ΔρομολόγιαΖωντανή ΕικόναFacebookΙερά Μονή ΣέλτσουΗμερολόγιο
---

 

Γεωργαφία του χωριού Πηγές Άρτας                                        

Έδαφος: Είναι ορεινό με υψομετρικές διαφορές που κυμένονται απο 500 έως 1750 μέτρα.Το γεωλογικό υπόστρωμα της περιοχής δομείται κύρια απο ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία διαμορφώνουν μια έντονη ποικιλία απο γεωλογικούς σχηματισμούς. 

Όρη:  Πάνω απο το χωριό και τους συνοικισμούς δεσπόζει ο Κοκκινόλακος με υψόμετρο 1750 μέτρων.

Ποταμοί:  Ένας απο τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδας περνάει απο το χωριό, Ο Αχελώος ή Ασπροπόταμος ή Άσπρος όπου το μήκος του ξεπερνά τα 200 χλμ.Στο σημείο αυτό γίνεται και η εκτροπή του προς την Θεσσαλία.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕΛΤΣΟΥ


 

Γεωγραφία  του Ν.Άρτας                                                                        

Έδαφος: Η κατανομή του εδάφους του Ν. Άρτας έχει ως εξής: το 18,6% είναι πεδινό, το 11% ημιορεινό και το 70,4% ορεινό.

 Όρη: Τα κυριότερα όρη του νομού είναι τα Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα (2.469 μ.), το Ξεροβούνι (1.614 μ.) και τα όρη του Βάλτου (1.782 μ.).

 Πεδιάδες: Στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού σχηματίζεται μια ευρεία παραθαλάσσια πεδινή έκταση, η πεδιάδα της Άρτας, που είναι και η μεγαλύτερη πεδιάδα της Ηπείρου.

 Ποταμοί: Ο Αχελώος ή Ασπροπόταμος το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι σε μήκος της Ελλάδας πηγάζει στην πίνδο και οριοθετεί το .νομό Άρτας ανατολικά με τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Ο Άραχθος εισέρχεται στο νομό Άρτας από τα βορειοδυτικά και αφού τον διαρρέει σχηματίζει στην περιοχή της πόλης της Άρτας ένα S, ποτίζει την πεδιάδα και μετά από μια διαδρομή 143 χλμ. χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο. Τον νομό διαρρέει και ο Λούρος, που διαβρέχει και αυτός την πεδιάδα και εκβάλλει στον Αμβρακικό.

 Λιμνοθάλασσες: Στα νοτιοδυτικά παράλια του νομού σχηματίζονται δύο μεγάλες λιμνοθάλασσες, πλούσιες σε ψάρια: η Τσουκαλιώ με επιφάνεια 22 τ.χλμ. και η Λογαρού, με επιφάνεια 30 τ.χλμ. Οι λιμνοθάλασσες βρίσκονται μεταξύ των εκβολών του Λούρου και του Άραχθου. Χωρίζονται δε με ένα στενό κομμάτι ξηράς.

 Ακτές: Οι ακτές του νομού Άρτας στον Αμβρακικό είναι πολυσχιδείς. Η θάλασσα είναι αβαθής, εξ’ αιτίας των προσχώσεων των ποταμών Λούρου και Άραχθου.

 Κλίμα: Στα παράλια τμήματα του νομού Άρτας και στο δυτικό τμήμα το κλίμα είναι μεσογειακό. Στο εσωτερικό γίνεται ηπειρωτικό, εξ’ αιτίας των μεγάλων ορεινών όγκων.

 

__________________ "www.pigesartas.gr"_____________

 

 

 

 

 

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024


---
Επισκέψεις: Σχετικά | Copyright Apostolis 2007-2022 | powered by Konnos