ΔρομολόγιαWebcamera-ΚαιρόςFacebookΜονή ΣέλτσουΗμερολόγιο
---

 

     www.PIGESartas.gr    

 

 

 


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΗΓΩΝ

Με κάθε ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στις Πηγές Άρτας Ιστορική έδρα του δήμου Γ.Καραισκάκη.

Ακολούθησε Δοξολογία με την συμμετοχή κατοίκων του χωριού και των γύρω οικισμών.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας η Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι.Ν. Αγίου Νικολάου πρόσφερε διάφορα εδέσματα στους πιστούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την οικονομικές εισφορές των κατοίκων και με τις δυναμικές πρωτοβουλίες του εφημέριου π. Γεωργίου Φώτου ο ναός ανανεώθηκε με την κατασκευή  νέου δαπέδου, την τοποθέτηση νέας οροφής, τη συντήρηση του κωδωνοστασίου, τη βαφή της τοιχοποιϊας, και τον εμπλουτισμό με νέες εικόνες.

Δημοσίευση: 6 Δεκεμβρίου 2018


 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

Με μεγάλη κατάνυξη σε μια όμορφη μέρα του χειμώνα γιορτάστηκε την Τρίτη 4-12-2018  η μνήμη της Αγ.Βαρβάρας στο ομώνυμο εκκλησάκι στις Πηγές Άρτας. Οι ιερείς Παπαλάμπρος, και Παπαγιώργος τέλεσαν τη θεία λειτουργία με πολλούς πιστούς που προσήλθαν να εκκλησιαστούν και να λάβουν αντίδωρο.

Δημοσίευση: 4 Δεκεμβρίου 2018


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΗΣ

Τελείωσαν οι εργασίες αποκατάστασεις των ζημιών που προκαλέσθησαν απο το σεισμό του Αυγούστου στην Ιερά Μονή Σέλτσου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια για το έργο αυτό και ειδικά στον Περιφερειάρχη για την διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δημοσίευση: 15 Νοεμβρίου 2018


ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΣΥΝΑΞΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 11-11-2018

Φιλική συνάντηση Πηγιωτών χωρίς πρόγραμμα, με καλή διάθεση-καλή παρέα -καλό φαγητό -καλο Κρασί και Πηγιώτικη ορχήστρα με το trio kalogria πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 στο Εξοχικό κέντρο ο ΄΄ΧΡΗΣΤΟΣ΄΄ στην οδό Δουκίσης Πλακεντίας 34 Χαλάνδρι.

Μια πολύ ζεστή Πηγιώτικη συνάντηση που μας δείχνει οτι χρειάζεται να επανηληφθεί! Ευχαριστούμε τους συγχωριανούς μας και τους φίλους που παρευρέθηκαν και διασκεδάσαμε σε μια πολύ φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα !!!!

Δημοσίευση: 12 Νοεμβρίου 2018


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ του ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑKH

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ ΄40

Με δοξολογία και καταθέσεις στεφάνων, έγινε στις Πηγές Άρτας, Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου . Μετά τη θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Γεννήσεως Θεοτόκου στο κέντρο των Πηγών, ακολούθησε Δοξολογία στο χώρο του Μνημείου στην Πλατεία ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΑΣ.ΚΑΠΕΡΩΝΗ παρουσία κατοίκων του χωριού . Στην λιτή γεμάτη συγκίνηση και υπερηφάνεια τελετή παρέστη και κατέθεσε στεφάνι ο πρόεδρος της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ Χρ. Καπερώνης. Επίσης στεφάνι κατέθεσε ως εκπρόσωπος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΕΝΩ ΜΠΟΤΣΑΡΗ η Αν.Μπάκα . Ανάλογος εορτασμός πραγματοποιήθηκε και στην Μηλέες(Γρέβια) Πηγών όπου έγινε δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείου πεσόντων

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ :
Στον νικηφόρο πόλεμο του 1940-41 συμμετείχαν 120 ΠΗΓΙΩΤΕΣ στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Σύνταγμα Ευζώνων αλλά και στα ΟΧΥΡΑ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ .Οι περίφημοι ΄΄DIABLO΄΄ για τους Ιταλούς''ΟΙ ΔΙΑΒΟΛΟΙ ΜΕ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ'', Τα ΗΡΩΙΚΑ κατορθώματά περιγράφονται λεπτομερώς στο βιβλίο του Αείμνηστου συγχωριανού μας Στρατηγου Στέργιου Βούλγαρη στο βιβλίο του ΄΄ΟΙ ΔΙΑΒΟΛΟΙ ΜΕ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ¨¨ τους Ανάμεσα σε αυτούς και ενας εθελοντής 16 χρονών τότε ο πατέρας μου Βασ.Καπερώνης ( γενν.1925) που ακολούθησε το επιστρατευμένο συνεργείο αυτοκίνητων από το Αγρίνιο όπου δούλευε,αφού πρώτα αρνήθηκε να το εγκαταλείψει και να γυρίσει στο χωριό αφού δεν ήταν στρατεύσιμος.Γύρισε από το μέτωπο τον Απρίλιο του 1041. Κατόπιν κατετάγη αντάρτης στον ΕΟΕΑ -ΕΔΕΣ του Ν.ΖΕΡΒΑ με 'άλλους συγχωριανούς του και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά των κατακτητών. Αυτοί όλοι ανήκουν στη ΄΄ΧΡΥΣΗ ΓΕΝΙΑ΄΄ που μεγαλούργησαν για την πατρίδα και αυτοί που μας παρέδωσαν ότι εμείς απολαμβάνουμε. Αν
τους μοιάζαμε και εμείς λίγο.....

Απο τους ΠΗΓΙΩΤΕΣ που έλαβαν μέρος σε αυτόν τον πόλεμο, τρεις έμειναν για πάντα στα ΒορειοΗπειρωτικά βουνά. Άξιοι ιδιαίτερης Τιμής και αναφοράς!!!
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΣ του Γεωργίου που σκοτώθηκε στην Καστάνιανη την 24/11/1940,ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΕΒΙΑΣ του Γεωργίου που σκοτώθηκε στο χωριό Σταυροσκιάδι την 30/11/1940 και ο δεκανέας ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΗΣΗΣ του Γεωργίου που σκοτώθηκε στο ύψωμα Μπολένα την 16/2/1941. Στο βορειοηπειρωτικό μέτωπο, τραυματίστηκαν οι Πηγιώτες ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΚΑΣ(μάχη της Μπολένας το 1941), ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΚΟΥΜΑΝΗΣ, ο ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΦΩΤΟΣ (στην Καστάνιανη το 1940) και ο ΗΛΙΑΣ Κ.ΓΡΕΒΙΑΣ (στο Τεπελένι το 1941).

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!

Δημοσίευση: 28 Οκτωβρίου 2018


ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940΄ ΚΑΙ ΟΙ ΠΗΓΙΩΤΕΣ ΕΥΖΩΝΟΙ

" Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΛΩΝ ΜΕ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ"

 Από το βιβλίο του αείμνηστου Στεργίου Σπ. Βούλγαρη

"Εδώ δεν πολεμούν ξεχωριστές στρατιωτικές φυσιογνωμίες, πολεμούν Έλληνες. Κι αυτοί είναι όλοι τους ήρωες".

 

Δημοσίευση: 27 Οκτωβρίου 2018


ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΧΕΛΩΟΥ - ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

Με αφορμή το "2018 Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς" πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 εκδήλωση για την ιστορική Γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, εξήγγειλε την αναστήλωση της ιστορικής αυτής γέφυρας. Τα λόγια του μας γέμισαν αισιοδοξία και αποτελούν τη δικαίωση μιας προσπάθειας πολλών χρόνων: "Ήρθε η ώρα να εκπληρώσουμε το χρέος μας, να αναστηλωθεί το γεφύρι".

Δημοσίευση: 22 Οκτωβρίου 2018


ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 , διοργάνωση εκδήλωσης στη Γέφυρα Κοράκου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στις 21 Οκτωβρίου 2018 ημέρα Κυριακή και από ώρα 10.30.π.μ στις Πηγές ΄Αρτας της  Κοιλάδας του Αχελώου    Ιστορική έδρα του Δήμου Γ.Καραισκάκη και  στο χώρο της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου, διοργανώνεται εκδήλωση αφιερωμένη  σε αυτή και στις  προσπάθειες που γίνονται  για την αναστήλωση της.Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο του εορτασμού του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς  και διοργανώνεται    με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας -στελέχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντώνη Κοσσυβάκη με την στήριξη της ομάδας  του S&D του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Στην ημερίδα αυτή  σύμφωνα με το πρόγραμμα θα  λάβουν μέρος ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης  ο Αντιπεριφερειάρχης  Αρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, και η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων του Νομού ΄Αρτας κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Την εκδήλωση   συντονίζει η εκπαιδευτικός Νεκταρία Στούκα .Σύντομο χαιρετισμό μέσω βίντεο  θα απευθύνει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  ΑΝΤΟΝΙΟ ΤΑΓΙΑΝΙ που στηρίζει ένθερμα αυτή την προσπάθεια. Επίσης χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας   Χρήστος Καπερώνης   ως εκπρόσωπος της Διαπεριφερειακής Οργανωτικής Επιτροπής  Άρτας –Καρδίτσας για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου.

         Η Διαπεριφερειακή  Οργανωτική Επιτροπή  δια του  Προέδρου της Μενέλαου Παπαδημητρίου και η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας  ως εκπρόσωπός της,  χαιρετίζουν την πρωτοβουλία αυτή   και στηρίζουν  ένθερμα    την παραπάνω εκδήλωση. Εκφράζουμε την χαρά μας και την ικανοποίηση για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης στα απομεινάρια της Ιστορικης  Γέφυρας Κοράκου. Θεωρείται βέβαιο  ότι  αυτή  θα συμβάλει αποφασιστικά  στην  υπόθεση της Αναστήλωσης,αφού ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός  θα κάνει την δική του παρέμβαση με την αυτονόητη βαρύτητα της ιδιότητας  ως  Υπουργού αλλά και ως επιστήμονα (μηχανικού). Ευτυχής συγκυρία είναι  το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε  πλέον η προμελέτη της Αναστήλωσης από τους μηχανικούς  Γεώργιο Χούσο και Ιούλιο Τσέλιο υπό την  καθοδήγηση της Πρύτανη του Εθν. Μετσόβιου Πολιτεχνείου κ. Ελισαβετ Βιτζιλαίου αλλά και των καθηγητών του που είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2017. Το επόμενο βήμα θα είναι η Μελέτη της Αναστήλωσης.

     Ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για την ανταπόκρισή του  στο αίτημά μας να επισκεφθεί την Γέφυρα Κοράκου.  Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Υπουργός κατά την υπογραφή της σύμβασης και την εγκατάσταση του αναδόχου για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα δήλωσε:
«Μετά το γεφύρι της Πλάκας, έχουμε πολλή δουλειά για να ξανακτίσουμε ένα γεφύρι, που δεν έπεσε το 2015, την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης, αλλά που έπεσε πολλές δεκαετίες πριν. Είναι το γεφύρι του Κοράκου. Άρα, έχουμε πολλή δουλειά και για τη χώρα και την πολιτιστική της κληρονομιά, για τις ιστορικές μνήμες που έχουν όλα αυτά τα μνημεία».

   Συγχαίρουμε τον  εκλεκτό συμπατριώτη μας από τη Μεγαλόχαρη Άρτας στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Αντώνη Κοσσυβάκη για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης που αποτελούν συνέχεια των προηγουμένων εκδηλώσεων και δράσεων ενημερωτικού και  πολιτιστικού περιεχομένου που έγιναν και γίνονται  σε όλη την Κοιλάδα του Αχελώου τα τελευταία χρόνια. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα  την μεγάλη του προσφορά στην υπόθεση της Αναστήλωσης και στην ανάδειξη της  περίφημης  και ξακουστής πλέον Κοιλάδας του Αχελώου με τις  σπάνιες φυσικές ομορφιές  της και τα σπουδαία ιστορικά και πολιτιστικά  μνημεία της. Η αναγνώριση της προσφοράς του είναι καθολική και στο πρόσωπό του στηρίζουμε πολλές ελπίδες για παρόμοιες  πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να βγει η περιοχή μας  από την απομόνωση.   Θεωρούμε ότι στο κέντρο της Ευρώπης έχουμε τον δικό μας άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τον τόπο του. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η συλλογική προσπάθεια χωρίς  προαπαιτούμενα,  πέρα από κόμματα ή πολιτικές ιδεολογίες, χωρίς υπολογισμούς ιδιοτελούς οφέλους,φέρνουν θετικά αποτελέσματα. Μοναδικός γνώμονας η προσφορά στον τόπο των γονιών μας  που μας γέννησαν  και μας μεγάλωσαν  με στερήσεις και φτώχια.

Καλούμε όλους τους  συμπατριώτες μας, τους κρατικούς φορείς, Ο.Τ.Α και πολιτιστικούς συλλόγους να στηρίξουν αυτή την εκδήλωση τιμώντας την με την παρουσία τους. Καλούμε όλους να  συνδράμουν την κοινή προσπάθεια. Σήμερα είμαστε αισιόδοξοι ότι σιγά σιγά  αλλά σταθερά φτάνουμε στην επίτευξη του στόχου της Αναστήλωσης της Ιστορικής Γέφυρας Κοράκου.Είναι ένα   Χρέος στον κτήτορά της Άγιο Βησσαρίωνα,  στην Ιστορική μνήμη και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Η πολιτιστική κληρονομιά συνδέει τους λαούς της Ευρώπης μέσα από την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες τους. Αντιπροσωπεύει τον πλούτο και την ποικιλομορφία των πολιτιστικών μας παραδόσεων. Έχουμε υποχρέωση να την κατανοούμε, να την τιμούμε, να την προστατεύουμε και να την διαφυλάσσουμε για να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.  Ήρθε  ο καιρός   να κλείσει  επιτέλους και η τελευταία  πληγή του αιματηρού εμφυλίου και να γίνει η Γέφυρα Κοράκου παράδειγμα  ενότητας  ομόνοιας και εθνικής συμφιλίωσης.

           Αισιοδοξοι όσο ποτέ  και ενωμένοι συνεχίζουμε την Κοινή προσπάθεια.    

               ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ  ΠΗΓΙΩΤΩΝ   ΑΡΤΑΣ

                  ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ  ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 

                  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ

Δημοσίευση: 17 Οκτωβρίου 2018


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ - ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου προς την Ιερά Μονή Σέλτσου ( Έργο προϋπολογισμού 240.000 €) .Έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου και εκτελείται από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

Δημοσίευση: 8 Οκτωβρίου 2018


ΕΓΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ

Άρχισαν οι εργασίες επισκευής της Ιεράς Μονής Σέλτσου.

Δημοσίευση: 8 Οκτωβρίου 2018


ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΟ

Με άμεση επέμβαση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αστροχωρίου και με την συνδρομή πεζοπόρου τμήματος από τα Γιάννενα και πυροσβεστικών αεροπλάνων έσβησε η πυρκαγιά ψηλά στον Κοκκινόλακο κοντά στον οικισμό Παλιομύλια της Τοπικής Κοινότητας Πηγών την κυριακή 23 Σεπτεμβρίου.

Δημοσίευση: 23 Σεπτεμβρίου 2018


15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ

Ο Άγιος Βησσαρίων έχει καθιερωθεί ως προστάτης του χωριού των Πηγών (βρεστενίτσα), οι κάτοικοι του οποίου ανά διαστήματα ζητούν από τον εκάστοτε ηγούμενο της Ιεράς Μονής Δουσίκου να φέρουν την Τιμία Κάρα με σκοπό την ευλογία και την προστασία της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι ο Άγιος Βησσαρίων είναι ο κτήτορας της ιστορικής γέφυρας Κοράκου και ο οποίος είχε αναθέσει την φύλαξη της γέφυρας στους κατοίκους των Πηγών.

Από το 1914 με την ίδρυση της Κοινότητας Πηγών πήρε τιμητική θέση στην Χειροποίητη επίσημη Σφραγίδα της αποτύπωμα της οποίας βλέπετε με την επεξήγηση. Για το ιστορικό της κατασκευής και της ονομασίας της Γέφυρας Κοράκου υπάρχει εκτενής αναφορά στο βιβλίο του ''Γητευτή των Γεφυριών'' του Σπύρου του Μαντά στο δίτομο έργο του τα ''Ηπειρώτικα Γεφύρια'' με όλα τα στοιχεία της γέφυρας. Εκεί αναφέρεται και η παραίνεση-παρακαταθήκη του Αγίου την ημέρα των εγκαινίων,προς τους Βρεστενιτσιώτες να φροντίζουν την γέφυρα,απαλλάσοντάς τους παράλληλα απο κάθε φορολογία προς την Επισκοπή του στην οποία ανήκαν τότε,συμπεριλαμβανομένης και της Ι.Μονής Σ'ελτσου.

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΤΗΤΩΡ ΤΗΣ Ι.Μ. ΔΟΥΣΙΚΟΥ.
Ο Άγιος Βησσαρίων γεννήθηκε στην Πόρτα Παναγιά Τρικάλων το 1490, ήτοι λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους. Αν και οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, γαλουχήθηκε και ανατράφηκε από τους ευλαβείς γονείς του με τά ιερά νάματα της αγίας πίστης μας και τά ιδεώδη του Γένους μας σ’ ένα γεμάτο θεοσέβεια οικογενειακό περιβάλλον.
Από την νεανική του ηλικία διακρινόταν για την ευφυΐα και τη σύνεσή του αλλά και για την ευθύτητα του χαρακτήρος του, την αγνότητα και σωφροσύνη του, την ταπεινοφροσύνη και τη βαθειά πίστη του, την απέραντη αγάπη του.
Νεότατος γίνεται μοναχός και χειροτονείται διαδοχικά διάκονος και πρεσβύτερος. Το 1517 εκλέγεται επίσκοπος Ελάσσονος και το 1521 αναλαμβάνει την διοίκηση της επισκοπής Σταγών. Το 1527 αναβιβάζεται στο θρόνο της Μητροπόλεως Λαρίσης και ακτινοβολεί με την αγιότητα της ζωής του και την καταπληκτική αγαθοεργό δράσι του, ενώ συγχρόνως υπομένει με θαυμαστή ανεξικακία συκοφαντίες και σκληρές δοκιμασίες στις όποιες έλαμψε «ως χρυσός εν χωνευτηρίω».
Το περίφημο μοναστήρι του Δουσίκου, οι γέφυρες του Κοράκου στόν Αχελώο, του Πορταΐκοΰ και της Σαρακίνας στον Πηνειό και πλήθος άλλων κοινωφελών έργων, που έγιναν με αφάνταστες δυσκολίες στα ζοφερά χρόνια της τουρκοκρατίας, αποδεικνύουν την πολλήν του Αγάπη προς τον Θεόν και την ανύσταχτο μέριμνά του για τον πονεμένο λαό του.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 1540 παρέδωκε την άγίαν ψυχήν του εις χείρας Θεού, υμνούμενος από τότε ως 'Άγιος και θαυματουργός. Η ευωδιάζουσα Τίμια Κάρα Του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Του.

 

Δημοσίευση: 15 Σεπτεμβρίου 2018


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΧΤΥΠΗΣΕ.....

Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018 στο Δημοτικό σχολείο Μηλέων Πηγών η σχολική χρονιά άρχισε με τον καθιερωμένο Αγιασμό.

 

Δημοσίευση: 11 Σεπτεμβρίου 2018


ΠΗΓΙΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

 Με ιδιαίτερη κατάνυξη όπως κάθε χρόνο, εορτάσθηκε και φέτος η εορτή της Γεννήσεως Θεοτόκου εις τον Ιερό Ναό των Πηγών Άρτας (ιστορική έδρα του Δήμου Γ.Καραισκάκη).

 Την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός με την συμμετοχή ιερέων και πλήθος πιστών.

 Το πρωΐ της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γεννήσεως Θεοτόκου Πηγών τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρουσία πλήθος πιστών και πολιτιακών αρχών.

Πρέπει να τονιστεί πως στην συγκεκριμένη ενορία, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού, με την αρωγή της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας για έβδομη χρονιά αναβίωσαν το Παραδοσιακό Κεντρικό Πανηγύρι των Πηγών στην Πλατεία του χωριού παραθέτοντας δωρεάν γεύμα και εδέσματα που έφτιαξαν οι ακούραστες γυναίκες του συλλόγου με πολύ μεράκι και αγάπη στους προσκυνητές, με ορχήστρα δημοτικών τραγουδιών και ελευθερο χορό.

 

Δημοσίευση: 9 Σεπτεμβρίου 2018


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ
Αρκετές ζημιές συνεπεία του Ισχυρού σεισμού των 5.2 Ρίχτερ που έγινε την 31η Αυγούστου 2018 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.10 π.μ.
Έγγραφο - αναφορά έκανε η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας προς τους αρμόδιους φορείς:

Προς : Την  Περιφέρεια Ηπείρου - Περιφ. Ενότητα ΄Αρτας - Δήμο Γ. Καραϊσκάκη Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Νομού Άρτας -  Ι. Μητρόπολη Άρτας      

 Σας ενημερώνουμε ότι μετά από  επιτόπια μετάβασή μας  στην Ιερά Μονή Σέλτσου  την Κυριακή  2-9-2018 διαπιστώθηκε μακροσκοπικά  ότι ο κυρίως ναός  έχει υποστεί εκτεταμένες  ρηγματώσεις  (μικρές και μεγάλες) σε όλες τις πλευρές και τα ανοίγματα  της τοιχοποιίας  συνεπεία του  Ισχυρού σεισμού των 5.2 Ριχτερ που έγινε την 31η Αυγούστου 2018 ημέρα Παρασκευή  και ώρα 10.10 π.μ

       Το  επίκεντρο  του ήταν  πλησίον μας, στην  περιοχή τη Αργιθέας στην Δυτική Καρδίτσα. Η  συμπερασματική ανησυχία μας για πρόκληση ζημιών στην Μονή  που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν προήλθαν από το γεγονός ότι ακριβώς απέναντι από την Μονή στο χωριό Ελληνικά του δήμου Αργιθέας  Καρδίτσας, σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε οικίες του χωριού και καταρρεύσεις τοίχων. Επίσης   πληροφορηθήκαμε   ότι σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και η  Ι.Μονή της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας στην Ανατολική Αργιθέα.

     Διαπιστώθηκε  έτσι από την επίσκεψή μας εκεί  ότι και  το σημαντικό αυτό ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο ,η Ι. Μονή Σέλτσου υπέστη  αρκετές ζημιές από τον σεισμό αυτό. Επίσης  κατέρρευσε και ένα  μικρό τμήμα της εξοχής  της  στέγης το οποίο είχε ήδη πρόβλημα   με την αποσάθρωση των δοκών  που στηριζόταν οι πλάκες, ενώ έχουν «φύγει» όλοι οι μάρτυρες (τζαμάκια) που είχαν τοποθετηθεί εξωτερικά στους τοίχους  σε προηγούμενες εργασίες συντήρησης. Στο εσωτερικό της ελείψει επαρκούς φωτισμού δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε τυχόν ζημιές στις τοιχογραφίες και την θολοδομία.

       Μετά τα παραπάνω  και με δεδομένη την  έμπρακτη ευαισθησία σας και φροντίδα   που έχετε επιδείξει  για το  Σέλτσο, παρακαλούμε όπως ενημερωθούν  άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες  προκειμένου ελέγξουν την στατική κατάσταση της μονής ,εκτιμήσουν την σοβαρότητα των ζημιών και -εφ όσον κρίνουν αναγκαίο - να  την κηρύξουν σεισμόπληκτη  για  πρακτικούς  λόγους προκειμένου  γίνουν  οι  απαραίτητες εργασίες για την αποκατάστασή της.

Για την  ενημέρωσή σας,  αποστέλλουμε και ενδεικτικές φωτογραφίες με τις κυριότερες ζημιές (που πρόχειρα εντοπίσαμε ) προκειμένου διαμορφώσετε  μια πρώτη εικόνα για την  έκταση  αυτών .-

                                                                               Μετά  Τιμής

                                                    Ο Πρόεδρος  της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας

                                                                            Χρήστος Β.Καπερώνης

Δημοσίευση: 6 Σεπτεμβρίου 2018


Πηγιώτης, έτρεξε 100 χιλιόμετρα στην καρδιά της Πίνδου!

Ο πρώτος ορεινός αγώνας δρόμου εκατό χιλιομέτρων που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της Πίνδου. 
Πρόκειται για ένα μονοπάτι που αγκαλιάζει το Μέτσοβο, την Μηλιά, το Ανατολικό Ζαγόρι και την Βωβούσα, τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, τον αυχένα της Κατάρας, το Ανήλιο…
Εκατό χιλιόμετρα σε κορυφές βουνών, σε κοιλάδες, σε τοπία μοναδικά και απάτητα. Και ήταν εκατοντάδες οι αθλητές από όλη την Ελλάδα που έδωσαν το παρόν σε μία διαδρομή εξαιρετικά υψηλών απαιτήσεων!
Στην διαδρομή αυτή, για πρώτη επίσης φορά, χρησιμοποιήθηκαν σαράντα χιλιόμετρα από το «μονοπάτι της Ηπείρου».  Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία που με την ολοκλήρωσή της θα παραδώσει πάνω από 360 χιλιόμετρα μονοπατιών, εκ των οποίων πολλά απ’ αυτά επί δεκαετίες χρησιμοποιούνταν για την εξυπηρέτηση τοπικών αναγκών.

Το ursa trail ξεκίνησε από εθελοντές. Πρωτεργάτες του ήταν δύο πρωταθλητές του Μετσόβου. Ο Νίκος Καλοφύρης και ο Λευτέρης Φάφαλης. Στην πορεία προστέθηκαν κι άλλοι.Κοινό χαρακτηριστικό όλων η αγάπη για τον τόπο τους.
Όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει και επιτυχία.
Έτσι μετά το ursa trail που αγκαλιάστηκε από τους δρομείς της χώρας ήρθε και το ultra. Τα εκατό χιλιόμετρα δηλαδή, που ορισμένοι από τους συμμετέχοντες χρειάστηκαν σχεδόν 24 ώρες για να τα διανύσουν. Μοναδική εμπειρία. Με δεκάδες εθελοντές να δουλεύουν ασταμάτητα επί μέρες.
Ο πρώτος που έφτασε στον τερματισμό και απέσπασε το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα όλων ήταν ένας Ηπειρώτης.
Ο Φάνης Αρκουμάνης, από τις Πηγές Άρτας, χρειάστηκε περίπου δώδεκα ώρες για να διανύσει εκατό χιλιόμετρα και να επιβεβαιώσει τον τίτλο του υπεραθλητή.
Πρόκειται για τον άνθρωπο που δύο χρόνια πριν, είχε τρέξει ασταμάτητα επί έξι ημέρες διανύοντας 330 χιλιόμετρα στις Άλπεις!
Παλιότερα είχε τρέξει 300 χιλιόμετρα στα Ιμαλάια ενώ έχει δει το όνομά του στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στις Πηγές της Άρτας, ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Είναι πυροσβέστης και υπηρετεί στην ΕΜΑΚ.
Έμαθε από μικρός να αγαπάει την φύση και το βουνό και δεν παραλείπει να μιλά για τις μοναδικές εμπειρίες που δίνει η άμεση επαφή με το περιβάλλον.
 

Δημοσίευση: 2 Σεπτεμβρίου 2018


ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ

Πριν από 214 χρόνια κοντά στη Μονή Σέλτσου στην κοιλάδα του Αχελώο στις μάχες μεταξύ των στρατευμάτων του Αλή Πασά και των Σουλιωτών, σφαγιάστηκαν 1200 άνδρες και 500 γυναικόπαιδα προτίμησαν να πέσουν στα βάραθρα από το να αιχμαλωτιστούν. Ο Χρ. Καπερώνης, πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας και ο Πατέρας Γιώργης Φώτος μιλούν για το γεγονός που πέρασε στην ιστορία ως ένα άλλο Ζάλογγο.

 Δημοσίευση: 26 Αυγούστου 2018


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕΛΤΣΟΥ)

 Τετάρτη 23-08-18 Πηγές στην Ι.Μ.Σέλτσου

07:30 θεία Λειτουργία
10:00 Επιμνημόσυνη δέηση  
10:15 Κατάθεση στεφάνων
10:30 Εθνικός ύμνος
10:35 Ομιλία δημάρχου κ.Περικλή Μίγδου
10:45 Ομιλία του Προέδρου της Αδελφότητας Πηγιωτών κ. Χρήστο Καπερώνη.
10:50 Πανηγυρικός της ημέρας από δύο μαθητές.
11:00 Έναρξη Παραδοσιακών δημοτικών χορών απο το σύλλογο ΄΄Η Παναγία΄΄ Μηλέας Πηγών και το Δήμο Μεσολογγίου.

