ΔρομολόγιαΖωντανή ΕικόναFacebookΙερά Μονή ΣέλτσουΗμερολόγιο
---

 

     www.PIGESartas.gr    

 

 

 


 

ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (Ζωντανή Εικόνα)

 Piges Artas Live Webcam  Live streaming 

 



ΕΟΡΤΗ Ι.Ν. ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΗΓΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

 Με ιδιαίτερη κατάνυξη όπως κάθε χρόνο, εορτάσθηκε και φέτος η εορτή της Γεννήσεως Θεοτόκου εις τον Ιερό Ναό των Πηγών Άρτας (ιστορική έδρα του Δήμου Γ.Καραισκάκη).

 Την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός με την συμμετοχή ιερέων και πλήθος πιστών.

 Το πρωΐ της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γεννήσεως Θεοτόκου Πηγών τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρουσία πλήθος πιστών και πολιτιακών αρχών.

Φέτος δεν έγινε το Παραδοσιακό Πανηγύρι, μετά την θεία λειτουργεία, στην πλατεία του χωριού.

Να θυμήσουμε το πανηγύρι της 8ης Σεπτεμβρίου, το κυριότερο του χωριού μας, έχει για όλους τους Πηγιώτες ιδιαίτερη συναισθηματική αξία διότι παραπέμπει σε ένα έθιμο των προγόνων μας που ξεκίνησε πριν από 100 περίπου χρόνια.

 

Δημοσίευση: 8 Σεπτεμβρίου 2023


Έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή μας

(Φωτογραφίες: Αχελώος, Γέφυρα Κοράκου & πλατεία Πηγές).
 

Δημοσίευση: 6 Σεπτεμβρίου 2023


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ «ΣΕΛΤΣΟ 2023»

Την Τετάρτη 23-8-2023 στην Ιερά Μονή Σέλτσου στις Πηγές ΄Αρτας της Κοιλάδας του Αχελώου- Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού της ιστορικής μνήμης,με μεγάλη προσέλευση προσκυνητών κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις «ΣΕΛΤΣΟ 2023» που διοργανώθηκαν από την Αντιπεριφέρεια ΄Αρτας τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας. Η τελετή Μνήμης της θυσίας των Σουλιωτών γίνεται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζει το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σ' ένα μαγευτικό τοπίο που δεσπόζει το καθολικό της Ιεράς Μονής και τα προσφάτως αναστηλωμένα κελιά της Αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση απόδοσης φόρου τιμής στους Ήρωες1250 Σουλιώτες και Ραδοβιζινούς που έπεσαν εκεί…..
Την παραμονή 22 Αυγούστου με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού νέων και παιδιών του χωριού μας έγινε αγώνας Θυσίας και Λαμπαδηδρομία. Ακολούθησε η απονομή των επάθλων στους νικητές και συμμετέχοντες σε αυτές και χορευτικό δρώμενο του Συλλόγου Διασέλου
Στις 23 Αυγούστου 2023 το πρωί, στον Ιερό χώρο της Μονής πραγματοποιήθηκε ο Επίσημος εορτασμός και εκδηλώσεις μνήμης της Θυσίας των Σουλιωτών παρουσία επισήμων εκπροσώπων Θρησκευτικών Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων εκπρόσωποι φορέων και προσκυνητών. Την όλη εκδήλωση κάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο ART TV
Μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας έγινε ο αγιασμός, επιμνημόσυνη δέηση, και κατάθεση στεφάνων απο τους επισήμους και εκπροσώπους φορέων και Αρχών και έκλεισε με τον Εθνικό ύμνο που παιάνισε ο συγχωριανός μας Βασιλης Τσικρίκας-Καραδήμας. της Φιλαρμονικής Αρτας..
Τον συντονισμό της εκδήλωσης και του τελετουργικού είχε ο κ. Γεώργιος Κουρτέσας Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου- Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών.
Το Καλωσόρισμα έγινε από τον δήμαρχο του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, Περικλή Μίγδο. Ακολούθησε χαιρετισμός βουλευτή Άρτας-τ.υφυπουργού κ. Γιώργου Στύλιου.Επίσης του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη Στο σύντομο χαιρετισμό του εκτός των άλλων ανέφερε για τα έργα στο Σέλτσο και την περιοχή μας. Με ικανοποίηση ακούσαμε και την πρόθεσή του να προχωρήσει την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας κ.Χρήστου Καπερώνη τόνισε της σημασία της ιστορικότητας του Σέλτσου και τις ενέργειες όλων των φορέων και προσώπων για την περαιτέρω ανάδειξη αυτού του μοναδικού Θρησκευτικού και Ιστορικού μνημείου. Η έκδοση Προεδρικού διατάγματος πέρυσι για την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως Επίσημη εορτή του δήμου Γ.Καραισκάκη και ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών, άνοιξε πλέον νέα σελίδα για το Σέλτσο.
Επιτέλους με δικαιωματικό τρόπο παίρνει τη θέση που του αξίζει στις σελίδες δόξας των αγώνων του Ελληνικού έθνους, δίπλα στο Κούγκι στο Ζάλογγο στο Μεσολόγγι και στο Αρκάδι ,την Αραπίτσα της Νάουσας.
Στη συνέχεια έγινε απονομή Πλακέτας -απεικονίζουσα την Ι.Μονή Σέλτσου- στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών για την προσφορά του στην διάσωση –αναστήλωση και ανάδειξη της Ι.Μονής Σέλτσουμε την Ι.Μ.Σέλτσου των οδικών έργων πρόσβασης στη Μονή. Ειναι το ελάχιστο μπροστά στη μεγάλη προσφορά του.Βρήκε το 2012 ένα σωρό ερειπίων με χωματόδρομο και μας παρέδωσε ένα στολίδι.Να τονίσουμε ότι είναι η δεύτερη Πλακέτα του Σέλτσου που απονέμει η Αδελφότητα σε τιμώμενο πρόσωπο, μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο το 2016.
Χαιρετισμό έκανε και ο Προέδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας- κ. Μάκης Κιάμος Σουλιώτης και ο ίδιος στην καταγωγή, ενώ η καθιερωμένη ανάγνωση ΄΄ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΣΕΛΤΣΟΥ΄΄του πολέμαρχου Λ. Κουτσονίκα (ήταν 4 ετών στο Σέλτσο τον Απρίλιο του 1804) έγινε από τομ κ.Γεώργριο Κουρτέσα και συγκίνησε όλους τους παρισταμένους..
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η συγχωριανή μας κ. Τζένη Κοίλια –Ταπρατζή επικεφαλης της μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Αρταίων,τ.Περιφερειακή Σύμβουλος. Με μια εξαιρετική μεστή - κατανοητή και τεκμηριωμένη ομιλία άγγιξε και συγκίνησε βαθιά όλους τους παρισταμένους, εισπράττοντας πολλαπλά συγχαρητήρια. Μετά το πέρας της εκδήλωσης από τον Σύλλογο Γυναικών ΛΕΝΩ ΜΠΟΤΣΑΡΗ μοιράστηκαν στους παρισταμένους γλυκίσματα.
Ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν να διοργανωθούν οι φετινές εορτές. Κατ αρχάς τους συνδιοργανωτές-χορηγούς των εκδηλώσεων ΄ΣΕΛΤΣΟ 2023΄΄ ήτοι την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά, τον Δήμο Γ.Καραισκάκη και τον δήμαρχο Περικλή Μίγδο, καθώς και τις Αστυνομικές Αρχές και προσωπικό του ΕΚΑΒ για την λήψη μέτρων σε όλες τις εκδηλώσεις και τον τηλεοπτικό σταθμό ART TV ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ Α.Ε για την κάλυψη των εκδηλώσεων και τα τηλεοπτικά αφιερώματα στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης των Σουλιωτών.
Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την συνεργασία στη διοργάνωση των εκδηλώσεων με τον δήμο Γ. Καραϊσκάκη και τους υπαλλήλους του, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν σε προσωπικό και μέσα. Ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχοκ. Νίκο Κουφούλη τον δημοτικό σύμβουλο κ.Αιμίλιο Αντωνάκη ,τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Πηγών κ.Κων/νο Καρακώστα , Επίσης τον κ.Γιώργο Κουρτέσα και τον συγχωριανό μας κ.Γιώργο Οικονόμου για τον συντονισμό των εκδηλώσεων, και τον συμπατριώτη μας Αντώνη Κοσσυβάκη στέλεχος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για την προβολή των εκδηλώσεων μέσω των Μ.Μ.Ε. Ξεχωριστά, τα μέλη του Δ.Σ της Αδελφότητας, τους αφανείς συγχωριανούς μας, την νεολαία και τα παιδιά του χωριού, για την εθελοντική προσφορά στις εκδηλώσεις Μία συνεχή προσφορά και στήριξη που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας. Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ηπείρου.
Ευελπιστούμε ότι από την επόμενη χρονιά,. οι εκδηλώσεις αυτές θα αναβαθμιστούν σεε επίπεδο Περιφέρειας όπως προβλέπεται από το Προεδρικό διάταγμα.39/2022. ΦΕΚ 104/Α/27-5-2022. Να τονίσουμε τις ενέργειες της Αδελφότητας Πηγιωτών Αρτας στην καθιέρωσή της, μετά και την καθιέρωση της Τ.Κ.Πηγών ως Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη το 2010 με τον ΄΄ Καλλικράτη ΄΄.
Δύο μοναδικές τιμητικές προσφορές της Αδελφότητας στο χωριό μας, για τις οποίες αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση αφού αποτελούν την ΄΄προίκα΄΄ του χωριού μας, δικαίωση των προσπαθειών μας και επιτυχία των στόχων του Συλλόγου μας , διαχρονικά.-
Όμως, καθήκον και υποχρέωσή μας είμαι να διατηρήσουμε τη θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο άσβεστη.στη Συλλογική μνήμη της πατρίδας μας.
Ας μείνει όμως αυτό στη σκέψη όλων μας τουτο το επίγραμμα..
Άγιο ήταν το Σέλτσο, μα αγίασε ακόμη ποιο πολύ.- Κοινώνησε των Σουλιωτών το αίμα......

 

Δημοσίευση: 24 Αυγούστου 2023


Θυελλώδης άνεμοι στις Πηγές Άρτας

 Θυελλώδης άνεμοι έπληξαν την περιοχή μας με αποτέλεσμα να πέσει ο Έλατος στον περίβολο της εκκλησίας στην πλατεία τού χωριού.
Ευτυχώς από πο θαύμα δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές.

Δημοσίευση: 21 Αυγούστου 2023


"Ιστορικά Μνημεία"

Πηγές Άρτας 

Ζωντανή Σύνδεση με την ΕΡΤ1 έγινε το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 στην 'Ιερά Μονή Σέλτσου '

🔹 Τα μνημεία της Κοιλάδας του Αχελώου και ιδιαίτερα τα ιστορικά της Μοναστήρια ταξίδευσαν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη στην Αμερική και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της ΕΡΤ 1 και της εκπομπής «Σαββατοκύριακο από τις 6»!
🔹Ευχαριστούμε πολύ την τηλεόραση της ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο Νίνα Κασιμάτη, διαχρονική φίλη της Κοιλάδας του Αχελώου!
 

Δημοσίευση: 19 Αυγούστου 2023


ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

 

Την Παρασκευή 18-8-2023 και ώρα 19.00΄ πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γ.Καραισκάκη στην Ιστορική έδρα του δήμου Πηγές "Πλατεία Προέδρου Β.Καπερώνη".

Δημοσίευση: 18 Αυγούστου 2023


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Με μεγάλη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος στις 15 Αυγούστου η Κοίμηση της Θεοτόκου στις εκκλησίες του χωριού Πηγές και στον οικισμό Μηλιές. Το βράδυ ακολούθησε πανηγύρι στις Μηλιές απο το σύλλογο " Η Παναγία".

