών στα ρέματα.. Δημοσίευση: 22 Αυγούστου 2024 Κοκκινόλακος 1750 m Συνάντηση με το ορειβατικό τμήμα ΕΥΔΑΠ στη θέση Ντάλα κοκκινόλακου!!
Δημοσίευση: 22 Αυγούστου 2024 Πηγές Άρτας 15 Αύγουστο στο χωριό!!!
Δημοσίευση: 15 Αυγούστου 2024 Xορός Αδελφότητας Πηγιωτών (Αντάμωμα Πηγιωτών) στην Πλατεία του χωριού Ιστορική Έδρα του Δήμου Γ.Καραϊσκάκη (Δεύτερα 12 Αυγούστου)!!! Δημοσίευση: 12 Αυγούστου 2024 Συναυλία με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στη Γέφυρα Κοράκου 7 Αυγούστου ! Δημοσίευση: 7 Αυγούστου 2024 ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΑΗΔΟΝΙΑ ΠΗΓΩΝ Δημοσίευση: 26 ΙουΛίου 2024 Εορτασμός του Προφήτη Ηλία στις Πηγές Άρτας Δημοσίευση: 20 ΙουΛίου 2024 Η Πρόσβαση και ο χώρος της Ιεράς Μονής Σέλτσου σε κακή κατάσταση Δημοσίευση: 7 ΙουΛίου 2024 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΕΚΛOΓΩΝ 2024 Δημοσίευση: 10 Ιουνίου 2024 ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ Ι.Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΗΓΩΝ Με κάθε ιδιαίτερη λαμπρότητα τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 γιόρτασε ο Ι.Ν Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο οικισμό των Πηγών. Ακολούθησε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, με την συμμετοχή κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Βιογραφία Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 μ.Χ. νότια της Μικράς Ασίας στα Πάταρα της Λυκίας. Αρκετά μικρός ορφάνεψε και διαθέτοντας την τεράστια περιουσία που κληρονόμησε, στους έχοντες ανάγκη, αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο. Λόγω των ικανοτήτων του και της αγάπης που έτρεφε γι’ αυτόν ο λαός, έλαβε το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Υπέμεινε κακουχίες και φυλακίσεις, όμως όταν ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο Άγιος Νικόλαος θαυματουργούσε εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 343 μ.Χ. Δημοσίευση: 20 Μαίου 2024 ΕΟΡΤΗ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ Από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ονομάζεται, επίσης, Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος. Ειδικά στη χώρα μας, δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχει εξωκλήσι ή εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του, ενώ το όνομα Γεώργιος είναι από τα πλέον συνηθισμένα. Κατά τους συναξαριστές και την Ιερή Παράδοση, ο Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281 στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Ο πατέρας του Γερόντιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Καππαδοκίας και ήταν στρατιωτικός και Συγκλητικός. Η μητέρα του Πολυχρονία καταγόταν από τη Λύδδα της Παλαιστίνης. Και οι δύο γονείς του Γεωργίου είχαν βαπτιστεί χριστιανοί. Ο Άγιος Γεώργιος κατέχει μια σημαντική θέση στο λαϊκό εορτολόγιο. Οι εορτές του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου) και του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) ελαμβάνοντο παλαιότερα ως χρονικά ορόσημα για τις αγροτικές και ποιμενικές συμφωνίες (προσλήψεις βοσκών, καλλιέργεια κτημάτων κλπ), καθώς διαιρούν τον χρόνο σε δύο εξαμηνίες. Η γιορτή μέσα στην πασχαλινή περίοδο δίνει την ευκαιρία για ένα ανοιξιάτικο πανηγυρισμό στα πολλά εξωκλήσια και τις στάνες των κτηνοτρόφων, με προσφορά γαλακτερών στους επισκέπτες και ζωοθυσίες (κουρμπάνια) προς τιμή του Αγίου. Ο Μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος είναι ο προστάτης-Άγιος: του Ελληνικού Πεζικού, των Προσκόπων, των Σταυροφόρων και της στάνης.
Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στον Συνοικισμό Ιτέας Πηγών Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στον Συνοικισμό Μηλιές Πηγών με ημερήσιο πανηγύρι!! Δημοσίευση: 6 Μαίου 2024 Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Ανάσταση του κυρίου στην τοπική Κοινότητα Πηγών Χρόνια πολλά!!!
Δημοσίευση: 5 Μαίου 2024 Μεγάλη Παρασκευή Η εξόδιος και περιφορά του ιερού Επιταφίου στο χωριό Πηγές !!
Δημοσίευση: 3 Μαίου 2024 Ι.ΝΑΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΗΓΩΝ ( Ο ΝΕΟΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ)
Όμορφος και για πρώτη φορά στολισμένος ο νέος επιτάφιος της εκκλησίας απο τις γυναίκες του χωριού μας.
Αντικατέστησε τον βαρύ μεταλικό και ΄΄ασήκωτο΄΄ προηγούμενο,ακατάλληλο για περιφορά..
Αξιζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή.
Δημοσίευση: 2 Μαίου 2024 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ Πηγές Άρτας Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα! Δημοσίευση: 1 Μαίου 2024 Αγαπητοί Συγχωριανοί και φίλοι Με την ευκαιρία του εορτασμού των Αγίων Ημερών του Πάσχα,θα θέλαμε να ευχηθούμε ολόψυχα στον καθένα απο εσάς και τις οικογένειές σας, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Με εκτίμηση Η ομάδα του www.pigesartas.gr ΤΡΙΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ
220 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στην Ιερά Μονή Σέλτσου !!!
Το Υπέρτατο Ζάλογγο!!!
