ΔρομολόγιαWebcamera-ΚαιρόςFacebookΜονή ΣέλτσουΗμερολόγιο
---

 

     www.PIGESartas.gr    

 

 

 


Προγραμματική σύμβαση για την ανακατασκευή της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου.

Σήμερα ήταν μια ιδιαίτερη μέρα για την Κοιλάδα του Αχελώου αλλά και για τις Πηγές Άρτας.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι Υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά παρουσίασαν την Προγραμματική σύμβαση για την ανακατασκευή της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου. Την ομάδα του S&D εκπροσώπησε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού κ. Γιώργος Γραμματικάκης. Συμμετείχαν επίσης η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Γκόλιας, οι Περιφερειάρχες Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, οι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης και Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Μενέλαος Παπαδημητρίου που εκπροσώπησε την Διανομαρχιακη Επιτροπή Αρτας Καρδίτσας, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Χρήστος Καπερώνης καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου.
Συντόνιζε ο αγαπητός φίλος και δημοσιογράφος Τάκης Σαράντης.
Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν στους καλεσμένους τοπικά προϊόντα που ετοίμασε ο Σύλλογος Γυναικών Λένω Μπότσαρη.

Δημοσίευση: 15 Φεβρουαρίου 2019


ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ "Η ΠΑΝΑΓΙΑ" ΜΗΛΕΑΣ ΠΗΓΩΝ

Ο Σύλλογος Γρεβιωτών πραγματοποίησε τον ετήσιο χορό του και την κοπή της πίτας του στην Αθήνα  το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 στο κέντρο  CABANA LIVE STAGE.

Δημοσίευση: 11 Φεβρουαρίου 2019


Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ

Το παρών έδωσε και εφέτος η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ με μέλη του Δ.Σ της στην πίτα του Ηπειρώτη την Κυριακή 3-2-2019 .

Με ικανοποίησε εφέτος στις γιγαντοοθόνες MATRIX του σταδίου ειδαμε αναφορές για την αναστήλωση της ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ και στην Ι.Μονή Σέλτσου ενώ τις ίδιες αναφορές έκανε και ο Προεδρος της Πανηπειρωτικής στην ομιλία του. Παρόντες στην εκδήλωση ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Γ.Καραισκάκη και συγχωριανός μας Αιμίλιος Αντωνάκης,ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σκουληκαριτών Δημήτρης Κραμπης ,και ο Αργιθεάτης Μενέλαος Παπαδημητρίου συνοδοιπόρος στην υπόθεση της γέφυρας Κοράκου και αγαπητός φίλος μας. Στις θέσεις των επισήμων συναντήσαμε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλέξανδρο Καχριμάνη και και τον Μητροπολίτη Άρτης κ.κ.Καλλίνικο. Σε σύντομη συνομιλία μας ο κ. Περιφερειάρχης
μας είπε ότι ήταν ενήμερος για την Προγραμματική Σύμβαση για την Αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου που θα υπογραφεί τo προσεχες διαστημα, και εξέφρασε την ικανοποίηση για την σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση της Αναστήλωσης. Δήλωσε οτι η Περιφερεια Ηπείρου θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της που απορρέουν απο αυτή την Προγραμματική σύμβαση και δήλωσε βέβαιος για την επιτυχή εκβαση των έργων οπως έγινε και στην γέφυρα της Πλάκας. Τον ευχαριστήσαμε για το ενδιαφέρον του τόσο για την Γεφυρα Κοράκου όσο και για τα έργα στην Ι.Μονή Σέλτσου και τον δρόμο ενώ ο κ..κ Καλλίνικος εδειξε ανάλογο ενδιαφέρον για την πορεία αυτων τών έργων.

Δημοσίευση: 5 Φεβρουαρίου 2019


Κοπής πίτας του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Μηλέων Πηγών !

 

Δημοσίευση: 30 Ιανουαρίου 2019


ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ - ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ Δ.Σ.
 
Η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποίησε το έθιμο κοπής της πίτας στην Αθήνα με την συμμετοχή πολλών φίλων,συγχωριανών και μελών της.
Ταυτόχρονα έγιναν και οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο λόγω λήξεως αυτού.

Δημοσίευση: 21 Ιανουαρίου 2019


15 Ιανουαρίου Hμέρα Επετείου της Επανάστασης των Ραδοβυζίων !

Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη σε συνεργασία με το Σύλλογο Κάτω Συνοικιών Μεγαλόχαρης διοργάνωσε εκδήλωση για την Επέτειο της Επανάστασης των Ραδοβυζίων στην Μεγαλόχαρη το 1854.

Δημοσίευση: 15 Ιανουαρίου 2019


Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη την Τρίτη και την Τετάρτη ( Νηπιαγωγεία - Δημοτικά - Γυμνάσια - Λύκεια ).

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στις μετακινήσεις των οχημάτων και με βασικό κριτήριο την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών κλειστές θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στις 8 και 9 Ιανουαρίου.

 

 Δημοσίευση: 7 Ιανουαρίου 2019


 ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ

Πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων σήμερα 6-1-2019 και ώρα 11.00 με την τελετή Του Αγιασμού των υδάτων του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, στην Τοπική Κοινότητα Πηγών , Ιστορική έδρα του δήμου, στην Γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου, παρουσία του δημάρχου Γ.Καραισκάκη κ. Περικλή Μίγδου και Αργιθέας κ. Λάμπρου Τσιβόλα καθώς και πολιτικών πολιτιστικών και θρησκευτικών φορέων της περιοχής. Τον αγιασμό έκανε ο Παπαγιώργης Φώτος παρουσία και του Παπά-Λάμπρου Αντωνάκη. Είχε προηγηθεί Θεία Λειτουργία παρουσία του Δημάρχου και επισήμων στον Ιερό Ναό Γεννέσεως Θεοτόκου των Πηγών.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ.Χήτας Βασίλειος,ο Αντιδήμαρχος Τετραφυλίας κ. Κουφούλης Νικόλαος,  ο Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Πηγών κ. Δήμος Ηλίας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πετρωτού κ. Δημήτριος Πούπης Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πηγών Δημήτριος Παπαγεωργίου, πολλοί συνδημότες μας αλλά και κάτοικοι Δήμου Αργιθέας.Παρευρέθησαν επίσης ο Αρτινός εκδότης του περιοδικού ‘’Απειρος’’ Χώρα Γιώργος Βασιλείου. Την Αδελφότητα Πηγιωτών εκπροσώπησε ο  εκπρόσωπος μας στην Ήπειρο Νικόλαος Ζήσης.
Έτσι δόθηκε η δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια στην τελετή κάθαρσης και εξυγίανσης του υγρού στοιχείου που είναι η βάση της ζωής, στα νερά του Θεοπόταμου Αχελώου, έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας, ο οποίος εφάπτεται των ορίων των Περιφερειών Ηπείρου- Θεσσαλίας και των νομών Άρτας-Καρδίτσας. Διασχίζει την απαράμιλλου φυσικού κάλους Κοιλάδα του Αχελώου στα τμήματα των Πηγών, των Μηλιανών, της Μεχαλόχαρης του Μεσοπύργου και των έναντι της Αργιθέας.
Η καθιέρωση της τελετής στο σημείο αυτό από τον Δήμο Γ. Καραισκάκη στην Ιστορική έδρα του έχει πολλαπλούς συμβολισμούς. Εορτάζεται ένα από τα κορυφαία θρησκευτικά γεγονότα αυτό των Θεοφανίων σε ένα σημαντικό σημείο της περιοχής εκείνο της γέφυρας Κοράκου που αποτελεί ιστορικό θρησκευτικό γεωγραφικό και κοινωνικό σύμβολο. Θρησκευτικό γιατί κτήτοράς της είναι ο Άγιος Βησσαρίωνας. Ιστορικό γιατί λόγω της θέσης, απετέλεσε γεωστρατηγικό σημείο σε όλες τις φάσεις της Ελληνικής ιστορίας. Γεωγραφικό γιατί βρίσκεται στην εσχατιά του Δήμου και αποτελεί το συνδετικό κρίκο δύο νομών και δύο Περιφερειών. Η Παρουσία δε και του Δημάρχου Αργιθέας συμβολίζει την κοινή μοίρα των περιοχών αυτών.
Ενώνει ανθρώπους και στράτες σε μια ειρηνική συμβίωση. Εκφράζει τις τύχες, τις ελπίδες αλλά και τις προσπάθειες όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον για την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Προσδοκία μας–Όχι και τόσο μακρυνή ή ουτοπιστική- είναι στο μέλλον ο Αγιασμός αυτός να γίνεται στην θρυλική Γέφυρα Κοράκου όταν αναστηλωθεί. .
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