Δημοσίευση: 16 Αυγούστου 2023


" ΠΗΓΙΩΤΙΚΑ 2023 "

ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά στις Πηγές Άρτας!!! Ευχαριστούμε πολύ όλα τα παιδιά του συλλογού, τον πρόεδρο κ.Χρήστο Καπερώνη την ορχήστρα και φυσικά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους!!

Δημοσίευση: 14 Αυγούστου 2023


10TH ACHELOOS RIVER FESTIVAL 2023 ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ REC KAI WALKMN ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ !!

Δημοσίευση: 13 Αυγούστου 2023


ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΠΗΓΩΝ

Η Αδελφοτητα Πηγιωτών Άρτας στο πλαίσιο των πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων που εκδηλώνει, προέβη χθές 7-8-2023 στον καθαρισμό και ευπρεπισμό της κεντρικής Βρύσης του χωριού μας. Είναι το σήμα κατατεθέν, το στολίδι μας και πρέπει να το φροντίζουμε ανεξάρτητα από αυτονόητες υποχρεώσεις Αυτοδιοικητικών-Δημοτικών αρχών. Το αποτέλεσμα της εργασίας πράγματι εντυπωσιακό. Έλαμψε από καθαριότητα. Ας την διατηρήσουμε καθαρή και να απολαμβάνουμε το δροσερό νερό της
Ευχαριστούμε πολύ την εθελοντική ομάδα καθαρισμού την Κων/να Αργίτη –Καπερώνη την Δήμητρα Γεωργ. Φώτου και ξεχωριστά τον Δημήτρη Αργίτη που μας συγκίνησε με την προθυμία και την εργατικότητά του.
Ελπίζουμε αυτό να γίνει παράδειγμα για όλους μας και να συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις. Το χωριό είναι δικό μας και όλοι όσοι μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά στις συλλογικές δράσεις, αλλά και ατομικά όπου χρειάζεται.
Να είμαστε το εμείς και όχι το εγώ… Συλλογική προσπάθεια.!!!!
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

 

Δημοσίευση: 8 Αυγούστου 2023


"ΠΗΓΙΩΤΙΚΑ 2023"

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

Δημοσίευση: 7 Αυγούστου 2023


ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΣΤΟ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΧΟΥΤΙΑΝΑ ΠΗΓΩΝ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δημοσίευση: 6 Αυγούστου 2023


ΠΕΡΔΙΚΑ ΜΗΛΙΑΝΩΝ

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

Δημοσίευση: 27 Ιουλίου 2023


ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΗΔΟΝΙΑ ΠΗΓΩΝ

 

Δημοσίευση: 26 Ιουλίου 2023


Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΙΑ 2023

Σκουληκαριά Άρτας Κυριακή 23/7/23

Δημοσίευση: 23 Ιουλίου 2023


ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΗΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ-
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΕΣ

 

Δημοσίευση: 20 Ιουλίου 2023


ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ ΜΗΛΙΑΝΩΝ ΑΡΤΑΣ

ΤΩΝ "ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ" ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Δημοσίευση: 1 Ιουλίου 2023


ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Την Κυριακή 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 πραγματοποιήθηκαν οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές.Σημαντικό ρόλο έπεξε η μεγάλη αποχή που έφτασε στην τοποκή κοινότητα Πηγών στο 65%.

Δείτε Αποτελέσματα:

Στην τοπική κοινότητα Πηγών

Τα εκλογικά τμήματα Νο 121 - 122 στο κοινοτικό γραφείο Πηγών

 

Τα εκλογικά τμήματα Νο 123 -124 στο Δημοτικό σχολείο Μηλέας.

Στο Δήμο Γ.Καραισκάκη

Στο νομό Άρτας

Στην επικράετια

 

Δημοσίευση: 26 Ιουνίου 2023


ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΗΓΩΝ

Ξεκίνησαν επιτέλους οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου του πρώην δημοτικού σχολείου Πηγών με τίτλο Μετατροπή του υφιστάμενου δημοτικού σχολείου Πηγών- Άρτας Ιστορικής έδρας του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη σε ενεργειακά ευφυές πολιτιστικό κέντρο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και προσθήκη παιδικής Χαράς με ανακυκλώσιμα υλικά εκπαιδευτικού χαρακτήρα συνολικής δαπάνης 419.542,40 ΕΥΡΩ.
Και αυτό,μετά από καθυστερήσεις τριών και πλέον ετών που οφείλονταν σε δικαστική διαμάχη μειοδοτών του έργου. Ετσι από τον δήμο Γ. Καραισκάκη έγινε νέος μειοδοτικός διαγωνισμόςτο 2022 και νέος ανάδοχος του έργου αναδείχτηκε ο Λάμπρος Γεωργούλας ο οποίος με το εργοτάξιό του εγκαταστάθηκε και πρό τριημέρου ξεκίνησε εντατικά τις εργασίες ανακαίνισης. Το έργο γίνεται χάρις στη συντονισμένη και επιτυχή συλλογική προσπάθεια φορέων, υπηρεσιών και προσώπων που ο καθένας τους έβαλε από ένα λιθαράκι.
Το κτίριο αυτό που είναι ανενεργό πλέον στη χρήση του ως δημοτικό Σχολείο χρησιμοποιείται για κάλυψη των πολιτιστικών δράσεων της Αδελφότητας Πηγιωτών και την στέγαση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Πηγών. Παραχωρήθηκε στην Αδελφότητα Πηγιωτών κατά χρήση από το πρώην δήμο Τετραφυλίας το 2001 επί δημαρχίας του αειμνήστου Αθανασίου Γρέβια και προέδρου της Αδελφότητας Πηγιωτών της Μαρίας Κοιλια-Σεργιάνη. Με νεώτερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νέου δήμου Γ. Καραϊσκάκη επί δημαρχίας Δημητρίου Γαλλίκα το 2012 ανανεώθηκε επ αόριστον η παραχώρηση του κτιρίου για τον παραπάνω σκοπό.
Το 2012 με ενέργειες του δήμου Γ. Καραϊσκάκη επί δημαρχίας Δημητρίου Γαλλίκα σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Γ.Σκουφά, υπεβλήθη αίτηση από την Αδελφότητα Πηγιωτών για ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορούσε μουσεία φορέων εκτός δημοσίου η δήμων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως δηλ. το δικό μας για την μετατροπή των κτιρίων ως ενεργειακά αυτόνομο. Προϋπόθεση ήταν η σύνταξη και υποβολή σχετικής μελέτης της οποίας τη δαπάνη κάλυψε ο Συνεταιρισμός Πηγών με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του με μορφή χρησιδανείου επί επιστροφή προς την Αδελφότητα για λογαριασμό του δήμου Γ.Καραισκάκη κύριου του κτιρίου αφού ο δήμος νομικά δεν μπορούσε να την χρηματοδοτήσει καθ’ ότι δεν ήταν τότε ανάδοχος του έργου. Υποβλήθηκε ολοκληρωμένος ο φάκελος του έργου στο Κ.Α.Π.Ε ( Κέντρο Αναν. Πηγ. Ενεργ.) αναμένοντας την έγκρισή του. Πλην όμως το πρόγραμμα δεν προχώρησε ποτέ λόγω αναθεώρησης όλων των προγραμμάτων ΕΣΠΑ το 2013-14 καθώς και της αλλαγής κριτηρίων ένταξης. Έτσι εμείς ως Αδελφότητα βρεθήκαμε με μια μελέτη χωρίς προοπτική στα χέρια μας και ένα χρέος να μας βαρύνει τυπικά προς τον Συνεταιρισμό που απειλούσε με δικαστική διεκδίκηση τους .
Το 2014 ο Δήμος Γ. Καραισκάκη κατόπιν συνεννόησής μαζί μας, προέβη σε ολική αναμόρφωση και βελτίωση της μελέτης αυτής για ένταξη σε νέο Πρόγραμμα. Έτσι με συντονισμένες προσπάθειες υπέβαλε μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ σε πολύ σύντομο χρόνο ολοκληρωμένη μελέτη η οποία προέβλεπε εκτός των άλλων και χώρο παιδικής αναψυχής που δεν υπήρχε στην πρώτη μελέτη.. Με την συνεχή παράστασή και όχληση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους τον συγχωριανό μας Αιμίλιο Αντωνάκη και τον πρώην Πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικό Σύμβουλο Γεώργιο Κουρτέσα κατορθώθηκε το 2018 να εγκριθεί η σχετική μελέτη και έτσι η ένταξη στο πρόγραμμα αυτό να είναι γεγονός .
 
Σήμερα ωεκ μέρους της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους όσους με τον τρόπο τους, τις ενέργειές τους και τις παρεμβάσεις τους, συνέτεινα να έχουμε σήμερα αυτό το θετικό αποτέλεσμα
και ειδικότερα:
Την πρώην Ειδική Γραμματέα Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και συμπατριώτισσα μας Ευγενία Φωτονιάτα, για την έγκριση του Προγράμματος το 2018.
Την τ.Υπουργό - βουλευτή Αρτας κ. Όλγα Γεροβασίλη και τον τ.βουλευτή Άρτας κ. Βασίλη Τσίρκα για την ένθερμη υποστήριξη τους στην διεκδίκηση της ένταξης του έργου σε πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α
Τον δήμαρχο Γ.Καραισκάκη Περικλή Μίγδο, τον τ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικό σύμβουλο Γεώργιο Κουρτέσα, και στον συγχωριανό μας δημοτικό σύμβουλο Αιμίλιο Αντωνάκη που έφεραν το κύριο βάρος της προσπάθειας αυτής και μόχθησαν για να έχει επιτυχή έκβαση. Τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πηγών Καρακώστα Κων/νο για την συνεργασία και την σημαντική βοήθειά του στη διαδικασία της έναρξης και υλοποίησης της ανακαίνισης. Στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Γ, Καραϊσκάκη -δήμου Ν.Σκουφά ως επιβλέπουσα τεχνική υπηρεσία και τον μηχανικό κ. Τάλαρο ως επίσης τον Μελετητή Προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α κ. Αθανάσιο Πούλιο.
Τον πρώην δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη Δημήτριο Γαλλίκα,τον τ.δήμαρχο Ν.. Σκουφά Ευστάθιο Γιαννούλη,την νυν Δήμαρχο Ροζίνα Βαβέτση και τις τεχνικές υπηρεσίες της, για την πολλαπλή τεχνική βοήθειά τους στην πρώτη υποβολή του φακέλου το 2012 αλλά και την βοήθεια που μας παρέχουν σήμερα στην υλοποίηση του έργου. Την συγχωριανή μας αρχιτέκτονα μηχανικό Δώρα Τριαντάφυλλου συζ. Δημητρίου Κ. Παπαδημητρίου για την ανευ αμοιβής σύνταξη του τοπογραφικών διαγραμμάτων της έκτασης και κάτοψης του κτιρίου. Το Δ.Σ του έτους 2012 του Αναγκ. Συνεταιρισμού Πηγών για την πληρωμή της πρώτης Μελέτης του έργου επι επιστροφή του ποσού αυτού με την υλοποίηση του έργου. . Τέλος τις προσπάθειές μας συνέδραμαν σημαντικά ο αείμνηστος συγχωριανός μας Νίκος Μπαλάς , ο Νίκος Π. Ζήσης , και ο διατελέσας πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών ο Λάμπρος Η.Φώτου.
Για εμάς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας καθώς και των προηγουμένων Διοικήσεων αποτελεί δικαίωση των επιλογών μας. αλλά Ξεκινήσαμε με πείσμα και υπομονή έναντι των προβλημάτων που ανέκυπταν στην διαδικασία του έργου από το 2012 μέχρι σήμερα αλλα δεν τα παρατήσαμε. Πιστέψαμε σε αυτό το εγχείρημα. Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για μια σημαντική προσφορά στο χωριό μας . Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλαμε και εμείς σε ένα έργο που παραδίδεται στους συγχωριανούς μας, στους συνδημότες μας , στα παιδιά μας και τις επόμενες γενεές.
Για εμένα προσωπικά είναι ένας ακόμη λόγος χαράς και συγκίνησης γιατί αυτό το σχολείο είναι έργο του πατέρα μου του αείμνηστου Πρόεδρου Βασιλείου Καπερώνη που ανακατασκεύασε ως εργολάβος εξ ολοκλήρου το παλιό καμένο σχολείο (παλαιά αίθουσα) και πρόσθεσε σε ενιαίο κτίριο την νέα του βορειοδυτική αίθουσα .Έτσι εμείς το βρήκαμε και σήμερα κάνουμε ένα παραπάνω βήμα με την νέα ανακαίνιση και την λειτουργία του ως Μουσείο.
Απομένει πλέον μετά την αποπεράτωση του έργου με ευθύνη του δήμου Γ. Καραϊσκάκη και της Διαχειριστικής Αρχής, ώστε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση και λειτουργία του μουσείου μας και το οποίο θα είναι και το μοναδικό στην περιοχή μας. Θα είναι μια ολοκληρωμένη και συλλογική αποτύπωση των λαογραφικών και ιστορικών στοιχείων του τόπου μας, ως ενισχυτικό της ιστορικής και λαογραφικής μνήμης μας.
Προοπτική μας είναι η ψηφιοποίηση όλου του αρχειακού υλικού και των εκθεμάτων ώστε να είναι αφ ενός μεν επισκέψιμο, αφ ετέρου δε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό διαδικτυακά από όλους χωρίς κανέναν περιορισμό.
Πρόθεσή μας είναι η συλλογική ιστορική και λαογραφική μνήμη μας που θα καταγραφεί, να γίνει κτήμα όλων μας και ιδιαίτερα για τις νεώτερες γενιές που θα θέλουν να μάθουν και να κατανοήσουν τον τρόπο ζωής των προπατόρων των παππούδων τους. Να μάθουν επιτέλους την ιστορία του τόπου μας. Αυτή τη δυνατότητα θέλουμε τους χαρίσουμε.
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο μας στην ολοκλήρωσή του θα είναι ένα κόσμημα, ένα στολίδι του Χωριού μας !