 

 Δημοσίευση: 23 Αυγούστου 2018


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕΛΤΣΟΥ)

Τετάρτη 22-08-2018 Πηγές στην πλατεία Βασ.Καπερώνη
19:30 Αγώνας θυσίας<<Σέλτσος 2018>> Ανώμαλος δρόμος
20:00 Λαμπαδηδρομία απο μαθητές σχολείων
20:15 βράβευση αθλητών δρόμου θυσίας <<Σέλτσος 2018>>
20:30 Παρουσίαση χορευτικών δρώμενων σε ακούσματα παραδοσιακής μουσικής.

 

Δημοσίευση: 22 Αυγούστου 2018


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ)

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018 και ώρα 07:30 στην Ιερά Μονή Σέλτσου τελέσθηκε θεία λειτουργία από την Ηγουμένη τις μοναχές της Ι.Μ.Ροβέλιστας και τον Ιερέα της Ιεράς Μονής Σέλτσου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Σέλτσου 23 Αυγούστου 2018.

 

Δημοσίευση: 21 Αυγούστου 2018


ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ (ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ)

Εκδηλώσεις " Σελτσο 2018 " Ο Σπύρος Νικολάου και οι Re salto με συναυλία στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία των Πηγών το Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 άνοιξαν τον κύκλο των Πολιτιστικών δραστηριοτήτων που είναι αφιερωμένες στο ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο.
Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη διοργανώσε τις εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και την Αδελφότητα Πηγιωτών.

 

Δημοσίευση: 19 Αυγούστου 2018


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ 17-8-2018

Στις Πηγές ΄Αρτας Ιστορική έδρα του Δήμου Γ.Καραισκάκη έξωθεν του Κοινοτικού Γραφείου και στην Πλατεία Προέδρου Β.Καπερώνη πραγματοποιήθηκε ΑΝΟΙΚΤΗ συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Γ.Καραισκάκη με θέματα της ημερησίας διάταξης.
Η Ειδική αυτή συνεδρίαση έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης απόφασης του Δημ.Συμβουλίου για πραγματοποίηση συνεδριάσεων αυτού στην Ιστορική έδρα του δήμου ι κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 6 παρ. 3 του νόμου 3463/2006 (Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας) ορίζεται ότι « Στην ιστορική έδρα μπορούν μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να πραγματοποιούνται συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και επίσημες εορτές και τελετές.» Έτσι με την απόφαση αυτή τιμάται εμπράκτως από το δήμο μας η ιστορικότητας των Πηγών ( παλαιά ονομασία Βρεσθενίτσα).

 

Δημοσίευση: 18 Αυγούστου 2018


Πηγές Άρτας (Δεκαπενταυγουστος η γιορτή της Παναγίας)

Ο εορτασμός της Παναγίας σήμερα 15 Αυγούστου ήταν ξεχωριστός καθώς στην ενορία των Πηγών Άρτας ήρθαν τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πλήθος κόσμου έσπευσαν στον Ιερό ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου για να υποδεχτούν και να προσκυνήσουν το τίμιο λείψανο.

Δημοσίευση: 16 Αυγούστου 2018


ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΗΓΕΣ - Ι.Μ.ΣΕΛΤΣΟΥ

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου προς την Ιερά Μονή Σέλτσου ( Έργο προϋπολογισμού 240.000 € )
Έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου και εκτελείται από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

Δημοσίευση: 13 Αυγούστου 2018


RIVER PARTY ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 7ο RIVER PARTY στις Πηγές Άρτας στην περιοχή Μηλαία του Αχελώου ποταμού.

Δημοσίευση: 13 Αυγούστου 2018


ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΝ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ.

Η Αδελφότητα Πηγιωτών Αρτας σε συνεργασία με τον Δήμο Γ.Καραισκάκη -Τοπική Κοινότητα Πηγών στο πλαίσιο της κοινωνικής και εθελοντικής προσφοράς οργανώνουν απο κοινού δράση ευπρεπισμού, αποψήλωσης και καθαρισμού δρόμων πλατειών,αθλητικών εγκαταστάσεων και κοινοχρήστων χώρων του οικισμού με ίδια μέσα, και εθελοντική συμμετοχή συνδημοτών μας, προκειμένου καλυφθούν επείγουσες ανάγκες ευπρεπισμού του χωριού μας .Ενας ακόμη επιπλέον λόγος είναι ότι εφέτος ο δήμος δεν έχει στη διάθεσή του εποχικό προσωπικό, αφού η απόφαση του ΥΠΕΣ είναι να προσληφθούν τον Οκτώβριο.

 

Δημοσίευση: 9 Αυγούστου 2018


ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Ξεκίνησε από , 1/8/2018 και ώρα 14:00, μέχρι και την 20/8/2018 και ώρα 12η μεσημβρινή, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, εγγεγραμμένους στο μητρώο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανέργους, ηλικίας άνω των 18 ετών, για 30.333 θέσεις πλήρους απασχόλησης και για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, στο πλαίσιο της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης, σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας».

Στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη θα απασχοληθούν με οκτάμηνη πλήρη απασχόληση τριάντα (30)  άτομα ως εξής:

 

Δημοσίευση: 2 Αυγούστου 2018


ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Ενημέρωση στους δημότες όλων των Τοπικών Κοινοτήτων για το Κτηματολόγιο θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως και την 31η Αυγούστου συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για την κάθε Τοπική Κοινότητα.
Για τους ετεροδημότες που διαμένουν στην Αθήνα θα οριστεί ημερομηνία ενημέρωσης τον μήνα Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζουμε ότι η υποβολή δηλώσεων στο εθνικό κτηματολόγιο αρχίζει απο 30-10-2018 έως και 30-1-2019.

Δημοσίευση: 1 Αυγούστου 2018


ΕΟΡΤΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΗΔΟΝΙΑΣ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ 26-7-2018

Με μεγάλη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος στις 26 Ιουλίου η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στην Αηδονία Πηγών. Αξιοσημείωτη ήταν φέτος η εντυπωσιακή κοσμοσυρροή, τόσο την παραμονή κατά το Μέγα Εσπερινό, όσο και ανήμερα κατά τη Θεία Λειτουργία.

 

 

Δημοσίευση: 27 Ιουλίου 2018


ΕΟΡΤΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-7-2018

 Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα με μεγάλη λαμπρότητα αλλά και θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε και φέτος η εορτή του Προφήτη Ηλία στο ομώνυμο γραφικό εκκλησάκι του χωριού των Πηγών στις πλαγιές του Κοκκινόλακκου. Αξιοσημείωτη ήταν φέτος η εντυπωσιακή κοσμοσυρροή, τόσο την παραμονή κατά το Μέγα Εσπερινό, όσο και ανήμερα  της εορτής όπου πλήθος κόσμου από τους γύρω οικισμούς και τα χωριά προσήλθε να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία, την πανηγυρική  δοξολογία και το Μέγα Αγιασμό. Κόντρα στο σύστημα που διαμορφώνει νέους νόμους, νέους κανόνες και νέα ήθη, οι κάτοικοι του χωριού προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα έθιμα τις αρχές και τις ηθικές αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκαν.

 

Δημοσίευση:  20 Ιουλίου 2018


ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ, ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ 24-6-2018
''ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ"
"(EΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 21-24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018)
Σε συνεργασία με το Μουσικό Σχήμα «Σπύρος Νικολάου -Ανδρομέδα»

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Ευρωπαική ημέρα μουσικής με μουσικές εκδηλώσεις σε 50 πολεις της Ελλάδος και ανάμεσα σε αυτές μία μοναδική περιοχή,ναι η Κοιλάδα του Αχελώου,Κάτι πρωτόγνωρο και πρωτοποριακό για την περιοχή μας.Ηταν μια θετική πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας Αντώνη Κοσσυβάκη που μας συμπεριέλαβε στις 50 αυτές πόλεις. Μια εθελοντική δράση μουσικών σχημάτων αφιερωμένα στα πέτρινα γεφύρια της και ένα μουσικό μήνυμα για την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου με γενική συντονίστρια την Παρθενία Χαρίτου. Ως Αδελφοτητα Πηγιωτών αισθανόμαστε ικανοποιημένοι για την προσφορά μας στην δράση που έγινε στη Γέφυρα Κοράκου. Ηταν μια κίνηση που του χρόνου θα έχει περισσότερη οργάνωση με συνεργασία πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας,των καλλιτεχνών -και είναι πάμπολλοι- που προέρχονται απο αυτήν και των δήμων που περιβάλλουν την Κοιλάδα. Το θετικό μήνυμα εξ άλλου το έδωσε ο δήμαρχός μας που παραβρέθηκε σε δύο δράσεις στη Γέφυρα Κοράκου και στη γέφυρα Μεσοπύργου αγκαλιάζοντας και ενθαρρύνοντας την διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων. Αξίζει αυτές οι δράσεις να στηρίζονται απο όλους! Ευχαριστούμε πολύ το μουσικό σχήμα ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ του Σπύρου Νικολάου που εθελοντικά και χωρίς καμία αμοιβή ήρθε από μακρυά και πήρε μέρος στην εναρκτήρια εκδήλωση της Γέφυρας Κοράκου,αλλά και επισκέφτηκε και το κέντρο του χωριού μας.Μας εντυπωσίασε η ζεστασιά τους και η απλότητα ενος σπουδαίου Καλλιτέχνη. Σπύρο Σε ευχαριστούμε πολύ και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα ξαναχαθούμε.....Γεμίστε τα ποτήρια σας.... και πάμε για τον Αστερισμό της ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ.... !!!! και του χρόνου!!!!!

Δημοσίευση: 25 Ιουνίου 2018


Γιορτή λήξης σχολικού έτους 2017 – 2018

Δημοτικού Σχολείου Μηλέας Πηγών Άρτας

Με μια όμορφη γιορτή, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2018 , οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μηλέας Πηγών Άρτας, έκλεισαν τη φετινή σχολική χρονιά.

Τη γιορτή παρακολούθησαν ο Δήμαρχος κ. Περικλής Μίγδος, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πηγών κ. Ηλίας Δήμος,μαθητές, γονείς αλλά και πολλοί κάτοικοι του χωριού μας.
Όλα ήταν υπέροχα και συγκινητικά.
Ήταν μια ωραία και ζεστή γιορτή που οργάνωσε η Δασκάλα κα. Έλενα Νικολάου μαζί με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων η οποία θα μείνει αξέχαστη σε πολλούς και κυρίως στα παιδιά …. διότι δεν υπάρχει γιορτή λήξης της χρονιάς χωρίς συγκίνηση, ειδικά όταν από τη μια βαθμίδα μεταβαίνουν τα παιδιά στην επόμενη…

Η γιορτή έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.
Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των μαθητών, των δασκάλων, των γονέων και των φίλων του σχολείου έκλεισε μια δημιουργική και εποικοδομητική χρονιά γεμάτη επιτυχίες, εμπειρίες και προκοπή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζωή των παιδιών δεν είναι μόνο δουλειά, διάβασμα και κόπος, είναι και χαρά, απόλαυση, παιχνίδι. Σήμερα ανοίγεται ολόφωτος ο δρόμος των διακοπών, χαρείτε με την ψυχή σας τις ομορφιές της ωραίας εποχής.
Παίξτε, γελάστε και απολαύστε το καλοκαίρι και τις διακοπές σας. Ευχόμαστε σε όλους. Καλό Καλοκαίρι.

 

Δημοσίευση: 15 Ιουνίου 2018


ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

3η ΕΚΘΕΣΗ "ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΗ"

Στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου 10-13 Μαίου η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας συνδράμει για την τουριστική προβολή και ανάδειξη του τόπου μας μέσω του περιπτέρου του Δήμου Γ. Καραισκάκη.

Δημοσίευση: 15 Μαίου 2018


 29/30-4-2018 ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ -ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΟΣ ''ΤΟΠΟΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ ΣΕΛΤΣΟ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ΄΄

Το Μεσολόγγι και το Σέλτσο ανταμώνουν στη Μυτιλήνη με τη Μονή του Αγίου Ταξιάρχη στο Μανταμάδο

Αρχίζει σήμερα Κυριακή στις 8μμ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και την Δευτέρα στις 11πμ στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, το διήμερο Φεστιβάλ με θέμα "Τόποι θυσίας και αυτοθυσιας'' σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Η δράση αυτή υλοποιείται απο ομάδα εκπαιδευτικών των Δνσεων Αιτ/νίας και Λέσβου, και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τους τρεις δήμους Γ. Καραϊσκάκη Άρτας-Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου-Μυτιλήνης την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Πολιτιστικό Σύλλόγο της ΄Αρτας ΄΄Ο Μακρυγιάννης΄΄ και την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας,
Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί το 2021 με την συμπλήρωση των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Στόχος του προγράμματος αυτού, είναι η διάδοση της ιστορίας και της παράδοσης, η σύσφιξη σχέσεων με τόπους εντός και εκτός Ελλάδας με παρόμοια ιστορία και η συνεργασία σε θέματα πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις μνήμης στους τρείς αυτούς ΤΟΠΟΥΣ ΘΥΣΙΑΣ εντάσσονται στον θεματικό κύκλο που προαναφέραμε ως ιστορική προσέγγιση και κατανόηση των γεγονότων σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Να γίνει η ιστορία μας κτήμα των της μαθητικής κοινότητας με θέματα που αν και άγνωστα στο ευρύ κοινό εν τούτοις είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας. Διοργανώνονται δε όπως προαναφέραμε από φορείς των τριών αυτών τόπων.

