ΔρομολόγιαΑνακοινώσειςWebcamera-ΚαιρόςFacebookΜονή ΣέλτσουΗμερολόγιο
Αρχική σελίδα » Τουρισμός » Τοπικά Προιόντα-Συνταγές-Παραδοσιακά φαγητά »
---

  

Τοπικά Προιόντα                                                                                                     

  • τσίπουρο-ζαμπέλα
  •  
  • γαλακτοκομικά(τυρί-γάλα-γιαούρτι,ξινόγαλο)
  •  
  • αυγά
  •  
  • μέλι
  •  
  • τσάι
  •  
  • καρύδια
  •  
  • τραχανάς ξινός
  •  
  • παραδοσιακές πίτες(λαχανόπιτα,κολοκυθόπιτα,πλαστό,τραχανόπιτα,τυρόπιτα)
  •  
  • ζυμωτό ψωμί
  •  
  • παραδοσιακά γλυκά κουταλιού
  •  
  • Τα αγριόχορτα(ραδίκι,ζόχια,τσουκνίδα,λάπατα,βάτος,παπαρούνα)

 

_______www.pigesaratas.gr_____

 


 

Συνταγές                                                                                                                         

1. Αρνί σούβλας

υλικά-ποσότητες

- 1 αρνί 8-9 κιλά
- βούτυρο
- 3 λεμόνια
- αλάτι, πιπέρι

τρόπος παρασκευής  

Παίρνετε ένα ολόκληρο αρνί, του αφαιρείτε τα εντόσθια, εκτός από τα νεφρά, που τα περνάτε έξω από μια τρυπίτσα που γίνεται στη ράχη του αρνιού, το καθαρίζετε καλά, βγάζετε τον λάρυγγα και το παχύ έντερο, το πλένετε, το στραγγίζετε και βάζετε αλάτι και πιπέρι σ' όλο το κενό που άφησαν τα σπλάχνα.

Το περνάτε με προσοχή στη σούβλα. Δένετε σφιχτά με χοντρό σπάγγο τη ραχοκοκαλιά του αρνιού, δένετε επίσης τα ποδαράκια πάνω στη σούβλα, αφού ράψετε πρώτα την κοιλιά να μην ανοίξει.

Αλείφετε με βούτυρο και λεμόνι όλο το αρνί απ' έξω, το πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι, κάνετε με μυτερό μαχαίρι διάφορες σχιμάδες και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.

Ανάβετε κάρβουνα και τ' αφήνετε να χωνέψουν καλά. Το βάζετε στη φωτιά και το γυρίζετε γρήγορα στην αρχή, σιγά-σιγά αργότερα.

Εχετε σε πιάτο λάδι και λεμόνι και κάθε λίγο το αλείφετε, ώσπου να ξεροψηθεί η πέτσα του και να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

 

_______www.pigesaratas.gr_____

 

 




Παραδοσιακά φαγητά                                                                                                   

Οι γυναίκες του χωριού μαγείρευαν στο τζάκι ή στην "Γωνιά" απαρραίτητο εργαλείο για μια νοικοκυρά.Τα φαγητά που μαγείρευαν είχαν σα βάση το "ροκίσιο" αλεύρι δηλαδή το καλαμποκίσο αλεύρι,όπου ζυμώνανε ψωμί τις περισσότερες φορές απο αυτό.

Δείτε τώρα μερικά ξεχασμένα παραδοσιακά φαγητά

Πλαστός

Έτριβαν λάχανα τα ανακάτεβαν με αλέυρι "ροκίσιο"βούτυρο ή λάδι,έβαζαν στο ταψί μία στρώση απο χυλό απο ροκίσιο αλεύρι μετά έριχναν τα λάχανα και τελαυταία μια στρώση πάλι από χυλό ροκίσιο και τα έψηναν στο φούρνο.

Κουρκούτη"καμένη" ή Κουρκούτη με γάλα

Σε μια κατσαρόλα έβαζαν ροκίσιο αλεύρι το οποίο το τσιγάριζαν με λίγο νερό ή γάλα μέχρι να γίνει χυλός.