Δημοσίευση: 20 Ιουνίου 2023


ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΙΟΣ 2023

Την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκαν οι βουλευτικές εκλογές.Τα αποτελέσματα που προέκηψαν δεν ανέδειξαν κάποιο κόμμα με αυτοδυμαμία οπότε και θα επαναληφθούν στις 25 Ιουνίου.Σημαντικό ρόλο έπεξε η μεγάλη αποχή.

Δείτε Αποτελέσματα:

Στην τοπική κοινότητα Πηγών

Τα εκλογικά τμήματα Νο 121 - 122 στο κοινοτικό γραφείο Πηγών

Τα εκλογικά τμήματα Νο 123 -124 στο Δημοτικό σχολείο Μηλέας.

Στο Δήμο Γ.Καραισκάκη

Στο νομό Άρτας

Στην επικράετια

Δημοσίευση: 22 Μαίου 2023


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ Ι.Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΗΓΩΝ

Με κάθε ιδιαίτερη λαμπρότητα το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 γιόρτασε ο Ι.Ν Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο οικισμό των Πηγών. Ακολούθησε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, με την συμμετοχή κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας η Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι.Ν. Αγίου Νικολάου πρόσφερε διάφορα εδέσματα στους πιστούς.

Βιογραφία

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 μ.Χ. νότια της Μικράς Ασίας στα Πάταρα της Λυκίας. Αρκετά μικρός ορφάνεψε και διαθέτοντας την τεράστια περιουσία που κληρονόμησε, στους έχοντες ανάγκη, αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο. Λόγω των ικανοτήτων του και της αγάπης που έτρεφε γι’ αυτόν ο λαός, έλαβε το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Υπέμεινε κακουχίες και φυλακίσεις, όμως όταν ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο Άγιος Νικόλαος θαυματουργούσε εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 343 μ.Χ.
Η Ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξίου Α' του Κομνηνού (1081 -1118 μ.Χ.) και Πατριάρχου Νικολάου Γ' του Κυρδινιάτη (1084 - 1111 μ.Χ.). Το Ιερό λείψανο του Άγιου μετακομίστηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, επειδή οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη των Μύρων και οι κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως οι άπιστοι το καταστρέψουν.
Κατά την συναξαριστική παράδοση το άγιο λείψανο αναχώρησε την 1η Απριλίου του 1087 μ.Χ. και έφθασε στο Μπάρι στις 20 Μαΐου.

Δημοσίευση: 20 Μαίου 2023


ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Ευχές για ένα όμορφο και ειρηνικό μήνα για όλο τον κόσμο.
Καλή πρωτομαγιά & Καλό Μήνα !!
 

 

Δημοσίευση: 1 Μαίου 2023


Γενική συνέλευση Αναγκαστικού συνεταιρισμού Πηγών

Την Κυριακή 30 Απριλίου στο συνοικισμό Άγιο Νκόλαο Πηγών πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Πηγών.
 

 

Δημοσίευση: 30 Απριλίου 2023


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ

Την Παρασκευή 21-4-23 τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών έτους 2021.

Στο δήμο Γ.Καραισκάκη πρώτη σε πληθυσμό η τοπική κοινότητα "Πηγών" με 580 κατοίκους Ιστορική Έδρα του δήμου.

Δημοσίευση: 22 Απριλίου 2023


ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ ΔΕΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ - ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΣΕΛΤΣΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΤΟΥ 1804

Σήμερα Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, τιμήθηκε αυτή η ημέρα της ανείπωτης αυτής θυσίας, την οποία διοργάνωσαν η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας, με τη συνδρομή του δήμου Γ. Καραισκάκη, στο χώρο της Ιεράς Μονής Σέλτσου.Η εκδήλωση άρχισε στις 10.30 και η οποία περιλάμβανε: Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης-αρτοκλασία, Ρίψη στεφάνων στο όπισθεν της μονής φοβερό βάραθρο της Γκούρας τον΄΄Πέτακα΄΄ όπου έπεσαν τα 250 και πλέον γυναικόπαιδα των Σουλιωτών, Σύντομη ενημερωτική ομιλία και Προσφορά γλυκών και αναψυκτικών από την Αδελφότητα Πηγιωτών.

Την τελετή τιμησαν με την παρουσία τους απόγονοι των Σουλιωτών, ο Μητροπολίτης Άρτας Καλίνικος,η πρώην υπουργός κα όλγα Γεροβασίλη, ο αντιπεριφερειάρχης κ.Βασίλης Ψαθάς,ο βουλευτής κ.Βασίλης Τσίρκας, ο Δήμαρχος Γ,Καραισκάκη κ.Περικλής Μίγδος,δημοτικοί σύμβουλοι,εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, εκπρόσωποι σωμάτων Ασφαλείας,πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων, ο Σύλλογος Αναβίωσης Σουλιωτών Ναυπάκτου ο ΄΄ΕΠΑΧΤΟΣ΄΄ και πλήθος ανθρώπων απο διάφορες περιοχές της ελλάδος.

Οι εκδηλώσεις αυτές στο τόπο θυσίας των Σουλιωτών στο Σέλτσο, όλα αυτά τα χρόνια, έχει γίνει κοινή συνείδηση πλέον ότι στο χώρο αυτό, έγινε ένα νέο Υπέρτερο Ζάλογγο και -όπως ειπώθηκε από πολλούς- «Το Μεσολόγγι της Ηπείρου»- Ιερά Κιβωτός της θυσίας των Σουλιωτών,πολύτιμο και ακατέργαστο πετράδι της Ιστορίας του Έθνους μας.

Δημοσίευση: 21 Απριλίου 2023


ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη!!!!
Ευχόμεθα το Αναστάσιμο μήνυμα να γεμίσει τις καρδιές όλων σας Χαρά Ελπίδα και αισιοδοξία -Χρόνια Πολλά στους ξενητεμένους και γρήγορα Καλή Πατρίδα !!!!!
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Δημοσίευση: 16 Απριλίου 2023


Ανάσταση στον Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου Πηγών.

 
Χρόνια πολλά. Χριστός Ανέστη!!!

 

Δημοσίευση: 15 Απριλίου 2023


ΟΜΟΡΦΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΗΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Δημοσίευση: 15 Απριλίου 2023


Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου ΠΗΓΩΝ

Μεγάλη Παρασκευή - Η Εκκλησία θυμάται τα Άγια Πάθη. Οι Μεγάλες Ώρες, η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και η Περιφορά του Επιταφίου
Ο Ορθόδοξος ύμνος "Ω Γλυκύ μου Έαρ" .....

Δημοσίευση: 14 Απριλίου 2023


ΟΙ ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ

  Ι.Ν.ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΗΓΕΣ

Ι.Ν.ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΗΛΑΙΑ ΠΗΓΩΝ

  Ι.Ν ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΗΔΟΝΙΑ ΠΗΓΩΝ

Ι.Ν ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΗΓΩΝ

Δημοσίευση: 14 Απριλίου 2023


ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΥΞΗΣ

Το Θείον δράμα στην κορύφωση.
 
Σήμερον κρεμάται επι ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας....
Ημέρα της προδοσίας Του από τον Ιούδα.

Δημοσίευση: 13 Απριλίου 2023


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

(ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ),  ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

Μ.ΔΕΥΤΕΡΑ 10-4-2023 ----------

Μ.ΤΡΙΤΗ 11-4-2023 -----------

Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ -----------

Μ.ΠΕΜΠΤΗ 13-4-2023 (ΑΠΟΓΕΥΜΑ 18:00-21:00)

Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-4-2023 (ΠΡΩΙ 10:00-11:00 ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 19:00-21:30)

Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ 15-4-2023 ( ΒΡΑΔΥ 23:00 - 01:00 ΑΝΑΣΤΑΣΗ)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ 16-4-2023 ----------

ΔΕΥΤΕΡΑ 17-4-2023 (ΠΡΩΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ 07:00-10:00)

 

(ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ),  ΑΗΔΟΝΙΑ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

 

Μ.ΠΕΜΠΤΗ 13-4-2023  (ΑΠΟΓΕΥΜΑ 19:00-21:30)

Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-4-2023 (ΠΡΩΙ 10:00-11:00 ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 19:00-21:30)

 

(ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ),   ΙΤΕΑΣ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

Μ.ΠΕΜΠΤΗ 13-4-2023  (ΠΡΩΙ 07:00-10:00)

Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ 15-4-2023 (ΠΡΩΙ 06:00-08:00)

 

(ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ),  ΜΗΛΕΑΣ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

Μ.ΔΕΥΤΕΡΑ 10-4-2023 ----------

Μ.ΤΡΙΤΗ 11-4-2023 ----------

Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ  12-4-2023 (ΑΠΟΓΕΥΜΑ 18:00-21:00)

Μ.ΠΕΜΠΤΗ 13-4-2023 (ΑΠΟΓΕΥΜΑ 18:00-21:00)

Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-4-2023 (ΠΡΩΙ 10:00-11:00 ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 19:00-21:30)

Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ 15-4-2023 (ΠΡΩΙ 06:00-08:00 ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ 23:00-01:00)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ 16-4-2023 ----------

ΔΕΥΤΕΡΑ 17-4-2023 (ΠΡΩΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ 07:00-10:00)

 

(ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ),  ΜΗΛΕΑΣ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

Μ.ΠΕΜΠΤΗ 13-4-2023  (ΠΡΩΙ 07:00-10:00)

 

(ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ),  ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

Μ.ΠΕΜΠΤΗ 13-4-2013  (ΑΠΟΓΕΥΜΑ 19:00-21:30)

Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-4-2017 (ΑΠΟΓΕΥΜΑ 19:00-2130)

Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ 15-4-2017 (ΑΝΑΣΤΑΣΗ 23:00-01:00)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ 16-4-2023 ----------

Δημοσίευση: 9 Απριλίου 2023


Εφικτή η Μελέτη και ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ της Πεζογέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ

Με μήνυμα του ο Περιφεριάρχης Ηπείρου κος Αλέξανδρος Καχριμάνηςαναφέρει: Σε όλα τα Θεματα η Επιμονή και η Υπομονή Δίνουν λύση. Ευχαριστώ Πολύ την Υπουργό Κα Μενδωνη , τον Γεν Γραμ Κο Διδασκάλου και την Διευθύντρια της Εφορείας Αρτας γιατί πλεον θα είναι Εφικτή η Μελέτη και ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ της Πεζογέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ που κατεστραφει κατα τον Εμφύλιο Πόλεμο , και Ένωνε την Ήπειρο με την Θεσσαλία.