Η συσχέτιση των τριών αυτών τόπων ΣΕΛΤΣΟ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ ως παραδείγματα αυτοθυσίας, δεν είναι καθόλου τυχαία. Όπως έχουμε κατά καιρούς αναφέρει , το Σέλτσο υπήρξε-χωρίς καμία υπερβολή- ο προάγγελος της Ελληνικής Επανάστασης η πρώτη δάδα της Ελευθερίας, αλλά και προπομπός της Εξόδου του Μεσολογγίου το 1826, είκοσιδύο χρόνια πρίν από τον Απρίλιο του 1804.
Στο Σέλτσο όπως στο Μεσολόγγι απέλπιδα Ηρωική έξοδο και θυσία έκαναν οι πολιορκημένοι Σουλιώτες με επικεφαλής πάλι τους Σουλιώτες, Μποτσαραίους , Κουτσονικαίους και άλλους . ΄΄ΠΑΣΑ ΠΕΤΡΑ ΣΤΑΖΕΙ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΖΟΥΣΙ ΟΙ ΒΡΑΧΟΙ΄΄ στο Σέλτσο. Ανείπωτη θυσία-άγνωστη σε πολλούς- για τους χιλίους τριακόσιους υπερασπιστές του που θυσιάστηκαν εκεί για της πατρίδας την ελευθερία. Στο Σέλτσο βρέθηκε ο 13ετής τότε Μάρκος Μπότσαρη που πολέμησε στο Μεσολόγγι ανταμώνοντας πάλι το θείο του το Νότη Μπότσαρη τον Λάμπρο Κουτσονίκα και τους άλλους Σουλιώτες και το υπερασπίστηκε . Στον κήπο των Ηρώων του Μεσολογγίου ξεχωριστή θέση έχει ο τάφος του Μάρκου Μπότσαρη και η στήλη του Νότη Μπότσαρη με αναφορές στο Σέλτσο το Νιγκόζι και τη Γέφυρα Κοράκου τόποι αιματοβαμμένοι.
Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Σέλτσου ανταμώνουν με τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Μεσολογγίου στο ποίημα του Δ.Σολωμού. και στο Μουσικό έργο του μεγάλου Συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου. ΄΄Δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά κι ελεύθεροι να μείνουν εκείθε με τους αδελφούς εδώθε με το χάρο΄΄είναι η απόφαση που πήραν και δεν έκαναν πίσω. Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός…..στέκει στο Μεσολόγγι στέκει και στο Σέλτσο, στέκει και στη Μυτηλήνη ως παράδειγμα αυτοθυσίας. Σήμερα Το Μεσολόγγι και το Σέλτσο ανταμώνουν με τη Μονή του Αγίου Ταξιάρχη στο Μανταμάδο της Λέσβου όπου εκεί, το 1766 έγινε η μεγάλη σφαγή από πειρατές Αγαρηνούς. Η εικόνα δε του Αγίου Ταξιάρχη είναι φτιαγμένη από χώμα ποτισμένο με το αίμα των σφαγιασθέντων. Επίσης συνδέεται με τις πράξεις αυτοθυσία της Μικρασιάτισας μάνας και τις σφαγές των Τούρκων.

Εκ μέρους της Αδελφότητας Πηγιωτών Αρτας συγχαίρουμε τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες της σημερινής εκδήλωσης –αφιέρωμα, στους τόπους Αυτοθυσίας Σέλτσο –Μεσολόγγι –Μυτιλήνη ευχόμενοι καλή επιτυχία.

Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την ικανοποίηση και τη χαρά για την συμμετοχή της Αδελφότητας στη δράση αυτή. Για εμάς τους Πηγιώτες η επιλογή του Σέλτσου -της Κιβωτού της Αυτοθυσίας των Σουλιωτών τον Απρίλιο του 1804- ως έναν από τους τρείς τόπους αυτοθυσίας δίπλα στο Μεσολόγγι και το Μανταμάδο της Μυτιλήνης ,είναι υψίστη τιμή και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να δικαιώσουμε αυτή την επιλογή και θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας. Συνάμα είναι δικαίωση των προσπαθειών μας στην ανάδειξη αυτού του άγνωστου μέχρι πριν λίγα χρόνια ιστορικού τόπου. Η παρουσία σας πέρυσι στην ημερίδα της 2 Αυγούστου 2018 στις Πηγές Άρτας την ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη ήταν άκρως συγκινητική και θα μας μείνει αξέχαστη.
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ 29-4-2017

Δημοσίευση: 3 Μαίου 2018


 

ΕΟΡΤΗ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

Από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ονομάζεται, επίσης, Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος. Ειδικά στη χώρα μας, δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχει εξωκλήσι ή εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του, ενώ το όνομα Γεώργιος είναι από τα πλέον συνηθισμένα.

Κατά τους συναξαριστές και την Ιερή Παράδοση, ο Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281 στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Ο πατέρας του Γερόντιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Καππαδοκίας και ήταν στρατιωτικός και Συγκλητικός. Η μητέρα του Πολυχρονία καταγόταν από τη Λύδδα της Παλαιστίνης. Και οι δύο γονείς του Γεωργίου είχαν βαπτιστεί χριστιανοί.

Ο Άγιος Γεώργιος κατέχει μια σημαντική θέση στο λαϊκό εορτολόγιο. Οι εορτές του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου) και του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) ελαμβάνοντο παλαιότερα ως χρονικά ορόσημα για τις αγροτικές και ποιμενικές συμφωνίες (προσλήψεις βοσκών, καλλιέργεια κτημάτων κλπ), καθώς διαιρούν τον χρόνο σε δύο εξαμηνίες. Η γιορτή μέσα στην πασχαλινή περίοδο δίνει την ευκαιρία για ένα ανοιξιάτικο πανηγυρισμό στα πολλά εξωκλήσια και τις στάνες των κτηνοτρόφων, με προσφορά γαλακτερών στους επισκέπτες και ζωοθυσίες (κουρμπάνια) προς τιμή του Αγίου.

Ο Μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος είναι ο προστάτης-Άγιος: του Ελληνικού Πεζικού, των Προσκόπων, των Σταυροφόρων και της στάνης.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Την Δευτέρα, 23 Απριλίου, μνήμη του Αγ.Γεωργίου, πανηγυρίσαν ο Ιερός Ναός του Αγ.Γεωρίου στον οικισμό Ιτέα Πηγών Άρτας και ο Ιερός Ναός του Αγ.Γεωρίου στον οικισμό Μηλαία Πηγών Άρτας. Με λαμπρότητα, τελέσθη η θεία λειτουργία και με τη συμμετοχή πλήθος πιστών, τίμησαν τον Τροπαιοφόρο Άγιο.

Εορτή του Αγ.Γεωργίου στον οικισμό Ιτέας Πηγών

 ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΙΤΕΑΣ ΠΗΓΩΝΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΙΤΕΑΣ ΠΗΓΩΝ

 

ΕΟΡΤΗ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΗΛΑΙΑΣ ΠΗΓΩΝ (ΓΡΕΒΙΑ)

 ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΓΡΕΒΙΑ 1956)ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΗΛΙΕΣ ΠΗΓΩΝ (ΓΡΕΒΙΑ)

Δημοσίευση: 23 Απριλίου 2018


ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ ΔΕΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ - ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΣΕΛΤΣΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΤΟΥ 1804

Σήμερα Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, τιμήθηκε αυτή η ημέρα της ανείπωτης αυτής θυσίας, την οποία διοργάνωσαν η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας, με τη συνδρομή του δήμου Γ. Καραισκάκη, στο χώρο της Ιεράς Μονής Σέλτσου.Η εκδήλωση άρχισε στις 10.30 και η οποία περιλάμβανε: Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης-αρτοκλασία, Ρίψη στεφάνων στο όπισθεν της μονής φοβερό βάραθρο της Γκούρας τον΄΄Πέτακα΄΄ όπου έπεσαν τα 250 και πλέον γυναικόπαιδα των Σουλιωτών, Σύντομη ενημερωτική ομιλία και Προσφορά γλυκών και αναψυκτικών από την Αδελφότητα Πηγιωτών.

Την τελετή τιμησαν με την παρουσία τους απόγονοι των Σουλιωτών, ο Μητροπολίτης Άρτας Καλίνικος,ο Δήμαρχος Γ,Καραισκάκη κ.Περικλής Μίγδος,δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος ανθρώπων απο διάφορες περιοχές της ελλάδος.

Οι εκδηλώσεις αυτές στο τόπο θυσίας των Σουλιωτών στο Σέλτσο, όλα αυτά τα χρόνια, έχει γίνει κοινή συνείδηση πλέον ότι στο χώρο αυτό, έγινε ένα νέο Υπέρτερο Ζάλογγο και -όπως ειπώθηκε από πολλούς- «Το Μεσολόγγι της Ηπείρου»- Ιερά Κιβωτός της θυσίας των Σουλιωτών,πολύτιμο και ακατέργαστο πετράδι της Ιστορίας του Έθνους μας.

Δημοσίευση: 21-4-2018


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 1949 ΑΝΑΤΙΝΑΧΤΗΚΕ Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ   28-3-2018

 

         «ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ 

      ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ»

 

Κλείνουν σήμερα 69 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 28ης Μαρτίου 1949 της ανατίναξης της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου. Τότε που αδελφικά χέρια, Ελληνικά χέρια, χέρια των ανδρών του Δημοκρατικού Στρατού μέσα στη δίνη του εμφυλίου σπαραγμού προέβησαν στην απονενοημένη και καταστροφική αυτή ενέργεια, προφανώς σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν, από τον Εθνικό Στρατό, σε μια από τις σημαντικότερες και φονικότερες μάχες του Εμφυλίου. Δεν υπάρχει βέβαια καμία δικαιολογία για την καταστροφή της αλλά δεν είναι και ώρα να καταλογίζουμε ευθύνες ούτε νόημα έχει. Προείχε τότε η προστασία της από όλους και με κάθε τίμημα......
Η θρυλική Γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων. Έζησε για 434 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου.Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα.Σήμερα έχουν μείνει δύο μικρά κομμάτια της γέφυρας από τις δύο πλευρές του Αχελώου.Η θρυλική Γέφυρα του Κοράκου ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι» κτίστηκε από τον Άγιο Βησσαρίωνα το 1515.