 Δημοσίευση: 6 Ιανουαρίου 2019


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

Ντυμένο στα λευκά η Ιστορική Έδρα του Δήμου Γ.Καραϊσκάκη

Δημοσίευση: 3 Ιανουαρίου 2019


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ-ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη γιορτή τού Δημοτικού Σχολείου Μηλέας Πηγών. Στη γιορτή συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου οι οποίοι με θεατρικά δρώμενα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και χορευτικά μετέδωσαν τη μαγεία των Χριστουγέννων σε γονείς και παιδιά, διαμορφώνοντας ένα ζεστό χριστουγεννιάτικο κλίμα.
Στη γιορτή παραβρέθηκαν ο προέδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών κος Χρήστος Καπερώνης και ο Δήμαρχος Γ.Καραισκάκη κος Περικλής Μίγδος.

Δημοσίευση: 20 Δεκεμβρίου 2018


 ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12-12-2018
ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
 
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ 3ΕΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
΄΄ΣΕΛΤΣΟ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΤΟΠΟΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ’’
Σε αίθουσα Συνεδριάσεων-διασκέψεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσιάστηκε το τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Δ/νσεων εκπαίδευσης Αιτ/νίας, Άρτας και Λέσβου. Ήταν μια ιδιαίτερη τιμή για όλους τους συμμετέχοντες του προγράμματος και μια μεγάλη αναγνώριση των τριών αυτών σπουδαίων ιστορικών τόπων αυτοθυσίας της Πατρίδα ανάμεσα στους τόσους πολλούς που υπάρχουν. Η παρουσίαση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από Πρωτοβουλία και πρόσκληση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή κ.Νότη Μαριά ο οποίος είχε παρευρεθεί στην ημερίδα της Μυτιλήνης τον Απρίλιο του 2018 και έμεινε εντυπωσιασμένος.
Την ομάδα παρουσίασης αποτελούσαν η Συντονίστρια του προγράμματος εκπαιδευτικός Νεκταρία Στούκα οι Διευθυντές των Α/βαθμιων Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστος Κολοβός .Άρτας κ. Λεωνίδας Γκόρος και Λέσβου κ. Κατερίνα Στρατάκη ακολουθούμενη από την καθηγήτρια θεατρικής τέχνης στη Μυτιλήνη Ιωάννα Πάντα,και τον εκπαιδευτικό Αργύρη Συβρή. Στην ομάδα και η Αρτινή εκπαιδευτικός Άννα Τζαβίκα με την Αλέξη Λαμπρινή. Εκ μέρους της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας συμμετείχε ο Πρόεδρός της Χρήστος Καπερώνης. Ο κύκλος του προγράμματος άνοιξε τιμητικά στις Πηγές ΄Αρτας τον Αύγουστο του 2017 με μεγάλη επιτυχία και ακολούθησε η Μυτιλήνη. Ο Επόμενος σταθμός Το Μέγα Μεσολόγγι.
Πριν από την εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Μαριάς με τους συνεργάτες του μας ξενάγησε στο PARLENTARIUM ένας τεράστιος Πολυχώρος, όπου παρουσιάζεται όλη η Ιστορία της Ευρώπης οπτικοακουστικά μέσα με κείμενα, εικόνες και βίντεο. Κατόπιν περιηγηθήκαμε στους χώρους του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ενημερωθήκαμε για την λειτουργία και τις δομές του. Ήταν όντως μια ξεχωριστή εμπειρία. Την προηγούμενη ημέρα μας ξεναγηθήκαμε στην υπέροχη Παλαιά πόλη των Βρυξελών και την στην Brugge(Μπρίζ) την Ιστορική πόλη του Βελγίου απέχουσα 130 χιλιόμετρα από τις Βρυξέλες η οποία παραμένει αναλλοίωτη ως εικόνα και σύνολο πόλης όπως ήταν στη εποχή της ακμής της. Μια φανταστική πόλη παρόμοια της δικής μας παλαιάς πόλη της Ρόδου.
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος αυτού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περευρέθησαν και αντιπροσωπείες φορέων ενώσεων και δράσεων από όλη την Ελλάδα με αντικείμενο ενασχόλησης σημαντικά θέματα όπως τις Γερμανικές