Με αυτό το έγγραφο ξεκλειδώνει την κατασκευή της Γέφυρας Κοράκου.

Η κατ αρχήν συναίνεση του Υπουργείου Πολιτισμού καταργεί την γραφειοκρατική διαδικασία κατά πολύ.

Τα θερμά συγχαρητήρια στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Δημοσίευση: 6 Απριλίου 2023


ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 1941

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΑΝ ΝΕΕΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΣΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-
ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ 12 ΠΗΓΙΩΤΕΣ
Απαρτα κάστρα της Μακεδονίας τα Οχυρά. Οι Έλληνες απέδειξαν ότι ποτέ δεν δίστασαν να πολεμήσουν και δεν φοβήθηκαν να θυσιαστούν για την Πατρίδα. Τι κι΄αν απέναντί τους είχαν τις σιδερόφραχτες στρατιές του Χίλτερ. Τι κι΄αν τον έτρεμε η Ευρώπη. Τι κι' άν καθυπόταξε μεγάλα κράτη.Η Ελλάδα,η Μικρή Ελλάδα μετά τον νικηφόρο ΕλληνοΙταλικό πόλεμο δεν σκέφτηκε στιγμή να παραδοθεί στους Ούνους αμαχητί. ΄Έτσι συνέβη το παράδοξο να έχει γίνει συνθηκολόγηση και στα Οχυρά να πολεμούν ακόμη μην πιστεύοντας ότι μπορούσε η Ελλάδα να συνθηκολογήσει. Ανάμεσα σε αυτούς τους Ήρωες που κράτησαν Νέες ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ κατά αριθμητικά και στρατιωτικά υπέρτερους και είπαν το νέο Μολών Λαβέ ήταν και 12 Πηγιώτες. Χρόνια ακούγαμε τις ιστορίες με τα κατορθώματα των υπερασπιστών των Οχυρών. Τις ίδιες ιστορίες δόξας που μού έλεγε ο φίλος μου ο Αντώνης Ανδριανόπουλος όπως τις άκουσε απο τον Πατέρα του που πολέμησε στο Ρούπελ. Δεν νικήθηκαν ποτέ .απλά σταμάτησαν να πολεμούν. Είναι οι ίδιοι που ΄΄ανάγκασαν΄΄τους Γερμανούς να τους απονείμουν τιμές κατα την παύση των εχθροπραξιών αναγνωρίζοντας τον Ηρωισμό τους.. Ηταν οι συμπολεμιστές του Ιτσιου και του Δουράτσου.Όσοι σώθηκαν, με μεγάλη ταλαιπωρία και κόπο έφτασαν στα χωριά και στις πόλεις απο όπου κατάγονταν
Οι φωτογραφίες τους από το βιβλίο του Συγχωριανού μας αείμνηστου στρατηγού και μαχητή του Γοργοποτάμου και της Εθνικής Αντίστασης Στέργιου Βούλγαρη ΄΄ Ο Πόλεμος των Διαβόλων με τη Φουστανέλα΄΄ και η μαρτυρία του μπαρμπα-Νικόλα Μπαλάσκα . Αξίζει κάθε τιμή και μνημόνευση σε αυτούς τους Ηρωες. Οι Πράξεις τους ας γίνουν μάθημα για εμάς τους ΄΄Νεοέλληνες΄΄που έχουμε αρχίσει να ξεχνούμε τις καταβολές μας.. Και για τους Πηγιώτες να θυμούνται και να τιμούν τους Ηρωές τους !!

Δημοσίευση: 6 Απριλίου 2023


ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 1970-1980

Δημοσίευση: 2 Απριλίου 2023


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 1949 Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ.

 "28η Μαρτίου Πανελλήνια – Πανευρωπαϊκή & Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Πετρογέφυρων "

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ
Αεροφωτογραφία 1947
πριν την ανατίναξη και καταστροφή της ( 28 Μάρτιου 1949).
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28-3-1949 ΕΠΕΦΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ ΠΟΤΑΜΟ
72 ΧΡΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑ και το Ιστορικό χρέος παραμένει ανεξόφλητο...........
ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Στις 15-2-2019 στα Γραφεία Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.Ημερομηνία σταθμός για την Αναστήλωση της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου.Με την υπογραφή του οδικού χάρτη Υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης του Υπουργείο Υποδομών με συναρμόδια Υπουργεία -Αυτοδιοικητικούς - Κρατικούς φορείς.
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ..... τίποτε.......μένει η εξαγγελία του Πρωθυπουργού το Καλοκαίρι στην Πλάκα για συνέχιση της διαδικασίας υλοποίησης των υπογραφέντων. ΣΗΜΕΡΑ ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΑ ΥΠΕΣΧΗΜΕΝΑ-ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ......... Μόνο Η Περιφέρεια Ηπείρου αφουγκράστηκε την αγωνία μας και μας ζήτησε στοιχεία για να βοηθήσει. Περιφέρεια Θεσσαλίας και λοιπών διαιρέσεων ...απόντες. Εμείς περιμένουμε ελπίζοντας ακόμη.....Επιτέλους ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

 

Δημοσίευση: 28 Μαρτίου 2023


ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ "25ης ΜΑΡΤΙΟΥ" ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ.

Εορτάστηκε και φέτος στις Πηγές Άρτας - Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη η ημέρα της Εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Μετά τη θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν.Γεννήσεως Θεoτόκου στο κέντρο των Πηγών, ακολούθησε Δοξολoγία στο χώρο του Μνημείου Ηρώων Σουλιωτών στην Κεντρική Πλατεία Προέδρου Βασ. Καπερώνη παρουσία των κατοίκων του χωριού.Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο που εψάλη από τους παρισταμένους σε κλίμα συγκίνησης.
 
Ανάλογος εορτασμός πραγματοποιήθηκε και στην Μηλέα Πηγών όπου έγινε δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.
Οι παραπάνω εκδηλώσεις έδωσαν μια στήριξη και μια αισιόδοξη νότα στους μόνιμους κατοίκους του χωριού μας.
Ζήτω η 25η Μαρτίου!
Χρόνια πολλά, ειρηνικά και με υγεία για όλους!

Δημοσίευση: 25 Μαρτίου 2023


22 Μαρτίου 2023 – Παγκόσμια Ημέρα Νερού (Πηγές Άρτας)

Η ζήτηση της ανθρωπότητας για νερό μεγαλώνει. Η πίεση στους υδάτινους πόρους αυξάνεται λόγω της υπερχρήσης, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Οι ξηρασίες και οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο έντονοι και συχνότεροι. Η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας οδηγεί στην διείσδυση αλμυρού νερού σε παράκτιους υδροφόρους ορίζοντες. Οι υπόγειοι υδροφορείς εξαντλούνται.
Το νερό μπορεί να αποτελέσει πηγή συγκρούσεων αλλά και συνεργασίας. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε για την καλύτερη διαχείριση όλων των πηγών νερού, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας παροχής υπόγειων υδάτων. Τα υπόγεια ύδατα δεν φαίνονται, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα ξεχνούμε. Αποθηκευμένα σε βράχους και στο έδαφος, τα υπόγεια ύδατα είναι η μεγαλύτερη πηγή ρευστού γλυκού νερού. Διατηρούν την παροχή πόσιμου νερού, τα συστήματα αποχέτευσης, την γεωργία, τη βιομηχανία και τα οικοσυστήματα. Ωστόσο, περίπου το 20 τοις εκατό των υδροφόρων οριζόντων του κόσμου είναι αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης.
Σε πολλά μέρη, απλά δεν γνωρίζουμε πόσο από αυτόν τον πολύτιμο πόρο μπορεί να υπάρχει. Πρέπει να βελτιώσουμε την εξερεύνηση, την παρακολούθηση και την ανάλυση των υπόγειων πόρων για την προστασία και την καλύτερη διαχείρισή τους και να συμβάλουμε στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό το επόμενο έτος παρέχει μια αποφασιστική ευκαιρία για την προώθηση της δράσης για το νερό για βιώσιμη ανάπτυξη. Στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ας δεσμευτούμε να εντείνουμε τη συνεργασία μεταξύ τομέων και πέρα από τα σύνορα, ώστε να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε με βιώσιμο τρόπο τις ανάγκες των ανθρώπων και της φύσης και να αξιοποιήσουμε τα υπόγεια ύδατα για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Φωτογραφία 1978: Στην Πηγή της ζωής του χωριού μας η μία γενιά φεύγει με το νερό.. η άλλη γενιά έρχεται για το νερό.......

Στη φωτογραφία Ελένη Καρακώστα και ο μικρός τότε Άρης Γκανιάτσας.

Δημοσίευση: 22 Μαρτίου 2023


Αναμνήσεις η Γερουσία των Πηγών.........

Μορφές Δημογερόντων...... Δεκαετία του ΄60 Στο πεζούλι του καφενείου Γιώργου Καπερώνη
Μπροστά ο Μπαρμπαμήτσιος ο Καλόγριας Πρόεδρος Κοινότητας Πηγών,
Από αριστερά Μήτσιος Βανάκας, Βασίλης Φώτος , Σπύρο Καρακώστας , Λούκας Βούλγαρης, Χαράλμπος Τσατσαρώνης και Νίκος Πριόβολος.
ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2023


ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΑΡΤΑ ( 11 ΜΑΡΤΙΟΥ)
ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ " ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΡΤΑΣ " (1210-1303 μΧ)

Η πόλη της Άρτας η άλλοτε ιστορική και περίλαμπρη πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου ντύθηκε τα γιορτινά της και γιόρτασε την μνήμη της Αγίας.

Η Θεοδώρα Πετραλίφαινα ή Αγία Θεοδώρα της Άρτας (Θεσσαλονίκη 1210 - 1280) ήταν σύζυγος του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ και Ορθόδοξη χριστιανή Αγία.
Η μνήμη της τιμάται στις 11 Μαρτίου και είναι σήμερα η πολιούχος Αγία της Άρτας. Στον ναό της βρίσκεται σε αργυρή λάρνακα το λείψανο της το οποίο με μεγαλοπρεπή λιτανεία περιφέρεται στους δρόμους της πόλεως τη μέρα της εορτής της.

Δημοσίευση: 11 Μαρτίου 2023


Οι γυναίκες του Συλλόγου "ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΕΝΩ ΜΠΟΤΣΑΡΗ"

γιόρτασαν την Γιορτή της Γυναίκας στην Μηλαία Πηγών Άρτας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ.

Δημοσίευση: 9 Μαρτίου 2023


 ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ-
Τιμούμε αυτές που μας έφεραν στον κόσμο και αυτές που εμείς φέραμε στον κόσμο.τις γυναίκες που αγαπάμε -τις γυναίκες της ζωής μας.
-ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
 
-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΗΓΙΩΤΙΣΑ
-ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΗΓΙΩΤΙΣΕΣ
 
Η ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΑΘΗΝΑ Π.ΖΗΣΗ 101 ΕΤΩΝ
Η΄΄Μαντηλοφορεμένη Πηγιώτισα΄΄ που έγινε αφίσα και τιμήθηκε στη γιορτή της γυναίκας του δήμου Αρταιων το 2018 με την Κατερίνα Σχισμένου στην Άρτα- Η εμβληματική φωτογραφία της, είναι του δικού μας, του φίλου μας Βασίλη Γκανιάτσα.
 