Μπιρμπιλόμια (ρένστα)

Έτριβαν αλεύρι ροκίσιο ή σταρένιο με λίγο νερό μέχρι να γίνουν μικρά σβόλια,μετά τσιγάριζαν κρεμύδια τα έριχναν στην κατσαρόλα και έβραζαν.

Μακρυντέρα

Σε μιά κατσαρόλα έβραζαν νερό έριχναν ροκίσιο αλεύρι,μετά σε ένα τηγάνι έκαιγαν βούτυρο με κρεμύδι και όλα μαζί στην κατσαρόλα.

Μπουκουβάλα

Σε ένα τηγάνι έριχναν βούτυρο,ροκίσιο αλεύρι, και τυρί και τα ανακάτευαν όλα μαζί.

Παπάρα ή Ζυματούρα

Στα πιάτα έβαζαν ζεστό νερό έριχναν βούτυρο ή λάδι,ροκίσιο αλεύρι,τυρί το ανακάτεβαν και ήταν έτοιμο.

Χουσμάρ

Στο τηγάνι χλωρό τυρί,αλεύρι ροκίσιο,και το ανακάτεβαν.

Προζυμόπιτα

Στο ταψί αλεύρι ροκίσιο,νερό,κρεμύδια τσιγαρισμέμα,λίπα και μετά στο φούρνο.

Τηγανιστό

Στο τηγάνι λυόνουμε βούτυρο μετά το ρίχνουμε το κλοτσοτύρι τηγανίζετε και είναι έτοιμο

Λαχανόπιτα

Ψιλοκόβουμε διάφορα λάχανα,βάζουμε τυρί,αλεύρι,λάδι ή βούτυρο,φτιάχνουμε φύλλα τα τοποθετούμε στο ταψί ανα στρώση και ψήνουνε στο φούρνο.  

Λαχανικά αλευρομένα

Έτριβαν λάχανα τα έβραζαν στην κατσαρόλα,τα στράγγιζαν μετά τα ανακάτεβαν με αλεύρι, κρεμμύδια τσιγαρισμένα,και ξανά στην κατσαρόλα για βράσιμο.

Πυρομάδα

Ροκίσιο ψωμί ζεσταμένο στο τζάκι ή στο φούρνο.

Τσαλαφούτι

Έβραζαν το γάλα με παραπάνω αλάτι και το άφηναν λίγες μέρες να ξινίσει και να γίνει πηχτό.

Γουμίδια

Έκοβαν μια συκωταριά σε μικρά κοματάκια τα έβαζαν στην κατσαρόλα με διάφορα τριμένα λαχανικά και έβραζαν. 

Πίτα απο "μάγουλο" γουρουνιού

Έκοβαν μικρά κοματάκια από τά μάγουλα του γουρουνιού,τσιγάριζαν κρεμμύδια,έριχναν αλεύρι ροκίσιο, και τα ανακάτεβαν όλα μαζί στο ταψί και τα έψηναν.

Λουρίδια

Έκοβαν φέτες (λουρίδες) απο το γουρούνι τις αλάτιζαν καλά και τις άφηναν κρεμασμέμες για φύγουν τα υγρά,μετά όποτε ήθελαν τα έκοβαν και τα έψηναν.

Τσιγαρίδες

Έκοβαν σε μικρά κοματάκια το χοιρινό κρέας με λίπος και το έλιωναν στο τηγάνι και ότι έμενε ήταν οι τσιγαρίγες.

 Τραχανάς ξυνός

Αλεύρι σταρένιο και γάλα το ζυμώνανε το τρίβανε στο κόσκινο και τον άφηναν να ξεραθεί.Αφού έκαναν αρκετή ποσότητα για όλη τη χρονιά,έβαζαν στη κατσαρόλα νερό,τραχανά με ή χωρίς γάλα και το έβραζαν.

 

 _______www.pigesaratas.gr_____

 

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017


---
Επισκέψεις: Σχετικά | Copyright Apostolis 2007-2017 | powered by Konnos