Σε ένα βροχερό τοπίο άγριο, φοβερό μα συνάμα όμορφο, αξιωθήκαμε και φέτος να τιμήσουμε ενδόξως και ταπεινοφρόνως.!
Ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας "Επαχτος" δυναμικά παρών για 4η συνεχή χρονιά
στο προσκλητήριο των νεκρών!
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτας κ.κ.Καλλινίκου, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμούς επισήμων, αξιόλογη ομιλία του καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπάκας, απολαύσαμε την συμμετοχή-σε μικρά δρώμενα και ποίηματα- μαθητών των σχολείων Α'θμιας και Β'θμιας εκπαίδευσης Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη.!
Η συγκίνηση μεγάλη!
Η από κοινού συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών μεγαλύτερη και άξια συγχαρητηρίων!!!
Τα Ελληνόπουλα μας αυτά μας συγκίνησαν με τον αυθορμητισμό τους,την περηφάνια τους και την δυναμική τους θέληση να τιμήσουν με τον δικό τους τρόπο τους αδικοχαμένους Σουλιώτες.
Δημοσίευση: 23 Απριλίου 2024 ΕΞΩΡΑΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ Παρεμβάσεις καλλωπισμού στο ανενεργό Δημοτικό Σχολείο Αϊδονιάς Πηγών Δημοσίευση: 9 Απριλίου 2024 ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΕΛΤΣΟΥ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ -ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ-
Πάσα πέτρα στάζει αίμα και στενάζουσι οι βράχοι ........
Πλήρης αποκατάσταση του Μνημείου,Τόπος Θυσίας των Σουλιωτών - των Μποτσαραίων.
Δημοσίευση: 3 Απριλίου 2024 ΕΚΔΗΛΩΣΗ "Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ" ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Μια ιδιαίτερη εκδήλωση με θέμα την αναστήλωση " Της θρυλικής γέφυρας Κοράκου, στην μυθική κοιλάδα του Αχελώου" πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου.
Την εκδήλωση και τους εκλεκτούς ομιλητές καλωσόρισε στο Μουσείο ο Δήμαρχος Μαραθώνος κος Στέργιος Τσίρκας.
Ο κος Τσίρκας δήλωσε αμέριστη στήριξη σε αυτή την πρωτοβουλία φορέων και πολιτών που στοχεύει στην διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεφύρι του Haton στο Γραμματικό.
Χαιρετισμό απεύθυναν:
O Δήμαρχος κος Περικλής Μίγδος από τον Δήμο Γ. Καραισκάκη .
O Πρόεδρος της Παν ηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κος Μάκης Κιάμος.
Ο Πρόεδρος της Παν Θεσσαλικής Στέγης κος Στέφανος Κούτρας.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κος Θεοφάνης Μπέσης.
- Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Αττικής "Αγ.Θωμάς" ( εκ των διοργανωτών) κος Θωμάς Μπουκουβάλας.
- Ο Πρόεδρος της αδελφότητας Ηπειρωτών ‘’Αγ. Ειρήνη’' ( εκ των διοργανωτών) κος Δημήτρης Βασιλείου.
Το θέμα της αναστήλωσης της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι της Διαπεριφερειακής Οργανωτικής Επιτροπής κ.κ.
- Μενέλαος Παπαδημητρίου Πρόεδρος
- Χρήστος Καπερώνης Πρόεδρος Αδελφότητας Πηγιωτών Αρτας και μέλος της επιτροπής
-Θανάσης Πόραβος, Λιθοξόος-Πρωτομάστορας και Συγγραφέας
Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την πεποίθηση ότι τέτοιου είδους δράσεις συμβάλλουν αποφασιστικά στην υπόθεση της Αναστήλωσης. Σύμφωνα με την επιτροπή «Μετά το γεφύρι της Πλάκας, που αναστηλώθηκε επιτυχώς με πρωτομάστορα τον Θανάση Πόραβο και την ομάδα του είναι η σειρά της Γέφυρας Κοράκου με το δεδομένο πλέον της τεχνογνωσίας από αυτό. Είναι Ιστορική υποχρέωση όλων να βοηθήσουν για την πολιτιστική κληρονομιά, και τις ιστορικές μνήμες που έχουν αυτά τα μνημεία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σιγά σιγά αλλά σταθερά φτάνουμε στην επίτευξη του στόχου της Αναστήλωσης της Ιστορικής Γέφυρας Κοράκου. Η πολιτιστική κληρονομιά συνδέει τους λαούς της Ευρώπης μέσα από την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες τους. Ήρθε ο καιρός να κλείσει επιτέλους και η τελευταία πληγή του αιματηρού εμφυλίου και να γίνει η Γέφυρα Κοράκου παράδειγμα ενότητας ομόνοιας και εθνικής συμφιλίωσης. »
Η εκδήλωση έκλεισε με την συγκινητική αφήγηση αποσπάσματος από τον «Πρωτομάστορα» του Νίκου Καζαντζάκη από την ηθοποιό κα Αλεξία Πετροπούλου, ενώ στην συνέχεια οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τα εκλεκτά παραδοσιακά εδέσματα που πρόσφερε ο σύλλογος Καρδιτσιωτών.
Παρευρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι: Μανώλης Γεωργάτος, Πέτρος Πάλλης, Ευάγγελος Κυπαρίσσης, Γιώργος Ζούρος, Κώστας Λάσκος, Χρήστος Στάμος. Οι κοινοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Νησιώτης, Παρασκευή Ζουμπουρλή κ.α.
Η διοργάνωση της ημερίδας ήταν μια πρωτοβουλία των Φίλων προστασίας της Κοιλάδας Αχελώου και των μνημείων της, της Περιφερειακής Επιτροπής για την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου και πραγματοποιήθηκε με την θερμή υποστήριξη του Δήμου Μαραθώνος, του συλλόγου Καρδιτσιωτών "Αγ.Θωμάς" και της Αδελφότητας Ηπειρωτών "Αγ. Ειρήνη".