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΟΥΜΕ
Γεννημένη το 1922 στις Πηγές. Μετράει 101 έτη ζωής- Χιλιόχρονη να γίνει...
Μέσα στην αιωνόβια ζωή της έμελλε να συμπτύξει τα γεγονότα και τις συνθήκες διαβίωσης του προηγούμενου αιώνα. Πήγε ως την Τετάρτη Δημοτικού. Στα 15 φόρεσε το μαντήλι που δεν το έχει βγάλει ως σήμερα.
Παντρεύτηκε στα 22. Πέντε παιδιά. Οικονομική ένδεια, πόλεμοι, εμφύλιος, χειμώνες μέσα στα δύσκολα γεωμορφολογικά ανάγλυφα της περιοχής, Άξια θαυμασμού η θέση και ο ρόλος που διάλεξε να κρατήσει μέσα ση οικογένεια. Μέσα σε ένα ευρύ κοινωνικό περιβάλλον αν όχι εχθρικό τουλάχιστον στερητικό και σε συνθήκες οικονομικής ένδειας ήταν υποχρεωμένη και χρεωμένη να αναδείξει την οικογένεια, να γαλουχήσει τα παιδιά της, με αρχές και με πίστη στις αξίες.
Με ένα τσούρμο παιδιά γύρω της , στο φτωχοκάλυβο έπρεπε να τα συντηρήσει, να τα ντύσει να τα χορτάσει, να τα ζεστάνει να τα προστατέψει. Έπρεπε να τα προλάβει όλα. Και να βοηθήσει παράλληλα τον άντρα της στα χωράφια στα ζώα στο κήπο στις εξωτερικές δουλειές. Θα κοιμόταν αν προλάβαινε. Θα έτρωγε αν περίσσευε. Θα ζεσταινόταν αν χωρούσε το τζάκι. Όταν ο σύζυγος έφευγε για άλλες περιοχές να βρει εργασία, τα πράγματα γινόταν ακόμη πιο δύσκολα γι’ αυτήν, καθώς έπρεπε να αναλάβει πλέον και όλες τις αντρικές εργασίες. Μάλιστα, το γεγονός ότι βρισκόταν κάτω από τη συνεχή επίβλεψη πεθερικών ή άλλων συγγενών δυσχέραινε ακόμη περισσότερο τη θέση της.
Κατά περιόδους έπρεπε να πηγαίνει στα αστικά κέντρα της Άρτας ή του Μουζακίου για τροφοδοσία δυσεύρετων ειδών επιστρέφοντας οδοιπορικώς ζαλικωμένη, μια διαδρομή δύο ημερών με διανυκτέρευση στην ύπαιθρο. Ένα παιδί το γέννησε στο δρόμο για το θερινό στανοτόπι. Τα καθήκοντα της ως νοικοκυράς περιλάμβαναν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως μαγείρεμα, ράψιμο των ρούχων, γνέσιμο, πλέξιμο, καθώς η οικογένεια έπρεπε να δείχνει πάντα επιμελημένη, ακόμα και όταν τα οικονομικά της δεν το επέτρεπαν.
Σημαντικό μέλημά της ήταν η επιμέλεια του σπιτιού. Έτσι, αν και η μέρα της ήταν κάτι παραπάνω από γεμάτη, πάντα θα έβρισκε χρόνο να ασχοληθεί και με τη δημιουργία εργόχειρων που θα βελτίωναν την αισθητική του σπιτιού της. Ύφαινε στον αργαλειό όμορφα στρωσίδια και κιλίμια σε σχέδια που αντέγραφε από τη φύση και τη ζωή, «...μεταπλάθοντας σε καλλιτέχνημα την πεζή πραγματικότητα… Κι έπρεπε να αντεπεξέλθει και στις κοινωνικές υποχρεώσεις. Στην εκκλησία, στο πανηγύρι, στις γιορτές.
Οι καθημερινές ασχολίες και υποχρεώσεις της, ωστόσο, ξεπερνούσαν αρκετά συχνά τα στενά όρια του σπιτιού, καθώς βοηθούσε το σύζυγό της σε όλες τις γεωργικές εργασίες: Βοσκή των ζώων, άρμεγμα, κούρεμα, παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων κ.α. αποτελούσαν βασικές ασχολίες της. Μετέφερε νερό από την πηγή, έκοβε και κουβαλούσε ξύλα, πήγαινε το αλεύρι στο μύλο κ.α. Η ψυχική και σωματική της δύναμη ήταν ανεξάντλητη: φορτωνόταν σχεδόν τόσο βαριά όσο και ένα ζώο και μάλιστα οι αποστάσεις που έπρεπε να διανύσει ήταν πολλές φορές εξαιρετικά μεγάλες. Κι όμως αυτή η λιπόσαρκη, η ξυπόλυτη, η νηστική η κουρασμένη η αδικημένη μαντηλοφορεμένη Ηπειρώτισσα τερμάτιζε νικήτρια στο στίβο της ζωής.
Σήμερα 101 ετών επέλεξε να ζει μόνη της στις Πηγές αυτοσυντηρούμενη, και αρνούμενη να εγκαταλείψει τον τόπο που γεννήθηκε και αγάπησε, ανακυκλώνοντας τις πολυποίκιλες αναμνήσεις ενός ΟΛΌΚΛΗΡΟΥ αιώνα. Απο την καλοπέραση της πόλης προτίμησε να ζει μέσα στις αναμνήσεις του τόπου της, αρνούμενη -όπως οι περισσότερες να τον εγκαταλείψει.
ΜΙΑ ΜΑΝΑ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΕΣ-ΣΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΗΓΙΩΤΙΣΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΗΣ-ΣΑΝ ΤΗ ΒΑΙΑ -ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΑΝΑ!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!
Υ.Γ
Οι φωτογραφίες, αντιπροσωπευτικές για την ημέρα.

Δημοσίευση: 8 Μαρτίου 2023


ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΟΣΙΟΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ
 
ΣΗΜΕΡΑ 28-2-2023 τελευταία ημέρα του Φλεβάρη κάνουμε-όπως κάθε χρόνο - ένα αφιέρωμα στον ΚΑΣΣΙΑΝΟ ΠΗΓΩΝ στη ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ αφού είναι ο μοναδικός Άγιος που εορτάζει την τελευταία ημέρα τη Φλεβάρη και κάθε τέσσερα χρόνια στις 29 Φεβρουαρίου στα δίσεκτα έτη …..
 
Κείμενα πληροφορίες Νικος Π.Ζήσης
Ο οικισμός Κασσιανός Πηγών Αρτας πήρε το όνομα του από τον ομώνυμο Ρωμαίο στρατηγό ο οποίος διήλθε και παρέμεινε με τη λεγεώνα του στην περιοχή, Ο Ρωμαίος αυτός στρατηγός, γιος ευγενών γονέων, διαβάζοντας τις Αγίες Γραφές, άφησε τη δόξα του κόσμου από τις τάξεις του στρατού και πήγε σε μοναστήρι. Έγινε πρότυπο τη μοναστικής ζωής, ταξίδεψε σε όλα τα μεγάλα και περιφανή κέντρα του ασκητισμού, την Αίγυπτο, τη Θηβαίδα, τη Νυτρία και τον Πόντο και στο τέλος έγινε Άγιος. Έγραψε τα γνωστά από τη «Φιλοκαλία» κεφάλαια «περί οκτώ λογισμών» και κοιμήθηκε εν ειρήνη. Για τον Άγιο Κασσιανό τού οποίου η μνήμη τιμάται στις 29 Φεβρουαρίου (άρα κάθε τέσσερα χρόνια) υπάρχει η παράδοση πως κάποτε παραπονέθηκε στο Θεό ότι οι άνθρωποι τιμούν υπερβολικά τον Άγιο Νικόλαο, ενώ τον ίδιο σχεδόν καθόλου. Ο Θεός τότε έδωσε εντολή στους αγγέλους να φέρουν τον Άγιο Νικόλαο μπροστά του, για να διαπιστώσει ο ίδιος αν ο Άγιος Κασσιανός είχε δίκιο. Οι άγγελοι αφού μάταια αναζήτησαν τον Άγιο Νικόλαο στον ουρανό, ύστερα από πολλές προσπάθειες τον βρήκαν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα να προσπαθεί να σώσει τους ναυτικούς που κινδύνευαν. Τότε ο Θεός, αφού διαπίστωσε πόσο μοχθεί ο Άγιος Νικόλαος για τους ανθρώπους, τιμώρησε τον Άγιο Κασιανό για τα άδικα παράπονά του , να εορτάζει μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Στά δίσεκτα έτη !!
Ο Όσιος Κασσιανός ήταν Ρωμαίος στην καταγωγή, με γονείς πλούσιους και επιφανείς. Ή μεγάλη του ευφυΐα, ή φιλομάθεια και ή επιμέλεια του, ήταν από τους βασικούς παράγοντες, ώστε ο Κασσιανός να διακριθεί στις σπουδές του και να γίνει άριστος επιστήμων. Νέος ακόμη κατετάγη στο Ρωμαικό Στρατό. Διατηρήθηκε εγκρατής και σώφρων και κατά τη στρατιωτική του ζωή. Αργότερα ο Κασσιανός, άφησε τον στρατιωτικό βίο και έβαλε το ράσο της μοναχικής πολιτείας, όπου διέπρεψε σαν πνευματικός πατέρας. Θέλοντας όμως να γνωρίσει βαθύτερα την ακρίβεια της μοναχικής ζωής, περιήλθε όλα τα μεγάλα κέντρα του ασκητισμού, την Αίγυπτο, την Θηβαΐδα, την Νιτρία, Ασία, Καππαδοκία, και τον Πόντο.
. Ο Κασσιανός επίσης, έγραψε τα γνωστά από τη Φιλοκαλία κεφάλαια "περί των οκτώ λογισμών", πού τόσο πολύ διαβάζονταν και διαβάζονται από τους ασκητές.
Η παράδοση λέγει ότι το όνομα του ο οικισμός ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ το οφείλει σε έναν Ρωμαίο στρατηγό Κάσσιο , ο οποίος σε μια περιοδεία του προερχόμενος από τη Ρώμη μεσω Αμβρακίας , στρατοπέδευσε με τη λεγεώνα του στην περιοχή αυτή που ήταν μεγάλο οροπέδιο και εν συνεχεία ένα μεγάλο μέρος του από καθίζηση αποκόπηκε στη θέση που μέχρι και σήμερα λέγεται
Κομμένη Σπηλιά. Εκεί αναπαύθηκε για ένα χρονικό διάστημα και συνέχισε την περιοδεία του προς την Ασία. Ερχόταν από το ΄Ακτιο κατευθυνόμενος προς την Θεσσαλία μέσω της γέφυρας που σήμερα την λέμε Κουτσοκαμάρα του Αχελώου μέσω Αργιθέας Τυμπάνου και Μουζακίου. Αυτός ήταν και ο κύριος -από αρχαιοτάτων χρόνων- δρόμος που ένωνε την Θεσσαλία με την Ηπειρο. Αργότερα ο Ρωμαίος αυτός στρατηγός εγκατέλειψε το στρατιωτικό βίο και έγινε ασκητής.
ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΑΓ.ΚΑΣΙΑΝΟΥ
 
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΜΑΣ
Ο οικισμός ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ βρίσκεται βόρεια των Πηγών απέχει από αυτόν 1,5 χιλιόμ. από το κέντρο του και συνδέεται με δρόμο κατά τα 2/3 χωματόδρομο μέτριας βατότητας. Έχει υψόμετρο 920 μέτρα. Κατά την επίσημη απογραφή του 2011 είχε 13 (δεκατρείς) κατοίκους. Παλαιότερα είχε πάνω από εξήντα κατοίκους που ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία αλλά και την γεωργία. Ηταν ένας ζωντανός οικισμός απ όπου ξεκινούσαν 27 μαθητές για το σχολείο. Έσφυζε από ζωή και δραστηριότητα η Κασιανού. Από τον οικισμό αυτό περνούσαν οι χωριανοί μας που πηγαίναν πίσω στο Νιγκόζι μέσω Φράξου. Επίσης κατέβαιναν προς το Γραβριά για το Σέλτσο και το ποτάμι. Έχει ξηρό και υγιεινό κλίμα. Από βορά το χειμώνα την προστάτευε η πλαγιά του Φράξου. Μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως το μπαλκόνι των Πηγών. Δασοσκεπής με έλατα και πουρνάρια ήταν τόπος βοσκής κυρίως για γιδοπρόβατα και βοοειδή, αλλά και παραδοσιακή μελισσοκομία. Το έδαφος του είναι εύφορο για πατάτες όσπρια καλαμπόκια τριφύλλια, όλα ξερικά, ενώ παλαιοτέρα καλλιεργούνταν και καπνός. Υπάρχει δε και η τοποθεσία καπνοτόπι, λίγοι κάτοικοι διαμένουν και δραστηριοποιούνται εκεί στην κτηνοτροφία. Λίγο ψηλότερα βρίσκεται και η Σκλάκοβα με καταπληκτική θέα σε όλη την περιοχή.
 