αποζημιώσεις, το Μακεδονικό και Μαρτυρικούς τόπους-Ολοκαυτώματα της Γερμανικής θηριωδίας
.Με την παρουσία του μας τίμησε και ο συμπατριώτης μας και στέλεχος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ο Αντώνης Κασσυβάκης, ο οποίος κατά την διάρκεια της εκεί παραμονής μας ήταν δίπλα μας, ενώ μας ξενάγησε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .Επίσης μας έφερε σε επαφή με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους με θετικά αποτελέσματα.
Κατά την παρουσίαση και μετά την ομιλία των εκπαιδευτικών που αναφέρθηκαν στους Τόπους Αυτοθυσίας, έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Χρήστος Καπερώνης ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Μαριά για την τιμητική πρόσκλησή του καθώς και τους εκπαιδευτικούς για την υπέροχη δημιουργική παρέα που προβάλει επιστημονικά τους τρεις αυτούς σπουδαίους τόπους. Τόνισε ότι σήμερα η Καρδιά του Σέλτσου χτυπάει μαζί με την καρδία της Ευρώπης μία υψίστη τιμή και αναγνώριση του τόπου θυσίας των Σουλιωτών τον Απρίλιο του 1804.Επιτέλους γίνεται γνωστή σε όλους η μεγάλη αυτή θυσία. Με Φωτογραφικό υλικό που είχε μαζί του και ενημερωτικά φυλλάδια που μοιράστηκαν στους παρισταμένους μπόρεσε να τους κάνει κοινωνούς αυτού του ανείπωτου Ιστορικού δράματος. Στο τέλος δε της εκδήλωσης προσέφερε στον κ. Μαριά το Βιβλίο του Αρτινού συγγραφέα Αριστείδη Σχισμένου ‘’Το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο -Απρίλιος του 1804 ’’ με ενημερωτικό ιστορικό υλικό για την Ιστορική Ιερά Μονή Σέλτσου και τη Γέφυρα Κοράκου. Οι παρευρισκόμενοι έμειναν εντυπωσιασμένοι με όσα μέχρι τότε άγνωστα ιστορικά γεγονότα άκουσαν και δέχθηκε τα συγχαρητήριά τους. Ήταν μία πολύ καλή παρουσίαση με συντονίστρια του προγράμματος την άξια συμπατριώτισσα και εκπαιδευτικό Νεκταρία Στούκα.
Ευχαριστούμε θερμά τον Ευρωβουλευτή κ.Νότη Μαριά για την πρόσκληση και για την προσωπική φροντίδα του να παρουσιαστεί το σπουδαίο αυτό πρόγραμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και για την υπέροχη φιλοξενία που μας επιφύλαξε. Απέδειξε ότι πέρα και πάνω από κόμματα και πολιτικούς σχηματισμούς προωθεί και προβάλει σταθερά στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο Αξίες, Εθνικά ζητήματα και Ιστορικά γεγονότα μεταξύ των οποίων, τις Γερμανικές θηριωδίες στην Ελλάδα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις που απορρέουν από αυτές,με γνώμονα το συμφέρον της Πατρίδας μας. Εκφράζουμε τα συγχαρητήρια και ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος για τη υπέροχη άρτια και επιστημονική τεκμηρίωση της αξίας των Ιστορικών αυτών τόπων. Ήταν μια υπέροχη παρέα. Τους δηλώνουμε ότι είμαστε πάντα πρόθυμοι στην πορεία και το ταξίδι του προγράμματος αυτού σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη και θα φανούμε αντάξιοι της επιλογής των. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρεθήκαμε μαζί με πολύ καλούς φίλους πού μας ένωνε η αγάπη για τους τόπους μας στην Καρδιά της Ευρώπης και μπορέσαμε να κάνουμε ακόμη περισσότερο γνωστή την ένδοξη αλλά άγνωστη στους περισσότερους ιστορίας του Σέλτσου. Είναι και αυτό μία προσφορά στις Ρίζες μας στον Τόπο μας .Μία ακόμη παρακαταθήκη για τις Πηγές Άρτας τόπο ιστορικό και ένδοξο.
Ως Αδελφότητα Πηγιωτών αισθανόμαστε την ικανοποίηση ότι επί τέσσερις δεκαετίες εργαστήκαμε για την ανάδειξη της μέχρι πρότινος άγνωστης Ιστορίας του Σέλτσου. Η εκδήλωση αποδείχθηκε ως η κορυφαία επιβεβαίωση και επιβράβευση αυτών των προσπαθειών μας.
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ 12-12-2018