Σήμερα, αποστασιοποιημένοι από τα γεγονότα εκείνης της εποχής επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε μία και μόνη προσπάθεια . Στην αναστήλωση της θρυλικής γέφυρας Κοράκου . Είναι μία αυτονόητη ιστορική Υποχρέωση που αφορά όλους μας και πρωτίστως εμάς ως Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας και ως μέλος της Διανομαρχιακής -Διαπεριφερειακής Οργανωτικής επιτροπής για την Αναστήλωση της .
Το θέμα της Αναστήλωσης της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου απο τα μέλη της Οργανωτικής διανομαρχιακής-διαπεριφερειακής Επιτροπής Αρτας- Καρδίτσας για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κορακου και την προστασία της Κούλιας και της Κουτσοκαμάρας τίθεται με κάθε αφορμή και σε κάθε αρμόδιο.
Έτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στις Πηγές ΄Αρτας , μετά το πέρας των εκδηλώσεων στην Ιερά Μονή Σέλτσου στις 23 Αυγούστου του 2016, επισκέφθηκε τα ερείπια της Γέφυρας Κοράκου και με δήλωση του τάχθηκε υπέρ της Αναστήλωσής της και στηρίζει αμέριστα τις προσπάθειες μας.
Όμως το θέμα της Αναστήλωσης από το 2014 και μετά πέρασε τα σύνορα της Ελλάδος και έγινε πλέον Πανευρωπαϊκό αίτημα.
Έφτασε στις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ενέργειες του συμπατριώτη μας από την Μεγαλόχαρη Άρτας του Αντώνη Κοσσυβάκη .
Είναι ο ίδιος πού έφερε στην Κοιλάδα του Αχελώου την Ευρωπαία Επίτροπο Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου τον Μάιο του 2015 η οποία μετά την επίσκεψή της στην Ιστορική Μονή Σέλτσου πήγε στα ερείπια της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου όπου δήλωσε ότι θα βοηθήσει αν πάει Πρόταση Ανακατασκευής στις Βρυξέλες.
Έγιναν δηλώσεις για το θέμα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, από την Επίτροπο Πολιτισμού Σίλβια Κόστα, την Ευρωπαία Επίτροπο Ντόρις Πακ ,τον κ. Τζιάννι Πιτέλα και άλλους ΄Ελληνες και ξένους Ευρωβουλευτές.
Προ ημερών δε σύσσωμη η Εθνική ομάδα Ποδοσφαίρου. του EYRO 2004 κατά την επίσκεψή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έβαλαν την υπογραφή τους στην αφίσα της Γέφυρας Κοράκου που είχε φτιάξει ο Αντώνης ο Κοσσυβάκης για το σκοπό αυτό, στηρίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθειά μας.
Προστίθενται έτσι και αυτοί δίπλα στον Όλυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκο και την Πρωταθλήτρια Βάσω Σκάρα που εξ υπαρχής μας στηρίζουν.
Με αφορμή αυτό ακριβώς το γεγονός η ΕΡΤ 3 πρόβαλε στις 27-3-2018 και στην εκπομπή '' ΕΠΟΙΚΙΝΩΝΙΑ'' 15λεπτο αφιέρωμα όπου αναδείχθηκε το θέμα με τον καλύτερο τρόπο .
Αρχίζουν να αποδίδουν οι προσπάθειες της Διανομαρχιακής Επιτροπής Άρτας -Καρδίτσας με Πρόεδρό της τον Αργιθεάτη Μενέλαο Παπαδημητρίου (πρωτοπόρος της ιδέας μαζί με τον καθηγητή του ΚΠΕ Μουζακίου Κώστα Γραμμένο και τον αείμνηστο Νίκο Μπαλά) και στην οποία συμμετέχει ενεργά η Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας . Αυτή διοργάνωσε την ημερίδα για το θέμα αυτό τον Αύγουστο του 2010 στις Πηγές ΄Αρτας και εξέδωσε σχετικό ψήφισμα συμπερασμάτων.
Ισχυρή είναι και η στήριξη του Μελετητή των Πέτρινων Γεφυριών του Σπύρου Μαντά,των Αργιθεατών μηχανικώ Κώστα Κωτή και Αναστασίας Κουτή δια την δωρεάν σύνταξη προμελέτης αλλά και τόσων άλλων που είναι δύσκολο να αναφερθούν εδώ . Τους ευχαριστούμε όλους.
Ευχαριστούμε επίσης τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως της ΕΡΤ,  και ιδιαίτερα τα Ηπειρώτικά και Θεσσαλιώτικα Μπλογκς και εφημερίδες για την προβολή των δράσεων της Οργανωτικής Επιτροπής.
Φτάνοντας στο σήμερα όμως δεν ξεχνούμε την προσφορά του Ηπειρώτη σκηνοθέτη της ΕΡΤ, του Νίκου Παπαθανασίου, δημιουργού του Ντοκιμαντέρ «Η θρυλική γέφυρα Κοράκου» που προβλήθηκε στην Άρτα για πρώτη φορά τον Ιούνιο 2015 στην αίθουσα του ΄΄ΣΚΟΥΦΑ'.
Από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου, περιμένουμε εκδήλωση ενεργειών αφού αποσπάσαμε την ρητή υπόσχεσή του κ. Καχριμάνη να βοηθήσει αμέσως μετά το πέρας εργασιών στη γέφυρα της Πλάκας. Ελπίζουμε να κινηθεί ταχύτερα στην υλοποίηση της.
Το ίδιο υποθέτουμε ισχύει και για τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Ψαθά, τον Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη κ. Π. Μίγδο, καθώς και τις Αυτοδιοικητικές αρχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας και του Δήμου Αργιθέας.
Όλοι μαζί με μια φωνή Ηπειρώτες και Θεσσαλοί να διεκδικήσουμε την υλοποίηση του αιτήματός που αποτελεί εν τέλει και μια ανεξόφλητη ιστορική υποχρέωση. Αυτή η πολύπλευρη συμμετοχή όλων των προαναφερομένων στην προσπάθεια υλοποίησης πιστεύουμε ότι θα είναι και ποιό αποτελεσματική. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν όλοι ότι δεν έχουν να κάνουν με αφελείς και αιθεροβάμονες. Έχουν να κάνουν με ξεροκέφαλους και πεισματάρηδες που χρέος τους είναι να εξοφλήσουν την ιστορία.. Το χρωστάμε στον Άγιο Βησσαρίωνα που την έφτιαξε ζητιανεύοντας. Το χρωστάμε στους Σουλιώτες του Σέλτσου που έπεσαν πολεμώντας μέχρι ενός πάνω της και στα εκατοντάδες γυναικόπαιδα που πνίγηκαν δίπλα της μαζί με τη Λένω Μπότσαρη. Για αυτούς που ο Γάλλος Ιστορικός ο Πουκεβίλ αναφέρει μεταξύ των άλλων για το «Ολοκαύτωμα» των Σουλιωτών στο Σέλτσο -αυτή την ανείπωτη σφαγή-τον Απρίλιο του 1804. «Χωρίς αμφιβολία η Γέφυρα Κοράκου θα υπενθυμίζει για πολύ καιρό τα τελευταία τέκνα του Σουλίου που χάθηκαν το 1804 στις όχθες του Αχελώου. Οι δύστυχοι! Εδώ θα έπρεπε να έχει στηθεί ένα μνημείο γι ' αυτούς που να υπενθυμίζει τη θυσία και το θάνατο τους. Ωστόσο δεν τους πρόσφεραν τίποτε άλλο παρά μόνο μια αιματηρή σελίδα στην Ιστορία της Ελλάδος».. Το χρωστάμε στον Καραϊσκάκη και την Κλεφτουριά που την είχε πέρασμά του. Το χρωστάμε στους προγόνους μας που τη διάβαιναν ζαλιγκωμένοι καλαμπόκι και αλάτι από το Μουζάκι. Το χρωστάμε σ΄αυτούς που μάτωσαν υπερασπίζοντάς την και που έκλαψαν και πόνεσαν όταν ανατινάχτηκε. Κυρίως όμως το χρωστάμε στη μελλοντική γενιά. Αυτή που κληρονομεί και τις μνήμες μας. Αν εμείς τις σκορπίσουμε, τι θα τους δώσουμε; την Ευχή μας;
Επιτέλους ας ξεκινήσει από την Περιφέρεια Ηπείρου τοΥπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Πολιτισμού η ανάθεση κύριας μελέτης ώστε να έχουμε κάτι σαν βάση διεκδίκησης. Ζητείται κοινή βούληση. Ας βρεθεί μεταξύ μας . Διότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν γνωρίζει σύνορα ούτε τοπικές ιδιοκτησίες. Ανήκει σε όλους . Να ενώσουμε λοιπόν όλοι τις δυνάμεις μας και να απαιτήσουμε επιτέλους έργα και λύσεις . Σ' αυτή την κατεύθυνση θα θέλαμε να συνδράμουν οι δύο Ομοσπονδίες Ραδοβιζινών και Αργιθεατών ως και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής μας και να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες αυτές. Εν τέλει υπάρχει ανεξόφλητο Ιστορικό Χρέος. Να βοηθήσουμε όλοι στην αναστήλωση αυτού του μνημείου. Για να κλείσει επιτέλους, μια ακόμη ανοιχτή ιστορική πληγή και να γίνει γέφυρα φιλίας για το μέλλον. Εύστοχα ο Ηπειρώτης σκηνοθέτης της Ε.Ρ.Τ ο Νίκος Παπαθανασίου δημιουργός της ταινίας «Σαν παραμύθι –Η Θρυλική Γέφυρα Κοράκου» επισημαίνει ότι «ΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ» που θα την ξαναχτίσει.. Ελπίζουμε- όποιος και αν είναι, φορέας η πρόσωπο-να βρεθεί και σύντομα!!! ΄
Έτσι με αφορμή την σημερινή επέτειο της καταστροφής της , ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΜΑΣ . Ότι δεν απεμπολούμε ούτε για μια στιγμή τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας που αφορούν την Αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου και της Κούλιας. Ούτε βεβαίως και της θαμμένης στα μπάζα των έργων εκτροπής Ρωμαϊκής γέφυρας της Κουτσοκαμάρας. Ούτε και των υπόλοιπων μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής που περικλείει η Κοιλάδα του Αχελώου και που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους Ελπίζουμε ότι τα παραπάνω θα βρούν΄΄ ευήκοα ώτα΄΄ και δεν θα μείνει ως μια καταγραφή διαμαρτυρίας ενός Πολιτιστικού Συλλόγου ,και ως τέτοια να αντιμετωπιστεί, διότι σε περίπτωση αδιαφορίας, έπονται και οι ευθύνες όλων .

ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

   

Δημοσίευση: 28 Μαρτίου 2018


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Εορτάστηκε και φέτος στις Πηγές Άρτας - Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη η ημέρα της Εθνικής εορτής της 25 Μαρτίου. Μετά τη θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν.Γεννήσεως Θεoτόκου στο κέντρο των Πηγών, ακολούθησε Δοξολoγία στο χώρο του Μνημείου Ηρώων Σουλιωτών στην Κεντρική Πλατεία Προέδρου Βασ. Καπερώνη παρουσία των κατοίκων του χωριού. Στην τελετή παρέστη και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του δήμου Γ.Καραισκάκη ο δημοτικός σύμβουλος Αντωνάκης Αιμίλιος ενώ ως εκπρόσωπος της Αδελφότητας Πηγιωτών κατέθεσε ο Νικόλαος Π.Ζήσης.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο που εψάλη από τους παρισταμένους σε κλίμα συγκίνησης.
Ανάλογος εορτασμός πραγματοποιήθηκε και στην Μηλέα Πηγών όπου έγινε δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείου πεσόντων από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Ηλία Δήμο και την διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Μηλεών Πηγών.
Τήν Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 και σύμφωνα με το Σχολικό πρόγραμμα έγινε η γιορτή στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μηλέων όπου οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και αναγνώστηκαν ομιλίες και πανηγυρικοί της ημέρας.
Οι παραπάνω εκδηλώσεις έδωσαν μια στήριξη και μια αισιόδοξη νότα στους μόνιμους κατοίκους του χωριού μας.

Πιστεύουμε όμως ότι αυτές θα πρέπει να αναβαθμιστούν, όπως αξίζει σε μια Ιστορική έδρα δήμου, όπως είναι οι Πηγές Άρτας.

 25 Μαρτίου 2018

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Δημοσίευση: 26 Μαρτίου 2018


ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ "ΛΕΝΩ ΜΠΟΤΣΑΡΗ" ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

Δημοσίευση: 9 Μαρτίου 2018


ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ 3-3-2018 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΝ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΣΤΗ «ΛΑΜΨΗ»

Πραγματοποιήθηκε στις 3-3-2018 Σάββατο βράδυ, με μεγάλη επιτυχία στο κέντρο διασκέδασης <<ΛΑΜΨΗ>> στην Αθήνα, ο ετήσιος χορός της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας. Σε ένα κατάμεστο κέντρο, με δημοτική ορχήστρα τα μεγάλα ονόματα της δημοτικής μουσικής, Νίκος Βλαχοδήμος, Χριστόδουλος Κωσταρέλος, Δημήτριος Καρακώστας, Ευτέρπη Λημναίου, Σοφία Βότα, κ.α. οι Πηγώτες με τους φίλους τους και συμπατριώτες διασκεδάσαμε σε ένα θαυμάσιο περιβάλλον μέχρι πρωίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος, ο Αντώνης Κοντός- Ιατρός και Έφορος τύπου της Πανηπειρωτικής, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών κ. Νίκος Μπαλατσός ,ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Γ, Καραισκάκη και συγχωριανός μας κ. Αιμίλιος Αντωνάκης, ο Πρόεδρος της διανομαρχιακής επιτροπής ΄Αρτας-Καρδίτσας για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου κ, δικηγόρος Λαογράφος κ.Μενέλαος Παπαδημητρίου με τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου Ανθηριωτών, η εκπρόσωποι του Συλλόγου Διχομοιριτών Λουκία Ντούβαλη και Ανδρέας Τζίτζηρας η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ρετσιανών Αννα Λάιου καθώς και άλλα μέλη συλλόγων περιοχής Ραδοβιζίων. Από το χωριό μας ήρθαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Γιώργος Οικονόμου ειδικός συνεργάτης του δήμου μας. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών κ. Καπερώνης Χρήστος και ο δήμαρχος Γ.Καραισκάκη κ. Περικλής Μίγδος.
Η παρουσία των Πηγιωτών αλλά και των υπολοίπων φίλων μας σε ημέρες κρίσης και οικονομικής ανέχειας, μας γέμισε όλους με αισιοδοξία και κουράγιο που τόσο πολύ τα έχουμε ανάγκη στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε .Αισθητή ήταν η παρουσία συγχωριανών μας από όλους τους συνοικισμούς του χωριού αλλά περισσότερο από τον Άγιο Βασίλειο ,την Ιτέα, την Αηδονιά τον Αγ. Νικόλαο και την Μηλέα (Γρέβια) που δεν υπολόγισαν τις υπαρκτές οικονομικές αδυναμίες-όπως όλοι μας αντιμετωπίζουμε- και έδωσαν το παρών για την στήριξη της Αδελφότητας.
Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την τιμή που μας έκαναν να παρευρεθούν στην εκδήλωση οι εκλεκτοί καλεσμένοι μας και οι συγχωριανοί και φίλοι μας.
Κατανοούμε τους συγχωριανούς και φίλους μας που λόγοι Υγείας, οικονομικοί ή προσωπικοί λόγοι, ή λόγοι ανεξάρτητοι της θελήσεώς των, τους εμπόδισαν να παρευρεθούν και εκφράζουμε την συμπάθειά μας και την αλληλεγγύη.
Επίσης στους συγχωριανούς μας που λόγω πένθους δεν παρευρέθηκαν, εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στην λύπη τους.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους όσους διέθεσαν δώρα και προσφορές για την λαχειοφόρο μας.
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

 

Δημοσίευση: 5 Μαρτίου 2018


ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 Γράφει ο Νικόλαος Ζήσης

Ο οικισμός Κασσιανός Πηγών Αρτας πήρε το όνομα του από τον ομώνυμο Ρωμαίο στρατηγό ο οποίος διήλθε και παρέμεινε με τη λεγεώνα του στην περιοχή, Ο Ρωμαίος αυτός στρατηγός, γιος ευγενών γονέων, διαβάζοντας τις Αγίες Γραφές, άφησε τη δόξα του κόσμου από τις τάξεις του στρατού και πήγε σε μοναστήρι. Έγινε πρότυπο τη μοναστικής ζωής, ταξίδεψε σε όλα τα μεγάλα και περιφανή κέντρα του ασκητισμού, την Αίγυπτο, τη Θηβαίδα, τη Νυτρία και τον Πόντο και στο τέλος έγινε Άγιος. Έγραψε τα γνωστά από τη «Φιλοκαλία» κεφάλαια «περί οκτώ λογισμών» και κοιμήθηκε εν ειρήνη. Για τον Άγιο Κασσιανό τού οποίου η μνήμη τιμάται στις 29 Φεβρουαρίου (άρα κάθε τέσσερα χρόνια) υπάρχει η παράδοση πως κάποτε παραπονέθηκε στο Θεό ότι οι άνθρωποι τιμούν υπερβολικά τον Άγιο Νικόλαο, ενώ  τον ίδιο σχεδόν καθόλου. Ο Θεός τότε έδωσε εντολή στους αγγέλους να φέρουν τον Άγιο Νικόλαο μπροστά του, για να διαπιστώσει ο ίδιος αν ο Άγιος Κασσιανός είχε δίκιο. Οι άγγελοι αφού μάταια αναζήτησαν τον Άγιο Νικόλαο στον ουρανό, ύστερα από πολλές προσπάθειες τον βρήκαν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα να προσπαθεί να σώσει τους ναυτικούς που κινδύνευαν. Τότε ο Θεός, αφού διαπίστωσε πόσο μοχθεί ο Άγιος Νικόλαος για τους ανθρώπους, τιμώρησε τον Άγιο Κασιανό για τα άδικα παράπονά του , να εορτάζει μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Στον οικισμό Κασσιανό έχει στηθεί εικονοστάσι, προς τιμήν του Αγίου.
Νίκος Ζήσης
 

 ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΑΓ.ΚΑΣΙΑΝΟΥ

ΣΗΜΕΡΑ 28-2-2018 ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΟΣΙΟΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ Ο ΡΩΜΑΙΟΣ.
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΠΗΓΩΝ-ΑΡΤΑΣ