Δημοσίευση: 29 Μαρτίου 2024 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 1949 Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ. "28η Μαρτίου Πανελλήνια – Πανευρωπαϊκή & Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Πετρογέφυρων " ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ
Αεροφωτογραφία 1947
πριν την ανατίναξη και καταστροφή της ( 28 Μάρτιου 1949).
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28-3-1949 ΕΠΕΦΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ ΠΟΤΑΜΟ
72 ΧΡΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑ και το Ιστορικό χρέος παραμένει ανεξόφλητο...........
ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Στις 15-2-2019 στα Γραφεία Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.Ημερομηνία σταθμός για την Αναστήλωση της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου.Με την υπογραφή του οδικού χάρτη Υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης του Υπουργείο Υποδομών με συναρμόδια Υπουργεία -Αυτοδιοικητικούς - Κρατικούς φορείς.
ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ..... τίποτε.......μένει η εξαγγελία του Πρωθυπουργού το Καλοκαίρι στην Πλάκα για συνέχιση της διαδικασίας υλοποίησης των υπογραφέντων. ΣΗΜΕΡΑ ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΑ ΥΠΕΣΧΗΜΕΝΑ-ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ.........
Δημοσίευση: 28 Μαρτίου 2024 ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ "25ης ΜΑΡΤΙΟΥ" ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ. Εορτάστηκε και φέτος στις Πηγές Άρτας - Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη η ημέρα της Εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Μετά τη θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν.Γεννήσεως Θεoτόκου στο κέντρο των Πηγών, ακολούθησε Δοξολoγία στο χώρο του Μνημείου Ηρώων Σουλιωτών στην Κεντρική Πλατεία Προέδρου Βασ. Καπερώνη παρουσία των κατοίκων του χωριού.Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο που εψάλη από τους παρισταμένους σε κλίμα συγκίνησης.
Ανάλογος εορτασμός πραγματοποιήθηκε και στην Μηλέα Πηγών όπου έγινε δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.
Οι παραπάνω εκδηλώσεις έδωσαν μια στήριξη και μια αισιόδοξη νότα στους μόνιμους κατοίκους του χωριού μας.
Ζήτω η 25η Μαρτίου!
Χρόνια πολλά, ειρηνικά και με υγεία για όλους!
Δημοσίευση: 25 Μαρτίου 2024 22 Μαρτίου 2024 – Παγκόσμια Ημέρα Νερού (Πηγές Άρτας) Η ζήτηση της ανθρωπότητας για νερό μεγαλώνει. Η πίεση στους υδάτινους πόρους αυξάνεται λόγω της υπερχρήσης, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Οι ξηρασίες και οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο έντονοι και συχνότεροι. Η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας οδηγεί στην διείσδυση αλμυρού νερού σε παράκτιους υδροφόρους ορίζοντες. Οι υπόγειοι υδροφορείς εξαντλούνται.
Το νερό μπορεί να αποτελέσει πηγή συγκρούσεων αλλά και συνεργασίας. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε για την καλύτερη διαχείριση όλων των πηγών νερού, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας παροχής υπόγειων υδάτων. Τα υπόγεια ύδατα δεν φαίνονται, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα ξεχνούμε. Αποθηκευμένα σε βράχους και στο έδαφος, τα υπόγεια ύδατα είναι η μεγαλύτερη πηγή ρευστού γλυκού νερού. Διατηρούν την παροχή πόσιμου νερού, τα συστήματα αποχέτευσης, την γεωργία, τη βιομηχανία και τα οικοσυστήματα. Ωστόσο, περίπου το 20 τοις εκατό των υδροφόρων οριζόντων του κόσμου είναι αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης.
Σε πολλά μέρη, απλά δεν γνωρίζουμε πόσο από αυτόν τον πολύτιμο πόρο μπορεί να υπάρχει. Πρέπει να βελτιώσουμε την εξερεύνηση, την παρακολούθηση και την ανάλυση των υπόγειων πόρων για την προστασία και την καλύτερη διαχείρισή τους και να συμβάλουμε στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό το επόμενο έτος παρέχει μια αποφασιστική ευκαιρία για την προώθηση της δράσης για το νερό για βιώσιμη ανάπτυξη. Στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ας δεσμευτούμε να εντείνουμε τη συνεργασία μεταξύ τομέων και πέρα από τα σύνορα, ώστε να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε με βιώσιμο τρόπο τις ανάγκες των ανθρώπων και της φύσης και να αξιοποιήσουμε τα υπόγεια ύδατα για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.
Φωτογραφία 1978: Στην Πηγή της ζωής του χωριού μας η μία γενιά φεύγει με το νερό.. η άλλη γενιά έρχεται για το νερό....... Στη φωτογραφία Ελένη Καρακώστα και ο μικρός τότε Άρης Γκανιάτσας. Δημοσίευση: 22 Μαρτίου 2024 Αναμνήσεις η Γερουσία των Πηγών......... Μορφές Δημογερόντων...... Δεκαετία του ΄60 Στο πεζούλι του καφενείου Γιώργου Καπερώνη
Μπροστά ο Μπαρμπαμήτσιος ο Καλόγριας Πρόεδρος Κοινότητας Πηγών,
Από αριστερά Μήτσιος Βανάκας, Βασίλης Φώτος , Σπύρο Καρακώστας , Λούκας Βούλγαρης, Χαράλμπος Τσατσαρώνης και Νίκος Πριόβολος.
ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ
Δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2024 "ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ" ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 Δημοσίευση: 18 Μαρτίου 2024 ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΑΡΤΑ ( 11 ΜΑΡΤΙΟΥ) Η πόλη της Άρτας η άλλοτε ιστορική και περίλαμπρη πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου ντύθηκε τα γιορτινά της και γιόρτασε την μνήμη της Αγίας.
Η Θεοδώρα Πετραλίφαινα ή Αγία Θεοδώρα της Άρτας (Θεσσαλονίκη 1210 - 1280) ήταν σύζυγος του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ και Ορθόδοξη χριστιανή Αγία.
Η μνήμη της τιμάται στις 11 Μαρτίου και είναι σήμερα η πολιούχος Αγία της Άρτας. Στον ναό της βρίσκεται σε αργυρή λάρνακα το λείψανο της το οποίο με μεγαλοπρεπή λιτανεία περιφέρεται στους δρόμους της πόλεως τη μέρα της εορτής της.
Δημοσίευση: 11 Μαρτίου 2024
ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ Οι Γυναίκες του Συλλόγου "ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΕΝΩ ΜΠΟΤΣΑΡΗ" γιόρτασαν την Γιορτή της Γυναίκας στα Μηλιανά Άρτας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ. Δημοσίευση: 9 Μαρτίου 2024 ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ !!! Πρωτοβουλία της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας
"Έφυγε ο πλάτανος... ήρθε η φλαμουριά ή λούκα"
Δημοσίευση: 7 Μαρτίου 2024 ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΟΣΙΟΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ
ΣΗΜΕΡΑ 29-2-2024 τελευταία ημέρα του Φλεβάρη κάνουμε-όπως κάθε χρόνο - ένα αφιέρωμα στον ΚΑΣΣΙΑΝΟ ΠΗΓΩΝ στη ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ αφού είναι ο μοναδικός Άγιος που εορτάζει την τελευταία ημέρα τη Φλεβάρη και κάθε τέσσερα χρόνια στις 29 Φεβρουαρίου στα δίσεκτα έτη …..
Κείμενα πληροφορίες Νικος Π.Ζήσης
Ο οικισμός Κασσιανός Πηγών Αρτας πήρε το όνομα του από τον ομώνυμο Ρωμαίο στρατηγό ο οποίος διήλθε και παρέμεινε με τη λεγεώνα του στην περιοχή, Ο Ρωμαίος αυτός στρατηγός, γιος ευγενών γονέων, διαβάζοντας τις Αγίες Γραφές, άφησε τη δόξα του κόσμου από τις τάξεις του στρατού και πήγε σε μοναστήρι. Έγινε πρότυπο τη μοναστικής ζωής, ταξίδεψε σε όλα τα μεγάλα και περιφανή κέντρα του ασκητισμού, την Αίγυπτο, τη Θηβαίδα, τη Νυτρία και τον Πόντο και στο τέλος έγινε Άγιος. Έγραψε τα γνωστά από τη «Φιλοκαλία» κεφάλαια «περί οκτώ λογισμών» και κοιμήθηκε εν ειρήνη. Για τον Άγιο Κασσιανό τού οποίου η μνήμη τιμάται στις 29 Φεβρουαρίου (άρα κάθε τέσσερα χρόνια) υπάρχει η παράδοση πως κάποτε παραπονέθηκε στο Θεό ότι οι άνθρωποι τιμούν υπερβολικά τον Άγιο Νικόλαο, ενώ τον ίδιο σχεδόν καθόλου. Ο Θεός τότε έδωσε εντολή στους αγγέλους να φέρουν τον Άγιο Νικόλαο μπροστά του, για να διαπιστώσει ο ίδιος αν ο Άγιος Κασσιανός είχε δίκιο. Οι άγγελοι αφού μάταια αναζήτησαν τον Άγιο Νικόλαο στον ουρανό, ύστερα από πολλές προσπάθειες τον βρήκαν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα να προσπαθεί να σώσει τους ναυτικούς που κινδύνευαν. Τότε ο Θεός, αφού διαπίστωσε πόσο μοχθεί ο Άγιος Νικόλαος για τους ανθρώπους, τιμώρησε τον Άγιο Κασιανό για τα άδικα παράπονά του , να εορτάζει μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Στά δίσεκτα έτη !!
Ο Όσιος Κασσιανός ήταν Ρωμαίος στην καταγωγή, με γονείς πλούσιους και επιφανείς. Ή μεγάλη του ευφυΐα, ή φιλομάθεια και ή επιμέλεια του, ήταν από τους βασικούς παράγοντες, ώστε ο Κασσιανός να διακριθεί στις σπουδές του και να γίνει άριστος επιστήμων. Νέος ακόμη κατετάγη στο Ρωμαικό Στρατό. Διατηρήθηκε εγκρατής και σώφρων και κατά τη στρατιωτική του ζωή. Αργότερα ο Κασσιανός, άφησε τον στρατιωτικό βίο και έβαλε το ράσο της μοναχικής πολιτείας, όπου διέπρεψε σαν πνευματικός πατέρας. Θέλοντας όμως να γνωρίσει βαθύτερα την ακρίβεια της μοναχικής ζωής, περιήλθε όλα τα μεγάλα κέντρα του ασκητισμού, την Αίγυπτο, την Θηβαΐδα, την Νιτρία, Ασία, Καππαδοκία, και τον Πόντο.
. Ο Κασσιανός επίσης, έγραψε τα γνωστά από τη Φιλοκαλία κεφάλαια "περί των οκτώ λογισμών", πού τόσο πολύ διαβάζονταν και διαβάζονται από τους ασκητές.