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
 
ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 3-12-2018 ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΌ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΘΕΜΑ ΄΄ ΣΕΛΤΣΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΤΟΠΟΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ΄΄
Κυρίες και κύριοι
Εκ μέρους της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας σας καλωσορίζουμε με αισθήματα χαράς στη σημερινή εκδήλωση που εντάσσεται στον κύκλο προγράμματος ‘’ΤΟΠΟΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ ΣΕΛΤΣΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ –ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ και Υλοποιείται από Ομάδα εκπαιδευτικών με συντονίστρια την συμπατριώτισα μας εκπαιδευτικό Νεκταρία Στούκα. Σε αυτή τη δράση έχει την τιμή συμμετέχει και η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας. Σας ευχαριστούμε πολύ όλους σας. Ευχαριστούμε θερμά τον Ευρωβουλευτή κ. Νότη Μαριά για την πρόσκληση που μας έκανε αλλά και για την εδώ ζεστή φιλοξενία. Είναι γνωστός ο κ. Μαριάς για την ευαισθησία του για την ιστορία του τόπου μας, την διατήρηση της Ιστορικής μνήμης αλλά και στα Εθνικά μας θέματα όπως και στο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων πού το έθεσε πάλι επ΄ ευκαιρία της Εορτής της Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο. Η σημερινή εκδήλωση είναι μία ακόμη επιβεβαίωση. Σας ευχαριστούμε πολύ .
Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε τον εκλεκτό συμπατριώτη μας τον Αντώνη Κοσσυβάκη που βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας, ο οποίος εργάζεται εδώ στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και που μας έχει βοηθήσει και μας βοηθάει πάντα σε πολλά θέματα που απασχολούν τον τόπο μας. Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς των συμπατριωτών μου από τις Πηγές ΄Αρτας Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη Από την περίφημη Κοιλάδα του Αχελώου. Από τη θρυλική γέφυρα Κοράκου που βρίσκεται στην περίφημη κοιλάδα του Αχελώου. Είμαι πολύ υπερήφανος που κατάγομαι από αυτόν τον αιματοβαμμένο Ιστορικό και ένδοξο τόπο. Από τον τόπο των αρχαίων Αθαμάνων την Αρχαία Τετραφυλλία εκτεινόμενη κατά μήκος της Κοιλάδας του Αχελώου. Τόπο σπαρμένο με ιστορία και σπουδαία αρχαία και νεώτερα μνημεία. Τόπο φτωχό αλλά ένδοξο.
Θα ξεκινήσω με μία επισήμανση. Πρίν από λίγο ο Διευθυντής εκπαίδευσης Αρτας ο κ. Γκόρος μας έκανε μια ενημέρωση για το Σέλτσο. Θα αναρωτηθείτε πολλοί : Τι σημαντικό μνημείο είναι το Σέλτσο; Θα σας πω… Το Σέλτσο είναι το Μεσολόγγι της Ηπείρου. Το Σέλτσο είναι το Αρκάδι της Ηπείρου. Το Σέλτσο είναι το Μανταμάδο-ο Άγιος Ταξιάρχης της Ηπείρου.Ένας φάρος πίστης και ελευθερίας είναι το Σέλτσο.
Με το πρόγραμμα αυτό επισημοποιείται και επιστημονικά πλέον η θέση του Σέλτσου σε σχέση με τους μεγάλους ιστορικούς τόπους αυτοθυσίας μεταξύ πολλών όπως το Μέγα Μεσολόγγι και η Μυτιλήνη που πραγματεύεται η Ημερίδα . Ξεφεύγει πλέον και από τα σύνορα της Ελλάδας και σήμερα νάτο, η καρδιά του χτυπά εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο. Τι μεγαλύτερη τιμή από αυτή…..Προηγήθηκε -για πρώτη φορά- στις 23 Αυγούστου 2016 η Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στο Σέλτσο για την απότιση φόρου τιμής και την αναγνώριση της θυσίας των άξιων τέκνων του Σουλίου που θυσιάστηκαν τον Απρίλιο του 1804.
Το Σέλτσο μπαίνει σε μια νέα πορεία αναγνώρισης της ένδοξης ιστορίας του σε επιστημονικό επίπεδο και διεθνές επίπεδο , δίπλα στις υπόλοιπες σελίδες δόξας της Ιστορίας του έθνους μας . Στέκει πλέον επάξια ανάμεσα στο Μέγα Μεσολόγγι, στο Κούγκι, στο Ζάλογγο στη Ρηννιάσα, στην Αραπίτσα και το Αρκάδι και τη Μυτιλήνη .Η συσχέτιση των τριών αυτών τόπων ως παράδειγμα αυτοθυσίας δεν είναι καθόλου τυχαία. Όπως έχουμε κατά καιρούς αναφέρει , το Σέλτσο υπήρξε-χωρίς καμία. υπερβολή- ο προάγγελος της Ελληνικής Επανάστασης η πρώτη δάδα της Ελευθερίας, αλλά και προπομπός της Εξόδου του Μεσολογγίου το 1826 22 χρόνια μετά ΤΗΝ ΈΞΟΔΟ ΤΟΥ Σέλτσου.