Ο μόνος ΄Αγιος που εορτάζει κάθε τέσσερα χρόνια. Δηλ.κάθε δίσεκτο έτος. Eίναι ο Προστάτης του συνοικισμού.ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ. Ο οικισμός βρίσκεται βόρεια των Πηγών απέχει απο αυτόν 1,5 χιλιόμ.απο το κέντρο του και συνδέεται με δρόμο κατά τα 2/3 χωματόδρομο. Έχει υψόμετρο 920 μέτρα.Κατά την επίσημη απογραφή του 2011 είχε 13 (δεκατρεις) κατοίκους.Παλαιότερα είχε πάνω από εξήντα κατοίκους που ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία αλλά και την γεωργία.Έχει ξηρό και υγιεινό κλίμα. Σήμερα λίγοι κάτοικοι διαμένουν και δραστηριοποιούνται εκεί.Στήν μνήμη του του υπάρχει και ένα εικονοστάσι αφιερωμενο από τους κατοίκους του. Tην ημέρα της εορτής του στον οικισμό γινόταν τοπικό πανηγύρι .
Η παράδοση λέγει ότι το όνομα οφείλεται σε έναν Ρωμαίο στρατηγό τον Κασσιανό, ο οποίος σε μια περιοδεία του προερχόμενος από τη Ρώμη, στρατοπέδευσε με τη λεγεώνα του στην περιοχή αυτή (που ήταν μεγάλο οροπέδιο και εν συνεχεία ένα μεγάλο μέρος του από καθίζηση αποκόπηκε στη θέση που μέχρι και σήμερα λέγεται Κομμένη Σπηλιά. Εκεί αναπαύθηκε για ένα χρονικό διάστημα και συνέχισε την περιοδεία του προς την Ασία.Ερχόταν από το ΄Ακτιο κατευθυνόμενος προς την Θεσσαλία μέσω της γέφυρας που σήμερα την λέμε Κουτσοκαμάρα του Αχελώου μέσω Αργιθέας Τυμπάνου και Μουζακίου. Αργότερα ο Ρωμαίος αυτός στρατηγός εγκατέλειψε το στρατιωτικό βίο και έγινε ασκητής.Σε άλλες περιοχές κατά τα μη δίσεκτα έτη εορτάζεται την 28 Φεβρουαρίου. Για τον λόγο που εορτάζει κατά τα δίσεκτα έτη υπάρχει και λαική παράδοση.Μπορείτε να το διαβάσετε στο www.pigesartas.gr.
Ο Όσιος Κασσιανός ήταν Ρωμαίος στην καταγωγή, με γονείς πλούσιους και επιφανείς. Ή μεγάλη του ευφυΐα, ή φιλομάθεια και ή επιμέλεια του, ήταν από τους βασικούς παράγοντες, ώστε ο Κασσιανός να διακριθεί στις σπουδές του και να γίνει άριστος επιστήμων. Νέος ακόμη κατετάγη στο Ρωμαικό Στρατό. Διατηρήθηκε εγκρατής και σώφρων και κατά τη στρατιωτική του ζωή. Αργότερα ο Κασσιανός, άφησε τον στρατιωτικό βίο και έβαλε το ράσο της μοναχικής πολιτείας, όπου διέπρεψε σαν πνευματικός πατέρας.Θέλοντας όμως να γνωρίσει βαθύτερα την ακρίβεια της μοναχικής ζωής, περιήλθε όλα τα μεγάλα κέντρα του ασκητισμού, την Αίγυπτο, την Θηβαΐδα, την Νιτρία, Ασία, Καππαδοκία, και τον Πόντο.
. Ο Κασσιανός επίσης, έγραψε τα γνωστά από τη Φιλοκαλία κεφάλαια "περί των οκτώ λογισμών", πού τόσο πολύ διαβάζονταν και διαβάζονται από τους ασκητές.
ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ

ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ 28-2-2018

 

Δημοσίευση: 28 Φεβρουαρίου 2018


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ

Σαν σήμερα πριν 48 χρόνια στις 23 Φεβρουαρίου του 1968 ημέρα Παρασκευή δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F-84F με έδρα το Αεροδρόμιο της Λάρισας εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή, προσέκρουσαν στην κορυφή του όρους Κοκκινόλακου (ύψος 1750 μέτρα), δύο μίλια βορειοδυτικά του χωριού Πηγές, με αποτέλεσμα τη συντριβή τους και το θάνατο των χειριστών πρωτού χρησιμοποιήσουν τα εκτινασόμενα καθίσματα. Χειριστές ήταν ο Σμηναγός Βενετσάνος Άγγελος ετών 32 από την Καλαμάτα και ο Σμηναγός Κουθουρίδης Γεώργιος ετών 29 απο το Κιλκίς.Τους σορούς των αεροπόρων μετέφεραν οι κάτοικοι τις περιοχής στο κέντρο του χωριού των Πηγών όπου τις παρέλαβε ελικόπτερο. Μερικά κομάτια απο τα συντρίμια των αεροσκαφών βρίσκονται ακόμα και σήμερα στο σημείο του ατυχήματος.

AΝΑΦΟΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
ΓΙΑ ΔΥΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Βαρύς ο φόρος της Πολεμικής αεροπορίας από ατυχήματα πτώσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Εκατοντάδες πιλότοι γεμίζουν το λεύκωμα πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας « υπέρ πατρίδος» φυλάσσοντας τις εναέριες Θερμοπύλες. Από όλους σχεδόν ξεχασμένοι όμως. Δεν ζητούν τίποτε άλλο παρά μόνο την ενθύμηση και την τιμή της θυσίας τους .
Έτσι ηθικό καθήκον για ελάχιστο φόρο τιμής με ώθησε και εμένα να αφιερώσω αυτές τις λίγες γραμμές σε δύο αεροπόρους μας που έμελλε να χάσουν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στις βουνοκορφές της Πίνδου κοντά στο χωρίο μου στις Πηγές Άρτας πριν 48 χρόνια Ήταν η 23η Φεβρουαρίου του 1968 όταν δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F-84F που απογειώθηκαν από το Αεροδρόμιο της Λάρισας110ΠΜ/349 Μ Δ/Β εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή, προσέκρουσαν στην Νότια Πίνδο στην κορυφή του όρους Κοκκινόλακου (Κανάλια) (ύψος 1750 μέτρα), δύο μίλια βορειοδυτικά του χωριού των Πηγών Άρτας, με αποτέλεσμα τη συντριβή τους και το θάνατο των χειριστών
Αυτοί ήταν ο Σμηναγός Βενετσάνος Άγγελος ετών 32 από την Καλαμάτα και ο Σμηναγός Κουθουρίδης Γεώργιος ετών 29 από το Κιλκίς.
Πρωταίτιο του ατυχήματος ήταν η πυκνή νέφωση που επικρατούσε στην περιοχή ένεκα της οποίας ο σχηματισμός τριών αεροσκαφών δεν αντελήφθη εγκαίρως την χιονισμένη οροσειρά με αποτέλεσμα την πτώση και συντριβή των δύο αεροσκαφών που πετούσαν παράλληλα στο ίδιο ύψος, ενώ το τρίτο που πετούσε ποιο ψηλά μπόρεσε να αποφύγει την πρόσκρουση και έφτασε στην Λάρισα, χωρίς να γνωρίζει το ακριβές σημείο που χάθηκαν τα άλλα δύο. Μόλις 15 μέτρα ποιο ψηλά ήθελαν να περάσουν την βουνοκορφή. Παιχνίδι και αυτό της μοίρας τους. Επί πέντε ημέρες αεροπλάνα και ελικόπτερα πετούσαν σε όλη την περιοχή που ήταν καλυμμένη με πολύ χιόνι χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν το σημείο πτώσης των αεροσκαφών, Την πέμπτη ημέρα κατόρθωσαν να εντοπίσουν το σημείο πτώσης αλλά η προσέγγισή του είναι αδύνατη. ΄Ετσι κάτοικοι του χωριού σχημάτισαν ομάδες και μέσα σε αντίξοες συνθήκες μετά από πεζοπορία τεσσάρων ωρών μέσα στο χιόνι έφτασαν στο σημείο όπου ήταν τα συντρίμμια και περισυνέλεξαν τους σορούς των χειριστών και τα κατέβασαν στο κέντρο του χωριού μέσα σε κουβέρτες από όπου τα παρέλαβε ελικόπτερο της Πολεμικής αεροπορίας. Μερικά κομμάτια από τα συντρίμμια των αεροσκαφών βρίσκονται ακόμα και σήμερα στο σημείο του ατυχήματος θυμίζοντας το θλιβερό γεγονός . Πολλά κομμάτια που περισυλλέγησαν από συγχωριανούς μας φορτωμένα σε μουλάρια αποτελέσαν για καιρό αντικείμενο περιέργειας για όλους. Θυμάμαι - παιδί τότε- πολύ έντονα το γεγονός αυτό και χαρακτηριστικά την μεταφορά των νεκρών πιλότων στο Αητολίθι στο χωριό που ήταν το ελικόπτερο καί τον θρήνο των συγχωριανών για το χαμό τους.. Ενός εξ αυτών του ΄Αγγελου Βενετσάνου βρήκαν και την ταυτότητά του.

Δύο Πιλότοι ήρωες. Δύο περήφανοι αετοί άφησαν την τελευταία τους πνοή σε ένα αντάμωμα με τη μοίρα τους σε μια βουνοκορφή της Πίνδου.
Μαζί με τους υπόλοιπους πεσόντες θα μας θυμίζουν πάντα την αφοσίωση και την αυταπάρνηση στο καθήκον για την προστασία της πατρίδας μας από κάθε επιβουλή .
Καθήκον δικό μας μας να τους έχουμε παράδειγμα να θυμόμαστε τη θυσία τους και να τους τιμούμε. Καθήκον των Πηγιωτών να τους φτιάξουμε ένα απέριττο εικονοστάσι στην κορυφή του Κοκκινόλακου.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ

 

 Δημοσίευση: 23 Φεβρουαρίου 2018


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ 18 & 19-2-2018

Μεγάλη και απρόσμενη επιτυχία σημείωσαν οι καθιερωμένες πλέον εθιμικές Αποκριάτικες εκδηλώσεις της Κυριακής των Απόκρεω και της Καθαράς Δευτέρας της Αδελφότητας που έγιναν στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2018 στις Πηγές Άρτας Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη.
Η κεντρική Αποκριάτικη εκδήλωση έγινε στο καφέ-ψητοπωλείο ‘’Ο Πλάτανος’’ του Χρύσανθου Καπερώνη με καλές καιρικές συνθήκες αλλά και απουσίες συγχωριανών μας λόγω πένθους η ασθενειών τους. Η εντυπωσιακή προσέλευση των Πηγιωτών από όλους τους συνοικισμούς του χωριού, νέων και ηλικιωμένων αλλά και πολλών φίλων συνδημοτών μας ήταν τόσο μεγάλη που το κέντρο γέμισε πολύ γρήγορα.. Ακολούθησε η προσφορά πλούσιου φαγητού με ψητά κρέατα και εδέσματα δωρεά της Αδελφότητας. Την εμφάνιση τους στην εκδήλωση έκαναν πολλοί συγχωριανοί μας ντυμένοι με αποκριάτικες στολές αλλά και ομάδα καρναβαλιστών του Μεσοπύργου.
Τους προσκεκλημένους διασκέδασε δημοτική ορχήστρα του συγχωριανού μας καλλιτέχνη Κώστα Φώτου με τη Χρυσοβαλάντη η οποία κατόπιν προτροπής μας ξεκίνησε με το τραγούδι της Λένως Μπότσαρη σκορπίζοντας συγκίνηση σε όλους μας. Η διασκέδαση με ελεύθερο το χορό που κράτησε μέχρι την 5η πρωινή ώρα
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κουρτέσας, ο Aντιδήμαρχος Δ.Ε Τετραφυλλίας Νίκος Κουφούλης ο Δημοτικός Σύμβουλος και συγχωριανός μας Αιμίλιος Αντωνάκης ο δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Καστανιάς Χρήστος Τζουμανίκας ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πηγών Ηλίας Δήμος, ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου συγχωριανός μας Γεώργιος Οικονόμου ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γρεβιωτών Χρήστος Πίτας και ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Τάκης Παπαγεωργίου.Τους ευχαριστούμε θερμά που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας τους και μας έκαναν την τιμή να διασκεδάσουν μαζί μας.
Την επόμενη ημέρα της Καθαράς Δευτέρας ακολούθησε το έθιμο της φασουλάδας και η προσφορά εκλεκτών νηστήσιμων εδεσμάτων και ποτών στους συγχωριανούς μας προσφορά της Αδελφότητας. Εκ μέρους του δήμου παρίστατο ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κουφούλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αιμίλιος Αντωνάκης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ηλία Δήμος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Πηγιωτών αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει όλους τους συγχωριανούς φίλους, που συμμετείχαν σε αυτή την εκδήλωση που είναι ειδικά αφιερωμένη στους μόνιμους κάτοικους του χωριού μας.Σε αυτές τις ΄΄Πηγιώτικες Ρίζες΄΄ που μας κρατούν δεμένους με το χωριό μας .. Ευχαριστούμε τους προσκεκλημένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους . Ευχαριστούμε την καταπληκτική ορχήστρα που μας διασκέδασε. Επίσης αυτούς που αυθόρμητα βοήθησαν με χρηματικές προσφορές αλλά και προσφορές δώρων για την λαχειοφόρο προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδά της. Ήταν πράγματι μία αξέχαστη Πηγιώτικη βραδιά στο καταχείμωνο που σχολιάστηκε από όλους με τα καλύτερα λόγια. Κατανοούμε όλους όσους για λόγους υγείας ή άλλους λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς των δεν μπόρεσαν να παραστούν.΄Εχουν την συμπάθειά μας και την αλληλεγγύη μας.
Ξεχωριστά ευχαριστούμε αυτούς που συνέδραμαν στην προετοιμασία των δύο εκδηλώσεων και την άψογη εξυπηρέτηση στο σερβίρισμα φαγητών και ποτών αφήνοντας άριστες εντυπώσεις για την άψογη συμπεριφορά τους. Τέλος να ευχαριστήσουμε τους καταστηματάρχες του χωριού μας για τις διευκολύνσεις που μας παρείχαν για την εκδήλωση Κώστα Βελαέτη και Χρύσανθο Καπερώνη, με την οικογένειά του για τις διευκολύνσεις και την βοήθεια που μας παρείχαν ώστε να πετύχει αυτή η Πηγιώτικη βραδυά.

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΠΑΛΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Δημοσίευση: 22 Φεβρουαρίου 2018


"ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ"

Από τα κούλουμα 19-2-2018 στο χωριό Πηγές Άρτας.

Οι Πηγιώτες γιόρτασαν την Καθαρή Δευτέρα, όπως κατέγραψε το www.pigesartass.gr, με την παραδοσιακή φασολάδα το πέταγμα των χαρταετών και τα Σαρακοστιανά εδέσματα τα οποία πρόσφερε η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων 2018.

 

Δημοσίευση: 22 Φεβρουαρίου 2018


¨ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ¨

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο Αποκριάτικος χορός της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας που έγινε την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 στις Πηγές και συγκεκριμένα στο καφέ-ψητοπωλείο ‘’Ο Πλάτανος’’ του Χρύσανθου Καπερώνη.

Η προσέλευση των Πηγιωτών αλλά και πολλών φίλων των Πηγών ήταν τόση που το κέντρο γέμισε  ασφυκτικά.