Η παράδοση λέγει ότι το όνομα του ο οικισμός ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ το οφείλει σε έναν Ρωμαίο στρατηγό Κάσσιο , ο οποίος σε μια περιοδεία του προερχόμενος από τη Ρώμη μεσω Αμβρακίας , στρατοπέδευσε με τη λεγεώνα του στην περιοχή αυτή που ήταν μεγάλο οροπέδιο και εν συνεχεία ένα μεγάλο μέρος του από καθίζηση αποκόπηκε στη θέση που μέχρι και σήμερα λέγεται
Κομμένη Σπηλιά. Εκεί αναπαύθηκε για ένα χρονικό διάστημα και συνέχισε την περιοδεία του προς την Ασία. Ερχόταν από το ΄Ακτιο κατευθυνόμενος προς την Θεσσαλία μέσω της γέφυρας που σήμερα την λέμε Κουτσοκαμάρα του Αχελώου μέσω Αργιθέας Τυμπάνου και Μουζακίου. Αυτός ήταν και ο κύριος -από αρχαιοτάτων χρόνων- δρόμος που ένωνε την Θεσσαλία με την Ηπειρο. Αργότερα ο Ρωμαίος αυτός στρατηγός εγκατέλειψε το στρατιωτικό βίο και έγινε ασκητής.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΜΑΣ
Ο οικισμός ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ βρίσκεται βόρεια των Πηγών απέχει από αυτόν 1,5 χιλιόμ. από το κέντρο του και συνδέεται με δρόμο κατά τα 2/3 χωματόδρομο μέτριας βατότητας. Έχει υψόμετρο 920 μέτρα. Κατά την επίσημη απογραφή του 2011 είχε 13 (δεκατρείς) κατοίκους. Παλαιότερα είχε πάνω από εξήντα κατοίκους που ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία αλλά και την γεωργία. Ηταν ένας ζωντανός οικισμός απ όπου ξεκινούσαν 27 μαθητές για το σχολείο. Έσφυζε από ζωή και δραστηριότητα η Κασιανού. Από τον οικισμό αυτό περνούσαν οι χωριανοί μας που πηγαίναν πίσω στο Νιγκόζι μέσω Φράξου. Επίσης κατέβαιναν προς το Γραβριά για το Σέλτσο και το ποτάμι. Έχει ξηρό και υγιεινό κλίμα. Από βορά το χειμώνα την προστάτευε η πλαγιά του Φράξου. Μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως το μπαλκόνι των Πηγών. Δασοσκεπής με έλατα και πουρνάρια ήταν τόπος βοσκής κυρίως για γιδοπρόβατα και βοοειδή, αλλά και παραδοσιακή μελισσοκομία. Το έδαφος του είναι εύφορο για πατάτες όσπρια καλαμπόκια τριφύλλια, όλα ξερικά, ενώ παλαιοτέρα καλλιεργούνταν και καπνός. Υπάρχει δε και η τοποθεσία καπνοτόπι, λίγοι κάτοικοι διαμένουν και δραστηριοποιούνται εκεί στην κτηνοτροφία. Λίγο ψηλότερα βρίσκεται και η Σκλάκοβα με καταπληκτική θέα σε όλη την περιοχή.
Ο Οικισμός προσφέρεται για περίπατο αφού έχει βατό και ομαλό δρόμο από τις Πηγές με κυκλική κυκλοφορία που ανεβαίνει και από τον Πλατανιά- Λαγκοβίζοντα και από το Μαχαλά. Είναι μια αξέχαστη διαδρομή αναψυχής σήμερα ο οικισμός αποτυπώνει την εικόνα της παντελούς εγκατάλειψης. Τα περισσότερα σπίτια ερειπωμένα. Άλλα σφαλιστά πορτοπαράθυρα περιμένουν μάταια να τα ανοίξει κάποιο χέρι και να τους ξαναδώσει ζωή.
Πολλές οικογένειες μετά τον σεισμό του 1969 έφτιαξαν καινούργια σπίτια στον κεντρικό οικισμό του χωριού. Οι καλύβες και οι μάσινες άδειες, φράχτες πεσμένες, δασωμένα χωράφια, σηματοδοτούν την εγκατάλειψη. Τα νεροκάναλα αναζητούν τα ζωντανά να τα ξεδιψάσουν Σαν να μην έζησε ποτέ τόσος κόσμος εκεί επάνω......
Υδρεύεται από την πηγή ¨ ΣΠΗΛΙΑΣ '' με υποτυπώδες δίκτυο (εξωτερικό λάστιχο) που καλύπτει καθημερινές ανάγκες,κυρίως κτηνοτροφικές. Παλαιότερα οι κάτοικοι του κάλυπταν τις ανάγκες τους από το Παλιοπήγαδο ή από το χωριό με βαρέλες που κουβαλούσαν με τα γαιδουράκια. ή στα παγούρια. Επίσης λειτουργούσε και τηλέφωνο στο σπίτι του Δημήτρη Καρακώστα ενώ είναι ηλεκτροδοτημένος από το 1971. Οικογένειες μεγάλες που έζησαν εκεί μέχρι τα τέλη του 1980 ήταν κυρίως Καρακωσταίοι, Ζησαίοι, Βελαεταίοι, Κακαβαίοι, Πριοβολαίοι, Κοιλαίοι και Φωταίοι.
Εκεί σήμερα υπάρχει και ένα μικρό εικονοστάσι αφιερωμένο στη μνήμη του Οσιου Κασσιανού από τους κατοίκους του. Tην ημέρα της εορτής του, στον οικισμό γινόταν τοπικό πανηγύρι με τους αυτοδίδακτους μουσικούς του κατά βάση Καρακωσταίοι Ζησαίοι, ενώ στο γλέντι συμμετείχαν όλοι.