Ο Οικισμός προσφέρεται για περίπατο αφού έχει βατό και ομαλό δρόμο από τις Πηγές με κυκλική κυκλοφορία που ανεβαίνει και από τον Πλατανιά- Λαγκοβίζοντα και από το Μαχαλά. Είναι μια αξέχαστη διαδρομή αναψυχής σήμερα ο οικισμός αποτυπώνει την εικόνα της παντελούς εγκατάλειψης. Τα περισσότερα σπίτια ερειπωμένα. Άλλα σφαλιστά πορτοπαράθυρα περιμένουν μάταια να τα ανοίξει κάποιο χέρι και να τους ξαναδώσει ζωή.
Πολλές οικογένειες μετά τον σεισμό του 1969 έφτιαξαν καινούργια σπίτια στον κεντρικό οικισμό του χωριού. Οι καλύβες και οι μάσινες άδειες, φράχτες πεσμένες, δασωμένα χωράφια, σηματοδοτούν την εγκατάλειψη. Τα νεροκάναλα αναζητούν τα ζωντανά να τα ξεδιψάσουν Σαν να μην έζησε ποτέ τόσος κόσμος εκεί επάνω......
 
Υδρεύεται από την πηγή ¨ ΣΠΗΛΙΑΣ '' με υποτυπώδες δίκτυο (εξωτερικό λάστιχο) που καλύπτει καθημερινές ανάγκες,κυρίως κτηνοτροφικές. Παλαιότερα οι κάτοικοι του κάλυπταν τις ανάγκες τους από το Παλιοπήγαδο ή από το χωριό με βαρέλες που κουβαλούσαν με τα γαιδουράκια. ή στα παγούρια. Επίσης λειτουργούσε και τηλέφωνο στο σπίτι του Δημήτρη Καρακώστα ενώ είναι ηλεκτροδοτημένος από το 1971. Οικογένειες μεγάλες που έζησαν εκεί μέχρι τα τέλη του 1980 ήταν κυρίως Καρακωσταίοι, Ζησαίοι, Βελαεταίοι, Κακαβαίοι, Πριοβολαίοι, Κοιλαίοι και Φωταίοι.
 
Εκεί σήμερα υπάρχει και ένα μικρό εικονοστάσι αφιερωμένο στη μνήμη του Οσιου Κασσιανού από τους κατοίκους του. Tην ημέρα της εορτής του, στον οικισμό γινόταν τοπικό πανηγύρι με τους αυτοδίδακτους μουσικούς του κατά βάση Καρακωσταίοι Ζησαίοι, ενώ στο γλέντι συμμετείχαν όλοι.
 
Προς ανάμνηση όλων όσων έζησαν σ αυτόν τον οικισμό των προπατόρων και συγγενών μας, έχουμε τη γνώμη ότι ένας μικρός προκατασκευασμένος ναΐσκος θα πρέπει να είναι η φροντίδα όλων μας. Μέχρι τότε όμως, πρέπει κάποιες μέρες ανοιξιάτικες και πασχαλινές, ή ακόμη και καλοκαιρινές να βρισκόμαστε οι Κασσιανιώτες και μη,να συναχθούμε όπως τότε….και να ενώσουμε τη σκέψη μας με όλους αυτούς που πέρασαν από εκεί……….
ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΤΕ ΑΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΑΜΕ ΚΑΤΙ.....ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΟΛΑ........ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ME ΘΥΜΙΣΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΕΣ ΞΕΓΝΙΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΠΗΓΩΝ-ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ......
ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ 28-2-2022

 

Δημοσίευση: 28 Φεβρουαρίου 2023


"ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ"

Κυριακή της Απόκρεω σήμερα 26 Φεβρουαρίου,
Ημέρα κεφιού ημέρα χαράς ημέρα ξεγνοιασιάς και ξεφαντώματος απ άκρη σ΄ακρη της Ελλάδας σαν πέρυσι πρόπερσι ...άλλοτε.
Εφέτος τίποτε δεν θυμίζει αυτή τη μέρα. Τέτοιες μέρες στο χωριό μας στις Πηγές για πάνω απο μία 25ετία η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ διοργάνωνε εθιμικά τις αποκριάτικες εκδηλώσεις για να νοιώσουν και οι μόνιμοι κάτοικοι ότι δεν είναι μόνοι. Γι αυτούς ήταν μια ξεχωριστή μέρα Έτσι σήμερα φαίνεται καθαρά η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα αυτών των εκδηλώσεων και το κενό δημιουργήθηκε.... εξ αιτίας της πανδημίας αλλά και της οικονομικής δυσκολίας να καλυφθούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
Ελπίζουμε του χρόνου να είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα και να ξανανταμώσουμε πάλι σαν πρώτα.
Οι φωτογραφίες,ενδεικτικές... από την Αποκριάτικη εκδήλωση του χωριού του 2018.
ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Από τα κούλουμα 19-2-2018 στο χωριό Πηγές Άρτας.

 

Δημοσίευση: 26 Φεβρουαρίου 2023


ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ........ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23-2-1968 ... ΠΤΩΣΗ ΔΥΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ Π.Α

ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΟ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

Κάθε χρόνο σαν σήμερα, ψηλά σε μια βουνοκορφή της Πίνδου, δυο μαύρες σκιές που μοιάζουν με διπλωμένα φτερά αετών πετούν πάνω από το χιονισμένο Κοκκινόλακο. Το τσακισμένο φτερούγισμά τους μας φέρνει στη μνήμη μας δυο αεροπόρους μας που πριν από πενήντα τρία χρόνια, συνάντησαν εκεί τη μοίρα τους και έγιναν αθάνατοι.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23-2-1968
AΝΑΦΟΡΑ ΜΝΗΜΗΣ
ΓΙΑ ΔΥΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Βαρύς ο φόρος της Πολεμικής αεροπορίας από ατυχήματα πτώσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Εκατοντάδες πιλότοι γεμίζουν το λεύκωμα πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας « υπέρ πατρίδος» φυλάσσοντας τις εναέριες Θερμοπύλες. Από όλους σχεδόν ξεχασμένοι όμως. Δεν ζητούν τίποτε άλλο παρά μόνο την ενθύμηση και την τιμή της θυσίας τους .
Έτσι ηθικό καθήκον για έναν ελάχιστο φόρο τιμής με ώθησε και εμένα να αφιερώσω αυτές τις λίγες γραμμές σε δύο αεροπόρους μας που έμελλε να χάσουν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στις βουνοκορφές της Πίνδου κοντά στο χωρίο μου στις Πηγές Άρτας
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…………
Σαν σήμερα πριν 55 ακριβώς χρόνια στις 23 Φεβρουαρίου του 1968 ημέρα Παρασκευή δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F-84F με έδρα το Αεροδρόμιο της Λάρισας εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή εικονικης προσβολής του αεροδρομίου της Πρέβεζας ( μαρτυρία Σ.Κίκερη), και γυρίζοντας στην βάση τους προσέκρουσαν στην κορυφή του όρους Κανάλια, τον Κοκκινόλακο (ύψος 1.750 μέτρα), δύο μίλια βορειοδυτικά του χωριού Πηγές, με αποτέλεσμα τη συντριβή τους και το θάνατο των χειριστών πριν προλάβουν να χρησιμοποιήσουν τα εκτινασσόμενα καθίσματα . Το ένα προσέκρουσε στην πλαγιά κάτω απο το ΄΄Αγκάθι΄΄ του Κοκκινόλακου. Το δεύτερο έπεσε λίγα μέτρα πριν την κορυφή πάνω απο την περιοχή της Ελάτης με απόσταση μεταξύ των 800 περίπου μέτρων . Χειριστές των δύο αεροσκαφών ήταν ο Σμηναγός Βενετσάνος Άγγελος ετών 32 από την Καλαμάτα και ο Σμηναγός Κουθουρίδης Γεώργιος ετών 29 απο τον Καμπάνη Κιλκίς.
Πιθανό αίτιό του ίσως να ήταν η πυκνή νέφωση που επικρατούσε στην περιοχή ένεκα της οποίας ο σχηματισμός τριών αεροσκαφών δεν αντελήφθη εγκαίρως την χιονισμένη οροσειρά με αποτέλεσμα την πτώση και συντριβή των δύο αεροσκαφών που πετούσαν παράλληλα στο ίδιο ύψος, ενώ το τρίτο που πετούσε ποιο ψηλά μπόρεσε να αποφύγει την πρόσκρουση και έφτασε στην Λάρισα, χωρίς να γνωρίζει το ακριβές σημείο που χάθηκαν τα άλλα δύο. Μόλις 15 μέτρα ποιο ψηλά ήθελαν να περάσουν την βουνοκορφή. Παιχνίδι και αυτό της μοίρας τους.
Επί πέντε ημέρες αεροπλάνα και ελικόπτερα πετούσαν σε όλη την περιοχή που ήταν καλυμμένη με πολύ χιόνι χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν το σημείο πτώσης των αεροσκαφών.Την πέμπτη ημέρα κατόρθωσαν να εντοπίσουν το σημείο πτώσης αλλά η προσέγγισή του είναι αδύνατη. Έτσι κάτοικοι του χωριού μας αλλά και κάτοικοι της Ελάτης από την άλλη πλευρά, σχημάτισαν ομάδες και μέσα σε αντίξοες συνθήκες μετά από πεζοπορία τεσσάρων ωρών, στο παγωμένο χιόνι δεμένοι ο ένας με τον άλλον με σχοινιά, έφτασαν στο σημείο όπου ήταν τα συντρίμμια και περισυνέλεξαν τους σορούς των χειριστών (ότι απέμεινε από αυτούς) και τα κατέβασαν μέσα σε κουβέρτες στο χωριό από όπου τα παρέλαβε ελικόπτερο της Πολεμικής αεροπορίας. Πολλά κομμάτια που περισυλλέγησαν από συγχωριανούς μας φορτωμένα σε μουλάρια αποτελέσαν για καιρό αντικείμενο περιέργειας για όλους .
Τίποτε δεν θυμίζει σήμερα στους στρατοκόπους το τραγικό συμβάν στο σημείο εκείνο παρά μόνο μικρά κομμάτια από τα συντρίμια που βρίσκονται ακόμα και σήμερα διάσπαρτα, καθώς και ένα αχνό το αποτύπωμα της σφοδρής πρόσκρουσης στο έδαφος.
Θυμάμαι –παιδί τότε- πολύ έντονα το γεγονός αυτό και χαρακτηριστικά την μεταφορά των νεκρών πιλότων στο «Αητολίθι» τοποθεσία των Πηγών που ήταν το ελικόπτερο, αλλά και τον θρήνο των συγχωριανών μου για το χαμό τους.. Ενός εξ αυτών του ΄Αγγελου Βενετσάνου με καταγωγή από την Καλαμάτα βρήκαν και την ταυτότητά του.
Δύο Πιλότοι ήρωες .
Δύο περήφανοι αετοί που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε μια βουνοκορφή της Πίνδου ποτίζοντάς την με το αίμα τους. Μαζί με τους υπόλοιπους πεσόντες θα μας θυμίζουν πάντα την αφοσίωση και την αυταπάρνηση στο καθήκον για την προστασία της πατρίδας μας από κάθε επιβουλή .
Καθήκον δικό μας μας να τους έχουμε παράδειγμα να θυμόμαστε τη θυσία τους και να τους τιμούμε. Καθήκον των Πηγιωτών να τους φτιάξουμε ένα απέριττο ΜΝΗΜΕΊΟ στην κορυφή του Κοκκινόλακου.
Η Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας εχει απευθύνει σχετικές επιστολές στο ΓΕΑ και στο Υπουργείο Αμυνας, ενώ προτίθεται να απευθυνθεί και σε άλλους φορείς προκειμένου αυτό να γίνει πράξη έστω και μετά από τόσα χρόνια. Είναι χρέος τιμής !!!!!
Κλείνοντας την αναφορά του γεγονότος δεν μπορούμε να μην τους αφιερώσουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του
Επιτάφιου λόγου που εκφώνησε ο Περικλής στον Κεραμικό για τούς νεκρούς των Αθηναίων του Α¨Πελλοπονησιακού πολέμου και που είναι διαχρονικά επίκαιρο σε όλους τους πεσόντες για την πατρίδα.
 
ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ….
«Στάθηκαν αντάξιοι τῆς πολιτείας ποὺ τοὺς ἀνάθρεψε…………
Πρέπει νὰ βλέπετε τὸ μεγαλεῖο τῆς πολιτείας στὶς καθημερινὲς της ἐκδηλώσεις καὶ να συλλογίζεστε πὼς τῆς τὸ ἔδωσαν ἄνδρες γενναῖοι ποὺ εἶχαν τὸ αἴσθημα τοῦ καθήκοντος καὶ μεγάλη φιλοτιμία σὲ κάθε ἔργο ποὺ ἀναλάμβαναν. Ἄν, καμιά φορά, ατυχούσαν σὲ κάποιο ἐγχείρημα, δὲν στεροῦσαν ὅμως τὴν πατρίδα ἀπ' τὴν ἀνδρεία τους, γιατὶ θεωροῦσαν πὼς ἡ ὡραιότερη κοινὴ προσφορὰ ἦταν νὰ θυσιαστοῦν γι' αὐτήν. Ὅλοι μαζὶ τῆς πρόσφεραν τὴ ζωή τους κι ὁ καθένας τους λάμβανε ἀθάνατο ἔπαινο καὶ δοξασμένο τάφο, ὄχι τόσο αὐτὸν ὅπου κοίτονται, ὅσο τὴν μνήμη ἐκείνων ποὺ θὰ θέλουν νὰ τοὺς δοξάσουν, γιατὶ τάφος τῶν μεγάλων εἶναι ἡ πᾶσα γῆ καὶ δὲν φανερώνεται ἀπὸ τὴν ὲπιγραφὴ μιὰς στήλης στὴν πατρική τους χώρα. Καὶ στὰ πιὸ μακρινὰ μέρη, ἡ μνήμη τους, ἄγραφη, μένει ζωηρότερη μέσα στὶς ψυχές, περισσότερο γιὰ τὴν ἀνδρεία τους παρὰ γιὰ τὸ ἔργο ποὺ ἔκαναν. Ἔχοντας αὐτοὺς γιὰ παράδειγμα καὶ ξέροντας πὼς εὐτυχία θὰ πῆ ἐλευθερία καὶ ὲλευθερία σημαίνει ἀνδρεία, δὲν πρέπει νὰ δειλιάζετε μπροστὰ στοὺς κινδύνους τοῦ πολέμου. Δὲν εἶναι ἀλήθεια πὼς ὅσοι δυστυχοῦν καὶ δὲν ἔχουν ἐλπίδα μιᾶς καλύτερης μοίρας θυσιάζουν πιὸ εὔκολα τὴ ζωὴ τους. Τὴν θυσιάζουν ἐκεῖνοι πού, ἄν θελήσουν νὰ τὴν σώσουν ἀποφεύγοντας τό μοιραῖο, κινδυνεύουν νὰ πάθουν τὸν μεγαλύτερο ἐξευτελισμό ἄν νικηθούν.
Γιὰ τοὺς ἀνδρείους ὁ ἐξευτελισμὸς τῆς δειλίας εἶναι χειρότερος ἀπ' τὸν γενναῖο κι ἀναπάντεχο θάνατο».
Ως αφιέρωμα, οι στίχοι του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ
Ας μη βρέξει ποτέ
το σύννεφον, και ο άνεμος
σκληρός ας μή σκορπίση
το χώμα το μακάριον
που σας σκεπάζει.
Ας το δροσίση πάντοτε
με τ' αργυρά της δάκρυα
η ροδόπεπλος κόρη'
και αυτού ας ξεφυτρώνουν
αιώνια τ' άνθη.
 
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ
                                                                               ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
                                                  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
 
Χαρακτηριστικό είναι το επίγραμμα του Σπύρος Κίκερη Βετεράνου σμήναρχου Ε.Α που έζησε το ατύχημα υπηρετώντας στην ίδια μοίρα όπως το περιγράφει στην ιστοσελίδα του εξ αφορμής παλαιότερη ανάρτησής μας.
ΣΜΗΝΑΓΟΙ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ – ΚΟΥΘΟΥΡΙΔΗΣ ΤΟΥΤΗ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ!
Επετειακό 23/2/1968
"Τούτη η Κατάθεση ζωών
και η ανάληψη ψυχών, δεν έχει Τελειωμό
γι'αυτό κι' Περηφάνια μας
Φτάνει στον Ουρανό!"
Σπυρος Κίκερης Σμήναρχος Ε.Α

 

Δημοσίευση: 23 Φεβρουαρίου 2023


ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 11-12-2022.

Πρόεδρος του Δ.Σ της Αδελφότητας ο Καπερώνης Χρήστος.
Αντιπρόεδρος -Υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων ο Καλόγριας Δημήτριος
Γραμματέας η Καρακώστα Ευαγγελία
Ταμίας ο Μπαλάσκας Βύρων
Μέλος η Φώτου Φωτεινή-Υπεύθυνη εκδηλώσεων Αθηνών
Μέλος η Γιώτη Ελευθερία Υπεύθυνη εκδηλώσεων Πηγών
Μέλος ο Φώτος Ιωάννης Α΄Υπεύθυνος Νεολαίας
 
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει την θέληση αλλα και την υποχρέωση να συνεχίσει το σημανρτικό έργο της Αδελφότητας τιμώντας τις παρακαταθήκες προηγουμένων διοικήσεων απο το 1978 μέχρι σήμερα. Η Αδελφότητα αγκαλιάζει τους απανταχού Πηγιώτες και τους καλεί να βοηθήσουν ο καθένας με τον τρόπο του το έργο της. Επίσης ευχόμαστε καλή θητεία στο νέο Διοικηυικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γρεβιωτών ΄΄Η ΠΑΝΑΓΙΑ΄΄
Οτι κάνουμε είναι για το καλό του τόπου μας . Αυτού του τόπου που οι προπάρτορές μας μας παρέδωσαν στην διαδικασία αέναης διαδοχής και εμείς να τον αφήσουμε στα παιδιά μας ακέραιο. Κλείνοντας θα χρησιμοποιήσω την προμετωπίδα από τις ΄΄ΠΗΓΙΩΤΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ΄΄ με τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη, την εφημερίδα του Συλλόγου μας.Σήμερα για οικονομικούς λόγους άλλα και της διαδικτυακής λαίλαπας, δεν εκδίδεται πλέον. Ομως με την κυκλοφορία της τόσα χρόνια συνέβαλλε στην προώθηση πολλών θεμάτων αλλά και στην ενημέρωση των Πηγιωτών.
Επίσης ευχόμαστε καλή θητεία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γρεβιωτών ΄΄Η ΠΑΝΑΓΙΑ΄΄
==Είμαστε εις το “εμείς» κι’ όχι εις το “εγώ”. Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλωμεν να φκειάσωμεν χωριόν, να ζήσωμεν όλοι μαζί. Έγραψα γυμνήν την αλήθεια, να ιδούνε όλοι οι Έλληνες ν’ αγωνίζωνται διά την πατρίδα τους, διά την θρησκεία τους, να ιδούνε και τα παιδιά μου και να λένε “Έχομεν αγώνες πατρικούς, έχομεν θυσίες”, αν είναι αγώνες και θυσίες. Και να μπαίνουν σε φιλοτιμίαν και να εργάζωνται εις το καλό της πατρίδας τους, της θρησκείας τους και της κοινωνίας΄΄
.ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
 