Και εδώ στο Σέλτσο όπως στο Μεσολόγγι Ηρωική έξοδο επιχείρησαν οι πολιορκημένοι Σουλιώτες με επικεφαλής πάλι τους Σουλιώτες, Μποτσαραίους , Κουτσονικαίους και άλλους . Στο Σέλτσο σώθηκε ο 13 ετής τότε Μάρκος Μπότσαρη που πήγε στο Μεσολόγγι Ανταμώνοντας πάλι το θείο του το Νότη Μπότσαρη τον Λάμπρο Κουτσονίκα και τους άλλους Σουλιώτες και το υπερασπίστηκε . Στον κήπο των Ηρώων του Μεσολογγίου ξεχωριστή θέση έχει ο τάφος του Μάρκου Μπότσαρη και η στήλη του Νότη Μπότσαρη με αναφορές στο Σέλτσο το Νιγκόζι και τη Γέφυρα Κοράκου. Οι Ελεύθεροι πολιορκημένοι του Σέλτσου ανταμώνουν με τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Μεσολογγίου στο ποίημα του Δ.Σολωμού. και στο Μουσικό έργο του μεγάλου Συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου . ΄΄Δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά κι ελεύθεροι να μείνουν εκείθε με τους αδελφούς εδώθε με το χάρο Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός…..στέκει στο Μεσσολόγγι στέκει και στο Σέλτσο…… Ανταμώνουν με τους Ηρωικούς μοναχούς του Αη Ταξιάρχη του Μανταμάδου της Λέσβου αλλά και με τους κατατρεγμένους της Ιστορίας Μικρασιάτες. Με την Μάνα που στάθηκε όρθια στη λαίλαπα της μικρασιατικής καταστροφής και έγινε η λύκαινα μάνα για τα παιδιά της .Η γνωστοποίηση αυτών των γεγονότων είναι και μια ηχηρή απάντηση στους κατά καιρούς επίδοξους εθνοαποδομητές πλαστογράφους και αμφισβητίες της ιστορίας μας. Ας κάνουν τον κόπο να έλθουν και αυτοί στο Σέλτσο για να πεισθούν πόσο μάταιος είναι ο στόχος τους και πόσο και μικροί και ανόητοι είναι μπροστά στους μάρτυρες του.
Το Σέλτσο διάλεξε η ιστορία να γίνει η Κιβωτός της θυσίας των Ελεύθερων πολιορκημένων του Σουλίου. Ένα θρησκευτικό μνημείο που έγινε συνάμα και ιστορικό.΄Εμελε αυτό να γίνει ο αιώνιος τόπος μαρτυρίου των αδούλωτων Σουλιωτών. Δεν τους έπρεπε καλύτερος τόπος. ΄ Ένα υπέρτερο και ενδοξότερο Ζάλογγο. Ένα ανοιχτό και απέραντο Ηρώο με 1.200 και πλέον άταφους νεκρούς. Ένα Ολοκαύτωμα. Ένας μέγας χαλασμός που όμοιό του σπάνια έζησε Ελληνικός τόπος . ΣΕΛΤΣΟ -ΑΧΕΛΩΟΣ -ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ. Τρείς πράξεις του δράματος των Σουλιωτών. Η Εποποιία της Μάχης και της Εξόδου του Σέλτσου.
Κλείνοντας θα πώ τούτο για να το μάθουν όλοι !!!
: Άγιο ήταν το Σέλτσο! Μα Άγιασε ακόμη πιο πολύ! Κοινώνησε των Σουλιωτών το αίμα. Ακόμα κι αυτές οι πέτρες του, Σουλιώτικα κορμιά αγναντεύουν. Κι οι γκρεμνοί Σουλιώτικα ορθώνονται. Και τα κλαριά, από μακριά κι από κοντά με τους Σουλιώτες μοιάζουν. Και τα κόκαλά τους, πέτρες Σουλιώτικες έγιναν κι αυτά. Και τα πουλιά, Σουλιώτικα τραγούδια κελαηδάνε. Και τα νερά, Σουλιώτες κουβαλάνε. Κι΄αυτοί ακόμη οι αετοί, των Σουλιωτών τη φορεσιά τους πήραν. Μα και τ’ αγρίμια. Σουλιώτικα κορμιά γευτήκαν και σκούζουν Σουλιώτικα….Κι οι ανθοί, Σουλιώτικο αίμα ρουφούν και θεριεύουν. Και σαν τους κόψεις, Σουλιώτικο αίμα χύνουν. Ακόμη κι αυτός ο αγέρας Σουλιώτικα σφυρίζει …Όπου πατείς και όπου σταθείς Σουλιώτικο Ίσκιο βλέπεις .Και το σήμαντρό του, Σουλιώτης το κρέμασε. Και στο στασίδι του Σουλιώτης θύμηση έγραψε. Χώμα, νερό ,πέτρα, αγέρας και κλαρί, έγινε ο Σουλιώτης. Όλο το Σέλτσο, Σούλι έγινε. Κι η Βρεστενίτσα η ξακουστή, όλη Σουλιώτικη λογιέται. Κι οι Πηγιώτες παντοτινά μαζί με τους Σουλιώτες, για Σουλιώτες θα παινεύονται κι αυτοί………
Ως Αδελφότητα Πηγιωτών αισθανόμαστε την ικανοποίηση το ότι επί τέσσερις δεκαετίες εργαστήκαμε για την ανάδειξη στην ανάδειξη της μέχρι πρότινος άγνωστη Ιστορίας του. Η σημερινή εκδήλωση είναι η κορυφαία επιβεβαίωση και επιβράβευση αυτών των προσπαθειών μας
Σας Ευχαριστού με όλους σας!!!! Το Σέλτσο, ο Αιώνιος τόπος αναπαύσεως των Ηρώων Σουλιωτών σας περιμένει……
ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΑΠΕΡΩΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Δημοσίευση: 12 Δεκεμβρίου 2018