Προς ανάμνηση όλων όσων έζησαν σ αυτόν τον οικισμό των προπατόρων και συγγενών μας, έχουμε τη γνώμη ότι ένας μικρός προκατασκευασμένος ναΐσκος θα πρέπει να είναι η φροντίδα όλων μας. Μέχρι τότε όμως, πρέπει κάποιες μέρες ανοιξιάτικες και πασχαλινές, ή ακόμη και καλοκαιρινές να βρισκόμαστε οι Κασσιανιώτες και μη,να συναχθούμε όπως τότε….και να ενώσουμε τη σκέψη μας με όλους αυτούς που πέρασαν από εκεί……….
ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΤΕ ΑΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΑΜΕ ΚΑΤΙ.....ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΟΛΑ........ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ME ΘΥΜΙΣΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΕΣ ΞΕΓΝΙΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΠΗΓΩΝ-ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ......
ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
Δημοσίευση: 29 Φεβρουαρίου 2024 ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ........ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23-2-1968 ... ΠΤΩΣΗ ΔΥΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ Π.Α ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΟ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ Κάθε χρόνο σαν σήμερα, ψηλά σε μια βουνοκορφή της Πίνδου, δυο μαύρες σκιές που μοιάζουν με διπλωμένα φτερά αετών πετούν πάνω από το χιονισμένο Κοκκινόλακο. Το τσακισμένο φτερούγισμά τους μας φέρνει στη μνήμη μας δυο αεροπόρους μας που πριν από πενήντα τρία χρόνια, συνάντησαν εκεί τη μοίρα τους και έγιναν αθάνατοι.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23-2-1968
AΝΑΦΟΡΑ ΜΝΗΜΗΣ
ΓΙΑ ΔΥΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Βαρύς ο φόρος της Πολεμικής αεροπορίας από ατυχήματα πτώσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Εκατοντάδες πιλότοι γεμίζουν το λεύκωμα πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας « υπέρ πατρίδος» φυλάσσοντας τις εναέριες Θερμοπύλες. Από όλους σχεδόν ξεχασμένοι όμως. Δεν ζητούν τίποτε άλλο παρά μόνο την ενθύμηση και την τιμή της θυσίας τους .
Έτσι ηθικό καθήκον για έναν ελάχιστο φόρο τιμής με ώθησε και εμένα να αφιερώσω αυτές τις λίγες γραμμές σε δύο αεροπόρους μας που έμελλε να χάσουν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στις βουνοκορφές της Πίνδου κοντά στο χωρίο μου στις Πηγές Άρτας
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…………
Σαν σήμερα πριν 56 ακριβώς χρόνια στις 23 Φεβρουαρίου του 1968 ημέρα Παρασκευή δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F-84F με έδρα το Αεροδρόμιο της Λάρισας εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή εικονικης προσβολής του αεροδρομίου της Πρέβεζας ( μαρτυρία Σ.Κίκερη), και γυρίζοντας στην βάση τους προσέκρουσαν στην κορυφή του όρους Κανάλια, τον Κοκκινόλακο (ύψος 1.750 μέτρα), δύο μίλια βορειοδυτικά του χωριού Πηγές, με αποτέλεσμα τη συντριβή τους και το θάνατο των χειριστών πριν προλάβουν να χρησιμοποιήσουν τα εκτινασσόμενα καθίσματα . Το ένα προσέκρουσε στην πλαγιά κάτω απο το ΄΄Αγκάθι΄΄ του Κοκκινόλακου. Το δεύτερο έπεσε λίγα μέτρα πριν την κορυφή πάνω απο την περιοχή της Ελάτης με απόσταση μεταξύ των 800 περίπου μέτρων . Χειριστές των δύο αεροσκαφών ήταν ο Σμηναγός Βενετσάνος Άγγελος ετών 32 από την Καλαμάτα και ο Σμηναγός Κουθουρίδης Γεώργιος ετών 29 απο τον Καμπάνη Κιλκίς.
Πιθανό αίτιό του ίσως να ήταν η πυκνή νέφωση που επικρατούσε στην περιοχή ένεκα της οποίας ο σχηματισμός τριών αεροσκαφών δεν αντελήφθη εγκαίρως την χιονισμένη οροσειρά με αποτέλεσμα την πτώση και συντριβή των δύο αεροσκαφών που πετούσαν παράλληλα στο ίδιο ύψος, ενώ το τρίτο που πετούσε ποιο ψηλά μπόρεσε να αποφύγει την πρόσκρουση και έφτασε στην Λάρισα, χωρίς να γνωρίζει το ακριβές σημείο που χάθηκαν τα άλλα δύο. Μόλις 15 μέτρα ποιο ψηλά ήθελαν να περάσουν την βουνοκορφή. Παιχνίδι και αυτό της μοίρας τους.
Επί πέντε ημέρες αεροπλάνα και ελικόπτερα πετούσαν σε όλη την περιοχή που ήταν καλυμμένη με πολύ χιόνι χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν το σημείο πτώσης των αεροσκαφών.Την πέμπτη ημέρα κατόρθωσαν να εντοπίσουν το σημείο πτώσης αλλά η προσέγγισή του είναι αδύνατη. Έτσι κάτοικοι του χωριού μας αλλά και κάτοικοι της Ελάτης από την άλλη πλευρά, σχημάτισαν ομάδες και μέσα σε αντίξοες συνθήκες μετά από πεζοπορία τεσσάρων ωρών, στο παγωμένο χιόνι δεμένοι ο ένας με τον άλλον με σχοινιά, έφτασαν στο σημείο όπου ήταν τα συντρίμμια και περισυνέλεξαν τους σορούς των χειριστών (ότι απέμεινε από αυτούς) και τα κατέβασαν μέσα σε κουβέρτες στο χωριό από όπου τα παρέλαβε ελικόπτερο της Πολεμικής αεροπορίας. Πολλά κομμάτια που περισυλλέγησαν από συγχωριανούς μας φορτωμένα σε μουλάρια αποτελέσαν για καιρό αντικείμενο περιέργειας για όλους .