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΕΤΩΝ 2019-2022
Αγαπητοί Συγχωριανοί. Είναι αυτονόητο ότι η θητεία του προηγούμενου Δ.Σ συνέπεσε με την έξαρση της Πανδημίας του COVID19 με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν καθιερωμένες εκδηλώσεις όπως ο ετήσιος χορός της Αθήνας,Οι εκδηλώσεις των Απόκρεω στο χωριό και οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Ήμασταν σχεδόν σε αδράνεια .. Πλην όμως η δραστηριότητά της Αδελφότητας στην διάρκεια αυτής της θητείας δεν υστέρησε σε επίπεδο ενεργειών, δράσεων και παρεμβάσεων σε πολιτιστικό επίπεδο. Παρακάτω ενδεικτικά αναφέρουμε τις δραστηριότητας της Αδελφότητας κατά το παραπάνω διάστημα
ΔΡΑΣΕΙΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
-Σε συνεργασία με τον δήμο Γ. Καραισκάκη συνδιοργανώσαμε τις επίσημες ετήσιες εκδηλώσεις της 23ης Αυγούστου στο Σέλτσο και τις εκδηλώσεις μνήμης του Απριλίου Στο Σέλτσο.
Σε δύο από αυτές συμμετείχε και Σωματείο Απογόνων Σουλιωτών της Ναυπάκτου επικεφαλής την Πρόεδρό της κ.Μαρία Σαγώνα..Μαζί τους παρόμοια εκδήλωση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021 σε μια άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα. Επίσης σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία διοργανώσαμε την εκδήλωση Ηπειρώτικές Όχθες 2020 και δύο εκδηλώσεις με θέμα την Αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου με πρωτοβουλία του Συμπατριώτη μας Αντώνη Κοσσυβάκη στελέχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο χώρο τη Θρυλικής γέφυρας Κοράκου με μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχαμε το 2019 προ Κορωνοιού στις εκδηλώσεις της Ημέρας Ευρωπαικής Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική πλατεία Πηγών και στη Ιερά μονή Σέλτσου.
-Η Αδελφότητα συνέβαλε αποφασιστικά για να γίνει και το ομοίωμα της Θρυλικής γέφυρας και πλησίον αυτής το οποίο κατασκεύασε ο Πρωτομάστορας της Γέφυρα ς της Πλάκας Αθανάσιος Ποραβος και στην ο οποία βοήθησαν και συγχωριανοί μας μαστόροι. Για τα εγκαίνια της από την επιτροπή Αναστήλωσης και την Πρωτοβουλία φορέων και πολιτών για την ανάδειξη και προστασία της Κοιλάδας του Αχελώου με την στήριξη του Ευρωπαικού Γραφείου στην Αθήνα διοργανώθηκε εκδήλωση με μεγάλη επιτυχία κατά την οποία ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης δεσμεύτηκε να αναλάβει την πρωτοβουλία της Αναστήλωσης Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά γιατί από τις κρατικές αρχές έχουμε απογοητευτεί.Θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση τον αγώνας μας σε συνεργασία και με τους Αργιθεάτες. Αυτό έγινε για να αποτελέσει πρόκρινα και πρόκληση για την αναστήλωση της Γεφυρας.
-Συμμετείχαμε ενεργά και με ένταση στις προσπάθειες για την αποτροπή έγκρισης της Περιβαλλοντολογικής Μελέτης του φράγματος Αυλακίου, γιατί αυτό αποτελεί την ολική καταστροφή της Κοιλάδας του Αχελώου ,όλου του τόπου μας. Για το λόγο αυτό κάναμε συνεχείς παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς και συμμετείχαμε στην Ημερίδα της Επισκοπής Βραγγιανών της 12-8-2022 όπου με ψήφισμά τους Αργιθεάτες και Ραδοβιζινοί εξέφρασαν την αντίθεσή του σε αυτό το καταστροφικό έργο. Το θέμα είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.
-Συμβάλαμε αποφασιστικά στην ανάδειξη του Αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας όπου διαχρονικά υπήρχε συνεχής κατοίκηση κατά τους Αρχαιολόγους από την εποχή των Αθαμάνων.και της Αρχαίας Τετραφυλλίας και Αργιθέας. Ειδικότερα στον Οικισμό του Αγίου Βασιλείου υποδείξαμε τον Μάιο του 2019 στις αρχαιολογικές υπηρεσίες της Άρτας ταφικό μνημείο που έφεραν στο φώς νεροφαγιές. Με συστηματική αρχαιολογική εκσκαφή αποσπάστηκε ολόκληρος σκελετός προϊστορικής εποχής .Με ενέργειες της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και δαπάνη της Αδελφότητας Πηγιωτών έγινε Ραδιοχρονολόγηση με τη μέθοδο Άνθρακα 14 σε εργαστήριο της Γερμανίας κα βρέθηκε ότι είναι 4000 χιλιάδων χρόνων ήτοι 1800-1990 π.Χ Εποχής των αρχαίων Αθαμάνων. Η Αδελφότητα ανέλαβε την πληρωμή της εξέτασης αυτής μέσω του Δημοκρίτειου Κέντρου Ερευνών, διότι σε αντίθετη περίπτωση αυτό δεν θα ήταν εφικτό σε βάθος τετραετίας ή και ποτέ. Έτσι έχουμε πλέον με τη σφραγίδα της Επιστήμης χρονολογικό σημείο αναφοράς της περιοχής προ του 2000 π.Χ.
Κατά τους Αρχαιολόγους η θέση αυτή του Αγίου Βασιλείου είναι πολύ σημαντική (Ανάμεσα στις τρείς πανελλαδικά) Επίσης εφέτος πάλι με ενέργειές μας ανασύρθηκε με την συνδρομή της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων και Αρχαιολόγων πιθάρι μεγάλου μεγέθους που ανήκει στην ίδια εποχή. Τον Αύγουστο του 2019 διοργανώσαμε Αρχαιολογική ενημερωτική ημερίδα στο χωριό μας σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία Αρτας. Επίσης κάναμε παρέμβαση για να καθαριστεί η στήλη των Πηγών του 4ου Π.Χ αιώνα που βρέθηκε το 2009 στα Μοναστρέλια στη Σιούρενα.. Η Παρουσία σή της θα γίνει επίσημα και σε κατάλληλο τόπο και χρόνο .Αυτή αποτελεί μοναδικό εύρημα σε πανελλήνια κλίμακα. Ετσι Η Λαξευτή Σαρκοφάγος ο Σκύφος των Αθαμάνων ,ο σκελετός,το πιθάρι και η Στήλη των Πηγών είναι τας σημαντικότερα ευρήματα και μοναδικά της περιοχής μας εκτός Αμβρακίας. Απομένει α ανακήρυξη του ως Αρχαιολογικού χώρου ,η περίφραξή του και η συστηματική εκσκαφή για την ανάδειξη του χώρου αυτού.
-Η Ανακαίνιση του κτιρίου του Ιστορικού και λαογραφικού Μουσείου και του περιβάλλοντος χώρου που στεγάζεται στο πρώην δημοτικό Σχολείο μετά από οκτώ χρόνια εκκρεμότητας και προβλημάτων, μπαίνει στο τελικό στάδιο αφού την άνοιξη θα εγκατασταθεί ο νέος ανάδοχος του έργου.
-Με παρέμβασή μας και σε συνεργασία με τον δήμαρχο και τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Πηγών προμηθευτήκαμε εκτυπωτή LASER τελευταίας τεχνολογίας για την υποστήριξη του Η/Υ που τοποθέτησε η Αδελφότητα Πηγιωτών στο Κοινοτικό γραφείο για την εξυπηρέτηση των χωριανών μας και του Αγροτικού Ιατρείου Πηγών στην στιγμιογράφηση ή την Τηλεατρική αν χρειαστεί.
-Επίσης με προσφορές φίλων μας και μελών του Συλλόγου μας σε οπτικοακουστικό υλικό η Αδελφότητα έχει την δυνατότητα κάλυψης των εκδηλώσεών της.
-Το σημαντικότερο όλων που κατατάσσει πλέον την Ι.Μονή Σέλτσου στους επίσημους Ιστορικούς τόπους είναι η Καθιέρωση της 23η Αυγούστου ημέρα μνήμης της θυσίας των Σουλιωτών ως Επίσημης εορτής του Δημου Γ.Καραισκάκη με προεδρικό Διάταγμα. Αυτό έγινε με ενέργειες της Αδελφότητας Πηγιωτών αφού κατέθεσε πρόταση στον δήμο Γ.Καραισκάκη και ο δήμος την ενέκρινε. Ακολούθησε κατάθεση εκ μέρους μας φακέλου στο Υπουργείο Εσωτερικών .Ετσι με ενέργειες της Αδελφότητας και την αποφασιστική παρέμβαση του Υφυπουργού Αγρ. Ανάπτυξης κ. Στύλιου στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη υπογράφτηκε στις 27 Μαίου 2022 το 39/2022 Π. Δ από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έτσι η Αδελφότητα με συλλογικές διαχρονικές ενέργειές πέτυχε για το χωριό μας αφ ενός μεν το 2010 την Καθιέρωση των Πηγών ως Ιστορική Εδρα του δήμου αφ΄ετέρου δε το 2022 την καθιέρωση ως επίσημη Εορτή του δήμου μας την 23η Αυγούστου.
-Με παρεμβάσεις μας στην Περιφέρεια Ηπείρου και σε συνεργασία με τον δήμο και την Τοπική Κοινότητα Πηγών πετύχαμε την ολοκλήρωση της Τσιμεντόστρωσης του δρόμου για το Σέλτσο,την ηλεκτροδότηση της Ι.Μονής με δαπάνη Περιφέρειας Ηπείρου και την Βελτίωση του δρόμου Αρτας Καρδίτσας από Κερασιά μέχρι Γεφυρα Κοράκου να τονίσουμε εδώ ότι η συνεργασία μας σε όλα τα θέματα που διαχειριστήκαμε με την Περιφέρεια Ηπείρου-Πρεριφερειάρχη κ. Καχριμάνη ,τον Αντιπεριφερειάρχη Αρτας Βασίλη ψαθά τους Βουλευτές Αρτας Γ.Στύλιο Ολγα Γεροβασίλη και Χρήστο Γκόγκα τον δήμο Γ.Καραισκάκη ,με τον δήμαρχο Π.Μίγδο,τον Αντιδήμαρχο Ν.Κουφούλη τον δημοτικό συμβούλιο και συγχωριανό μας Αιμίλιο Αντωνάκη και τον Πρόεδρο της Τ.Κ Πηγών Κώστα Καρακώστα με τον συμπατριώτη μας τον Αντώνη Κοσσυβάκη ήταν άψογη,δημιουργική και επωφελής για το χωριό μας.
-Παραλείπουμε -χάριν συντομίας χρόνου- πάρα πολλές ενέργειες και παρεμβάσεις στις οποίες η Αδελφότητα δήλωσε το παρόν της, καθ όλη την διάρκεια της θητείας μας. Συμμετείχαμε σε κοινές δράσεις της Πανηπειρωτική Συνομοσπονδίας,της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Αρτας και άλλων Πολιτιστικών φορέων.Ευχαριστούμε όλους όσους με οπουδήποτε τρόπο βοήθησαν στις δράσεις και το έργο της Αδελφότητας και ποιο πολύ τα ανώνυμα μέλη μας ιδιαίτερα νέους και παιδιά, που προσέτρεχαν σε κάθε δράση μας με προθυμία.
-Τέλος ευχαριστούμε πολύ τα μέλη του απερχομένου διοικητικού Συμβουλίου για την συμμετοχή τους και την πολύτιμη βοήθειά τους. στις δράσεις της Αδελφότητας και στην λειτουργία της ως Πολιτιστικό σύλλογο.
-Με την συνεργασία και συνεννόηση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και της συγκυρίας της Πανδημίας θα έλεγε κάποιος αντικειμενικά ότι πετύχαμε παρά πολλά πράγματα χρήσιμα σπουδαία και επωφελή για το χωριό μας. Απομένει η συνέχεια της προσπάθειάς μας με τον ίδιο ζήλο..
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

 

Δημοσίευση: 9 Φεβρουαρίου 2023


ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΡΑΔΟΒΙΖΙΩΝ ΤΟΥ 1854

Σε κλίμα συγκίνησης και με σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας πραγματοποιήθηκε η Επετειακή Εκδήλωση για την Επανάσταση των Ραδοβιζίων στην Μεγαλόχαρη Άρτας.
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Άρτας κ.κ Καλλίνικος ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Στύλιος , ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς , ο Δήμαρχος του Δήμου μας , ο Αντιδήμαρχος Ενότητας Τετραφιλίας , Δημοτικοί σύμβουλοι , ο Διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Γεωργίου Καραισκάκη , Πρόεδροι Κοινοτήτων , Εκπρόσωποι Συλλόγων και κάτοικοι της περιοχής.

 

Δημοσίευση: 15 Ιανουαρίου 2023


ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ

Πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων σήμερα 6-1-2013 και ώρα 11.00 με την τελετή του Αγιασμού των υδάτων του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, στην Τοπική Κοινότητα Πηγών , Ιστορική έδρα του δήμου, στην Γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου, παρουσία του δημάρχου Γ.Καραισκάκη κ. Περικλή Μίγδου καθώς και πολιτικών πολιτιστικών και θρησκευτικών φορέων της περιοχής. Τον αγιασμό έκανε ο πάτερ Δημήτριος Παπαγεωργίου παρουσία και του Παπά-Λάμπρου Αντωνάκη. Είχε προηγηθεί Θεία Λειτουργία παρουσία του Δημάρχου και επισήμων στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αηδονίας των Πηγών.
Δόθηκε η δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια στην τελετή κάθαρσης και εξυγίανσης του υγρού στοιχείου που είναι η βάση της ζωής, στα νερά του Θεοπόταμου Αχελώου, έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας, ο οποίος εφάπτεται των ορίων των Περιφερειών Ηπείρου- Θεσσαλίας και των νομών Άρτας-Καρδίτσας. Διασχίζει την απαράμιλλου φυσικού κάλους Κοιλάδα του Αχελώου στα τμήματα των Πηγών, των Μηλιανών, της Μεχαλόχαρης του Μεσοπύργου και των έναντι της Αργιθέας.
Η καθιέρωση της τελετής στο σημείο αυτό από τον Δήμο Γ. Καραισκάκη στην Ιστορική έδρα του έχει πολλαπλούς συμβολισμούς. Εορτάζεται ένα από τα κορυφαία θρησκευτικά γεγονότα αυτό των Θεοφανίων σε ένα σημαντικό σημείο της περιοχής εκείνο της γέφυρας Κοράκου που αποτελεί ιστορικό θρησκευτικό γεωγραφικό και κοινωνικό σύμβολο. Θρησκευτικό γιατί κτήτοράς της είναι ο Άγιος Βησσαρίωνας. Ιστορικό γιατί λόγω της θέσης, απετέλεσε γεωστρατηγικό σημείο σε όλες τις φάσεις της Ελληνικής ιστορίας. Γεωγραφικό γιατί βρίσκεται στην εσχατιά του Δήμου και αποτελεί το συνδετικό κρίκο δύο νομών και δύο Περιφερειών.
Ενώνει ανθρώπους και στράτες σε μια ειρηνική συμβίωση. Εκφράζει τις τύχες, τις ελπίδες αλλά και τις προσπάθειες όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον για την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Προσδοκία μας–Όχι και τόσο μακρυνή ή ουτοπιστική- είναι στο μέλλον ο Αγιασμός αυτός να γίνεται στην θρυλική Γέφυρα Κοράκου όταν αναστηλωθεί. .
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!

 

Δημοσίευση: 6 Ιανουαρίου 2023


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!

"ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2023 "

 

Δημοσίευση: 1 Ιανουαρίου 2023


 

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023


---
Επισκέψεις: Σχετικά | Copyright Apostolis 2007-2022 | powered by Konnos