Την εκδήλωση τίμησαν πολλοί προσκεκλημένοι,όπως ο Δήμαρχος κ.Περικλής Μίγδος και Αντιδήμαρχοι του Δήμου Γ.Καραισκάκη, καθώς και του Δήμου Αργιθέας αλλά και πολλοί εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων.

 

 

Δημοσίευση: 22 Φεβρουαρίου 2018


ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΗΓΩΝ.

 

Δημοσίευση: 9 Φεβρουαρίου 2018


Αποκριάτικο πάρτυ από το Δημοτικό Σχολείο Μηλέων Πηγών

To βράδυ της Τσικνοπέμπτης 8-2-18 στη Γρέβια πραγματοποιήθηκε αποκριάτικο πάρτυ-εκδήλωση, απο το δημοτικό σχολείο Μηλέας Πηγών Άρτας και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, με τη συμμετοχή των παιδιών του σχολείου των γονέων και φίλων της περιοχής.

Δημοσίευση: 9 Φεβρουαρίου 2018


ΧΟΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ή ΠΑΝΑΓΙΑ΄ ΜΗΛΕΑΣ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο ετήσιος χορός του "Συλλόγου Γρεβιωτών" καθώς και η κοπεί της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Αθήνα στο κέντρο "VOICE".

Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννης Πουρνάρας που καλωσόρισε τους καλεσμένους και απέστειλε τους χαιρετισμούς του σε όλους τους Γρεβιώτες που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν. Στην εκδήλωση παρεβρέθησαν ο Δήμαρχος Γ.Καραισκάκη κος Περικλής Μίγδος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ.Καραισκάκη κος Αιμίλιος Αντωνάκης, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών κος Χρήστος Καπερώνης, ο αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών κος Απόστολος Μπάκας, και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Άρτας κος Νίκος Μπαλατσός καθώς και πολλοί φίλοι και συνδημότες.

Η βραδιά κύλισε ευχαρίστα μέχρι πρωίας με το υπέροχο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του καταστήματος "VOICE".

 

Δημοσίευση: 4 Φεβρουαρίου 2018


ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΑΔΟΒΙΖΙΩΝ ΣΤΙΣ15-1-1854 ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ –ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΜΠΟΤΣΗ (ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ) ΑΡΤΑΣ

«Τι έχεις καημένε κόρακα και σκούζεις και φωνάζεις;
Μήνα διψάς για αίματα, για τούρκικα κουφάρια;
Αν εδιψάς για αίματα για τούρκικα κουφάρια
πέτα ψηλά κατ’ τ’ Άγραφα στου Άσπρου το γιοφύρι.
Εκεί θα φάς κρέας από Κατή και πλάτη από Βοϊβόντα
να κάμεις πήχυ το φτερό και σπιθαμί το νύχι.
Μη φοβηθείς τον πόλεμο, την τόση ταραχή…….»

Και πράγματι είχε πολλά τουρκικά κορμία εκείνη τη εποχή στα Ραδοβίζια να γευτεί και να χορτάσει ο κόρακας του δημοτικού αυτού τραγουδιού.

Γενάρης του 1854 Στο Ραδοβίζι. Στη φωλιά των Σταυραετών της Ρωμιωσύνης.Των Ανυπότακτων της Πίνδου και των Αγράφων. Στη Γή του Καραισκάκη του Κατσαντώνη και του Μπουκουβάλα. Εκεί που ποτέ δε σταμάτησε να ρέει το αίμα ή να σιγάσει πόθος για την Ελευθερία.Πενήντα χρόνια (50) πέρασαν από το ‘’Χαλασμό των Σουλιωτών στο Σέλτσο’’ στα 1804. Τριάντατρια (33) χρόνια πέρασαν από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Η μισή σχεδόν Ελλάδα ελεύθερη η άλλη όμως μισή παραμένει σκλαβωμένη ακόμη. Το «Ματωμένο Σύνορο του Ανίννου» είναι το αγκάθι στο κορμί της Ηπείρου που τη χωρίζει από τη Μητέρα Ελλάδα. Φράχτης σκλαβιάς απ’ άκρη σ’άκρη. Η περίφημη αυτή οριογραμμή που ξεκινά από τον Αμβρακικό Κόλπο (Γέφυρα Αννίνου σύνορα Αρτας -Αιτωλ/νιας) και καταλήγει στον Παγασητικό, καθορίστηκε με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1832 και τον διακανονισμό της Κωνσταντινούπολης. Αυτή η καταραμένη γραμμή κρατάει τα σκλαβωμένα παιδιά της την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη.Στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Ηπείρου η Τουρκική τυραννία έγινε πλέον αφόρητη. Στη θέση του Τυράννου των Ιωαννίνων του Αλή Πασά άλλοι τύραννοι Τούρκοι και Τουρκαλβανοί το ίδιο σκληροί σαν τον Αλή, καταπιέζουν τους υπόδουλους Έλληνες με σφαγές λεηλασίες και επιβολή αβάστακτων φόρων που κάνουν τους ανθρώπους να υποφέρουν στην πείνα και τη δυστυχία.
Όπως όμως και αν εγένετο, το θεριό που λέγεται Οθωμανική αυτοκρατορία αρχίζει να παραπαίει. Ήδη το 1853 ξεσπά ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος και ο Σουλτάνος δίνει εντολή να σταλούν στρατεύματα στην Κωνσταντινούπολη από την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.Ετσι οι καταπιεσμένοι Έλληνες βλέπουν μια αχτίδα ελπίδας να φέγγει μέσα στη μαύρη σκλαβιά τους και αναθαρρούν. Ο Δερβέναγας της ΄Αρτας Σουλειμάν Βέη Φράσσαρης με τα ένοπλα αποσπάσματα απαιτεί την είσπραξη σκληρών κεφαλικών φόρων να τα στείλει στο Σουλτάνο . Οι σκλαβωμένοι κάτοικοι της Ηπείρου αρχίζουν να δυσανασχετούν. Στα Ραδοβίζι δεν υπάρχει πλέον Αρματολίκι μετά την δολοφονία του Ψαρογιάννη το 1853 από τον Φράσσαρη ο οποίος επιστρατεύει πλέον τοπικούς οπλαρχηγούς στην υπηρεσία των Τούρκων να φροντίζουν για την είσπραξή των δυσβάστακτων φόρων.. Όμως στο νου τους οι Ραδοβιζινοί έχουν πάντα τον ξεσηκωμό, την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την Ένωση με την Μητέρα Πατρίδα . Ένα δεύτερο εικοσιένα χωρίς τη στήριξη των μεγάλων δυνάμεων που δεν καλοβλέπουν τις κινήσεις αυτές. (Τώρα βλέπεις οι Αγγλογάλοι είναι σύμμαχοι της Τουρκίας και εγγυώνται την ακαιραιότητά της. Ας είναι….
Αυτή τη φορά η φλόγα της επανάστασης ανάβει στην καρδιά των Ραδοβιζίων. Στη Μπότση της Άρτας σημερινή Μεγαλόχαρη. Της Επανάστασης αυτής προηγήθηκε η πρώτη Επανάσταση της Ηπείρου στις 15 Μαίου 1821 στη Ι.Μονή Αγ.Γεωργίου Βουργαρελίου Οι καπεταναίοι και Πρόκριτοι των Τζουμέρκων και Ραδοβιζίων σε συνάντηση τους με τον Γ.Καραισκάκη τον Μάρκο Μποτσαρη τον Γώγο Μπακόλα τους Κουτελιδαίους τον Ισκο τον Κουτσονίκα και τον Ράγκο ορκίζονται από τον ηγούμενο της Μονής Χριστόφορο με απόλυτη μυστικότητα -φοβούμενοι την διαρροή στους Τούρκους- ώστε να τους αιφνιδιάσουν.

Στις 30 Μαίου ξεκινούν τις μάχες. Χτυπούν τους Τούρκους στο Κομπότι και στη συνέχεια στις 18 Ιουνίου στη Λαγκάδα του Μακρυνόρους και σε όλη την Ήπειρο.Θά λήξει άδοξα με την μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου του 1822 μέ τη συντριπτική ήτα των επαναστατικών σωμάτων.


Μετά από 33 χρόνια,το 1854 επιχειρείται να γίνει εκ νέου κήρυξη της επανάστασης αφού οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες . Προοίμιο της Επανάστασης του 1854 είναι οι συγκρούσεις των Τούρκων στις 25 Δεκέμβρη του 1853 στη Σκουληκαριά με τον Δημ. Σκαλτσογιάννη. Η σπίθα του Σέλτσου και του 1821 γίνεται για τους Ραδοβιζινούς δάδα ελευθερίας που σε λίγο θα απλωθεί σε όλη την Ήπειρο τη Θεσαλία και τη Μακεδονία. Έτσι στις 15 Ιανουαρίου του 1804 Οι Πρόκριτοι του Ραδοβιζίου Ιωάννης Κοσσυβάκης-Δημήτριος Κόκκας-Κώστας Κοσμάς-Βασίλειος Νάκος-Ντούλας Βάσος-Κολιός Μαυρομάτης-Κώστας Πάνου Στούμπος- Δημήτριος Σκαλτσογιάννης-Γεώργιος Κατσικογιάννης-Κώστας Ντερέκος-Καραγιάννης Κοτζίλας-Κωνσταντίνος Τσιγαρίδας με προκήρυξή τους, καλούν στην Μπότση το λαό του Ραδοβιζίου να συναχθεί για να κηρύξουν την επανάσταση των Ραδοβιζίων που αμέσως γίνεται και επανάσταση της Ηπείρου. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της Μπότσης για το σκοπό αυτό. Η Μπότση ένα από τα κεφαλοχώρια των Ραδοβιζίων, ήταν σε θέση σχετικά οχυρά αφού πίσω της είχε ως προστασία τα όρη του Γαβρόγου και μπροστά της τον ορμητικό Αχελώο και την οροσειρά των Αγράφων. Από εκεί ελέγχονταν όλη Περιοχή των Ανω Ραδοβιζίων. Επίσης δεν ήταν εύκολα προσβάσιμη από την Άρτα για τους τούρκους, αφού απείχε πενήντα και πλέον χιλιόμετρα από αυτήν και οι επαναστάτες θα μπορούσαν σε περίπτωση ανάγκης ,να περάσουν στην Ελεύθερη Ελλάδα μέσω του Βάλτου.
Πλήθος λαού με δύναμη 450 ένοπλων από όλα τα χωριά του Ραδοβιζίου όπως την Βρεστενιτσα ( Πηγές) Σκουληκαριά, Μηγδιανά(Μηλιανά ), Σεκλέστα(Ελάτη), Βρατσίστα(Καστανιά) , Μήγερης (Τετρακώμου) ,Σέση (Καλεντίνη ),Σκουληκαριά, Βελετζικό, Σουμερού (Μεσόπυργος), Καταβόθρα(Αστροχώρι) Μπλαγκοβίτσα (Διάσελο) Κλειδί, Δημαριό και άλλα, συρρέουν στην Μπότση και εκεί στην Ι.Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου υψώνεται το λάβαρο της Επανάστασης –Σημαία κυανή με λευκό σταυρό εντός του οποίου είναι γραμμένο ‘’ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ’’ και από κάτω -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ -Αμέσως όλοι δίνουν τον παρακάτω όρκο μέσα στο μοναστήρι κατά ομάδες.


«Ορκίζομαι εις το Ιερόν Ευαγγέλιον, εις την Αγίαν Τριάδα και τον Εσταυρωμένον, ότι λαμβάνων εις χείρας τα όπλα δεν θέλω καταθέσει αυτά, ειμή αφού αποδιώξω τους τυράννους μου Οσμανλίδας από την γήν των πατέρων μου αποκαθιστών ελευθέραν την πατρίδα μου. Ορκίζομαι προσέτι εις τον ύψιστον ότι θέλω υπερασπίζεσθαι την σημαίαν και τους συντρόφους μου, χύνων αν η χρεία το καλέσει και την τελευταίαν σταλαματιάν του αίματός μου υπέρ αυτών»
Σκηνές άκρατου ενθουσιασμού και ρίγη συγκίνησης επικρατεί σε όλα τα χωριά του Ραδοβιζίου.Έφτασε και γι αυτούς επιτέλους η ώρα του ξεσηκωμού. Η επανάσταση είναι πλέον γεγονός. Οι επαναστάτες ξεχύνονται σε όλη στην περιοχή. Λίγες μέρες αργότερα σώμα 35 εθελοντών του Βάλτου, απωθεί την Τούρκικη φρουρά προς τη Γέφυρα Κοράκου και στα «Πέντε Αδέρφια» του Λιασκόβου και από την πλευρά της Άρτας, μέχρι το Κομπότι.
Τα Ραδοβίζια είναι πλέον ελευθέρα. Ο Φράσσαρης θορυβημένος από την απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη, στέλνει 800 τουρκαλβανούς να χτυπήσουν τους επαναστάτες. Στις 16 Ιανουαρίου οι Τούρκοι επιτίθενται στους επαναστάτες στην Μπότση. Γρήγορα όμως τρέπονται σε φυγή αφήνοντας πίσω τους απώλειες-πάμπολλα τουρκομνήματα και οπισθοχωρούν άτακτα στην Καταβόθρα (Αστροχώρι). Στις 17 Ιανουαρίου οι Τούρκοι ηττούνται από τον Δ. Σκαλτογιάννη και τους μοναχούς της Μονής Ροβέλιστας στην τοποθεσία «Βρύση Βακούφικη» και από τον Γ. Τσιγαρίδα στην Σέση – Άνω Καλεντίνη) όπου όμως ο ίδιος σκοτώνεται. Στις 18 Ιανουαρίου οι Σκουληκαρίτες απομακρύνουν τους Τούρκους από το Κομπότι. Οι νικηφόρες μάχες των επαναστατών διαδέχονται η μία την άλλη. Οι τούρκοι νικήθηκαν και στις 20 Ιανουαρίου στις δύο μάχες στη Ρεγκίτσιανα του Κλειδιού και το Δημαριό. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 1854 ο Σπύρος Γ. Καραϊσκάκης (ο γιος του Ήρωα της Επανάστασης του 21 Γ. Καραϊσκάκη ) που υπηρετούσε ως αξιωματικός στην ελεύθερη Ελλάδα, πέρασε τα σύνορα και ενώθηκε με τον Δημήτριο Θ.Γρίβα. Στις 7 Φεβρουαρίου στο Κομπότι σε γενόμενο συμβούλιο Επαναστατών ανέλαβε αρχηγός του αγώνα ο παλαίμαχος Θεόδωρος Γρίβας. Μετά από σκληρή μάχη οι Τούρκοι υποχώρησαν στην Άρτα αφήνοντας και το Πέτα στους επαναστάτες. Δυνάμεις επαναστατών περνούν και στα Τζουμέρκα όπου με ντόπιους οπλαρχηγούς στο Σταυρό Θεοδωριάνων χτυπούν ενισχύσεις των Τούρκων που έρχονται από τα Τρίκαλα και τους αναγκάζουν να γυρίσουν πίσω. Το μήνυμα της επανάστασης πέρασε σε όλη την Ήπειρο. Επανασταστούν τα χωριά της Λάκκας Σουλίου και άλλες περιοχές. Η Επανάσταση της Ηπείρου είναι πλέον γεγονός. Από το Ραδοβίζι η επανάσταση περνάει στην Αργιθέα. Από τη Γέφυρα Κοράκου μέχρι του Πετρίλου της Στεφανιάδας και των Βραγγιανών, όλα τα χωριά της Αργιθέας, ακολουθούν το παράδειγμα των Ραδοβιζινών. Τα επαναστατικά σώματα εξαπλώνοντα ταχύτατα σε όλη την Θεσσαλία και έδωσαν μάχες νικηφόρες. Να μην ξεχνάμε πως οι επαναστάτες στα Ραδοβίζια επικράτησαν πλήρως και οι Τούρκοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα φυλάκιά τους στα χωριά της Άρτας - Από επιστολή του Δημάρχου Απεραντίων Αθανασίου Αναγνώστου προς τον έπαρχο Ευρυτανίας προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής: «………..Ο Ιωάννης Ράγκος κατέλαβε το χωρίον Βρεστενίτσα (σήμερα Πηγές) του Ραδοβιζίου, ο δε Σωτήρης Στράτος, διαβάς την Γέφυραν Κοράκου φθάνει μετ’ ου πολύ εις Μικρά Βραγγιανά μεθ’ ικανού αριθμού πολεμοφοδίων…».