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΗΓΩΝ

Με κάθε ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στις Πηγές Άρτας Ιστορική έδρα του δήμου Γ.Καραισκάκη.

Ακολούθησε Δοξολογία με την συμμετοχή κατοίκων του χωριού και των γύρω οικισμών.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας η Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι.Ν. Αγίου Νικολάου πρόσφερε διάφορα εδέσματα στους πιστούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την οικονομικές εισφορές των κατοίκων και με τις δυναμικές πρωτοβουλίες του εφημέριου π. Γεωργίου Φώτου ο ναός ανανεώθηκε με την κατασκευή  νέου δαπέδου, την τοποθέτηση νέας οροφής, τη συντήρηση του κωδωνοστασίου, τη βαφή της τοιχοποιϊας, και τον εμπλουτισμό με νέες εικόνες.

Δημοσίευση: 6 Δεκεμβρίου 2018


 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

Με μεγάλη κατάνυξη σε μια όμορφη μέρα του χειμώνα γιορτάστηκε την Τρίτη 4-12-2018  η μνήμη της Αγ.Βαρβάρας στο ομώνυμο εκκλησάκι στις Πηγές Άρτας. Οι ιερείς Παπαλάμπρος, και Παπαγιώργος τέλεσαν τη θεία λειτουργία με πολλούς πιστούς που προσήλθαν να εκκλησιαστούν και να λάβουν αντίδωρο.

Δημοσίευση: 4 Δεκεμβρίου 2018


 

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019


---
Επισκέψεις: Σχετικά | Copyright Apostolis 2007-2018 | powered by Konnos