Τίποτε δεν θυμίζει σήμερα στους στρατοκόπους το τραγικό συμβάν στο σημείο εκείνο παρά μόνο μικρά κομμάτια από τα συντρίμια που βρίσκονται ακόμα και σήμερα διάσπαρτα, καθώς και ένα αχνό το αποτύπωμα της σφοδρής πρόσκρουσης στο έδαφος.
Θυμάμαι –παιδί τότε- πολύ έντονα το γεγονός αυτό και χαρακτηριστικά την μεταφορά των νεκρών πιλότων στο «Αητολίθι» τοποθεσία των Πηγών που ήταν το ελικόπτερο, αλλά και τον θρήνο των συγχωριανών μου για το χαμό τους.. Ενός εξ αυτών του ΄Αγγελου Βενετσάνου με καταγωγή από την Καλαμάτα βρήκαν και την ταυτότητά του.
Δύο Πιλότοι ήρωες .
Δύο περήφανοι αετοί που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε μια βουνοκορφή της Πίνδου ποτίζοντάς την με το αίμα τους. Μαζί με τους υπόλοιπους πεσόντες θα μας θυμίζουν πάντα την αφοσίωση και την αυταπάρνηση στο καθήκον για την προστασία της πατρίδας μας από κάθε επιβουλή .
Καθήκον δικό μας μας να τους έχουμε παράδειγμα να θυμόμαστε τη θυσία τους και να τους τιμούμε. Καθήκον των Πηγιωτών να τους φτιάξουμε ένα απέριττο ΜΝΗΜΕΊΟ στην κορυφή του Κοκκινόλακου.
Η Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας εχει απευθύνει σχετικές επιστολές στο ΓΕΑ και στο Υπουργείο Αμυνας, ενώ προτίθεται να απευθυνθεί και σε άλλους φορείς προκειμένου αυτό να γίνει πράξη έστω και μετά από τόσα χρόνια. Είναι χρέος τιμής !!!!!
Κλείνοντας την αναφορά του γεγονότος δεν μπορούμε να μην τους αφιερώσουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του
Επιτάφιου λόγου που εκφώνησε ο Περικλής στον Κεραμικό για τούς νεκρούς των Αθηναίων του Α¨Πελλοπονησιακού πολέμου και που είναι διαχρονικά επίκαιρο σε όλους τους πεσόντες για την πατρίδα.
ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ….
«Στάθηκαν αντάξιοι τῆς πολιτείας ποὺ τοὺς ἀνάθρεψε…………
Πρέπει νὰ βλέπετε τὸ μεγαλεῖο τῆς πολιτείας στὶς καθημερινὲς της ἐκδηλώσεις καὶ να συλλογίζεστε πὼς τῆς τὸ ἔδωσαν ἄνδρες γενναῖοι ποὺ εἶχαν τὸ αἴσθημα τοῦ καθήκοντος καὶ μεγάλη φιλοτιμία σὲ κάθε ἔργο ποὺ ἀναλάμβαναν. Ἄν, καμιά φορά, ατυχούσαν σὲ κάποιο ἐγχείρημα, δὲν στεροῦσαν ὅμως τὴν πατρίδα ἀπ' τὴν ἀνδρεία τους, γιατὶ θεωροῦσαν πὼς ἡ ὡραιότερη κοινὴ προσφορὰ ἦταν νὰ θυσιαστοῦν γι' αὐτήν. Ὅλοι μαζὶ τῆς πρόσφεραν τὴ ζωή τους κι ὁ καθένας τους λάμβανε ἀθάνατο ἔπαινο καὶ δοξασμένο τάφο, ὄχι τόσο αὐτὸν ὅπου κοίτονται, ὅσο τὴν μνήμη ἐκείνων ποὺ θὰ θέλουν νὰ τοὺς δοξάσουν, γιατὶ τάφος τῶν μεγάλων εἶναι ἡ πᾶσα γῆ καὶ δὲν φανερώνεται ἀπὸ τὴν ὲπιγραφὴ μιὰς στήλης στὴν πατρική τους χώρα. Καὶ στὰ πιὸ μακρινὰ μέρη, ἡ μνήμη τους, ἄγραφη, μένει ζωηρότερη μέσα στὶς ψυχές, περισσότερο γιὰ τὴν ἀνδρεία τους παρὰ γιὰ τὸ ἔργο ποὺ ἔκαναν. Ἔχοντας αὐτοὺς γιὰ παράδειγμα καὶ ξέροντας πὼς εὐτυχία θὰ πῆ ἐλευθερία καὶ ὲλευθερία σημαίνει ἀνδρεία, δὲν πρέπει νὰ δειλιάζετε μπροστὰ στοὺς κινδύνους τοῦ πολέμου. Δὲν εἶναι ἀλήθεια πὼς ὅσοι δυστυχοῦν καὶ δὲν ἔχουν ἐλπίδα μιᾶς καλύτερης μοίρας θυσιάζουν πιὸ εὔκολα τὴ ζωὴ τους. Τὴν θυσιάζουν ἐκεῖνοι πού, ἄν θελήσουν νὰ τὴν σώσουν ἀποφεύγοντας τό μοιραῖο, κινδυνεύουν νὰ πάθουν τὸν μεγαλύτερο ἐξευτελισμό ἄν νικηθούν.
Γιὰ τοὺς ἀνδρείους ὁ ἐξευτελισμὸς τῆς δειλίας εἶναι χειρότερος ἀπ' τὸν γενναῖο κι ἀναπάντεχο θάνατο».