Όμως, ούτε αυτή η επανάσταση αυτή έμελλε να ευοδωθεί . Οι επαναστάτες της Θεσσαλίας και της Ηπείρου όταν έμαθαν ότι Γάλλοι και Άγγλοι κατάλαβαν την Αθήνα ως και της εγκατάλειψης του αγώνα των από την ελευθέρα Ελλάδα, άφησαν τα όπλα, πεισθέντες για το μάταιο του αγώνα των και απεσύρθησαν. Έτσι Το Ραδοβίζι έμεινε ελεύθερο μόνο για τέσσερις μήνες έως στις 12 Μαΐου του 1854.
Αιτία πάλι οι μεγάλες δυνάμεις Γαλλία και Αγγλία που μετά την ισχυρή διαμαρτυρία της Τουρκίας απαίτησαν όχι μόνο την άμεση διακοπή βοήθειας προς τους επαναστάτες Ραδοβιζινούς – (κυρίως από τα μέρη του ελεύθερου Βάλτου από όπου τροφοδοτούνταν) -αλλά συνέδραμαν και τους τούρκους με στρατιωτικές δυνάμεις και οπλισμό. Επι πλέον αποβιβάστηκαν και κατέλαβαν τον Πειραιά, και την Αθήνα μέχρι την Πεντέλη προκειμένου εξαναγκάσουν τον Όθωνα και την κυβέρνηση να αποκηρύξουν τους επαναστάτες πράγμα το οποίο συνέβη. Έτσι οι επαναστάτες χωρίς εφόδια μόνοι πλέον και πολιορκούμενοι από τούρκικα ασκέρια δεν είχαν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν τον αγώνα μόνοι τους. Οι τελευταίες μάχες δίνονται την 12η Μαίου 1854 στο Κλειδί και την Σκουληκαριά εναντίο τριών χιλιάδων Τουρκαλβανών και νικώνται. Οι Τούρκοι αφού κατέστειλαν την επανάσταση στην Άρτα επανήλθαν ως εκδικητές στα χωριά εκείνα που πρωτοστάτησαν στην επανάσταση αυτή. Ακολουθεί η πυρπόληση όλων των χωριών του Ραδοβιζίου αλλά και των Τζουμέρκων μετά των εκκλησιών και μοναστηριών των. Οι επαναστάτες για να αποφύγουν αντίποινα των τούρκων παίρνουν το δρόμο της εξορίας προς τις ελεύθερες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας .Ο Ιερέας του Βελεντζικού φεύγοντας για το Βάλτο παίρνει μαζί του και την Αγία Κάρα του Επισκόπου Ραδοβιζίου Αγίου Παρθενίου.
Με την μεσολάβηση των των φιλότουρκων πλέον Αγγλογάλων και αφού ορκίστηκε νέα κυβέρνηση των Αθηνών, οι Τούρκοι με Φιρμάνι του Σουλτάνου επιτρέπουν τον επαναπατρισμό των επαναστατών μετά των οικογενειών τους. Η πρώτη όμως εφαρμογή της αμνηστίας αυτής επικυρώθηκε από τους Τουρκαλβανούς με τον αποκεφαλισμό δύο Ραδοβιζινών στα Κανάλια του Γαβρόγου μάλλον ως παραδειγματισμό.
Η φλόγα αυτής της επανάστασης δεν έσβησε ποτέ. Δεν πήγε χαμένη η θυσία τους! Θα ξανανάψει πάλι από τα παιδιά και τα εγγόνια των επαναστατών και θα κατακαύσει τους Οθωμανούς τα επόμενα χρόνια.Αφύπνισε όμως και τους λαούς της Ευρώπης για το δίκαιο του αγώνα τους. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη ξεσηκωμοί των Ραδοβιζινών το 1866 και 1878 πού ξεκίνησαν πάλι από την Μεγαλόχαρη, μέχρι να έρθει η ποθητή ώρα της Ελευθερίας στις 24 Ιουνίου του 1881 όταν μεταφέρθηκε η γραμμή των συνόρων στον ΄Αραχθο και απελευθερώθηκε η Άρτα. Η υπόλοιπη Ήπειρος θα μείνει για πολύ καιρό στη σκλαβιά, ελευθερούμενη και αυτή το 1913 κατά τον Α΄Βαλκανικό πόλεμο.

Πρόσφατα ο Δήμος Γ.Καραισκάκη για να τιμήσει τους αγώνες των Ραδοβιζινών επαναστατών μετά από πρόταση του Συλλόγου Κάτω Συνοικιών Μεγαλόχαρης Άρτας όρισε την 15 Ιανουαρίου ως ημέρα κήρυξης της Επανάστασης των Ραδοβιζίων το 1854 με ανάλογες εκδηλώσεις την ημέρα αυτή στην Ι Μονή Μεγαλόχαρης ΄Αρτας. Είναι μια σωστή απόφαση που έπρεπε προ πολλού να είχε γίνει.

Εμείς ως Πηγιώτες, αλλά και οι υπόλοιποι συμπατριώτες μας των χωριών του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, ως απόγονοι εκείνων των Ραδοβιζινών ηρώων, πρέπει να εκπληρώσουμε ένα χρέος προς αυτούς οι οποίοι μη αντέχοντας την σκλαβιά άρπαξαν τα όπλα για την ελευθερία με με το πατρογονικό σύνθημα του ‘21 ΄΄ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ΄΄.Οφείλουμε όλοι εμείς να τιμήσουμε τους αγώνες τους και να παραδειγματιστούμε από το σθένος την τόλμη και την αποφασιστικότητά τους, αφού ξεσηκώθηκαν εναντίον μιας ολόκληρης Οθωμανικής αυτοκρατορίας χωρίς να υπολογίσουν συνέπειες.Σε κάθε χωριό του Ραδοβιζίου έχει κανείς να ακούσει και μία ιστορία δόξας από την εποχή εκείνη, που μεταφέρονται μέσω γενεών. Σε πολλά χωριά μας υπάρχουν τα Τουρκομνήματα (τάφοι τούρκων στρατιωτών) που συνοδεύονται με ιστορικές παραδόσεις.


Είμαστε πολύ περήφανοι που κουβαλάμε σαν παρακαταθήκη τις δάφνες δόξης των προπατόρων μας. Ας τις τιμήσουμε λοιπόν επάξια έστω και τώρα. Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε καμία σοβαρή προσπάθεια ή επίσημη ενέργεια για γίνει γνωστή σε όλους η ένδοξη αυτή πτυχή της ιστορίας του τόπου μας. Ελπίζουμε ότι η καθιέρωση αυτής της ημέρας μνήμης και τιμής θα αποτελέσει και το κυριότερο βήμα για την ανάδειξη της ένδοξης ιστορίας των Ραδοβιζίων. Στηρίζουμε σε κάθε περίπτωση τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών και του Πολιτιστικού Συλλόγου της Μεγαλόχαρης προς αυτή την κατεύθυνση και συγχαίρουμε τον Δήμο Γ.Καραισκάκη για την παραπάνω απόφασή του. Αξίζουν κάθε τιμή τα Ραδοβίζια . Η επιγραφή στο Ηρώο των Σουλιωτών για τη θυσία τους στο Σέλτσο στις Πηγές Άρτας - Ιστορική ‘Έδρα του δήμου Γ.Καραισκάκη- το επιβεβαιώνει με το Επίγραμμα : «ΕΥΓΕ ΡΑΔΟΒΙΖΙΑ ΗΡΩΩΝ ΣΤΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΒΟΣ»


Χρήστος Β.Καπερώνης
Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας

Δημοσίευση: 13 Ιανουαρίου 2018


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΗΛΕΑΣ ΠΗΓΩΝ

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν για το Δημοτικό Σχολείο Μηλέων Πηγών η επίσκεψη του δημάρχου κ. Περικλή Μίγδου όπου τον υποδέχτηκε η δασκάλα του σχολείου κα. Ελένη Νικολάου. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ως εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων ο κ. Στέφανος Σταμούλης και συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που αφορούν τη σχολική μονάδα. Επιπλέον τέθηκαν από κοινού προτάσεις και ελήφθησαν αποφάσεις για την βελτίωση του σχολικού κτιρίου. Ο Δήμαρχος συζήτησε για αρκετή ώρα και με τους μαθητές στους οποίους επιφύλασσε μία ευχάριστη έκπληξη.

 

Δημοσίευση: 12 Ιανουαρίου 2018


ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ

Πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων σήμερα 6-1-2018 και ώρα 11.00 με την τελετή Του Αγιασμού των υδάτων του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, στην Τοπική Κοινότητα Πηγών , Ιστορική έδρα του δήμου, στην Γέφυρα Κοράκου στηνΚοιλάδα του Αχελώου, παρουσία του δημάρχου Γ.Καραισκάκη κ. Περικλή Μίγδου και Αργιθέας κ. Λάμπρου Τσιβόλα καθώς και πολιτικών πολιτιστικών και θρησκευτικών φορέων της περιοχής. Τον αγιασμό έκανε ο Παπαγιώργης Φώτος παρουσία και του Παπά-Λάμπρου Αντωνάκη. Είχε προηγηθεί Θεία Λειτουργία παρουσία του Δημάρχου και επισήμων στον Ιερό Ναό Γεννέσεως Θεοτόκου των Πηγών.
Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Γ.Καραισκάκη Δήμος Καυκιάς Αντιδήμαρχος Τετραφυλίας κ. Κουφούλης Νικόλαος, η Περιφερειακή συμβολος και συγχωριανή μας κ.Τζένη –Κοιλια-Ταπρατζή, ο Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Πηγών κ. Δήμος Ηλίας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πετρωτού κ. Δημήτριος Πούπης Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πηγών Δημήτριος Παπαγεωργίου, πολλοί συνδημότες μας αλλά και κάτοικοι Δήμου Αργιθέας.Παρευρέθησαν επίσης ο Αρτινός φωτογράφος κινηματογραφιστής Βασίλης Γκανιάτσας και ο εκδότης του περιοδικού ‘’Απειρος’’ Χώρα Γιώργος Βασιλείου. Την Αδελφότητα Πηγιωτών εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος μας Απόστολος Μπάκας και ο εκπρόσωπος μας στην Ήπειρο Νικόλαος Ζήσης.
Έτσι δόθηκε η δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια στην τελετή κάθαρσης και εξυγίανσης του υγρού στοιχείου που είναι η βάση της ζωής, στα νερά του Θεοπόταμου Αχελώου, έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας, ο οποίος εφάπτεται των ορίων των Περιφερειών Ηπείρου- Θεσσαλίας και των νομών Άρτας-Καρδίτσας. Διασχίζει την απαράμιλλου φυσικού κάλους Κοιλάδα του Αχελώου στα τμήματα των Πηγών, των Μηλιανών, της Μεχαλόχαρης του Μεσοπύργου και των έναντι της Αργιθέας.
Η καθιέρωση της τελετής στο σημείο αυτό από τον Δήμο Γ. Καραισκάκη στην Ιστορική έδρα του έχει πολλαπλούς συμβολισμούς. Εορτάζεται ένα από τα κορυφαία θρησκευτικά γεγονότα αυτό των Θεοφανίων σε ένα σημαντικό σημείο της περιοχής εκείνο της γέφυρας Κοράκου που αποτελεί ιστορικό θρησκευτικό γεωγραφικό και κοινωνικό σύμβολο. Θρησκευτικό γιατί κτήτοράς της είναι ο Άγιος Βησσαρίωνας. Ιστορικό γιατί λόγω της θέσης, απετέλεσε γεωστρατηγικό σημείο σε όλες τις φάσεις της Ελληνικής ιστορίας. Γεωγραφικό γιατί βρίσκεται στην εσχατιά του Δήμου και αποτελεί το συνδετικό κρίκο δύο νομών και δύο Περιφερειών. Η Παρουσία δε και του Δημάρχου Αργιθέας συμβολίζει την κοινή μοίρα των περιοχών αυτών.
Ενώνει ανθρώπους και στράτες σε μια ειρηνική συμβίωση. Εκφράζει τις τύχες, τις ελπίδες αλλά και τις προσπάθειες όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον για την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Προσδοκία μας–Όχι και τόσο μακρυνή ή ουτοπιστική- είναι στο μέλλον ο Αγιασμός αυτός να γίνεται στην θρυλική Γέφυρα Κοράκου όταν αναστηλωθεί. .
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Δημοσίευση: 7 Ιανουαρίου 2018


 

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018


---
Επισκέψεις: Σχετικά | Copyright Apostolis 2007-2018 | powered by Konnos