Ως αφιέρωμα, οι στίχοι του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ
Ας μη βρέξει ποτέ
το σύννεφον, και ο άνεμος
σκληρός ας μή σκορπίση
το χώμα το μακάριον
που σας σκεπάζει.
Ας το δροσίση πάντοτε
με τ' αργυρά της δάκρυα
η ροδόπεπλος κόρη'
και αυτού ας ξεφυτρώνουν
αιώνια τ' άνθη.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
Χαρακτηριστικό είναι το επίγραμμα του Σπύρος Κίκερη Βετεράνου σμήναρχου Ε.Α που έζησε το ατύχημα υπηρετώντας στην ίδια μοίρα όπως το περιγράφει στην ιστοσελίδα του εξ αφορμής παλαιότερη ανάρτησής μας.
ΣΜΗΝΑΓΟΙ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ – ΚΟΥΘΟΥΡΙΔΗΣ ΤΟΥΤΗ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ!
Επετειακό 23/2/1968
"Τούτη η Κατάθεση ζωών
και η ανάληψη ψυχών, δεν έχει Τελειωμό
γι'αυτό κι' Περηφάνια μας
Φτάνει στον Ουρανό!"
Σπυρος Κίκερης Σμήναρχος Ε.Α
Δημοσίευση: 23 Φεβρουαρίου 2024 ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Η ΠΑΝΑΓΙΑ" ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΗΛΙΕΣ ΠΗΓΩΝ Το ΔΣ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Η ΠΑΝΑΓΙΑ" έκοψε την πρωτοχρονιάτική πίτα στις 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 ημέρα Σάββατο & ώρα 22:00 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων “ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΨΗ” (Λεωφόρος Πάρνηθος 279, 13679 Αχαρνές Αττικής). Δημοσίευση: 17 Φεβρουαρίου 2024 Ο Σύλλογος Γυναικών "Λένω Μπότσαρη"
Δημοσίευση: 4 Φεβρουαρίου 2024 Ιερά Μονή Σέλτσου Δημοσίευση: 24 Ιανουααρίου 2024 ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΡΑΔΟΒΙΖΙΝΩΝ ΑΡΤΑΣ κ. Νικόλαος Καραμπίκας
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Άρτας
Το νέο Δ.Σ εκπροσωπεί πλέον δώδεκα[12] συλλόγους και αδελφότητες αντίστοιχων χωριών [ Αδελφότητα Δημαριτών. Σύλλογος Καστανιάς, Σύλλογος Γρεβιωτών, Σύλλογος Κλειδιωτών, Αδελφότητα Σκουληκαριτών, Αδελφότητα Ρετσιανιτών, Σύλλογος Κ.Σ Μεγαλόχαρης, Σύλλογος Μηλιανών, Σύλλογος Ζυγού, Σύλλογος Ελάτης Άρτας, Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Διχομοιριωτών, Σύλλογος Πηγιωτών].
Η Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας θα παραμείνει όμως ένας φορέας - φάρος πολιτισμού και εκπρόσωπος των διεκδικήσεων για το καλύτερο όλων των χωριών και των ανθρώπων των Ραδοβιζίων και των δύο δήμων Γ. Καραϊσκάκη και Νικ. Σκούφα.
Το νέο ΔΣ υπόσχεται να εκπροσωπήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μέλη της Ομοσπονδίας και να προσφέρει το μέγιστο δυνατό έργο.
Ευχαριστούμε πολύ τον απερχόμενο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κύριο Γιώργο Μανιώτη καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του απερχόμενου ΔΣ για την προσφορά τους και την αδιάκοπη εργασία τους.
Οι Ραδοβιζινοί καλούμαστε να προχωρήσουμε με ενότητα, με σύνθεση, και με ενιαία φωνή. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες , οι αγωνίες μας κοινές.
Δημοσίευση: 23 Ιανουααρίου 2024 ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ Ο Δήμαρχος Γ.Καραισκάκη κ.Περικλής Μίγδος όρισε τους νέους (5) Αντιδημάρχους για περίοδο 2-1-24 έως 31-12-24: 1. 1.τον κ. Χήτα Βασίλειο του Ευαγγέλου καθ' ύλην Αντιδήμαρχο Γεωργίου Καραϊσκάκη με αντιμισθία. 2. 2.τον κ. Κουτσαλάρα Παναγιώτη του Χρήστου κατά τόπον Αντιδήµαρχο Γεωργίου Καραϊσκάκη µε αντιµισθία, για τη ∆ηµοτική Ενότητα Ηρακλείας. 3. 3.τον κ. Καλαµπόκη Παναγιώτη του Νικολάου κατά τόπον Αντιδήµαρχο Γεωργίου Καραϊσκάκη µε αντιµισθία, για τη ∆ηµοτική Ενότητα Γεωργίου Καραϊσκάκη. 4. 4.τον κ. Γρέβια Ευάγγελο του Αθανασίου κατά τόπον Αντιδήμαρχο Γεωργίου Καραϊσκάκη µε αντιµισθία, για τη ∆ηµοτική Ενότητα Τετραφυλίας, 5. 5.τον κ. Αντωνάκη Αιµίλιο του Ηλία καθ' ύλην άµισθο Αντιδήμαρχο για θέµατα Πολιτισμού και Εθελοντισµού. Δημοσίευση: 9 Ιανουααρίου 2024 ΟΜΟΡΦΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Δημοσίευση: 8 Ιανουααρίου 2024 ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ
Δημοσίευση: 6 Ιανουααρίου 2024 ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!! "ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2024" Δημοσίευση: 1 Ιανουααρίου 2024
|
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2024
|
Επισκέψεις:
Σχετικά | Copyright Apostolis 2007-2022 | powered by Konnos
|